Napokon je i ministar finansija Dušan Vujović dočekao da kaže nešto za medije iz oblasti koju vodi u državi. Počeo je od najvažnije stvari za običnog čoveka:

„Izvesno je da će povećanja primanja biti. Mi sad pažljivo računamo koliki je prostor za povećanje plata i penzija, i da to ostane u gabaritima učešća u BDP-u kao što je bilo planirano, i da se time praktično krene u novi porast koji će biti veći od startne pozicije u oktobru 2014. kada smo krenuli u reforme”(1) – rekao je Vujović.

Možda nekome izgleda malo zamumuljeno šta ministru znače “gabariti” i pominjanje “2014”, no tako i treba da bude. Ono da će povećanja biti sasvim je jasna poruka pred seriju najavljenih štrajkova i opšteg nezadovoljstva rastom cena u državi. A ono zamumuljeno valjda i ne treba da se zna.

No, ti “gabariti” važna su stvar. Od njih zavisi koliko će biti najavljeno povećanje. Čim nas o tome obaveštava Vujović, a ne Vučić, bojim se da sa „gabaritima“ nešto nije u redu. Oni definitivno nisu onakvi kakvi su planirani u budžetu kojim nam je Vučić mesecima ispirao mozak.

„Realan rast je bio projektovan na tri odsto, a mi očekujemo da bude iznad dva odsto. Očekujem da će nominalni rast biti koliko je planirano, pošto imamo malo veći rast cena”(2) – poručio nam je srpski ministar finansija. Da prevedem na prosti srpski, ministar se nada da će budžetski prihodi nastali povećanjem rasta cena nadomestiti realan privredni rast koji je izostao. Nije ga briga šta to znači za ekonomsku moć građana Srbije i da li će povećanje primanja koje najavljuje moći “pokriti” taj rast cena. (Šta za prosečnu porodicu, recimo, znači povećanje primanja od 3,35 ili 5,1 odsto kada je svinjsko meso za gotovo 80 odsto skuplje nego početkom prošle godine).

Ali, važna je statistika. U potrošačkoj korpi svinjetina se može zameniti piletinom koja je u istom periodu poskupela „samo“ 40 odsto. Kad se tome doda pojeftinjenje televizora zastarelih ekrana, dođe se do neophodne statističke ravnoteže. I dobija se šta se želi.

Baš kao što je i nekom diletantu palo na pamet da veštački obara kurs dinara kako bi u nekom trenutku bilo rečeno da je prosečna plata u Srbiji bila iznad 400 evra.I kažite posle danije. Ne kažem da se time bavi Vujović, ali nije normalno da imate rast cena veći od planiranog, što nam on predočava, a da vam valuta jača.

Takođe, ministar dobro zna da resor koji vodi ne poznaje nepreciznosti kojima se služio u obraćanju medijima. Šta znači to “malo veći” rast cena. Koliko mal0? U odnosu na šta? Ili, u slučaju BDP-a, šta znači očekujemo da bude “iznad 2 odsto”. Da li je to 2,1 ili 2,8 odsto? Razlika je ogromna. Ali, koga briga. Važno je da će „primanja biti povećana“

Ali, najčudnije u obraćanju ministra Vujovića bila je “dobra vest” koju nam je saopštio:

„Dobra vest je što će to sledeće godine biti kompenzovano, očekujemo da bude natrposečan rast poljoprivrede, kao što je bio i prethodne godine, posebno imajući u vidu mere koje se preduzimaju”(3) – rekao je Vujović vizionarski zagledan u poljoprivredu za 2018. godinu. Verovatno se povodi za narodnim verovanjem koje sam često slušao od moje pokojne babe – da kada je jedna godina nerodna onda sledeća uvek bude rodna. No, to je već, isto je govorila moja baba, “Božije davanje”.

I ljudsko staranje, dodao bih ja. Jer, u vreme kada je moja baba obilazila svoje useve, pre četrdesetak godina, Tito je bio živ i grad je, u selu Mačkovac kod Kuršumlije, mogao da uništi useve jednom u 10 godina. Postojala je organizovana protivgradna odbrana povezana sa lokalnim stanicama Hidro-meteorološke službe, koja nije imala satelitske snimke i nije znala kakvo će vreme biti u Britaniji ili Australiji, ali je vršila precizna lokalna merenja i gotovo uvek davala nalog da se protivgradne rakete ispale u trenutku kada se oblaci formiraju, a ne kada grad počinje da pada. I nije se moglo desiti da zbog štednje u budžetu protivgradna stanica dobije samo tri rakete, što nam je Dinkić uradio 2002. godine. Možda je danas stanje bolje od onog 2002., ali nam i dalje vremenske neprilike svake godine ubiraju znatan deo letine, pre svega zbog neorganizovanosti vlasti koja se poljoprivrednika seti tek kada sednu na traktore i u kolonia krenu prema Beogradu.

Zato se i pitam odakle Vujoviću ideja da će sledeća godina u poljoprivredi biti toliko “natprosečna” da će pokrivati minuse iz ove?(5) Znam da sigurno nije čuo za mudrosti moje babe, ali valjda je čuo za Konfučijea koji je davno obznanio: “Loš vladar znači i loše godine”.

A on je, nesumnjivo, bio pametniji od moje babe. Ipak će biti štrajkova. Itekako.

 

_____________________________________

 

  1. www.politika.rs/scc/clanak/388296/Vujovic-Izvesno-da-ce-biti-povecanja-plata-i-penzija
  2. Isto
  3. Isto
  4. Pad bruto dodate vrednosti bio je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 10 odsto (www.politika.rs/scc/clanak/387967/Rast-BDP-a-Srbije-u-drugom-kvartalu-1-3-odsto)

Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Ministar, baba i Konfučije

* Obavezna polja