U oktobru 2013.  je kineska državna agencija Sinhua objavila kratki članak u kojem je Peking pozvao svet na „dedolarizaciju“. Razlog je bio blokada usvajanja američkog saveznog budžeta, što je dovelo do nestabilnosti globalnih finansija i panike na tržištima. Kineske vlasti su odlučile da više ne žele zavisiti od hirova američkih zakonodavaca, koji direktno utiču na sve ekonomije sveta. Odmah nakon toga, Rusija se pridružuje ovoj inicijativi, velikim delom i zbog toga što je Zapad Moskvi uveo sankcije koje traju do danas.

Od uspostave sistema Breton Vuds, na kraju Drugog svetskog rata, američki dolar se koristio kao glavna valuta za međunarodnu trgovinu. Posljednjih godina sve više zemalja i velikih korporacija prelaze na trgovinu u nacionalnim valutama ili, kao u slučaju Rusije i Irana, mijenjaju robu za naftu. U septembru 2018. su ekonomisti Svjetske banke objavili su da je proces dedolarizacije u svijetu započeo i da se više ne može zaustaviti.

Krajem prošle godine, dakle, pre izbijanja koronavirusne pandemije, finansijski portal Kapital navodi da čak i ako se kinesko-američki trgovinski odnosi poboljšaju, dok američki privredni rast propada, a kamatne stope se još više smanjuju, čini se da će se dedolarizacija globalne ekonomije nastaviti. Danas, kada Tramp američku ekonomiju pokušava spasiti obveznicama za koje se svi slažu da nemaju pokriće, iako agencije dalje američki rejting smatraju jednim od „najsigurnijih u svijetu“, situacija se zaoštrila i sve zemlje koje to mogu traže utočište u zlatu ili sigurnoj imovini.

U ovom vrlo teškom trenutku Vladimir Putin poziva na uspostavu novog sistema i objavljuje rat Breton Vudsu, kako prenosi portal Saker. To je izjavio na Dan pobede, 9. maja, a takozvani „kremljolozi“ dobro poznaju simboliku Moskve i ovo nisu isprazne pretnje, poput Trampovih, već jasno i nedvosmisleno upozorenje da će se svet menjati brže od tempa kojeg su 2013. osmislili i najavili Kinezi. Šali li se ruski predsednik? Ako neko gaji takve iluzije, dovoljno je podsetiti na upozorenje koje je 2007. poslao s govornice Bezbednosne konferencije u Minhenu. Tada su se zapadne vođe i političari smejali, ali im danas više nije do smeha.

Metju Eret za Saker piše da su danas, kada su mnoge sile na rubu finansijskog kolapsa, većeg od bilo kog koje je svet doživeo, Vajmara iz 1923. ili Velike depresije 1929. godine, čelnici Rusije i Kine pokrenuli ozbiljnu raspravu u vezi uspostavljanja novog sistema koji neizbežno mora zameniti trenutno umirući neoliberalni poredak. Nedavno je Vladimir Putin ponovno pokrenuo svoj poziv, kada je 16. januara pozvao na novu privrednu konferenciju za hitne slučajeve koja bi se bavila nadolazećom katastrofom.

Dok se Putinova predanost ovom novom sistemu temelji na multipolarnim načelima saradnje i poštovanju nacionalnog suvereniteta, finansijska oligarhija i duboke državne strukture koje su se infiltrirale u zapadne države i koje su pokrenule ovu krizu tokom decenija globalizacije pozvale su na njihovu vlastitu verziju novog sistema. To znači da je Putinov poziv za „Jaltom 2“, kako su neki nazvali inicijativu za ovom konferencijom, odbijen i da će se sukobiti dve vizije o budućnosti čovečanstva.

Novi sistem umirućih elita, kakav promovišu Banka Engleske i vodeće tehnokrate, temelji se na „antinaciji“ i unipolarnom sistemu koji se obično naziva “Novi zeleni dogovor”. Drugim rečima, ovo je sistem kojim vlada tehnokratska elita koja upravlja smanjenjem svetskog stanovništva kroz monetizaciju praksi smanjenja ugljen-dioksida u okviru takozvane „Globalne vlade“.

Bez obzira kako na to gledate, novi sistem će se stvoriti iz pepela trenutno umirućeg svetskog poretka. Pitanje je samo hoće li od njega koristi imati oligarhija ili narod? Na poslednjoj takvoj hitnoj konferenciji je stvorena svetska ekonomska arhitektura u julu 1944. i tada nastaje i sistem Breton Vuds.

Foto: Profimedija – Izvor: Srbija danas

“Američki fašizam, koji je poslednjih godina postao poznat pod nazivom duboka država, neminovno će angloamerički imperijalizam na kraju gurnuti u rat s Rusijom. Američki fašisti već govore i pišu o ovom sukobu i koriste ga kao izgovor za svoju unutrašnju mržnju i netrpeljivost prema određenim rasama, verovanjima i klasama”, davno je rekao Henri A. Volas, bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država u upravi Frenklina D. Ruzvelta, pre nego što je otpušten iz Trumanovog kabineta zbog zagovaranja američko-ruskog prijateljstva tokom Hladnog rata.

Zapravo se upravo to događa, ali je ravnoteža snaga sada prevagnula u korist rusko-kineskog saveza. Ove se dve zemlje u sukobu kojem svedočimo ne mogu posmatrati odvojeno, što se vidi iz uzajamne pomoći u svim sektorima, od vojnog do finansijskog, ekonomskog i tehnološkog.

„Danas je svet dobio drugu priliku za oživljavanje sna Frenklina D. Ruzvelta  o antikolonijalnom svetu . U 21. veku je ovaj veliki san poprimio oblik Novog puta svile, kojim upravljaju Kina i Rusija, a pridružio im se i rastući hor naroda koji su želeli izaći iz nevidljive kaljuge kolonijalizma. Ako zapadne države žele preživeti nadolazeći kolaps, bilo bi dobro da poslušaju Putinov poziv za stvaranje novog internacionalnog sistema, pridruže se Novom putu svile i odbace kejnzijanske tehnokrate koji se zalažu za lažni “Novi Breton Vuds” i “Novi zeleni dogovor”, zaključuje Metju Ehert.

Međutim, to se neće dogoditi i iz koronavirusne pandemije će nastati novi svet, što tvrde oba tabora, ali se čini da zapadni nema snage i sve akcije koje preduzimaju FED i Tramp, s jedne strane, a s druge Evropska centralna banka, Brisel i Berlin kao evropski hegemon, izgledaju kao gašenje požara benzinom. Na evroazijskom prostoru, tačnije u Rusiji i Kini, tih problema nema, a oni koji se pojavljuju i koji su neizbežni, rešavaju se na dnevnoj bazi, bez skretanja s kursa dugoročne strategije.

A šta rade Donald Tramp i njegovi republikanci? Uprkos obilju unutrašnjih problema u Sjedinjenim Državama, oni se i dalje mešaju u unutrašnje stvari drugih država. Odbor za spoljne poslove američkog Senata je 11. maja objavio je rezoluciju o Rusiji u kojoj je opet optužuje za kršenje ljudskih prava, i to samo uopšteno, bez konkretnih navoda.

„Mera koju danas uvodimo šalje snažan, dvostranački signal Kremlju da Kongres Sjedinjenih Država podržava heroje koji život izlažu opasnosti u odbrani slobode i demokratije. Pozivam upravu da nam se pridruži u pružanju podrške pravima i slobodama ruskog naroda nametanjem sankcija ruskim vladinim zvaničnicima odgovornim za ova strašna kršenja ljudskih prava”, rekao je Eliot Engel, predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa u kojem većinu imaju republikanci, iako to u sukobu protiv Rusije i Kine ne igra nikakvu ulogu.

Rezolucija usvojena u SAD-u poziva na trenutno puštanje osoba koje su proglašene „političkim zatvorenicima“ u Rusiji, ali takođe poziva američku administraciju da opet uvede sankcije nekim ljudima koji su, prema mišljenju SAD-a, odgovorni za kršenje ljudskih prava.

Već 13. maja je Senatu dostavljen novi predlog zakona o sankcijama, ali protiv Kine. Predložio ga je Trampov saveznik,  republikanski senator Lindzi Grejem. Sankcije su predviđene ako “Peking ne bude sarađivao i pružio celoviti izveštaj o događajima koji su doveli do izbijanja nove vrste koronavirusa“.

Drugim rečima, u svakom slučaju, iako je Kina od samog početka epidemije informsala SZO i druge zemlje o izbijanju nove opasne bolesti, pružila opsežne podatke o morbiditetu i smrtnosti, podelila svoje iskustvo, a nakon suzbijanja epidemije na svojoj teritoriji poslala lekare da pomognu drugim zemljama i humanitarnu pomoć i pomogla u snabdevanju medicinskim potrepštinama, Kinu čekaju američke sankcije.

Putin i Si Điping – Foto: Tanjug

Sjedinjene Države svim silama žele okriviti Kinu za pandemiju, što znači da će za to biti kriva u svakom slučaju. Vredi napomenuti da američke sankcije postaju beskorisnije za same SAD, ako ne i štetnije. Ranije je bivši američki ambasador u Rusiji Džon Hantsmen rekao da je učinak bio suprotan i da su sankcije prisilile ruski kapital da se vrati u Rusiju, što uopšteno koristi ruskoj državi. Ta ogromna sredstva podržavaju rusku ekonomiju, a to šteti američkom biznisu.

Rusija nije jedina zemlja koju SAD “bombarduju” sankcijama. I zasigurno nije jedina zemlja na svetu koja shvata da su sankcije neizbežne za sve zemlje koje pokušavaju voditi nezavisnu politiku i ne žele se pokoriti kanibalističkim zahtjvima Sjedinjenih Država.

Stoga sve više zemalja, ali i brojne nezapadne korporacije, razmišljaju o tome kako izvući svoje poslovanje iz sfere uticaja dolara. Rusija i Kina već odavno koriste svoje nacionalne valute u međunarodnoj trgovini. Međusobno i u  trgovini s brojnim zemljama u svetu. Tako je u 2014. U rusko-kineskoj trgovini samo dva odsto razmene bilo u juanu, dok se u 2017. ta brojka već popela na devet odsto. U rubljama je došlo do sličnog povećanja s vrednosti od devet odsto do 15 odsto. Podaci za 2019. nisu objavljeni, kao što ne postoje podaci za udeo u trgovini u nacionalnim valutama s drugim zemljama i ovde bi trebalo tačne podatke tražiti u padu udela trgovine u dolarima, rastu one u evrima i drugim valutama.

Osim toga, Centralna banka Rusije je do kraja juna 2018. smanjila udeo dolara u zlatnim i valutnim rezervama za više od polovine, s 46 na 22 posto. Petina zlatnih rezervi, oko 100 milijardi dolara, pretvorena je u evre i juane, a kasnije se u potpunosti rešila dolara. Isto čine Kina, Indija, Turska, različitim tempom, a EU je objavila nameru da ograniči upotrebu američke valute u isplatama.

Analitičari su pre koronavirusne pandemije, a sada još više, bili sigurni da će se centralne banke, koje sada drže većinu rezervi u dolarima, sve više rešavati američke valute. U drugom tromesečju 2018. godine udeo evra u globalnim rezervama porastao je na 20,26 posto, najviše od četvrtog tromesečja 2014. godine, a to Americi preti velikim problemima i EU pretvara u američkog neprijatelja.

“Trenutni status dolara kao glavne rezervne valute omogućava nam da izolujemo američku privredu od spoljnih šokova”, rekla je u februaru prošle godine Linda Goldberg, potpredsednica Federalnih rezervi. Na njenu žalost, čini se da je JP Morgan bio u pravu kada su izjavili da će „trostruki deficit” u američkoj ekonomiji, odnosno, budžetski deficit, trgovinski i tekući saldo, neizbežno dovesti do toga da će dolar izgubiti status svetske rezervne valute, i to vrlo brzo. A ovo su iz JP Morgana najavili mesecima pre koronavirusne pandemije i katastrofalne situacije u kojoj se SAD trenutno nalaze.


Izvor: Fejsbuk stranica autora

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Putinov rat protiv bretonvudskog sistema

* Obavezna polja