Nagli raspad SSSR-a i pojava Sjedinjenih Država kao jedine supersile u poslednjoj deceniji dvadesetog veka imali su uticaja kako na političko uređenje sveta tako i na ideološki temelj na kome je dotično uređenje počivalo. Gde su ranije postojala dva suprostavljena gledišta, sa sebi specifičnim osobinama, nestanak Sovjetskog Saveza je za sobom povukao i krah komunizma kao ideologije. Sjedinjene Države, kao novi hegemon, nisu gubile vremena u promociji sistema sopstvenih vrednosti zasnovanih na pravima pojedinca, liberalnoj demokratiji, toleranciji, multikulturalizmu, privatnom vlasništvu, raznolikosti, političkoj korektnosti, moralnom i kulturnom relativizmu, naučnom materijalizmu i kapitalizmu slobodnog tržišta. Američki sistem, usko povezan sa državom pobednicom Hladnog rata, po pririodi stvari, težio je da ispuni prostor ispražnjen nestanka komunizma.

Ideologija Sjedinjenih Država i, većim delom, kolektivnog Zapada, činila se nepresušnim izvorom proverenih ideja čija je vrednost bila neupitna a mudrost univerzalna i globalno primenjiva. Štaviše, u zanosu hladnoratovske pobede, američki politikolog i profesor sa Stenforda, Fransis Fukujama, napisao je svoje najpoznatije delo Kraj istorije i poslednji čovek (The End of History and the Last Man).[1] U svom radu, Fukujama je tvrdio da je sa padom Berlinskog zida i nestankom Sovjetskog Saveza čovečanstvo privelo kraju potragu za najpogodnijim ideološkim sistemom. Naravno, za autora najpogodniji ideološki poredak bio je zapadni sistem zasnovan na kapitalizmu i liberalnoj demokratiji.[2] Uzevši u obzir trenutna dešavanja, bez sumnje možemo tvrditi da se istorija nije završila u skladu sa Fukujaminim predviđanjima, niti se završila uopšte. I sam Fukujama vremenom je uvideo svoju grešku i prilagodio mišljenje savremenoj političkoj stvarnosti,[3] za koju se ne može reći da je potpuno naklonjena kapitalizmu kao ekonomskom sistemu ili liberalnoj demokratiji kao načinu političkog uređenja društva.

SLUČAJ IZ AUSTRIJE

Migrantska kriza iz 2015. godine, značajno uzburkavši evropsku političku scenu zbog jačanja nacionalnih i desničarskih partija širom EU, poslužila je kao katalizator za dva istovremena događaja. Sa jedne strane, nagli priliv velikog broja migranta brzo je doveo do otvorenog sudara kultura pridošlica i društava u koje su stigli. Nasilno ponašanje, porast kriminaliteta,[4][5][6] nedostatak volje za osnovnim stepenom asimilacije,[7][8][9] getoizacija[10][11][12] te nagli porast seksualnog nasilja,[13][14][15][16][17] mahom usmerenog prema ženskom stanovništvu država domaćina, neprijatno su potresli dotadašnje temelje zapadnog pogleda na svet. Istovremeno, ljutnju domicilnog stanovništva produbila je činjenica da su zvanične strukture države pokušavale dotične trendove i događaje potpuno potisnuti iz glavnih tokova informacija, putem sakrivanja relevantnih statističkih podataka[18][19][20] ili pak relativizacijom krivaca, pozivajući se na društvene okolnosti i različitost kultura.

Slučaj najpoznatiji domaćoj javnosti, iz 2016. godine, vezan za silovanje srpskog dečaka od strane iračkog migranta u Austriji dobar je pokazatelj gubitka dodira sa stvarnošću i urušavanja vrednosnih i moralnih normi u zemljama Zapada. Prilikom posete jednom od bečkih bazena, migrant poznat medijima kao Amir A. fizički je prisilio, tada, desetogodišnjeg Gorana na ulazak u kabinu toaleta gde je usledilo seksualno zlostavljanje.[21] Iako svestan pogrešnosti svoga čina, nezabrinut, silovatelj ostaje na bazenu gde ga policija i pronalazi.

U svoju odbranu, dotični Amir je svoj postupak pravdao ističući da je u pitanju bio slučaj „seksualne nužde“[22] s obzirom da četiri meseca prije toga nije imao odnos. Dodatni element u odbrani silovatelja bila je, očigledno lažna konstrukcija kako zločinac nije razumeo dečakovo suprostavljanje izraženo govorom. Takozvana „seksualna nužda“ i navodno nerazumevanje verbalnog otpora žrtve su tako slabi i nebitni argumenti u kontekstu događaja da bi svaka ozbiljna osoba očekivala njihovo odbacivanje od strane suda. Zahvaljujući decenijama moralnog relativizma koji se proširio zapadnim društvima i potpunom iskrivljenju shvatanja i primene ljudskih prava, sud je u potpunosti uvažio drugi argument odbrane što je dovelo do odbacivanja prvobitne presude na šest godina zatvora.[23][24] Sud je doneo ovakvu odluku uprkos činjenici da je i sam silovatelj priznao svoj zločin.[25]

Godinu dana nakon prve presude, u 2017. Senat Vrhovnog suda Austrije odlučio je da silovatelju smanji kaznu na četiri godine zatvora.[26] Predsedavajući Senata, Tomas Filip, je ovakvu odluku opravdao ističući da se četiri godine zatvora u ovome slučaju čine primerenom kaznom. Vrhovni sud Austrije, u odluci koja se može tumačiti kao namerna uvreda žrtve ili demonstracija nedostatka razuma, je zaključio da 5.000 evra predstavlja odgovarajuću nadoknadu zlostavljenom dečaku za proživljenu traumu i psihološke poremećaje koji su usledili posle.[27] Posebnu pažnju obratiti na činjenicu da je najstrožija kazna austrijskog suda za silovanje deteta bila šest godina u zatvoru.

Jedini koji je prokomentarisao ovakav rasplet situacije bio je ruski predsednik Vladimir Putin. Prilikom jednog od svojih obraćanja pred kraj 2016. godine, Putin je prokomentarisao da odluka austrijskog suda vodi ka „slabljenju nacionalnih vrednosti“ istakavši da „društvo koje nije sposobno zaštititi svoju decu nema budućnosti.“[28] Slučaj iz Austrije, te reakcija društvenih i državnih ustanova oslikavaju duboko uraslu izvitoperenost sistema u značajnom broju zapadnih zemalja gde je već sada postalo očigledno da široke mase građanstva prebivaju u potpuno drugačijoj stvarnosti od svojih elita. Najviši slojevi društva zapadnih zemalja, posebno oni iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije, najaktivniji su zagovornici liberalnih vrednosti[29][30] i potpunog ustrojavanja društva[31] na osnovu istih, pri čemu oni sami najmanje trpe društvene potrese koje takvo preustrojavanje podrazumeva.

Irački migrant optužen za silovanje dečaka okružen policajcima u sudnici, 15. jun 2016. (Foto: APA/Press Association Images)

POPULARNOST SNAŽNIH VOĐA

U potpunosti odrođene od sopstvene nacije, zadojene globalnom liberalnom ideologijom, te vođene željom za gomilanjem bogatstva bez obzira na posledice, zapadne elite su postale antagonistički nastrojene prema sopstvenim građanima čije fizičko postojanje i duhovno nasleđe bezrezervno žrtvuju u svrhu svojih ekonomskih interesa i ideoloških gledišta. Reakcija druge strane je očekivano negativna, no spora, s obzirom da je društveni inženjering nad zemljama Zapadne Evrope provođen od završetka Drugog svetskog rata. Među najboljim pokazateljima rastućeg jaza između nacionalnih masa i elita jesu porast popularnosti ranije izopštenih partija desnice, koje su od strane levičarskih stranaka u crno-belom maniru Holivuda odmah poistovećivane sa nacističkim grupacijama, te gubitak poverenja u demokratske institucije od strane prosečnog birača i njegov zaokret prema autoritativnijim oblicima društvenog uređenja. Ovaj proces je primetan širom Evrope i unutar većine članica Unije. Pored podrške partijama desnice, primetan je porast privlačnosti snažnih vođa lišenih ograničenja nametnutih političkom korektnošću koji deluju prvenstveno u korist sopstvene nacije i države.

Najočitiji primjer jeste podrška koju uživa ruski predsednik Vladimir Putin, kako unutar Ruske Federacije tako i van nje. U protekloj deceniji, čak i u trenutku kada je njegova popularnost beležila najniži stepen, predsednik Rusije je uživao 62 odsto domaće podrške.[32] Poređenja radi, Putinova popularnost se u periodu od 2008. do 2015. uglavnom kretala između 78 odsto i 88 odsto. Početkom 2015. merenja javne podrške su pokazala da je sa 86 odsto domaće podrške Vladimir Putin bio najpopularniji političar u globalnim okvirima.[33] U istom periodu, Barak Obama i Angela Merkel su, ponaosob, imali 46 odsto i 64 odsto podrške u svojim državama.[34] Pored domaće podrške, predsednik Rusije uživa podršku i u više drugih država. Prema istraživanju Galup grupe iz 2017, prosečna podrška koju je uživao Vladimir Putin u okviru 55 izabranih država iznosila je 43 odsto što ga je svrstvalo među prva četiri najpopularnija političara na svetu. Najniža podrška Putinu, van granica Rusije, zabeležena je u Poljskoj, devet odsto podrške, dok je ruski predsednik najviše popularnosti stekao u Vijentamu, Jermeniji, Kazahstanu i Srbiji.[35][36]

Politički posmatrači koji su pratili državnički put Vladimira Putina njegovu popularnost pripisuju značajnom poboljšanju životnog standarda prosečnih građana,[37][38][39][40] obnovi ruske vojne moći, povratku statusa velike sile i međunarodnog prestiža[41] te odlučnoj borbi protiv unutrašnje dezintegracije ruske države.[42][43] Ruski predsednik je samo najočitiji primer povratka u modu snažnih vođa. Viktor Orban u Mađarskoj, Mateo Salvini u Italiji, sam Donald Tramp u Sjedinjenim Državama, Jaroslav Kačinjski, vođa trenutno dominante političke partije u Poljskoj, Roberto Fiko u Slovačkoj, kineski predsednik Si Đinping, Rodrigo Duterte na Filipinima i nekolicina drugih su se u većini slučajeva pojavili na političkoj sceni, relativno gledano, nedavno,[44] i što je mnogo važnije, uz značajnu podršku javnosti. Jedan od najnovijih primera ovakvog vođe, relativno gledano, jeste i britanski premijer Boris Džonson.[45]

Istočne članice Evropske unije, posebno one u Višegradskoj grupi, imale su veoma jasan i negativan stav po pitanju smeštaja migranata. Nakon terorističkih napada u Francuskoj i Nemačkoj i ostalih vidova kriminaliteta koji su pratili dolazak bliskoistočnih i afričkih migranata, stanovnicima na istoku EU bila je očigledna ispravnost odluke njihovih vlada da odbiju naseljeničke kvote te da onemoguće nesmetan ulazak preko svoje granice.

Jedna od zanimljivih posledica ovakvog razvoja situacije ogleda se u tome da su stanovnici zemalja na zapadu Evrope, onih koje su bile najviše zahvaćene društvenim potresima u poslednjih nekoliko godina, i sami počeli da uviđaju prednosti autoritativnog režima i snažnog vođe. Ovaj, relativno gledano, nagli politički zaokret je i omogućio uspon partija desnice[46][47] u zemljama gde je do pre deset godina nešto takvo smatrano skoro pa nemogućim. Uspeh autoritarnih režima primetan je i van društveno-političke sfere, posebno u slučaju Kine, koju neki već sada smatraju ravnom, u pogledu ekonomije, Sjedinjenim Državama. Činjenica da je Peking u periodu od 2008. do 2018. uspeo da izgradi domaću mrežu brzih pruga dužu od 30.000 km[48][49] te da u toku 2020. namerava testirati prototip maglev voza[50] (voz koji se kreće koristeći principe magnetne levitacije) čija brzina prelazi 600 kilometara na čas nije ostala nezapažena, kako među zapadnim elitama, tako i među građanstvom. S druge strane, projekat brze pruge obećan stanovnicima Kalifornije tokom 2009. godine još uvek čeka svoj završetak, iako dužina šina iznosi nešto manje od 200 kilometera.[51]

Vladimir Putin i i Si Điping državnici kojima snaga donosi popularnost

STRAH NA ZAPADU

Političari odani levičarskim partijama te njihovim interesima i vrednostima, kao što je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, sumorno posmatraju uspon stranaka desnice i bez dubljeg promišljanja dotični proces žigošu izjavama kao što je „stari duh“ i „zli duhovi prošlosti“ koji su se pokazali „u novom obličju“.[52][53][54] Predstavnici levice sve više se udaljavaju od sopstvenog glasačkog tela i uporno odbijaju da vide ono što se drugima čini očigledno. Stanovnici Zapadne Evrope danas sa mnogo manje entuzijazma gledaju na budućnost i žive unutar društava gde je strah postao sastavni deo svakodnevnice, strah od terorističkih napada, strah od progona rulje putem brojnih društvenih mreža, strah od gubitka životnih postignuća ili pak strah od gubitka zaposlenja u slučaju pogrešne opaske o „ugroženim i manjinskim grupama“ bez obzira da li su to žene, homoseksualci ili muslimani.

Ovaj strah samo je pojačan brojnim situacijima gde državne institucije očigledno deluju pristrasno protiv interesa prosečnih građana. Napori nemačkih i švedskih vlasti da sakriju migrantsko poreklo počinitelja seksualnih napada[55] jasan je primer nedostatka želje da se državni vrh suoči sa stvarnošću praćen lišavanjem domaćeg stanovništva svih mehanizama pomoći koje bi jedna uređena država trebalo da nudi svojim građanima. Ovakvo ponašanje, decenijama praćeno ograničavanjem prava većine zarad lagodnosti manjine doveo je do pretvaranja straha u nepoverenje prema već ustanovljenim društvenim normama i institucijama na kojima i počivaju države kolektivnog Zapada kakvog mi poznajemo.

Studija izvedena početkom 2017. od strane firme Ipsos, specijalizovane za istraživanje javnog mišljenja, potvrdila je visok stepen građanskog nepoverenja u domaće vlade i međunarodne institucije u pet velikih evropskih zemalja. [56] Istraživanje sprovedeno u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji i Francuskoj pokazalo je da većina ispitanika, izuzev onih iz Nemačke, smatra da njihova zemlja slabi.[57] Većina Francuza (61 odsto), Italijana (60 odsto) i Španaca (56 odsto) veruje da su njihovi životi lošiji od života njihovih roditelja. U Nemačkoj (44 odsto) i Britaniji (43 odsto), visok procenat ispitanika se slaže sa ovakvim stavom, iako većina ne deli ovo mišljenje.

Poverenje u nacionalne vlade je izuzetno slabo. Najviši stepeni nepoverenja u domaće vlasti su u Španiji (89 odsto) i Italiji (80 odsto). Ispitanici iz Francuske (77 odsto) i Nemačke (70 odsto) su pokazali sličan stepen nepoverenja. Čai i u Velikoj Britaniji, gde je stepen poverenja bio najviši, čak 66 odsto ispitanika je istaklo da ne veruje izabranim političkim predstavnicima.[58] Najzanimljivije otkriće istraživanja, koje potvrđuje ranije iznesene stavove, ogleda se u činjenici da je većina ispitanika, izuzev Nemaca, istakla neophodnost postojanja snažnog vođe koji će „stvari postaviti na njihovo mesto“ te „promeniti pravila igre narušavajući status kvo“.[59] U Španiji, 72 odsto ispitanih veruje u neophodnost snažnog vođe, u Francuskoj 70 odsto. Sa ovakvim stavom se slaže 67 odsto Italijana i Britanaca. Čak i u slučaju Nemačke, 34 odsto ispitanih vidi snažnog vođu kao ključ nacionalnog oporavka.

Istraživanje Ipsosa nije jedini dokument koji potvrđuje političko kolebanje i promenu u političkoj orijentaciji nacija, sa posebnim naglaskom na zapadnoevropske. U toku 2019. godine, projekat Sloboda u svetu (Freedom in the World) objavio je izveštaj za dotičnu godinu[60] ilustrativno nazvan „Povlačenje demokratije“. Naime, kao što je istaknuto u samom dokumentu, 2019. bila je trinaesta uzastopna godina slabljenja demokratije u globalnim okvirima. Demokratija, čije opadanje je projekat istraživao, je američkog tipa, praćena svim elementima liberalne i globalističke ideologije karakteristične za taj sistem.

Interaktivni geografski prikaz zemalja i njihovog statusa u pogledu slobode i demkratije[61] pokazuje političko-ideološku pozadinu projekta, s obzirom da su svi veliki protivnici Vašingtona klasifikovani kao „neslobodni“ ili „delimično slobodni“. Uprkos tome, od posebnog značaja je deo izveštaja koji se bavi regionalnim trendovima. Autori istraživanja su u ovome delu dokumenta uočili, po njima, zabrinjavajuće procese čak i u onim državama Zapada koje slove kao slobodne. Posebno su istaknute, kada je Evropa u pitanju, Mađarska i Viktor Orban, Poljska i stranka Pravo i pravda, Češka, Austrija i Slovačka zajedno sa većinom balkanskih zemalja.[62] S druge strane, političke snage levice, generalno gledano, pokušavaju da očuvaju trenutni poredak stvari uporno koristeći demagogiju putem koje se neprestano upozorava na zlu prirodu populizma i nacionalizma.[63][64]

Spomenuta istraživanja ilustrovala su činjenicu da stanovnici, čak i zapadnih demokratija, odbijaju da prihvate spomenuta upozorenja i povere svoje živote ideologiji koja ih je i gurnula ka trenutnom stepenu nesigurnosti i stagnacije. Liberalne kategorije ljudskih prava, građana sveta, kapitalizma slobodnog tržišta, multietičnosti i tolerancije, između ostalih, ne pružaju odgovore na lične i zajedničke probleme sa kojima se susreću stanovnici Francuske, Nemačke i drugih zapadnih država. Štaviše, neke od ovih kategorija se zapravo nalaze u korenu problema sa kojima se suočavaju zemlje Zapada.

Princip tolerancije, unutar jednog društva, ne može postojati zajedno sa stvarnošću potpuno različitih kultura koje su u nekim pogledima čak i neprijateljski nastrojene jedna prema drugoj. Multikulturalizam se koristi kao izgovor za odbijanje integracije, no bez integracije i delimične asimilacije, celovitost jednog društva i države se ne može očuvati. Najbolji primeri ovakvih slučajeva su takozvane „no go“ zone koje postoje u većini zapadnoevropskih zemalja, sa posebnim naglaskom na Švedsku.[65][66][67][68] Iz nedavne srpske istorije, dešavanja na Kosmetu su jasan primer krajnjeg ishoda tolerancije i multikulturalizma jugoslovenske recepture koji su od samog početka bili obeleženi nebrigom za ponašanje albanske manjine i neprocesuiranjem albanskih zločina nad srpskim stanovništvom.

SLUČAJ IZ VELIKE BRITANIJE

Primer novijeg datuma, koji kroz svoju užasnu prirodu nesumnjivo ilustruje perverziju savremene liberalne ideologije i svih principa na kojima je utemeljena, potiče iz Velike Britanije. Naime, u toku 2018. godine pažnju britanske javnosti privukao je politički aktivista Tomi Robinson.[69] Uprkos zabrani, Robinson je odlučio je da putem prenosa uživo ispred zgrade suda isprati suđenje takozvanoj „hadersfildskoj bandi“.[70][71] Sastavljena mahom od muslimana pakistanskog porekla,[72] ova grupa je osuđena za višestruka silovanja te fizičko i psihičko mučenje većeg broja devojčica koje su većinom bile bele i engleskog porekla.[73]

Pripadnici takozvane „hadersfildske bande“ (Foto: West Yorkshire Police)

Zlostavljanje je obično bilo praćeno ponižavanjem, te nasilnim primoravanjem žrtava na konzumiranje alkohola i narkotika.[74] Nasilno primoravanje na čestu konzumaciju alkohola i upotrebu opojnih droga olakšavali su silovateljima kontrolu nad žrtvama koje su, jednom postavši zavisne od narkotika, istovremeno postale zavisne od silovatelja koji su raspolagali opojnim sredstvima. Tokom suđenja grupi iz Hadersfilda je ustanovljeno da pedofili nisu silovane devočice posmatrali kao ljudska bića već kao predmete koje su razmenjivali među sobom.[75] Nazivajući svoje žrtve, između ostalog, „lakim mesom“[76] i „belim smećem“[77][78] pedofilske grupe su, generalno gledano, iskazivale visok stepen rasističkog prezira i mržnje prema žrtvama. Pored prisutnog rasizma, pedofili su često za devojčice koristili izraze „kafir“(nevernik) i „nemuslimanka“ što upućuje, između ostalog, na islamsku pozadinu zločina.[79] Prema izveštaju iz 2017. više od 80 odsto članova pedofilskih grupa su muslimani, mahom poreklom iz Pakistana, sa Bliskog istoka i Centralne Azije.[80][81][82][83]

Tomi Robinson, u stvarnosti Stiven Jaksli-Lenon, je svojim istupom poremetio dotadašnji status kvo i u žižu medijske pažnje postavio pitanje pedofilskih muslimanskih grupa koje su, ako je suditi po informacijama iznesenim tokom suđenja hadersfildskoj grupi, počele svoje delovanje još polovinom devedesetih godina.[84] Uskoro je postalo očigledno da pedofili iz Hadersfilda nisi bili jedina takva grupa u Velikoj Britaniji. Slične pedofilske grupe su ubzro pronađene u značajnom broju većih gradova Engleske. Veliki gradovi kao što su London, Birmingem, Bristol, Lids, Oksford i Mančester se nalaze na listi sačinjenoj od skoro trideset urbanih celina.[85] Samo u periodu između 2018. i 2019. godine procenjuje se da je skoro 19.000 dece u Engleskoj bilo seksualno zlostavljano.[86] Najmlađe poznate žrtve su u trenutku prvog silovanja imale između jedanaest i trinaest godina.[87][88] Različite procene ukupnog broja žrtava silovanja i drugih oblika nasilja povezanih sa počiniteljima koji su mahom muslimani i migranti kreću se od 60.000 do milion[89] zlostavljane dece u prethodne tri decenije.[90][91][92][93][94]

U okvirima Velike Britanije, svi dosadašnji slučajevi povezani sa delovanjem ovih pedofilskih grupa bili su koncentrisani na teritoriji Engleske, no početkom 2020. članak u britanskim novinama San otkrio je postojanje prve takve grupe na teritoriji Škotske.[95] Svi pedofili u grupi su bili muslimanski migranti poreklom iz Egipta, Maroka, Turske, Pakistana, Iraka, Avganistana i Kurdistana. Ranije kategorisani kao „izbeglice iz Sirije“, svi su tražili azil u Škotskoj. Grupa sačinjena od 55 migranata, u periodu od nekoliko godina, silovala je 44 devočice koje su poticale iz siromašnijih škotskih porodica ili su bile štićenice sistema domova za zbrinjavanje.[96]

Nakon što je istina o postojanju ovih grupa postala opšte poznata, žrtve[97] do tada nepoznatih pedofilskih grupa su počele upoznavati javnosti sa svojim iskustvima, otkrivajući široku rasprostranjenost ovakvih dešavanja. Ubrzo potom postalo je očigledno da ova silovanja i zlostavljanja nisu bila nepoznata vlastima te policijskim strukturama. Štaviše, dugo vremena su lokalne vlast i policijski organi odbijali da se suoče sa problemom pravdajući svoje ponašanje „političkom korektnošću“[98] i strahom da će „se suočiti sa optužbama za rasističko ponašanje“[99][100] ako budu provodili istrage i delovali protiv silovatelja koji su mahom bili muslimani poreklom sa Bliskog istoka, Severne Afrike i Srednje Azije.

U nekim područjima, socijalni radnici su žrtve uzastopnih silovanja posmatrali kao ništa više do prostitutke, [101] bez obzira na maloletni uzrast devojčica i očigledno pogrešnu prirodu situacije u kojoj su se našle. Prema jednom od najnovijih izveštaja, mančesterska policija je bila upoznata sa činjenicom da na teritoriji grada deluje pedofilska grupa čiji su članovi muslimani poreklom iz Srednje Azije i Bliskog istoka. Uprkos ovom saznanju, policijske istrage su bile usmerene prema počiniocima iz drugih etničkih i religijskih grupa.[102] Ako je suditi prema dotičnom izveštaju, pedofilske grupe iz Mančestera su bile aktivne od 2003. godine. Pored nečovečne prirode samog zločina, jasno obeleženog rasističkom mržnjom i patološkim zadovoljstvom proisteklim iz zlostavljanja najranjivijih članova jednog društva, u određenom smislu više je zabrinjavajući nedostatak volje društvenih institucija i političkih aktera,  upoznatih sa dotičnim dešavanjima, da preventivno deluju.

Članovi lokalnih elita, na ovaj ili onaj način, su povezivani[103] sa slučajevima pedofilije i organizovanog zlostavljanja dece što nesumnjivo upućuje na postojanje ukorenjene korupcije u određenim slojevima policijskih, političkih i socijalnih struktura, no preovladavajući razlozi koji su sprečavali delovanje nadležnih organa spadaju u okvire liberalne ideologije. S obzirom da su pedofili mahom bili muslimani, bilo je politički nekorektno javnost upoznavati sa njihovim zločinima te rasistički delovati s ciljem zaštite njihovih žrtava. Barem je takav bio zaključak nadležnih struktura britanskog društva koje ni u 2020. nemaju tačan broj pedofiskih grupa koje su aktivne u Velikoj Britaniji.[104] Hiljade engleske dece bilo je žrtvovano dogmama multikulturalizma i tolerancije koje su žrtve ostavile nezaštićenim jer su pripadale domicilnom stanovništvu, dok su njihove silovatelje učinile nedodirljivim usled muslimanske vere i migrantskog porekla.

Iako se ovako ponašanje društvenih struktura, posebno policije i lokalnih vlasti, čini nelogičnim i u najmanju ruku, lišeno čovečnosti i razuma, neophodno je shvatiti da je liberalna indoktrinacija u Velikoj Britaniji dosegla izuzetno visok stepen. Jedino u takvim uslovima se može desiti da policijski službenici sprovode zvanične istrage zasnovane na sadržaju poruka objavljenih na Tviteru.[105][106][107][108] Vrhunac banalnosti bio je slučaj Marka Mičana, poznatog kao Grof Dankula (Count Dankula), kome je pretila visoka novčana i zatvorska kazna jer je psa svoje devojke naučio nacističkom pozdravu.[109][110][111] Zahvaljujući liberalnim princima multietičnosti, tolerancije i političke korektnosti, član britanskog parlamenta Naz Šah, i sama poreklom iz Pakistana, može javno, bez straha i trunke kajanja zahtevati da „te zlostavljane devočice iz Roterhama i drugih mesta prosto drže jezik za zubima, zbog dobrobiti raznolikosti“.[112][113][114][115] Raznolikost, još jedan maglovito definisani termin blizak liberalnim ideolozima, je po svemu sudeći dovoljno značajan razlog da se zanemari zlostavljanje hiljada dece.

Reakcija muslimanske zajednice u Velikoj Britaniji je bila mlaka[116] ili nepostojeća, uz izuzetak nekoliko javnih ličnosti i političara. Feminističke organizacije, inače uvek bučne u zahtevanju navodne zaštite žena i njihovih prava, se po ovom pitanju nisu oglašavale.[117] S obzirom na površnu policijsku istragu i godine zanemarivanja problema, nesumnjivo je da u Velikoj Britaniji postoje grupe silovatelja koje još uvijek nisu otkrivene. Površno posmatrano, ovi slučajevi pedofilije su katastrofalan propust policijskog sistema i socijalnih službi, no detaljnije preispitivanje ovih zločina i drugih načina ponašanja koja se manifestuju u zapadnim društvima, upućuju na zaključak da su dotična društva bolesna. Reakcija stanovništva Velike Britanije, u trenu kada je opseg i priroda zlostavljanja dece postala opšte poznata, daje razlog za nadu. Uprkos decenijama dugom procesu liberalne indoktrinacije i umrtvljivanja ličnog i društvenog osećaja za ono što bi mogli opisati kao tradicionalne moralne norme, značajan deo građanstva je ispravno zahtevao stroge kazne za počinioce te njihovo uklanjanje iz društva.

URUŠAVANJE PORODICE

Neprekidni napadi liberalnih ideologa, usmereni prema tradicionalnoj porodici, klasičnim moralnim principima proizašlim iz hrišćanskog učenja te prema prirodnim sklonostima žena i muškaraca te životnim odlukama koje iz njih proizilaze su na kraju doveli do nastanka okolnosti gde deca, u hiljadama, postaju žrtve sadista dok ostatak društva, sa posebnim naglaskom na državne strukture, poriče stvarnost ili odbija da se odlučno suoči sa problemima. Slučaj zlostavljane dece u Britaniji samo je najočigledniji primjer izvitoperenih vidova ponašanja koji postaju novi šablon stvarnosti unutar zajednica duboko zahvaćenih liberalnom ideologijom. Neminovno, liberalno uređenje društva koje stiče status dogme i prestaje biti predmet preispitivanja, izdaje samo društvo unutar kojeg je nastalo, dovodeći do nastanka tiranije manjine nad većinom.

Slikovna poruka učesnika „Svetskog kongresa porodica“ u Veroni – Foto: Getty Images

Ideološki naglasak na individualnosti i pravima pojedinca nauštrb prava zajednice i odgovornosti prema istoj nagriza mreže uzajamne podrške koje se odlikuju svojom kolektivnom prirodom, dovodeći pojedinačnog čoveka u stanje izolovanosti koje se definiše i promoviše kao poželjno. Samo letimični uvid u prirodu ljudske interakcije je dovoljan da otkrije visok stepen, po prirodi neophodne, društvenosti. Čovek, po svojoj prirodi, nije usamljeno ostrvo.

Odnos između muškarca i žene, pod kancerogenim uticajem feminizma, se iz stanja prirode komplementarnosti pretvorio u sukob okarakterisan napadom na muževnost i prirodu muškarca te stalnom demagogijom o neophodnosti „emancipacije“ žena koja se, u suštini, svela na promociju štetnih šablona ponašanja među ženskom populacijom, posebno mlađim ženama. Lakomislen i banalan pristup pitanjima abortusa i seksualnog odnosa korozivno deluje na shvatanje vrednosti ljudskog života istovremeno predstavljajući intimni telesni odnos kao čin u potpunosti razdvojen od emocija, sveden na stepen mehaničke radnje, iako je takav pristup, u najmanju ruku problematičan, kako sa gledišta nauke tako i društvenog iskustva.

Stalne kritike na račun tradicionalnih i nacionalnih vrednosti te pritisaka na klasičnu porodicu dovele su do urušavanja odnosa i hijerarhije na kojima počiva porodica što je proizvelo niz retrogradnih pojava kao što je porast broja samohranih majki, očiglednu pristrasnost sudova u korist žene kada su u pitanju razvod i starateljstvo nad decom, omalovažavanje uloge muškarca u porodičnom životu, te povećani pritisak na žene da postignu nemoguće, odnosno da popune uloge kako majke, tako i oca.

Zapadna društva danas prolaze kroz krizu koja obuhvata celokupan društveni sistem. Zemlje evropskog Zapada, s obzirom da su mnogo duže izložene liberalnoj ideologiji, sada mogu poslužiti kao primer posledica nekritične primene liberalnih principa na uređenje zakonskog sistema i društvenih institucija, te izvor kritičkog promišljanja opsega i sadržaja prihvatanja liberalnih vrednosti zapadnih društava.

Srbija, zajedno sa drugim balkanskim zemljama, je provela poslednjih nekoliko decenija kopirajući zakonske i socijalne norme zapadnih zemalja, bez kritičkog osvrta i promišljanja o mogućim posledicama takvog ponašanja. Bez obzira na činjenicu da su kako balkanske, tako i istočnoevropske zemlje, u svojoj suštini deo Evrope, zahtev za prilagođavanjem je bio jednosmeran i kretao se od Zapada ka Istoku. Od istočnoevropskih država se očekuje nekritičko prihvatanje zapadnih legalnih obrazaca koji treba da zamene domaće pravne norme nastale u okviru specifičnih nacionalnih okolnosti samim tim menjajući dotična društva u skladu sa trenutno vladajućom ideologijom država Zapada. Iz ranijeg teksta se moglo uočiti gde vodi slepo prihvatanje dotične ideologije. Bez promene pristupa ovim pitanjima, srpsko društvo, i ona u njegovoj okolini, čeka ista kriza na kraju puta „koji nema alternativu.“

Jezičko prilagođavanje teksta – CEOPOM Istina

_______________________________________

UPUTNICE:
[1] https://www.theatlantic.com/politics/archive/2014/09/its-still-not-the-end-of-history-francis-fukuyama/379394/

[2] https://www.theosthinktank.co.uk/comment/2019/08/07/why-history-didnt-end

[3] https://www.newyorker.com/magazine/2018/09/03/francis-fukuyama-postpones-the-end-of-history

[4] https://www.zhaw.ch/storage/shared/sozialearbeit/News/gutachten-entwicklung-gewalt-deutschland.pdf

[5] https://www.independent.co.uk/news/uk/crime/london-murder-rate-new-york-compare-worse-stabbings-knife-crime-teenagers-statistics-figures-a8286866.html

[6] https://www.dw.com/en/study-only-better-integration-will-reduce-migrant-crime-rate/a-42013143

[7] https://nationalinterest.org/feature/america-better-assimilating-immigrants-europe-21846

[8] https://qz.com/1320234/denmarks-new-laws-targeting-ghetto-children-show-how-assimilation-is-becoming-mandatory/

[9] https://www.city-journal.org/europe-multiculturalism

[10] https://www.telegraph.co.uk/news/2018/07/05/illegal-migrants-paris-suburb-soar-400000-hundreds-migrant-children/

[11] https://www.smh.com.au/politics/federal/alexander-downer-said-migrants-in-australia-were-setting-up-bantustan-style-ghettos-20191004-p52xsu.html

[12] https://www.nytimes.com/2018/07/01/world/europe/denmark-immigrant-ghettos.html

[13] https://www.bbc.com/news/world-europe-45269764

[14] https://www.spiegel.de/international/germany/is-there-truth-to-refugee-sex-offense-reports-a-1186734.html

[15] https://www.france24.com/en/20190415-german-far-right-capitalises-high-profile-migrant-crimes

[16] https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/07/10/leaked-document-says-2000-men-allegedly-assaulted-1200-german-women-on-new-years-eve/

[17] https://www.dw.com/en/eight-iraqi-men-found-guilty-of-gang-raping-german-woman-in-austria/a-37783852

[18] https://blogs.spectator.co.uk/2016/12/not-germany-covers-mass-sex-attacks-migrant-men-swedens-record-shameful/

[19] https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/jan/13/sex-assaults-sweden-stockholm-music-festival

[20] https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2018-01-03/germany-must-come-to-terms-with-refugee-crime

[21] https://www.dailymail.co.uk/news/article-3860168/Iraqi-refugee-raped-10-year-old-boy-Theresienbad-swimming-pool-sexual-emergency-conviction-overturned-Austrian-court-didn-t-prove-realised-boy-saying-no-incident-Austria-December-2015.html

[22] https://www.independent.co.uk/news/world/europe/austria-swimming-pool-rape-theresienbad-vienna-iraqi-refugee-a7473441.html

[23] https://nypost.com/2016/10/24/migrants-rape-sentence-overturned-after-court-cant-prove-victim-said-no/

[24] https://www.dailymail.co.uk/news/article-3860168/Iraqi-refugee-raped-10-year-old-boy-Theresienbad-swimming-pool-sexual-emergency-conviction-overturned-Austrian-court-didn-t-prove-realised-boy-saying-no-incident-Austria-December-2015.html

[25] https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/austria/12144039/Iraqi-migrant-admits-raping-boy-in-Austrian-pool-after-having-too-much-sexual-energy.html

[26] https://www.dailymail.co.uk/news/article-4536856/Migrant-raped-10-year-old-boy-swimming-pool-sentence-cut.html

[27] https://www.dailymail.co.uk/news/article-4536856/Migrant-raped-10-year-old-boy-swimming-pool-sentence-cut.html

[28] https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-putin-refugee-crisis-austria-rape-case-comments-a7395386.html

[29] https://www.usnews.com/news/best-countries/articles/2016-07-06/is-there-a-global-rejection-of-liberal-ideals

[30] https://www.irishtimes.com/news/world/why-western-liberalism-is-in-big-trouble-1.3139366

[31] https://www.city-journal.org/elites-against-western-civilization

[32] http://www.russiavotes.org/president/putin_performance_trends.php

[33] https://www.independent.co.uk/news/world/europe/chart-putins-popularity-reaches-86-but-how-does-it-compare-to-other-world-leaders-10075063.html

[34] https://www.independent.co.uk/news/world/europe/chart-putins-popularity-reaches-86-but-how-does-it-compare-to-other-world-leaders-10075063.html

[35] https://www.gallup-international.com/wp-content/uploads/2017/12/2017_Global-Leaders.pdf

[36] https://en.wikipedia.org/wiki/Public_image_of_Vladimir_Putin

[37] https://russiamatters.org/node/17217

[38] https://www.ceicdata.com/en/indicator/russia/annual-household-income-per-capita

[39] http://www.xinhuanet.com/english/2019-12/26/c_138657626.htm

[40] https://www.themoscowtimes.com/2019/08/19/long-read-russias-economy-under-putin-in-numbers-a66924

[41]https://web.archive.org/web/20100525073652/http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article2994651.ece

[42] https://www.npr.org/2020/01/06/793293068/putin-s-rule-turns-20-many-russians-find-stability-a-new-generation-sees-stagnat

[43] https://www.globalresearch.ca/gorbachev-putin-saved-russia-from-disintegration-in-the-wake-of-the-cold-war/5423240

[44] https://www.thetrumpet.com/16539-the-new-strongman-age

[45] https://www.ft.com/content/8895ad84-d2d8-11e9-a0bd-ab8ec6435630

[46] https://time.com/5395444/europe-far-right-italy-salvini-sweden-france-germany/

[47] https://www.bbc.com/news/world-europe-36130006

[48] https://www.businessinsider.com/china-bullet-train-speed-map-photos-tour-2018-5#a-lot-of-people-seemed-to-enjoy-killing-the-time-by-hanging-out-in-the-space-between-the-carriages-people-did-this-in-the-regular-speed-train-i-took-except-they-used-the-space-to-chain-smoke-cigarettes-this-didnt-happen-on-the-bullet-train-22

[49] http://www.xinhuanet.com/english/2019-01/03/c_137715444.htm

[50] https://www.asiatimes.com/2019/05/article/chinas-600km-h-train-set-for-2020-test-run/

[51] https://www.dailynews.com/2019/10/23/why-california-cant-compare-with-china-on-high-speed-rail/

[52] https://www.standard.rs/2020/02/11/dojce-vele-zemljotres-u-cdu-potresa-citavu-nemacku/

[53] https://www.news18.com/news/world/past-evils-of-racism-and-anti-semitism-resurfacing-warn-germany-and-israel-at-holocaust-event-2478323.html

[54] https://www.thelocal.de/20200129/past-evils-are-returning-german-president-warns-at-holocaust-event

[55] https://www.spectator.co.uk/2016/01/its-not-only-germany-that-covers-up-mass-sex-attacks-by-migrant-men-swedens-record-is-shameful/

[56] https://www.euractiv.com/section/elections/news/study-most-europeans-want-strong-leaders-to-bring-change/

[57] https://www.euractiv.com/section/elections/news/study-most-europeans-want-strong-leaders-to-bring-change/

[58] https://www.euractiv.com/section/elections/news/study-most-europeans-want-strong-leaders-to-bring-change/

[59] https://www.euractiv.com/section/elections/news/study-most-europeans-want-strong-leaders-to-bring-change/

[60] https://freedomhouse.org/report/freedom-world/freedom-world-2019/democracy-in-retreat

[61] https://freedomhouse.org/report/freedom-world/freedom-world-2019/map

[62] https://freedomhouse.org/report/freedom-world/freedom-world-2019/democracy-in-retreat

[63] https://theconversation.com/why-the-world-should-be-worried-about-the-rise-of-strongman-politics-100165

[64] https://www.brookings.edu/research/the-populist-challenge-to-liberal-democracy/

[65] https://nationalpost.com/opinion/europes-no-go-zones-inside-the-lawless-ghettos-that-breed-and-harbour-terrorists

[66] https://www.thelocal.fr/20170223/the-ten-real-no-go-zones-in-paris

[67] https://www.foxnews.com/world/angela-merkel-admits-that-no-go-zones-exist-in-germany

[68] https://www.scribblemaps.com/maps/view/No-go_zones_Europe/No-go

[69] https://www.independent.co.uk/news/uk/crime/tommy-robinson-court-case-facebook-live-video-judge-latest-a8996626.html

[70] https://www.bbc.com/news/uk-england-leeds-51023444

[71] https://www.independent.co.uk/news/uk/crime/tommy-robinson-court-case-facebook-live-video-judge-latest-a8996626.html

[72] https://www.bbc.com/news/uk-18092605

[73] https://www.bbc.com/news/uk-england-45669910

[74] https://www.bbc.com/news/uk-england-45918845

[75] https://www.bbc.com/news/uk-england-leeds-51023444

[76] https://www.defendevropa.com/2017/news/grooming-gangs-british-girls-easy-meat/

[77] https://www.geopolitica.ru/en/article/horror-islamic-gangs

[78] https://www.breitbart.com/europe/2017/08/10/newcastle-groomers-white-women-are-trash-police-are-racist/

[79] https://christianconcern.com/comment/sacrificing-girls-to-political-correctness/

[80] https://www.thetimes.co.uk/article/asians-make-up-80-of-convicted-child-grooming-gang-members-study-fvk6k30zx

[81] https://www.youtube.com/watch?v=dN68xXrORh8

[82]https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/401125/46966_Report_of_Inspection_of_Rotherham_WEB.pdf

[83] https://www.conservativehome.com/platform/2017/08/when-it-comes-to-these-grooming-gangs-its-time-to-call-a-spade-a-spade.html

[84] https://www.bbc.com/news/uk-england-leeds-51023444

[85] http://www.pmclauth.com/articles/mapping-the-problem

[86] https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/grooming-child-sex-abuse-exploitation-rotherham-rochdale-police-a9215261.html

[87] https://www.theguardian.com/uk/2012/may/08/men-guilty-abusing-girls-rochdale

[88] https://www.thesun.co.uk/news/8382423/sex-abuse-victim-claims-asian-grooming-gangs-are-going-unreported-because-wives-are-scared-of-their-own-husbands/

[89] https://www1.cbn.com/cbnnews/world/2016/august/easy-meat-britains-muslim-rape-gang-cover-up

[90] https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/child-sex-abuse-gangs-could-5114029

[91] http://www.pmclauth.com/articles/grooming-gang-statistics

[92] https://www.yorkshirepost.co.uk/our-region/west-yorkshire-and-the-dales/bradford/heartbreak-of-mp-s-lone-battle-to-tackle-sex-abuse-in-bradford-1-8285026

[93] https://www.quora.com/What-is-the-confirmed-total-number-of-victims-of-Muslim-grooming-gangs-in-the-UK

[94] http://www.pmclauth.com/news/top-cop-warns-600-000-children-may-have-been-victims-of-child-sex-gangs-mass-child-sex-abuse-in-one-town-is-just-the-tip-of-the-iceberg-a-top-police-officer-warned-last-night

[95] https://www.thescottishsun.co.uk/news/5215881/police-scotland-glasgow-grooming-gang-secret/

[96] http://www.pmclauth.com/news/police-scotland-took-down-large-scale-asylum-seeker-grooming-gang-in-glasgow-2013-but-kept-it-secret

[97] https://www.dailymail.co.uk/news/article-7045699/Grooming-gang-victim-reveals-raped-100-men-deaths-threats.html

[98] https://quillette.com/2020/02/04/grooming-gangs-and-indifferent-police-what-have-we-learned-from-the-sex-abuse-scandals/

[99] https://www.nationalreview.com/2018/03/british-police-failed-stop-child-sex-ring-over-racism-fears/

[100] https://www.itv.com/news/2017-08-10/fear-of-being-called-racist-stopping-people-from-raising-child-abuse-concerns/

[101] https://theprovince.com/news/world/pc-cops-social-workers-ignored-brit-pedophile-gang-that-raped-1000-girls/wcm/68b2f5a8-2517-4a91-93cf-1e17cc7d6153

[102] https://www.youtube.com/watch?v=Hi9d8v-3L3Y

[103] https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/paedophile-grooming-gang-left-roam-17562300

[104] https://christianconcern.com/comment/government-doesnt-know-number-of-grooming-gang-victims/

[105] https://www.bbc.com/news/uk-england-humber-47005937

[106] https://www.telegraph.co.uk/news/2020/02/14/police-compared-stasi-gestapo-judge-rules-interfered-freedom/

[107] https://blogs.spectator.co.uk/2019/01/is-it-now-a-crime-to-like-a-poem-about-transgenderism/

[108] https://www.bbc.com/news/uk-england-lincolnshire-51501202

[109] https://www.telegraph.co.uk/tv/0/arrested-telling-bad-joke-count-dankula-story/

[110] https://www.independent.co.uk/news/uk/crime/count-dankula-nazi-pug-video-appeal-refused-youtube-court-case-gross-offence-a8483201.html

[111] https://www.newsweek.com/youtuber-count-dankula-avoids-jail-following-hate-crime-conviction-teaching-896831

[112] https://www.rotherhamadvertiser.co.uk/news/view,mp-naz-shah-should-resign-after-sharing-tweet-telling-sex-abuse-victims-to-keep-their-mouths-shut_23593.htm

[113] https://www.thesun.co.uk/news/4299167/corbyn-ally-shares-message-telling-rotherham-sex-abuse-victims-to-be-quiet-for-the-good-of-diversity/

[114] https://www.dailymail.co.uk/news/article-4813870/MP-shares-Twitter-post-telling-abuse-victims-shut-up.html

[115]https://metro.co.uk/2017/08/23/mp-shares-tweet-saying-abuse-victims-should-shut-their-mouths-for-good-of-diversity-6872181/

[116] https://inews.co.uk/opinion/columnists/muslim-community-still-denial-rochdale-525468

[117] https://blogs.spectator.co.uk/2019/09/the-silence-surrounding-grooming-gangs/


Izvor: Novi Standard

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Krah zapadne liberalne utopije

* Obavezna polja