IZBOR HAREDINAJA

Ni ponedeljak nisu čekali, izabrali su ga u subotu. Toliko im se žurilo. Poslanici Vučić-Vulinove Srpske liste pravo iz Beograda gde su tobož išli na “konsultacije” otišli su pravo u tzv. “Parlament Kosova” da podignu ruke. Za Haradinaja. Izabran je sa 62 glasa “za”, jednim više od neophodnog minimuma (61). Od toga devet srpskih. Sa Srpske liste. Slobodan Petrović, poslanik Samostalne Liberalne Stranke, nije za njega glasao. Haradinaj je izabran, kako i priliči para – državi, bez ikakve rasprave, nakon obraćanja koje je imao kao mandatar.

Iz protesta što se na glasanje prešlo bez rasprave, “poslanici” Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe i pokreta Samoopredeljenje napustili su sednicu. Srpskoj listi to nije smetalo. Baš principijelno. Srbi su, kako smo već ovde najavili, dobili tri ministarska mesta u Haradinajevoj “vladi”. Ako neko misli da je to nekakav značajan politički ustupak, onda verovatno ne zna da ministarstava u toj vladi ima čak 21, a zamenika premijera čak 5.(1)

I resore koje su dobili Srbi već smo objavili, pa ostaje samo da se pozabavimo imenima. No ni tu nema bitnih novosti, sve poznata lica i do sada viđana u šiptarskim para-institucijama. Tu je neizbežni Dalibor Jeftić koji će biti ministar za povratak i zajednice, kao i zamenik kosovskog premijera. Dkle, isto kao i do sada. I Ivan Teodosijević, zadržaće isti resor, ministarstvo lokalne samouprave. I trećeg ministra koji će voditi resor poljoprivrede već dobro poznajemo. To je Nenad Rikalo, pravnik, već godinama član kosovskog RIK-a.(2) Pretpostavljam da se u poljoprivredu baš razume.

Srbi će dobiti i šest mesta zamenika ministra, što je uz niža mesta, javnu upravu i ostale prinadležnosti taman dovoljno da se zbrinu članovi familija Srpske liste, a to je i pošteno, jer su ih oni uglavnom i glasali. Ostalo je odradio sistem, UNMIK i Raška.

Predsednik Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović nije bio iznenađen ovakvim razvojem događaja i rekao je da je očekivano da Srpska lista podrži koaliciju oko Demokratske partije Kosova. Naveo je da je Srpska lista napravila nekoliko grešaka. Povodom ove Ivanovićeve izjave Srpska lista je saopštila da je svoj program odbrane srpskih interesa iznela na poslednjim izborima na KiM.

Jeste ga u kampanji iznela, ali ga je očigledno zaboravila, ili redukovala. Dok je trajala kampanja Vučić je grmeo na Haradinaja, pretio Francuzima šo nam ga nisu isporučili i dramio na konferencijama za štampu. A Srpska lista je još jače grmela kako je Vučić podržava, što je potvrđivao i srpski režim. Da li su birači mogli pretpostaviti da će ti isti ljudi biti toliko besčasni da sada glasaju za Haradinaja? Nisu i zato su obmanuti!

Obećavala je Srpska lista i uslovljavanje ulaska u “kosovsku vladu” odricanjem Šiptara od formiranja “Vojske Kosova”, ali sada po tom pitanju imaju amneziju. Sada im je dovoljno i obećanje da će biti formirana ZSO i biti zaštićena crkvena imovina na Kosovu. Dakle, ono što već piše u Briselskom sporazumu.

I obećanje Ramuša Haradinaja kako je vreme “za novo Kosovo”(3). Mada, nisam baš siguran da razumeju šta to znači kada ga izgovori Haradinaj.

PORUKE IZBORA HAREDINAJA

Upadljivo ćutanje Ivice Dačića o proglašenju Haradinaja glasovima Srpske liste Vučić je pokušao da nadomesti oglašavanjem Marka Ružića, koji je sve nestrpljiviji da u SPS-u postane kalif umesto kalifa. On nam je najpre poručio kako je važno da se ne robuje emocijama, mitovima i populizmu kada je u pitanju Kosovo i Metohija, a onda bubnuo kao otvoren prozor:

„Međutim, dovoljno je za početak uvažiti činjenicu da bez političkih predstavnika Srba i uvažavanja njihovih ali i državnih interesa formiranje te i takve vlade nikada neće biti moguće“(4), pokazavši tako da ne poznaje ni elementarne prilike na Kosmetu.

Da je barem polovinu vremena koje provodi piljeći u svoj skupi sat, u svakoj prilici i neprilici, posvetio kosovskoj post-izbornoj krizi znao bi da je formiranje vlade bez 10 srpskih predstavnika itekako moguće i da su samo međusobne razmirice Ise Mustafe i Aljbera Kurtija sprečile takvu opciju, što je lukavi Bedžet Pacoli naveo kao osnovni razlog raskida pred-izborne koalicije sa Mustafom („Posredovali smo da se to dogodi, ali uzalud“)(5).

No, hajde da poslušamo Ružića, prvog naprednjaka u SPS-u i hladne glave proanaliziramo šta sve proizilazi iz čitave kosovske post-izborne krize i izbora Haradinaja srpskim glasovima.

Prvo, i najvažnije – beogradski režim i Vučić-Vulinova Srpska lista otvoreno su podržali dovođenje na vlast šiptarske “ratne koalicije”, koju sačinjavaju stranke čiji su lideri trojica komadanata terorističe OVK – Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj. 

Dakle, ne radi se samo o Haradinaju! U tim strankama je na stotine boraca koji su ne samo ratovali protiv Srbije, već su nad srpskim življem činili zločine pre intervencije srpskih snaga, ali i posle toga, nakon dolaska vojne i civilne misije OUN na Kosovo. Mnogi od njih sada će postati deo struktura vlasti. Da li iko normalan može misliti da će oni, sada, kada su na vlasti, promeniti svoje mišljenje o Srbima i svoje ratne ciljeve?

Drugo, izjave Marka Đurića o tome kako podrška izdajničkoj Srpskoj listi znači podršku Srbije izboru srpskog naroda na Kosovu je jeftina demagagogija. Srpsku listu napravili su Vučić i Vulin i ona je srpskom narodu na Kosmetu nametnuta lažnim obećanjima, pretnjama i direktnim ucenama na terenu. Takođe, Srpska lista je u predizbornoj kampanji obmanula birače u čemu joj je otvoreno pomagao zvanični Beograd  isceniranom bukom na Haradinaja.

Istina, Srpska lista mogla bi, na kraći rok, biti oruđe Beograda u borbi za očuvanje Kosmeta u Srbiji, kada bi Vučićevom režimu to bio stvarni cilj. Ali, pošto je situacija drugačija Srpska lista će, zapravo, služiti za lakšu implementaciju Briselskih sporazuma, koji su ustvari prerađeni Ahtisarijev plan o tzv “nadgledanoj nezavisnosti”. To vidimo i iz izjava prvog Tačijevog i Haradinajevog pika među kosovskim Srbima, Dalibora Jeftića, novog zamenika kosovskog premijera. On kaže da se Srbi u novoj Vladi “neće ponašati ucenjivački”, već „sasvim korektno“(6), kako bi svi zajedno rešili sve probleme.

Ni on, ni ostali predstavnici Srpske liste nigde kao cilj svog političkog delovanja više ne pominju opstanak Kosmeta u Srbiji, a pominjali su. To više ne čini ni zvanični Beograd!!! 

Zato svi naši Đurići, Vulini, Ružići, Jeftići, Rakići i ostali moraju znati da umemo da vidimo i oslušnemo za toliko. Da su nam jasne poruke Haradinajevog izbora …

_____________________________________

 

  1. www.politika.rs/scc/clanak/388529/Izabrana-kosovska-vlada-Haradinaj-premijer
  2. Isto
  3. Isto
  4. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/ruzic-interes-je-srba-da-budu-maksimalno-ukljuceni-u-rad-kosovskih-institucija/
  5. www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2858063/pacoli-raskinuo-savez-sa-mustafom.html
  6. 91.222.7.144/hronika/novi-ministar-za-zajednice-i-povratak-u-vladi-kosova-dalibor-jevtic-srbi-u-novoj-vladi-se-nece-ponasati-ucenjivacki-vec-sasvim-korektno.html

Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Haredinaj – izbor i poruke izbora

* Obavezna polja