Nova srpska politička misao objavila je već tri teksta koji obrađuju najvažnije teme propagandne mašinerije Aleksandra Vučića, koje obuhvataju građenje i održavanje njegovog ličnog kulta, satanizaciju opozicije i odnos prema NATO, SAD, Rusiji i njihovim predsednicima. Svaki od ta tri teksta zasebno svedočanstvo su mentalnog silovanja građana Srbije, ali, ni jedan od tri navedene oblasti ne može da postoji i opstane sama za sebe, pa čak ni gradnja Vučićevog kulta, već se one kao velike pritoke slivaju u veliki glavni propagandni tok, kome je cilj promena stava građana Srbije u vezi priznanja Kosova.

Kada se piše o ovoj temi, najpre se mora podvući da je, obzirom na mentalno stanje Aleksandra Vučića nemoguće sa stoprocentnom sigurnošću predvideti njegovo ponašanje i sledeće poteze, ali sudeći po načinu kako se u medijima tretiraju dešavanja oko Kosova i Metohije, može se zaključiti da je veoma blizu istine teza da Zapad ne pritiska državu Srbiju i njene građane da se odreknu Kosova, već da pritiska predsednika Srbije da ispuni obećanje koje je dao kada su ga njegovi mentori iz inostranstva 2012. godine doveli na vlast. Predsednik Vučić zato od prvog dana dolaska na mesto predsednika Vlade, a zatim i na mestu predsednika države namerno širi konfuziju i defetizam a javnost priprema za priznanje, dok se u domaćim medijima gotovo svakodnevno iznose ideje o „konačnom rešenju“, pa demantiji takvih rešenja, pa vesti „iz proverenih izvora“ i isto toliko korekcija tih „saznanja“. Medijska galama je mnogima dokaz da srpske vlasti i ne očekuju povoljan rasplet za Kosovo, što uostalom priznaje i sam predsednik Srbije, koji je nedavno iznenađujuće otvoreno izjavio da će „Kosovo u budućnosti dobiti nezavisnost i suverenost na celoj teritoriji“, ali, kako je rekao „ne zato što će on da ga prizna već zato što nije prošlo rešenje koje je on nudi.

Za sada niko ne zna šta je zapravo želeo Vučić kada je počeo da govori o razgraničenju i razmeni teritorija, te se i to može protumačiti kao blef, koji će treba da pokaže da se borio „kao lav“ za to famozno „nešto“, da bi na kraju agonije slegao ramenima i učinio ono što je obećao, us put optužujući opoziciju (a koga bi drugog),  Zapad i sve ostale vidljive i nevidljive centre moći.[1]

Kako je nedavno dobro primetio Boško Obradović, svedoci smo grandioznom i vrlo ambicioznom spinu, u kojoj je predsednik,shodno svojoj grandomaniji i mesijanskoj uobrazilji, svojski zapeo da promeni sadašnji identitetski obrazac srpskog naroda.  Dok u poslednjim mesecima vidimo niz signala da se ubrzano radi na sporazumu srpskih i prištinskih vlasti, mediji pod kontrolom Vučića svakodnevno obrađuju i pripremaju javnost za taj sporazum, usput stvarajući ratnu psihozu, da bi trenutak priznanja Kosova proglasili za nešto što se radi za dobro naroda, mir i budućnost dece.  Zaista, prisustvujemo velikoj manipulaciji, koja bi, prema zamisli predsednika i njegovog propagandnog tima trebalo da se završiti političkim scenariom u kojem će svi oni koji se bune protiv potpisivanja sporazuma s Kosovom, biti proglašeni za izdajnike i za remetilački faktor koji ruši vlast i državu i hoće rat, a oni koji potpisuju nezavisnost Kosova velike patriote i spasitelji države i naroda.

Kosovo kao pseudodogađaj

Foto „Dveri“

U ovom članku prate se naslovne strane dnevnih listova u periodu od juna do kraja septembra 2018. godine, i ono što prvo pada u oči, i to ne samo u tom periodu, jeste velika uniformnost uređivačkih politika svih glasila u tretmanu Kosova. Svi dnevni listovi objavljivali su svakodnevno bar po jedan tekst o Kosovu, a najuticajniji tabloidi ponekad i više tekstova dnevno, u kojima se po ustaljenom obrascu pumpa strah naslovima u kojima dominiraju „rat“, „haos“ i slični kataklizmični termini. U redovnom ritmu se ponavljaju talasi dramatičnih upozorenja da je spreman napad na Srbe na Severu Kosova i nova Oluja, najavljuju se stradanja, pokolj i teški problemi sa kojima će se Srbija suočiti ako ne dođe do sporazuma, na kome uz Vučića rade i najveći svetski lideri. Nastoji se da predstavljanje situacije na Kosovu na naslovnim stranama bude što dramatičnije i krvavije, a pravila su prosta: jake slike i gebelsovsko ponavljanje. Još je francuski socijalni psiholog Gistav le Bon primetio da masa misli u slikama, pa se ni ovde ništa ne prepušta mašti čitaoca, već su vrlo često naslovne strane, posebno tabloida ukrašene zloslutnim foto-montažama, koje još više uznemiruju javnost.  I premda su pretnje izmišljene ili prenaduvane, strahovi koje proizvode među stanovništvo su realni, baš kao i njihove posledice.

U isto vreme, različitim hvalospevima se ističe posvećenost predsednika rešenju problema Kosova, njegova hrabrost, ljudska toplina i briga kojom pokušava da razreši vekovni spor Srba i Albanaca, dok se takođe ističe Vučićeva odlučnost da ne dozvoli neku „kosovsku Oluju“. Ujedno se predsednik predstavlja kao iskreni patriota i jedina osoba sposobna da Srbiju i Srbe provede kroz kosovsko iskušenje.

Na naslovim stranicama novina protekla godina prošla je u očekivanjima kataklizmičnih tragedija, kao i što prolazi ova, ali kada se odmakne pogled od uzavrelih tabloida, može se uočiti niz signala da se poslednjim meseci ubrzano radi na sporazumu Beograda i Prištine. Sve su naznake da će taj sporazum, ako do njega dođe, u svakoj varijanti biti nepovoljan za Srbiju, a da bi se javnost pripremila za njegovo prihvatanje, kosovska stvarnost u srpskim medijima teče u dve paralelne ravni – prve medijske, koja temperaturu diže do tačke ključanja, i druge, u kojoj se u hladnim briselskim kabinetima pripremaju varijante mogućeg rešenja. Stoga se, prateći medije, može reći da je čitavo Kosovo, odnosno sve što se na Kosovu i i ko Kosova dešava, a što se servira javnosti preko srpskih medijima postalo jedan veliki pseudodogađaj, [2] odnosno, kako definicija kaže, namerno izazvano dešavanje, koje se priređuje samo da bi se osigurao publicitet za vladu, stranku, organizaciju, korporaciju ili javnu osobu u svim područjima javnog života. Često se kao sinonim za pseudodogađaj upotrebljava sintagma “medijski događaj” jer se on organizuje samo da bi ih mediji zabeležili, i uobličuju se da budu medijski atraktivni, te se tako, dok traju zakulisni pregovori, za javnost priređuju predstave poput hapšenja Marka Đurića, vožnje Hašima Tačijem čamcem preko jezera Gazivode, ili Vučićev odlazak na Kosovo,koji se najavljivao kao novi Gazimestan.

Radi lakšeg snalaženja u haosu srpskih medija, pogledajmo opet šta kažu udžbenici. Prema američkom autoru Danijelu Borstinu, pseudodogađaj je dvosmislena istina koja odgovara na veoma razvijenu potrebu javnosti da bude obaveštena o svim aspektima događaja, ali čini stvari zamršenijim i nejasnijim nego što jesu, i njega karakterišu:

1) Nedostatak spontanosti – uvek ih neko planira ili inicira.

2) Planiraju se isključivo da bi novinari o njima izveštavali, a uspeh pseudodogađaja se meri dužinom pres-klipinga, odnosno što je više medija izvještavalo, događaj se može smatrati uspešnijim.

3) Veza s realnošću je problematična. Zanimanje za događaj javlja se upravo zato što je on višeznačan. Bez takve protivrečnosti pseudodogađaj prestaje biti zanimljiv za čitaoce i slušaoce.

4) Uobičajeno je da pseudodogađaj svedoči u smeru u kojem njegovi autori to žele.

5) Pseudodogađaj se planira da bi bio razumljiv. Ako nismo u stanju da procenimo neki zamršen problem i koja je uloga učesnika u njemu, uvek možemo raspravljati o učincima njegovog predstavljanja.

6) Pseudodogađaj je zanimljiviji od realnosti, prilagođen ciljnoj grupi za koju je kreiran.

7) Pseudodogađaj pojačava iluziju publike da razume šta se zbiva u svetu/međunarodnoj politici i drugim pitanjima od opše važnosti. Uočeno je da znatan postotak publike veruje da se svi, pa i veoma ozbiljni problemi rešavaju na sastancima, konferencijama, konferencijama za štampu, televizijskim raspravama, i izjavama poznatih i moćnih za medije.

Jedan od najvanijih delova pseudodogađaja su konferencije za štampu, koje su jedan od najčešćih oblika komunikacije s javnošću, i one su uobičajen model predstavljanja upravo pseudodogađaja.  Poseban oblik pseudodogađaja, koju danas neguju prvenstveno političari, jeste i puštanje informacije do javnosti kroz neslužbene kanale komunikace. To su na neki način „indirektne izjave“, odnosno prikrivene vesti, koje službena politika ne želi da vidi objavljene s jasno navedenim izvorom. Takav pseudodogađaj proizvodi niz novih pseudodogađaja, kao što su izjave, saopštenja, reakcije, jer je informacija i procurela da bi se proverilo kako će biti primljena u javnosti.

U ovom tekstu, kao što je navedeno, prate se naslovne strane štampanih medija u periodu od juna do kraja septembra 2018. Kada se proprati lavina pretnji, opasnosti, paklenih planova, „eksluzivnih informacija i otkrića“, užasa koji čekaju Srbiju, opasnosti po opstanak srpskog naroda, i svega ostalog, a što je sve propraćeno nizim izjava, reagovanja, konferencija za štapu i neizostavnih dramatičnih obraćanja uživo predsednika i njegovih saradnika, jasno se uočava da se tema Kosova i Metohije u medijima predstavlja kao pseudodogađaj, ne bi li se omogućilo da Vučić ispuni svoju obavezu, koja na žalost ne podrazumeva rešenje kosovskog pitanja u interesu Srbije kroz poštovanje Ustava, već promenu svesti i brisanje Kosovskog zaveta iz identiteta srpskog naroda. Da li će u tome uspeti, pokazaće naredni meseci. 

Naslovne strane – jun 2018: Vučiću stežu omču oko vrata

Povodom incidenta koji se dogodio na igralištu u selu Staro Gradsko kod Lipljana, kada je došlo do napada grupe Albanaca na lokalne Srbe, Srpski telegraf 1. juna piše: „Žele da nas iskorene na KIM: AMERI PUSTILI ALBANCE DA BIJU SRBE“. Telegraf 1. juna navodi da su Albanci napali srpsku decu po nalogu Amerikanaca, a da „analitičari, kao i političari“ tvrde da je to bila sinhronizovana akcija, u kojoj je pored Vašingtona, Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, učestvovala i Tirana.

Informer izdanju od 2/3 juna gromoglasno najavljuje: „Predsednik Vučić: idemo na referendum o Kosovu! Niko ništa neće kriti, Borimo se da dobijemo što više za Srbe“, poručio je predsednik sa stranica ovog dnevnog lista.

Večernje novosti u izdanju od 3. Juna na naslovnoj strani navode „Vučić odbio plan za KiM!“[3] Tobože, predsednik Srbije je odbio je radni dokument u vezi sa rešavanjem kosovskog problema poznatiji kao „američki paket“ i ocenio ga nedostojnim pažnje i neprihvatljivim za našu zemlju, tako da sa njim nije ni hteo da upoznaje javnost. 

Danas u izdanju od 2/3 juna navodi: „Politika usmerena protiv boljih srpsko-albanskih odnosa, a u tekstu sagovornici lista govore o godinu dana mandata predsednika Srbije.

Politika na naslovnoj strani od 6. juna ističe Vučićeve reči „da je upozoren da ne smemo da vratimo 1000 vojnika na Kosovo, jer to znači sukob sa NATO“. Dnevnik istog dana navodi: „Velike sile ne priznaju rezoluciju 1244“, sa Vučićevom porukom: „Upozorio me NATO, to nije ni pravo ni pravično“.

Istog dana, 6. juna Srpski telegraf na naslovnoj strani piše: „Vučić dobija pretnje: NATO: Pucaćemo ako Srbija vrati vojsku na Kosovo.“

Istog 6. juna, Večernje novosti navode: „Zapadne sile bez uvijanja poručuju predsedniku Srbije – NATO preti Vučiću: Ako sa vojskom krenete na KIM imaćete rat“.

Danas 6. juna daje pozadinu priče o ratu sa NATO pod naslovom: „Diplomatski izvori Danasa o novoj poruci predsednika Srbije o kosovskom problemu: Beograd se i dalje nada ustupku od Zapada“ a list piše da se Vučić i dalje nada izvesnom ustupku od Zapada“.

Osmog juna Večernje novosti najavljuju ulazak SAD u razgovore o Kosovu: „TRAMP AMINOVAO: Amerikanci ulaze u dijalog o Kosovu“, a list piše da, osim evopske „trojke“, Francuske, Nemačke i Holandije, koja bi da se uključi u finiš dijaloga Beograda i Pristine i SAD čekaju pogodan momenat da bi u ovaj proces uključila svog čoveka koji bi bio zadužen za razgovore na najvišem nivou.

Na kraju ovog spina, Vučiću sledi strašna pretnja. Naime, već u subotu 9 juna u izdanju Srpskog telegrafa za 9/10 jun gromoglasno se navodi: „Vučiću, stradaće ti brat ako ne prihvatiš naše rešenjeza Kosovo![4]

„Ovako glasi brutalna pretnja zapadnih sila, predvođenih Vašingtonom, s kojom se suočava predsednik Srbije u jeku diplomatske bitke za južnu srpsku pokrajinu“, piše Srpski telegraf, a nama ostaje da poverujemo.

11. juna  Večernje novosti nastavljaju sa temom o pritiscima sa Zapada, te na naslovnoj strani navode: „Predsednik Srbije o pritiscima zapada zbog KIM: Hoće da oslabe Srbiju iznutra“.

Danas 11 . jun Poslanica i potpredsednica Narodne stranke Sandra Rašković Ivić: „Vučić namerava da se sakrije iza volje naroda na referendumu o KiM“.

Istog dana, 11. juna Informer donosi svedočenje generala Vladimira Lazarevića: „STOTINE NATO VOJNIKA POGINULO NA KOSOVU: General LAZAREVIĆ OTKRIO kako je NAŠA VOJSKA RASTURILA AMERE!“

Informer piše da je „penzionisani general Vladimir Lazarević, legendarni komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije u vreme NATO agresije 1999. godine, skoro 20 godina posle rata otkrio je da je NATO pakt u više navrata bezuspešno pokušavao da izvede kopnenu invaziju na Kosovo, a da je pokušaj invazije trajao od 9. aprila pa sve do kraja bombardovanja, 9. juna, i potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, neuspela NATO kopnena intervencija imala je dve faze, a zapadni stratezi su ih nazvali „Strela 1“ i „Strela 2“.

Sutradan, 12. juna Danas međutim demantuje Lazarevićeve tvrdnje: „Sagovornici Danasa o tvrdnjama nekadašnjeg komandanta Prištinskog korpusa za vreme rata na Kosovu: General Lazarević izmislio kopnenu invaziju NATO na SRJ“.

Prema tvrdnjama sagovornika lista, pokušaja kopnene invazije NATO snaga 1999. godine nije bilo, niti je Vojska Jugoslavije odbila njihov napad iz pravca Albanije“.

U četvrtak 14. juna Informer napada Vuka Jeremića, i naslovnoj strani navodi da je „Jeremić veći Šiptar od Šiptara“. Prema Informeru, Jeremić je „bez ijednog jedinog dokaza optužio predsednika Srbije da sprema napade na Srbe na severu KiM kako bi navodno lakše u javnosti progurao sporazum sa Prištinom“, i kako dalje navodi ovaj list, „ovom sumanutom teorijom Jeremić je bukvalno dao alibi Albancima da krenu u napad na četiri opštine na severu Kosova i da za to optuže Srbiju!“

Informer 15.06.ponovo piše o planu Amerike i EU: „SAD I EU SPREMILE KOSOVSKI ULTIMATUM: Eksperti Ruske akademije nauka upozoravaju Srbiju, ZAPAD SPREMA FINALNI PRITISAK!“

List piše da „Zapad vlastima u Beogradu šalje zahtev da najkasnije do januara 2019. godine priznaju lažnu državu Kosovo, a to su navodno našim vlastima dojavil eksperti Ruske akademije nauka.

Srpski telegraf je tog dana imao dvobroj, pa verovatno u nemogućnosti da proprate Včićevu konferenciju za štampu, na naslovnoj strani 16 juna donose drugu priču: „VUČIĆU STEŽU OMČU OKO VRATA – Tramp: Posle Koreje krećem na Srbiju! [5]

U članku pod tim naslovom, Srpski Telegraf piše: „Nakon što su završili posao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, predsednik SAD Donald Tramp i vašingtonska administracija usmeriće sve snage na Balkan.

To u praksi znači da će se Srbija suočiti sa novim još brutalnijim pritiscima, s konačnim ciljem da pristane na ono što Zapad nudi kao rešenje za Kosovo. Sve što se poslednjih dana događalo u Srbiji (protesti zbog benzina, lažne vesti o zatrovanoj vodi, slučaj navodno nestalog novinara) samo je dokaz da je scenario za davljenje Aleksandra Vučića i vlasti u našoj zemlji uveliko u fazi realizacije. Poruka je više nego jasna: „Pristani na ono što tražimo ili ćemo te srušiti,“piše Srpski telegraf, i nehotice otkriva ceo spin koji stoji iza događaja prethodnih dana.

Dva dana kasnije, na naslovoj strani Večernjih novosti od srede 20. juna u uglu naslovne se prvi put pominje ideja razmene terirorija.

Novosti naime prilažu Vučićev odgovor podovom ideje o razmeni koju je predložio Tačijev savetnik Redžep Hosti:Vučić odgovara Hotiju: Da neće Šumadiju i od Orbana Kečkemet?[6]

U tekstu se dalje navodi da je „predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da nema govora o razmeni teritorija kako predlaže Tačijev savetnik Redžep Hoti, koji bi Sandžak i jug Srbije u „zamenu“ za sever Kosova, a na apsurdnost takvih ideja Prištine reaguje ironičnim pitanjem – da li žele da im i Orban da Kečkemet“, navode novosti.

Zatim, 21 juna Informer ponovo vrti priču o specijalnom ratu:“ UNIŠTITI VUČIĆA PA OTETI KOSOVO: Lažna otmica novinara, samo deo PAKLENOG PLANA AMERIKANACA!“

A pakleni plan prema Informeru izgleda ovako: „Ovog leta i naredne jeseni kulminiraće specijalni rat, čiji je cilj da se predsednik Vučić proglasi za kriminalca i sruši sa vlasti. Zapadu pod hitno treba vlast koja će priznati lažnu državu Kosovo. Američka CIA u saradnji sa britanskom tajnom službom MI6 pokrenula je plan za do sada najjači udar na predsednika Aleksandra Vučića i vlast u Srbiji, tvrde odlično obavešteni diplomatski izvori Informera“.[7]

Večernje novosti 21. juna pišu: „Tači crta granice i zove NATO“, a prema tvrdnjama lista, uoči dogovorene nove runde razgovora sa Beogradom, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači još jednom je dolio ulje na vatru provokacijom da će se na pregovaračkom stolu naći i pitanje granica, a najavio je da će Priština tražiti pomoć eksperata, „uključujući i NATO“.

Danas u petak 22. juna daje drugačiji pogled na slučaj Danila Vučića: „Predstavnici opozicije za Danas o optužbama Vučića da „srpske i albanske bitange“ napadaju njega i Srbiju: „Vučić svoju porodicu brani kršeći zakon“. List piše da je rečima da „neće dozvoliti da mu bitange, albanske i srpske, napadaju porodicu iz čista mira“, predsednik Srbije reagovao na ukidanje prvostepene presude žandarmima zbog fizičkog napada na njegovog brata… kao i na objavljivanje fotografija njegovog sina na fudbalskoj utakmici u društvu osuđenih kriminalaca.

Srpski telegraf 23. juna na naslovnoj strani objavljuje: „SRBIN OTKRIO MAPU PENTAGONA: Tajni ratni plan Amera za Balkan“, a prema tvrdnjama lista, „po strateškim dokumentima Pentagona i NATO, Albanci su uz Ukrajince sa zapada te zemlje su jedini u Evropi koji su spremni da ratuju za američke interese“. Srpski telegraf piše da za ratni sukob na Balkanu ratni stratezi Vašingtona računaju na 100.000 Albanaca iz Albanije i sa Kosova, a da je te dramatične podatke za Srpski telegraf otkrio geopolitičar i profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić, koji je, prema tvrdnjama lista, na Nacionalnom univerzitetu odbrane u Vašingtonu svojim očima video strateški dokument kojim Pentagon praktično određuje američke interesne sfere širom sveta u kojima bi mogao da ratuje.

Koji dan kasnije, tema je ponovo Kosovo: u ponedeljak 25. juna Politika na naslovnoj strani govori o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, sa naslovom: „Vučić: Pre mog potpisa narod će reći šta želi“. O tome istog dana takođe pišu i Blic i Večernje novsti, koji navode da je Priština prepreka za dijalog, dok Vučić poručuje: „Nisam preterani optimista, konačan sud daće narod“.

Alo na naslovnoj strani 26. juna piše o dešavanjima u Makedoniji 2015. godine, kada je grupa albanskih terorista ušla s Kosova u Makedoniju i izvršila više terorističkih napada: „PISMO KOJE LEDI KRV U ŽILAMA Otkriveno kako su Amerikanci IZAZVALI RAT da uklone Ruse“.

List piše da je Muhamed Krasnići, nekadašnji komandant OVK, putem društvenih mreža objavio pravu pozadinu tragičnih događaja u Kumanovu tokom 2015: „Mi u Kumanovskoj grupi bili smo deo američkog projekta koji je trebalo da zaustavi ruski uticaj u Makedoniji, tako da i dalje postoje oni koji nas cene. Iskreno, ne igrajte se našim osećanjima i porodicama“, napisao je Krasnići, koji je na taj način putem javno zatražio od kosovske policije da, kako je naveo, prestane da mu prati porodicu i uznemirava je.

Danas 27 juna piše: „Vlast u Srbiji, uoči donošenja važnih odluka, radikalizuje odnose i intenzivira neprijateljstvo prema kosovskim zvaničnicima i narodima: Vučić plaši građane Olujom sa severa Kosova“.

„Sve učestalije izjave Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, o tome da kosovske vlasti, kako tvrdi, planiraju „nasilan upad na sever Kosova“ ili „zauzimanje teritorije“, i da se to očekuje tokom ovog leta, namenjene su građanima Srbije, odnosno za unutrašnju su upotrebu, sa ciljem radikalizacije prilika, uoči donošenja važnih odluka, saglasni su sagovornici Danasa iz Beograda i Prištine.

28 juna predsednik na naslovnoj strani Blica sa vojne vežbe u Kraljevu saopštava „da po pitanju Kosova nema ništa lepo da punudi narodu“. Sa stranicama Večernjih novosti tog istog dana poručuje: „Iza naroda se neću sakrivati, još je rano za referednum“, dok Kurir navodi da je refernum planiran za jesen.

Informer 28. juna piše: „ANALIZA CIA: PUTIN BRANI KOSOVO KAO DA JE NJEGOVO: Amerikanci u problemu, više neće moći da rade šta hoće“, a prema tvrdnjama Informera, zaključak opširnog izveštaja analitičara CIA o „ruskoj ulozi“ u kosovskoj krizi, dostavljenog ambasadi SAD u Beogradu, i u koji su urednici lista navodno imali uvid je da Putin ne blefira, i da je on rešen da brani Kosovo kao da je njegovo, što znači da nipošto neće dozvoliti da Srbi, njegovi „poslednji evropski saveznici“, ponovo budu poniženi i izgube sve.

U ponedeljak, 29 juna, situacija se radikalizuje. Narodni poslanik poslaničke grupe “Nova Srbija – Pokret za spas Srbije” Slaviša Ristić uputio je otvoreno pismo Vladimru Putinu, u kome je optužio Vučića da sprema kosovsku izdaju i da to pokušava da prikrije susretima sa ruskim predsednikom, i u pismu naveo da „tragična sudbina pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića jasno upozorava Aleksandra Vučića šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje“.

Ristićevo pismo bilo je uzrok nove histerije tabloida: Alo tog dana vrišti: „Predsedniku na Vidovdan prete ubistvom: Vučiću završićeš kao Đinđić“. Isto to se navodi na naslovnoj stranici Srpskog Telegrafa i Večernjih novosti, dok je Informer još konkretniji: „LOV NA VUČIĆA ZBOG KOSOVA: Prljava kampanja protiv šefa države sa svih strana, KREĆE KONAČNI OBRAČUN!“ 

Informer povodom toga piše: „Predsednika Srbije jedni optužuju za izdaju Srba i prete mu da će završiti kao Đinđić, drugi tvrde da je kriminalac i da koristi Kosmet kako bi učvrstio diktaturu. Od njega tako prave legitimnu metu. Otvorena je sezona lova na predsednika Srbije Aleksandra Vučića! Dok ga jedni optužuju za izdaju Kosova i otvoreno mu prete ubistvom, drugi njega, njegovog brata i sina dovode u vezu sa kriminalom i tvrde da Vučić kosmetski problem zloupotrebljava da bi učvrstio diktaturu u Srbiji. I jedni i drugi od predsednika države na taj način prave legitimnu metu – jer šta god da se sutra desi Vučiću, moći će da se objasni da je to ili zato što je izdajnik ili zbog toga što je kriminalac.“

Alo 30. juna na naslovnoj strani objavljuje: „ISPOVEST NEMAČKOG PLAĆENIKA KOJI JE UZ POMOĆ NATO OBUČAVAO OVK Ubijao sam srpsku decu na Košarama!“

Alo piše da se NATO se dugo pripremao za napad na Srbiju, pa je pripadnike OVK i tokom godina kada je ta formacija zvanično bila na američkoj listi terorističkih organizacija obučavao u kampovima na severu Albanije, a da je jedan od instruktora bio i Nemac Majk Spat, bivši pripadnik američke vojske, koji je bio zadužen da obučava teroriste da ubijaju srpske vojnike i policajce iz snajpera, čiju ispovest list objavljuje.

Naslovne strane – julu 2018: Biće rata, ginuće nam deca!

Danas 2. jula piše o dolasku Vladimira Putina: „Anđelković: Ne verujem da predsednik Ruske Federacije dolazi u Srbiju da bi bio u funkciji politike Srbije“.

Analitičar Dragomir Anđelković, na pitanje može li Putinov dolazak biti od koristi srpskom predsedniku u susret rešavanju pitanja Kosova kaže da Putin političar svetskog formata koji ne može biti instrumentalizovan, dok je za sociologa Jovu Bakića, dolazak Putina je prvenstveno poruka EU i SAD.

Blic, 3.07. piše: „Putin i Tramp u Finskoj pričaju o Kosovu“, a kako navodi ovaj list, Srbija se nada da će se lideri Rusije i SAD uključiti u kosovski dijalog, a kako Blic saznaje u diplomatskim krugovima, to je plan srpskog državnog vrha da nakon neuspeha u Briselu dođe do konačnog rešenja kosovske krize.

Blic sledećeg dana 4.07. ponovo piše o istoj temi: „Susret Putina i Trampa mogao bi da bude ŠANSA ZA REŠENJE KOSOVSKOG PITANJA“, a Blic navodi da je susret ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa u Helsinkiju tog meseca velika šansa da kosovsko pitanje bude rešeno do početka 2019.

Informer 4. jula povodom odluke Crne Gore da pošalje oficire u sastav KFOR-a na Kosovu piše: MILO ĐUKANOVIĆ, JADO JADNI I BEDNI: Poslao vojnike na Kosovo da TAMO SLUŽE NATO PAKTU!

Kako piše Informer, antisrpski režim u Crnoj Gori sa Milom Đukanovićem na čelu odlučio je da pošalje svoje vojnike na Kosovo da služe NATO paktu u sklopu misije KFOR-a, a skandaloznu odluku, kojom se još jednom potvrđuje priznanje lažne šiptarske države, vlast u Podgorici donela je potpuno sama, bez zahteva i bilo kakvih pritisaka iz Brisela!

Alo 7 jula na naslovnoj strani piše: „Evo šta spremaju opozicija i Albanci: Plan za rušenje Vučića u 6 tačaka“  Po tvrdnjama ovog lista, „kako dijalog Beograda i Prištine ulazi u završnu fazu i dok predsednik Srbije vodi borbu za srpski narod na Kosovu, opozicija i Albanci iz Prištine udružili su snage i počeli da rade na zajedničkom planu sa ciljem izazivanja haosa u Srbiji i rušenja Aleksandra Vučića“ 

Istoga dana, Informer u izdanju od 7/8 jula na naslovnoj strani donosi bizarnu priču da Vučić ni manje ni više pravi vojsku na severu Kosova, takozvanu „Severnu armiju“ : „Šokantne optužbe Šiptara: VUČIĆ PRAVI VOJSKU NA SEVERU KOSOVA! Priština: Vučić sprema Srbe za rat, on je taj koji kontroliše organizaciju „Severna armija““.

9.07. Informer piše o podršci američkog predsednika podeli Kosova: „ŠIPTARI U PANICI, TRAMP JE ZA PODELU KOSOVA?! Lobisti iz Vašingtona javili, predsednik SAD ĆE POPUSTITI SRBIMA!“

Prema Informeru, američki predsednik i deo njegove administracije sve su bliži ideji da se u rešenju kosovskog problema ipak načine određeni ustupci Srbiji i da se ide na delimičnu podelu južne srpske pokrajine, a kako Informer navodno saznaje, albanske vlasti u Prištini posredstvom lobista iz Vašingtona dobile su informaciju da Stejt department, uz saglasnost Trampa, razmatra rešenje po kome bi Srbija dobila četiri opštine na severu Kosova, dok bi zauzvrat Albancima pripao deo preševske opštine, zapadno od autoputa E-75.

Večernje novosti 9. jula navode: „Ko ruši referendum o KiM ruši i Srbiju PREDSEDNIK SRBIJE O PITANJU KOSOVA I METOHIJE: Nema odluke bez ustavnih promena“. List daje ovaj naslov povodom Vučićeve izjave da „oni koji osporavaju referendum o Kosovu i Metohiji ruše budućnost zemlje i šansu da dobijemo više nego što imamo danas“, upućene na adresu njegovih političkih protivnika.

Važna poseta predsednika Vučća nemačkoj kancelarki Angeli Merkel zabeležena je na naslovnim stranama listova Blic i Večernjih novosti 10 jula.

Blic kratko navodi „Vučić pričao sa Merkel: Potreban kompromis za Kosovo“,a Novosti kažu: „Angela za Vučićev projekat“. Predsednik je međutim u Berlinu okupan hladnim tušem, jer nije bilo mnogo razumevanja za njegove planove povodom Kosova, tako da je odmah na naslovnim stranama usledio novi udar na moždane vijuge građana, za šta je iskorišćena izjava hrvatskog pevača Tompsona.

Zatim se za kratko fokus vraća na Kosovo, a Blic 16. jula navodi: „Prištini je jedina opsesija sever Kosova“. Kurir 17. 7. Na naslovnoj strani navodi Vučićeve reči: „Albanci hoće sve, e pa neće moći“.

18. jula Blic, Politika, Alo, Informer i Srpski telegraf naširoko prate susret Vučića sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, uz brojne patetično-ljigave slike nasmejanih predsednika, sa tvrdnjom da je Makron podržao Vučićev plan za rešenje kosovskog pitanja i razgraničenje.

Politika u izdanju od 19 jula piše o nastavku Briselskog dijaloga pod naslovom: „Priznanje nije kompromis“, dok Kurir u izdanju od 20 jula gromoglasno najavljuje: „Biće rata! Ginuće nam deca ako se ne dogovorimo sa Prištinom[8], prenoseći izjavu Marka Đurića, koji je naveo da „u slučaju da briselski pregovori ne urode plodom, postoji opasnost da Srbija i region budu uvučeni u nove sukobe“ i da će naša opet ginuti.

Danas 20. jula za jednu od tema na naslovnoj strani ima Rusiju Vladimira Putina: „Diplomatski izvori Danasa o ruskoj politici prema Zapadnom Balkanu: Putin ublažava odnos prema Kosovu i Crnoj Gori“.

Prema tvrdnjama izvora Danasa iz diplomatskih krugova, moguće je da će se ruski predsednik Vladimir Putin, poznat po pragmatičnosti, u skorije vreme susresti sa nekim od političkih predstavnika Albanaca ili kosovskih Albanaca, jer je i Albancima i Rusima u interesu da poboljšaju međusobne odnose, što je pokazao nedavni kratak susret kosovskog predsednika Hašima Tačija i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Ankari, na svečanoj inauguraciji predsednika Turske. Izvori Danasa tvrde i da rusko rukovodstvo, predvođeno Putinom, nastoji da unapredi veze sa ostalima na Zapadnom Balkanu, poput Crne Gore, koja je, podsetimo, nedavno postala članica NATO.

Danas istog dana piše i o dijalogu o Kosovu: „Šta donosi dokument uticajnog američkog Instituta Istok – Zapad, koji je krajem prošlog meseca predstavljen srpskom državnom vrhu: Dijalog u Briselu mora voditi tome da Srbija prizna Kosovo“.

Prema pisanju Danasa, u dokumentu uticajnog američkog Instituta „Vreme za akciju na Zapadnom Balkanu – preporuke za američku diplomatiju“ se navodi da dijalog Beograda i Prištine mora voditi ka tome da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a da bi SAD trebalo da ohrabre EU da obnovi dijalog Kosova i Srbije da bi se „zaustavilo njegovo lagano iskliznuće u zamrznuti konflikt“.

Politika 21. jula takođe piše o politici Rusije, ali i SAD o Kosovu: „Oprečni stavovi SAD i Rusije o podeli Kosova“

Politika piše da su pozicije Moskve i Vašingtona oko toga na koji bi način trebalo da se reši pitanje Kosova i Metohije, bar na osnovu najnovijih izjava ambasadora SAD u Prištini Grega Delavija i člana Odbora za međunarodne odnose Državne dume Rusije Sergeja Železnjaka, ostale su suprotne, ali su gledišta o eventualnoj podeli KiM naizgled potpuno zamenjena. Američki diplomata, po izveštajima prištinskih medija, nije negativno odgovorio na pitanje o tome da li bi svaki sporazum Beograda i Prištine postignut u Briselu bio prihvatljiv za Stejt department, pa ni onaj koji podrazumeva podelu, navodi Politika.

Večernje novosti sutradan 21. jula takođe pišu o izjavama Grega Delavija, mada mnogo jačim tonom: „DIPLOMATA IZ SAD U PRIŠTINI IZAZVAO POTRES: „Probni balon“ Amerike o podeli KiM?“

List piše da je navodna izjava Delavija za jednu prištinsku televeziju da Beograd i Priština treba da odluče o eventualnoj podeli Kosova, za samo nekoliko sati napravila pravi politički zemljotres u Prištini, a da se američki ambasador u Prištini naknadno ogradio od stava da dve strane treba da odluče o podeli. Novosti međutim navode da se sam nagoveštaj mogućnosti da SAD prave zaokret u poziciji prema reševanju kosovskog čvora (do momenta Delavijevog demantija) tumači kao „probni balon“ Vašingtona da se ispipa puls obeju strana, pa i Evropske unije.

Informer istog 21. jula istim povodom piše: „AMERI PRESEKLI! TRAMP ZATRAŽIO PODELU KOSOVA! Haradinaj pretio ratom pa se posle izvinjavao, TAČI SPREMAN DA POSLUŠA!“

Prema pisanju lista, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi preneo je poruku predsednika Donalda Trampa da je Amerika spremna da podrži podelu Kosova, i na taj način navodno potvrdio nedavno pisanje Informera da se u Stejt departmentu, uz Trampovu saglasnost, najozbiljnije razmatra opcija razmene teritorija između Beograda i Prištine kao jedno od glavnih rešenja za kosovsku krizu

Sa stranica Kurira, 23. 7. Vučić sa naslovne poručuje: „Jedva čeka da vidim to čime preti Priština.“

Zatim opet sledi teška artiljerija: Alo u izdanju od 24. jula piše: „Vučiću skidaju glavu- zavera dela opozicije, ekstremista i Šiptara[9]. Prema pisanju lista, „Ramuš Haradinaj, Sulejman Ugljanin, Đilasova ekipa i ekstremna desnica na istom zadatku: politički ili fizički ukloniti predsednika Srbije kako bi ostvarili svoje interese“.

Srpski telegraf u izdanju od istog 24 jula se pridružuje naslovom: „Vučića proglasiti sotonom, Zapad besan zbog Kosova“[10]

Kako otkriva ovaj list, „da bi vlast u Srbiji bila srušena ili priterana uza zid do te mere da više ne može da brani Kosovo, Aleksandar Vučić mora da bude satanizovan. Ovako, u najkraćem, glasi suština prljavog scenarija, razrađenog u zapadnim centrima moći, čija je primena u Srbiji i van nje uveliko počela, navodi list i naglašava da se gotovo istovetan scenario uveliko primenjuje u pokušaju lomljenja kičme Vladimiru Putinu“.

Zatim 26. jula počinje priča o razgraničenju, kao reakcija na otvoreno pismo episkopa raško-prizrenskog Teodosija u kome je on upozorio da bi podela teritorija dovela do iseljavanja Srba iz južne srpske pokrajine i stradanja kulturne baštine. Politka, Novosti, Alo, Srpski Telegraf istog dana objavljuju naslovne strane sa Vučićevom porukom: „Ako se ne razgraničimo, za 40 godina branićemo Vranje“.

Informer 26. jula piše o akciji KFOR-a na Kosovu: „KFOR NAPRAVIO GRANICU IZMEĐU SRBIJE I KOSOVA: Rusi upozoravaju na opasan plan ZAPADNIH MOĆNIKA!“

Prema tvrdnjama Informera, vojnici KFOR u južnoj srpskoj pokrajini, koje je NATO pakt poslao da štite građane i budu statusno neutralna misija, prave granicu između Srbije i Kosova, a to tvrdi ruski „Komersant“, ugledni list blizak Kremlju, navodeći da vojnici zapadne vojne alijanse bez nadležnosti postavljaju i menjaju stare saobraćajne znakove i sve putokaze duž administrativne linije. Prema ovim informacijama, Albanci tvrde da je ovo početak definitivne demarkacije između Kosova i Metohije (?!?), dok su Srbi u pokrajini u neviđenom strahu!

Sutradan 27. jula Srpski telegraf piše: „PUTIN I TRAMP NAPRAVILI MAPU PODELE KOSOVA“, a prema navodima tog lista, Donald Tramp i Vladimir Putin dogovorili su podelu Kosova na nedavnom sastanku u Helsinkiju. Prema pouzdanim informacijama iz diplomatskih krugova, napravljena je i nova mapa Balkana, koja bi, kako očekuju dve supersile, konačno omogućila smirivanje tenzije i normalnu saradnju Beograda i Prištine, piše Srpski telegraf, i dodaje da je ovaj scenario postao je realan čim se u Vašingtonu ustoličila nova, Trampova administracija, dok je međutim, operativna razrada krenula tek nakon što je na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika došao Džon Bolton umesto osvedočenog prijatelja Albanaca H. R. Makmastera.

Srpski telegraf istog dana piše o ranije uhapšenom američkom specijalcu: „AMERIČKA „FOKA“ UBIJALA MAFIJAŠE PO SRBIJI?“

Američki specijalac i pripadnik elitne jedinice „Foke“ Danijel Dejvid Korbet, protiv koga je početkom juna podignuta optužnica zbog nedozvoljenog nošenja oružja, sumnjiči se za umešanost u likvidacije mafijaša u Srbiji, navodno saznaje Srpski telegraf.

Istog dana list piše i ovo: „DAČIĆ OTKRIVA ZA SRPSKI TELEGRAF: Trampov zet rešava podelu Kosova“.

Posle susreta sa Džaredom Kušnerom, višim savetnikom predsednika SAD i mužem Trampove ćerke Ivanke, Ivica Dačić, šef srpske diplomatije je iz Vašingtona poručio da je „Amerika čula naše argumente, i da je Vašington spreman da odstupi od dosadašnje politike u rešavanju kosovskog pitanja.

Kurir u broju od 27. 7. preuzima priču Informera i Srpskog telegrafa. Pod naslovom „Vučiću sotono“ ovaj list navodi: „Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izložen je žestokim napadima i nedopustivim uvredama od kosovskih Albanaca, koji se ne libe da ga javno nazivaju „đavolom i sotonom“, i dodaje da se Vučić u prištinskim medijima karakteriše kao najveći neprijatelj kosovskih Albanaca.“

Istoga dana, Kurir piše: „Okupacija Juga Srbije PREDSEDNIK SRBIJE JE BIO U PRAVU! UPOZORENJA DRŽAVNOG VRHA OSNOVANA OKUPACIJA JUGA SRBIJE! ALARMANTNO: U Niš se doselilo 11.000 Albanaca, kupuju sve što mogu, PARE IM NISU NIKAKAV PROBLEM!

Po Kuriru, Albanci kupuju srpsku imovinu u Vranju, Nišu, Leskovcu, Kuršumliji, Prokuplju, gde prijavljuju prebivalište i time stiču prava na ličnu kartu, pasoš, socijalna davanja, zdravstvenu zaštitu, glasanje…

Sledećeg dana, 28. jula, Večernje novosti takođe pišu o podeli: „VELIKE SILE SAD MENJAJU TON: „Hladan tuš“ Vašingtona za Prištinu“

Novosti pišu da sve duža lista saveznika Prištine koji polako uskraćuju bezrezervnu podršku kosovskim Albancima u dijalogu sa Beogradom, a državama koje počinju otvoreno da im „lupaju packe“ da smanje apetite u pregovorima polako se pridružuje i najjači pokrovitelj nezavisnosti Kosova – Amerika. Sudeći prema signalima koje su neki od najvažnijih vašingtonskih zvaničnika slali poslednjih dana u susretima s premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, nije isključen ni zaokret u politici SAD kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja, navode Novosti.

Informer u izdanju od 28/29 . jula opet piše o podeli Kosova: „TRAMPOV ZET DOLAZI U SRBIJU, traži rešenje za Kosovo?!“

Ivica Dačić je „ekskluzivno za Informer“ najavio posetu Srbiji Džareda Kušnera, zeta Donalda Trampa i jednog od njegovih najbližih savetnika. Prema tvrdnjama Informera, suprug Trampove ćerke Ivanke, koji u Beloj kući obavlja funkciju višeg savetnika predsednika SAD, u Beogradu će se sastati sa najvišim državnim funkcionerima, a jedna od tema će svakako biti i traženje mirnog i održivog rešenja za Kosovo, u okviru koga se pominje i opcija podele Kosova, odnosno razmene teritorija, o čemu se u američkoj administraciji u poslednjih nekoliko meseci sve češće i otvorenije govori.

Alo 31. jula takođe piše o podeli, i tome kako se na nju gleda među Albancima: „TRAMP TRAŽI PODELU KOSOVA: EU STRAHUJE DA ĆE SE ALBANCI POKLATI MEĐU SOBOM!“

Alo navodi da je Milaim Zeka, poslanik partije NISMA (Fatmira Ljimaja), izneo je tvrdnju da će podela Kosova, odnos razmena teritorija, biti na dnevnom redu pregovora u Briselu, a da su se u Prištini pod pritiskom SAD stvari malo promenile.


[1] Ideja podele Kosova je u srpskoj javnosti u različitim vidovima prisutna već nekoliko decenija – od Dobrice Ćosića, pa sve do Borisa Tadića. U ovom periodu iznesen je niz ideja i predloga, često zasnovanih na ozbiljnim studijama, kojim bi se Srbi i Albanci u miru razišli [1].   Takav rasplet kosovskog problema do sada međutim nije bilo prihvaćen, a Vučićev stav o tome upravo je obelodanija Jelena Milić. Prema njenim rečima, Vučićev okvir za rešenje je: podrška SAD za mali kompromis u kome Srbija ne bi izgubila sve, odnosno dobila bi upravljanje resursima koji se nalaze na jednom delu teritorije, uglavnom na severu Kosova, status za Srpsku pravoslavnu crkvu, garancija za Srbe na jugu i rešenje pitanja imovinskih prava…

_________________________________________

Odrednice:

[1] Ideja podele Kosova je u srpskoj javnosti u različitim vidovima prisutna već nekoliko decenija – od Dobrice Ćosića, pa sve do Borisa Tadića. U ovom periodu iznesen je niz ideja i predloga, često zasnovanih na ozbiljnim studijama, kojim bi se Srbi i Albanci u miru razišli [1].   Takav rasplet kosovskog problema do sada međutim nije bilo prihvaćen, a Vučićev stav o tome upravo je obelodanija Jelena Milić. Prema njenim rečima, Vučićev okvir za rešenje je: podrška SAD za mali kompromis u kome Srbija ne bi izgubila sve, odnosno dobila bi upravljanje resursima koji se nalaze na jednom delu teritorije, uglavnom na severu Kosova, status za Srpsku pravoslavnu crkvu, garancija za Srbe na jugu i rešenje pitanja imovinskih prava..

[2] Pseudodogađaj ili dvosmislena istina

[3] PROPAO PLAN SAD: Vučić odbio paket za KiM

[4] Pretnje Zapada: VUČIĆU, STRADAĆE TI BRAT!

[5] VUČIĆU STEŽU OMČU OKO VRATA – Tramp: Posle Koreje krećem na Srbiju!

[6] VUČIĆ ODGOVARA HOTIJU: Da neće Šumadiju i od Orbana Kečkemet?

[7] UNIŠTITI VUČIĆA PA OTETI KOSOVO: Lažna otmica novinara, samo deo PAKLENOG PLANA AMERIKANACA!

[8] ĐURIĆ: Ginuće nam deca ako se ne dogovorimo s Prištinom

[9] https://www.alo.rs/print/naslovna-za-24-7-2018/176880/vest

[10] Zapad besan zbog Kosova: VUČIĆA PROGLASITI SOTONOM!


Izvor: NSPM

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Kosovo i Metohija kao najskuplja reč Vučićeve propagande

* Obavezna polja