Aleksandar PavićNakon što je zvanični Beograd mudro i dalekovido nadigrao Prištinu tako što nije naseo na provokacije već je, poštujući tzv. kosovske zakone koje, razume se, ne priznaje, prihvatio da promeni naziv svoje liste za izbore od 3. novembra u “Građanska inicijativa Srpska” umesto “Građanska inicijativa Srbija” – sile mraka i haosa u Prištini su, prema upućenim izvorima, spremile novi pakleni plan. Naime, govori se da tzv. Centralna izborna komisija tzv. Kosova radi na iznalaženju načina da poništi i najnoviju verziju imena liste koju podržava Vlada Srbije. Formalno obrazloženje?

“Još se razmatraju različite opcije. Ali ono što odmah upada u oči je to da reč ‘Srpska’ isuviše asocira na Republiku Srpsku, a naše vlasti su još ranije izričito istakle da ne dolazi u obzir stvaranje bilo kakvog nekakvog srpskog entiteta na Kosovu,” govori jedan neimenovani upućeni prištinski izvor.

A kakvo bi ime onda moglo da dođe u obzir?

“Smatramo da je najbolje da tražimo od beogradske strane da ta njihova lista, skrpljena s koca i konopca, da se ne lažemo, nosi ime čoveka koji je najzaslužniji za to što su ti dojučerašnji ratni huškači uopšte došli u priliku da možda jednog dana dobiju uslovni datum. Dakle, razmišljamo u pravcu toga da bi ta takozvana beogradska lista mogla, na primer, da nosi ime našeg premijera, Hašima Tačija. To bi bio najbolji način da beogradska strana pokaže svoju trajnu privrženost evropskim vrednostima, a i najbolji način za izgradnju međusobnog poverenja. Da nije našeg premijera, ne bi oni ni videli Evrope, ne bi Vučić video čak ni tog briselskog poda na kojem je spavao!”

Izvori u Kancelariji za Kosovo i Metohiju u Beogradu potvrđuju da se za taj pakleni plan Prištine već načulo – ali da on ipak neće proći.

vulin-foto-youtube-1374085346-340655

“Naš šef je već više puta ponovio – ništa ne sme sprečiti srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji da uzme svoju sudbinu u svoje ruke, i izađe na novembarske izbore!”

Čak i ako bi to podrazumevalo ne samo ponovnu promenu naziva izborne liste koju podržava Vlada, već i to da ona nosi ime ozloglašenog nekadašnjeg komandanta tzv. Oslobodilačke vojske Kosova?

“Mislim da je naš šef, kao uostalom i cela Vlada Srbije, dosad već više puta pokazao da neće popustiti kada je reč o principijelnim pitanjima.”

Dakle, ipak nema ništa od izlaska na izbore ako tzv. srpska lista mora da nosi ime Hašima Tačija?

“Ne, ne, ne – naprotiv! Tek tada treba izaći na izbore! Tek tada treba pokazati koliko se voli država!”

A koja tačno država?

“Pa – država! Zar je važno koja? Tu je sva lepota statusne neutralnosti. Mi smatramo da naši Srbi sa Kosova i Metohije treba da vole državu Srbiju, dok vlasti u Prištini smatraju da Srbi sa Kosove treba da vole Kosovo Republjik. Stručni termin za to je konstruktivna dvosmislenost, ako niste znali.”

To je izuzetno zanimljiv termin. Ali, uz svu tu hvale vrednu konstruktivnost, ipak će nečija biti poslednja?

“Vi ništa ne shvatate. Nije važno šta se stvarno dešava ili će se desiti, već šta nosite u svom srcu. To naš šef stalno ističe, kako smo već istakli.”

Dakle, hipotetički, čak i ako Srbe u budućnosti budu terali da nose keče na glavi – najbitnije je ono što nose u svom srcu? To želite da kažete?

Miting srba

“Najzad ste shvatili! Podrazumeva se, čak i ako nose keče, niko ne može da im zabrani da vole Srbiju. Naravno tiho, u svojim domovima, među najbližima, sa spuštenim roletnama, po mogućstvu u sobama s tapaciranim zidovima. I to naš šef stalno ističe.”

Izvinite, ovo bi sad moglo da bude pomalo zbunjujuće za sve koji su inače podržavali i podržavaju svaku mudru i realnu politiku svake vlade od 5. oktobra naovamo. Hoćete sada da kažete da realnost ipak nije najvažnija?

“Naravno da nije! Hoću reći – jeste, ali je mnogo važnije šta mi mislimo o njoj! Odnosno, šta nosimo u svom srcu!”

Da onda dodatno preciziramo: da li su bar dozvoljeni aktivni pokušaji da se na realnost utiče?

“E, to već ne može! Pa šta Vi mislite? Kako ćemo onda ikada u Evropu? Ne možemo mi da se ponašamo kako hoćemo, već kako nam nalažu evropski standardi. Misli kako hoćeš, ali Kopenhaški kriterijumi moraju da ti budu jedino uputstvo za ponašanje. Sveto pismo. Odnosno Kuran. Odnosno Satanistička biblija, ili šta god smatrate svetim. Ili ne.”

Drugim rečima – veži konja gde ti aga kaže…

“Ne znam stvarno ko je taj aga, ali znam ovo – da morate da naučite da se izražavate na savremeniji način, inače nikada nećete biti zreli za Evropu. Pa ko, molim Vas, više jaše konje u modernoj Evropi?”

Da se vratimo temi. Dakle – hipotetički, ako bi prištinska strana insistirala na imenu “Građanska inicijativa Hašim Tači” – vi biste ipak pozvali Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore i za nju glasaju 3. novembra?

“Mislim da smo na to pitanje već odgovorili – ali, možda nije zgoreg ponoviti. Kakvu god smicalicu da smisle oni krugovi u Prištini koji možda nisu iskreno zainteresovani za to da posle 3. novembra i jedan živi Srbin ostane da živi na teritoriji našeg Kosova – to jest, na teritoriji Republike Kosova za koju mi, u našim srcima, i dalje smatramo, i uvek ćemo smatrati, bar zasad, da se zove Kosovo i Metohija – poručujemo im: neće proći! Neće nas isprovocirati!”

vulin1-odalovic

Ne vi li vam predstavljao određeni problem da vodite kampanju u kojoj pozivate Srbe da glasaju za listu koja nosi ime Hašima Tačija?

“Mi bi im jednostavno ponovili ono što smo im govorili i dosad: da niko nema pravo da deluje suprotno od državne politike, jer samo država zna šta je najbolje za narod. Naravno, rekli bi im da u svojim srcima mogu tu listu da i dalje nazivaju Građanska inicijativa Srbija – ali da moraju da zaokruže ono što piše na statusno neutralnom glasačkom listiću.”

Jasno. To, hipotetički znači da bi mogli tu listu u svojim srcima da nazovu i nekim drugim imenom, kako god se ona zvala na listiću?

“A kojim to imenom, molim Vas?”

Pa, na primer, ‘Junačka lista sloboda ili smrt’, ili tako nešto…

“Jeste li normalni? Nemojte neko od naših novih savetnika da Vas čuje! Guzenbauer je Austrijanac, oni su posebno osetljivi na tu parolu!”

Pa čekajte – to bi bilo samo ono što bi nosili u svom srcu. I sami ste rekli – imaju pravo bar na to.

“Ne, ne i ne! Zar niste čuli za ključni evropski zahtev za promenu svesti? Kako ste tako neobavešteni?”

Ovo sad nije skroz jasno… Zar niste malopre rekli da imamo pravo da mislimo šta hoćemo u svom srcu?

“Da! Ali nije svako srce čisto, a ni reformisano!”

Sad je to nešto novo, opet neki novi uslov…

“Uopšte nije. Promena svesti, reformisanje srca – dođe Vam na isto.”

Pa kako onda da bilo ko od nas zna šta je dozvoljeno nositi u svom srcu?

“E, najzad pravo pitanje! Počeli ste napokon da razmišljate evropski!”


Izvor: Fond Strateške kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Statusna neutralnost forever

* Obavezna polja