Prvo je ujedinjenje u Evropskoj uniji, međutim ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će dve zemlje biti prinuđene da se ujedine na klasičan način

Edi Rama(1)

Ako ste pomislili da je ovo citat iz nedavne izjave albanskog premijera Edija Rame o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova, koja je tako razbesnela našeg ministra inostranih poslova i potpredsednika Vlade, Ivicu Dačića, prevarili ste se. Nije. Ovo je deo Ramine izjave date početkom aprila 2015. godine, za televizijsku stanicu Skaj Njuz Arabija (Sky News Arabia).

Samo neki dan više od dve godine kasnije, sredinom aprila 2017, Vučićev drug i saborac za evropeizaciju Balkana na srpsku štetu, Edi Rama, daje gotovo potpuno istu izjavu u intervju za briselski “Politiko”. Upitan o ujedinjenju Albanije i Kosova, Rama je izjavio da to nije njegova želja, ali da jeste moguća alternativa za zatvorena vrata EU. „Niko ne želi da traži male saveze, svi žele u veliku uniju. Ali, ako nema nade, nema perspektive, nema mesta, onda, naravno, mali savezi mogu da se dogode“, upozorio je Rama, a zatim i otvoreno pripretio kako bi Evropa mogla doživeti noćnu moru ukoliko Balkan poludi zbog toga što bi proširenje Unije moglo da bude skinuto sa dnevnog reda. “Kako unija može da bude sigurna ako Balkan poludi?” – zapitao se on.

POKAZATELJI VELIKO-ALBANSKIH ASPIRACIJA TIRANE 

Dve ovako jasne izjave u razmaku od dve godine jasna su poruka svakome ko ima uši da čuje, i koga to zanima, da Albanija uprkos evropskoj retorici, nastavlja da aktivno slaže kockice svog veliko-albanskog projekta i da koristi svaku priliku da taj projekat ojača. Ovo se ogleda u niz strateških aktivnosti od kojih ćemo obratiti pažnju samo na najvažnije:

  • Prilično otvoreno agresivno ponašanje albanske diplomatije prema susedima koje traje već duže vreme

Kao ilustraciju ove teze navešću evidentne efekte tzv. “Tiranske deklaracije” na podrivanje stabilnosti Makedonije, ulazak i boravak predsednika Albanije Bujara Nišanija na  Jugu Srbije bez ikakvih diplomatskih protokola, kao da granice između dve zemlje ne postoje, kao i nedavnu provokativnu, i svakako sračunatu, izjavu Edija Rame u Podgorici:  „Kad dolazimo u Crnu Goru, osećamo se kao u Albaniji“.(3) Ovo su samo najsvežiji primeri, a ima ih još, poput ponašanja Rame prilikom puštanja drona u Beogradu itd.

  • Direktno mešanje Tirane u rad nacionalnih albanskih partija u regionu kako bi se njihovo delovanje uskladilo i usmerilo u ostvarivanje veliko-albanskog projekta

Nakon najnovijih dešavanja u Makedoniji postalo je jasno da Tirana, iz senke, objedinjuje i upravlja svim nacionalnim partijama Albanaca u regionu, kao i da njihovo delovanje usmerava mimo lokalnih nacionalnih ciljeva i interesa, u smeru veliko-albanskih aspiracija, čime se direktno meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja i u njima generiše političke krize. Ovo se potvrdilo i prilikom nedavne posete Rame Podgorici, kada mu se crnogorski premijer, Duško Marković, praktično zahvalio na “veoma dobroj saradnji albanskih nacionalnih partija sa aktuelnom vlašću“(4), ali i ponašanjem albanskih partija u Srbiji tokom organizacije nedavne posete Nišanija Preševskoj dolini.

  • Forsiranje držanih naučnih i kulturnih projekata koji falsifiovanjem, pre svega istorijskih (ali i etničkih, demografskih i drugih činjenica), predstavljaju spajanje svih Albanaca u jednu državu kao prirodan i neminovan proces

Ovde, pre svega, mislim na otvorenu podršku albanske države projekatu tzv, “Prirdne Albanije” koji forsira albanski kvazi-istoričar Kočo Donaj, pri čemu je ovo “prirodna” sinonim za “velika”. Pri tome, kao osnov za svoja “naučna” zalaganja on navodi tezu da je Albanija jedina zemlja u Evropi koja “duž svojih granica ima samu sebe”. Naravno, ovo je besmislica jer takvih zemalja u Evropi ima bar desetak, računajući i Srbiju. Pri tome on zanemaruje da se do takve demografske slike došlo prisilnim putem, kao i da je država sa granicama koje on pominje postojala samo kao fašistički projekat.

  • Maskiranje veliko-albanskih aktivnosti retoričkim zalaganjem za evro-integracione procese u regionu uz konstantno nametanje svealbanskih integracija kao legitimne alternative ukoliko se ti procesi ne ostvare (a prilično je jasno da se oni neće ostvariti u dogledno vreme)

Najbolja potvrda za ovo su dve Ramine izjave kojima smo i otpočeli ovaj tekst. Upućene kao nemušte pretnje Evropi one zapravo imaju za cilj da plasiraju tezu o opravdanosti i “prirodnosti” albanskih težnji za ujedinjenjem, a mlake reakcije zvaničnika EU, pokazuju da se one upravo tako i shvataju.

REAKCIJE EU KAO PODRŠKA VELIKO-ALBANSKOM PROJEKTU

Naravno da se iz jedne anacionalne zajednice kakva je EU ne može čuti zvanična podrška nacionalnim projektima i da se stepen prihvatljivosti jedne takve ideje, kakva je “Velika Albanija”, meri oštrinom tona kojim se ona osuđuje. A tonovi iz Brisela su više nego blagi. Nakon prvog Raminog istupa, 2015 godine, ona se svela na neobavezne izjave nekoliko činovnika, a jedina zvanična reakcija bio je službeni stav Spoljno-političkog odbora Evropskog Parlamenta koji je Raminu izjavu ocenio “neprimerenom”. (6) No, niti Albanija, niti Rama nisu imali nikakve posledice zbog svog ponašanja. Naprotiv. Ramin ugled u EU je ojačao toliko da ga je Vučić ubrzo prihvatio za prijatelja i ugostio u Beogradu.

Reakcije EU na ponovljenu Raminu izjavu, ali sa izraženijim elementima pretnje “o poludelom Balkanu”, bile su još nesuvislije. Sve se svelo na bledu izjavu ubledele portparolke Maje Kocijančić, kako je “Savet Evrope potvrdio jasnu evropsku perspektivu Zapadnog Balkana”(7). čime se još jednom potvrdila prećutna podrška EU veliko-albanskom projektu, kao i njeno anti-srpsko usmerenje, koje ne vidi još jedino srpska vladajuća klika. Ili, možda, vidi ali ignoriše!

No, nema dileme da je izostanak nedvosmislene osude Raminog ponašanja od najviših zvaničnika EU diplomatska poruka koju zvanična Srbija mora najozbiljnije da shvati. Umesto toga Vučić nastavlja da zabija glavu u pesak, on konstatuje umesto da izvlači pouke. Pravi predstavu umesto da deluje!

SMUŠENE REAKCIJE SRBIJE – NEZNANJE ILI NAMERA 

Na Raminu izjavu iz 2015. Vučić je reagovao jasnim stavom izraženim na svom tviter nalogu. “Obećavam premijeru Rami da se Kosovo i Albanija, kako on kaže, na klasičan način, nikada neće ujediniti! Molim albanske lidere da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu.” (8) Može biti da neko smatra kako je neprilično da se stavovi o ovako važnim pitanjima izražavaju tvitovima, i sigurno ću se složiti s njim, ali ne može se sporiti jasnost Vučićevog određenja prema problemu.

No, na izjavu Rame od pre neki dan nismo dobili ni tvit. Vučić je prvo neprijatno dugo ćutao da bi se napokon oglasio uobičajenom predstavom i prenemaganjem, žaleći se na nejednake aršine EU i pričajući kako se Vlada Srbije bavi ekonomijom i podizanjem životnog standarda građana.(9) Rigidnost ovakvog pristupa bila bi očigledna da već nemamo iskustva sa Vučićevim poturanjem životnog standarda kao teme, kada se Albancima pružaju bitni ustupci. Zato oprez!! 

Na Raminu jasno izraženu nameru koja se najdirektnije tiče Srbije Vučić je odgovorio sledeće: “da sam ja izjavio da svi Srbi treba da žive u istoj državi, verovatno bio okačen u Briselu na jarbol, umesto neke od zastava koje tamo stoje.” (10)

Da, bio bi, sigurno. Ali, zapitaj se jednom zašto je to tako, čoveče?! Zašto on može sve a ti ne možeš ništa, sem da slušaš njih i kinjiš sopstveni narod? I izvuci jedanput neke pouke, zaboga! Ne kukaj više narodu na nepravdu onih koje si ti sam odabrao za prijatelje svih nas! 

Ili, možda, ništa nije slučajno!?! 

Auto-put, predlaganje bescarinske unije koja se idealno uklapa u ideju Velike Albanije, Bajram Nišani na Jugu Srbije bez srpske himne i zastave, standard građana kao odgovor na najavu ujedinjenja Albanaca i Šiptara, i tako redom… Previše za “slučajnost”, zar ne?! 

I dok Vučić ćuti, ili skreće pažnju, Rami se suprostavio Isa Mustafa. Poručio mu je: „Nemamo nameru da idemo u druga ujedinjenja, sem sa Evropskom unijom. Ako nas ne prime kroz vrata mi ćemo ući kroz prozor…“(11)

A Vučić ćuti i gleda. OJ, SRBIJO, ŠTA SI DOČEKALA…!!

_____________________________________

Odrednice:

(1) balkans.aljazeera.net/vijesti/rama-ponovno-o-ujedinjenju-albanije-i-kosova

(2) rs.n1info.com/a242898/Svet/Region/Rama-o-ujedinjenju-Albanije-i-Kosova.html

(3) www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/2688631/rama-u-crnoj-gori-se-osecam-kao-u-albaniji.html

(4) Isto kao 3.

(5) www.blic.rs/vesti/politika/prirodna-albanija-istoricar-trazi-pripajanje-teritorija-na-kojima-zive-albanci/ddf4f5f

(6) balkans.aljazeera.net/vijesti/ep-neprimjerena-izjava-rame-o-albaniji-i-kosovu

(7) www.blic.rs/vesti/politika/kocijancic-o-zapaljivoj-raminoj-izjavi-zapadni-balkan-mora-odrzi-dobre-komsijske/lqcqrgg?from=mobile

(8) www.blic.rs/vesti/politika/vucic-odgovara-obecavam-premijeru-rami-da-se-kosovo-i-albanija-nikada-nece-ujediniti/mspnrjv

(9) www.blic.rs/vesti/politika/vucic-da-sam-ja-rekao-nesto-o-ujedinjenju-srba-u-regionu-visio-bih-u-briselu-umesto/th542k9

(10) Isto kao 9.

(11) www.kurir.rs/vesti/politika/isa-mustafa-izjava-edija-rame-populisticka-nema-ujedinjenja-sa-albanijom-clanak-2790541


Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Veliko-Albanski projekat – Između Vučića i Rame

* Obavezna polja