branko_pavlovic_kol

Ovim tekstom opisaću vam Vučićeve sledeće poteze da bi što veći broj vas shvatio kako izgleda operativni deo politike, tehnika vladanja ili, ako hoćete, taktika protivnika. Odmah da kažem, to nije mnogo zabavno štivo, ali ćete se mnogo manje nervirati kada u nedelju budete gledali vesti.

Vučić je (naravno, skraćeno rečeno, inače se uvek misli na SAD itd.) pristupio ispumpavanju napetosti u vezi sa Sporazmom, koja je počela da raste, a sve u susret mitingu koji organizuju Srbi sa Severa Kosova u petak u 12,44 u Beogradu.

To ispumpavanje sastoji se od nekoliko poteza:

1) Razgovor je nastavljen u utorak sa načelnicima okruga, koji su Vladini činovnici, a ne sa onima sa kojima je razgovor započet i jedino smislen – predsednicima opština – kako bi moglo da se izađe sa floskulom kako „su stavovi Srba sa Kosova i Vlade približeni“;

2) Bitno je smanjena količina pretnji i ucena i svkakavih drugih odvratnosti u nastupima predstavnika tzv. Vlade kako se slučajno ne bi upalio fitilj besa i inata kod svih nas;

3) Odmah je najavljeno da će Vučić u nedelju ići na Kosovo kako bi svi iz SNS mogli da odvraćaju Srbe da u petak uopšte dođu na miting u Beograd („što da se ide kad nam Vučić dolazi na noge“);

4) Potpuno je napuštena tema referenduma zato što ona nužno vodi ka daljem sagledavanju sadržine Sporazuma, a od najveće važnosti je da se više o sadržini nikako ne govori i da se sve svede na izjave tipa „sporazum je nada i budućnost, a sve drugo je prošlost i propast“.

SLAVA U LEPOSAVIĆU Najvažniji element spuštanja tenzije je sama poseta Vučića Kosovu. Evo kako će to izgledati.

Vučić ide u Leposavić. Tamo u Leposaviću je SNS na vlasti. To je slava Leposavića. Daće se koliko god para treba za opštenarodno veselje.

Tako će Vučić biti dočekan aplauzom. Kamera će ubedljivo snimiti kako su i Srbi sa Kosova uz Vučića. Onda će im Vučić reći da neće da ih laže i da mu je savest mirna, a zatim će im istovariti sve same laži, besmislice i teške obmane.

Napaćen čovek od predstavnika iz Beograda željan je da čuje bilo kakvo ohrabrenje, i nije mu zameriti. Aplauzi će prekidati Vučićev govor.

Pošto je slava, naravno da će biti prisutno i svešteno lice. Protokol će to svešteno lice neprekidno držati tik uz Vučića. Prema tome, to što je Srpska pravoslavna crkva izričito protiv Sporazuma nije baš tako važno, jer, evo, svi to mogu da vide i sveštenstvo je uz Vučića.

Da bude uz Vučića u Leposaviću, pozvan je i ambasador Rusije. Hajde sad, kao ambasador bilo koje zemlje, odbijte da budete na Kosovu na poziv potpredsednika Vlade. Naravno da ne možete da odbijete.

Protokol će, da li sumnjate, insistirati da ambasador Rusije bude takođe neprekidno uz Vučića, tako da će svi lepo svojim očima moći da vide da je i Rusija uz Vučića.

Posle toga ide razgovor sa predstavnicima opština. Oni će u izveštaju dobiti minorno vreme. U blagom tonu Vučić će nam objasniti da razlike i dalje postoje i da on to neće da krije od naroda, ali da se čine ogromni napori da se oni prevaziđu „jer Srbija ne može da čeka“, i da, naravno, „vremena nema“ itd.

Zatim od ponedeljka idu lične pretnje i naravno lične nagrade u nadi da će se predstavnici Srba sa Kosova tako slomiti.

PROTIVIGRA I PITANJA Protivigra je veoma jednostavna. Svima i neprekidno objašnjavati sadržinu Sporazuma. Verujte da ljudi nemaju pojma šta tamo piše.

Jedno pitanje u razgovoru sa onima koji kažu da podržavaju Sporazum: zbog čega ti želiš da Srbi budu tvojom voljom naterani da uzmu Tačijevo državljanstvo? Naravno da će sagovornik zgranuto odgovoriti da on to ne želi. Ali to predviđa Sporazum koji ti podržavaš!

I tako redom: zašto želiš da sudstvo nema nikakve veze sa Srbijom i da na na Kosovu sve bude isključivo po zakonima Tačija?

Zašto to isto želiš za policiju?

Zašto želiš da Srbija svojim potpisom omogući Kosovu put ka EU i da se obaveže da ne sme druge da podstiče da ne priznaju Kosovo?

I sve tako detaljno, redom, da shvati da sve to tamo tačno tako piše i koliko je pogrešio kada je odlučio da podrži Sporazum, a da nije ni pokušao da ga pročita i razume.

Beg od referenduma je dokaz da je i Vučić svestan da u bilo kakvoj iole ozbiljnoj raspravi ne može da održi podršku Sporazumu, koja je u ovom trenutku oko polovine iako samo on i ostali orkestrirano ponavljaju da je to „spas za Srbiju“.
Vucic

To je za sve nas jasan znak da tačno to napadamo.

Druga stvar, na kojoj svi moramo da insisitiramo, jeste pravljenje patriotskog bloka.

Naravno da će to u početku biti DSS, SRS i Dveri. Ali je od najveće važnosti da se slome otpori toj ideji. Važno je zbog toga što stvaranjem patriotskog bloka dobijamo situaciju u kojoj nema na našoj strani rasipanja glasova i imamo grupaciju koja izvesno dobija između 17 i 25 odsto glasova. A to znači da u parlamentu sa 20 poslanika idemo na preko 60 (kažem „mi“ iako nemam ličnu ambiciju te vrste).

Dodatno dobijamo grupaciju koja je politički postavljena tako da svako dokazivanje da SNS odustaje od nacionalnog ili njihovo (SNS) svako delovanje u cilju narušavanja postignutih sporazuma sa Rusijom, koje rezultira gubitkom poverenja njihovih birača (u SNS) prikuplja u korist patriotskog bloka.

Kada se formira patriotski blok, onda predstoji paralelni rad u cilju okupljanja svih građana koji nisu za Vučića, ali iz bilo kog razloga ne mogu da slušaju ni Koštunicu, ni radikale, ni dverjane. Taj broj je najmanje još 15 odsto mogućih glasača. Ali to je tema nekog drugog teksta (i jeste cilj mog ličnog angažmana).

Zašto ja mislim da sve na neki svoj čudan nesumnjivo bolan način ide u dobrom smeru – zato što znamo i ko su protivnici, i šta će oni činiti, i znamo koje su prepreke među nama, i šta nam valja činiti.

Mutljag se ubrzano bistri i polako postaje izvor.


Izvor: Novi Standard

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Vučićeva taktika

* Obavezna polja