nova-godina_1356432744_670x0Da li vam se čini da je u Srbiji teško sastavljati kraj s krajem? Da nekako, godinama unazad, slušamo priče kako samo što nije bolje, a ono – sve gore? Priznaćemo da je 2013. bila malo drugačija od prethodnih godina, jer naizgled, nije bilo besramnog preterivanja – političari su nas često podsećali da je stanje u srpskoj ekonomiji grdno, ali da se ne plašimo – biće još gore! Naravno, običnom narodu, pa neće valjda političari da stežu kaiš?

A zašto kažemo da naizgled nije bilo besramnog preterivanja? Videćete u tekstu koji je pred vama – političari nas nisu ubeđivali kako će nam brzo biti bolje, ali su se frljali sa toliko ili zarađenih ili obećanih ili kreditnih ili poklonjenih milijardi (evra, dolara, dinara… svega!), da nama jednostavno nije jasno kako ovde već ne teku med i mleko!

JANUAR – Godina je počela izvanredno – najavili smo da od „Fijata“ očekujemo milijarde evra, a Dinkić je sa Rusima regulisao kredit za Železnice Srbije u iznosu od 800 miliona dolara. A navrh svega, saznali smo da smo od Evrope od 2000. dobili – u proseku svaki građanin ponaosob – po 700 evra! Mi smo svi puni kao brodovi, samo toga nismo svesni…

FEBRUAR – Nije bilo problema ni u nastavku godine – naprotiv! Najzad smo saznali da za nas ima spasa – proizvodićemo čipove. To su jedni, onako mali, pa sve nekakvi, pa nekako četvrtasti, pa slatki, onako baš… nekako lepi, pa kad jedan takav proizvedeš, ti ga baciš u furunu, pa kao da je ’lebac – preko njega toplog namažeš kajmak, pa posoliš… Ma što je to dobro, to je spas!

MART – I onda, kad prve lale polako otvaraju svoje cvetove, imali smo još proročkije izjave nego s početka 2013. jer izrekao ih je, ni manje ni više, nego Kristofer Forbs, potpredsednik čuvenog magazina “Forbs“ – Milijarderi će doći u Srbiju! Dobrodošli. A kad je Dinkić i sa Arapima potpisao finansijski aranžman (poljoprivredni ovog puta), gde se pominje 400 miliona dolara, postalo je sve jasnije da će se parice taložiti u majčici Srbiji…

APRIL – Ljudi, a Rusi ponudiše još 500 miliona dolara! Da se razumemo, to nema veze sa železničarskim kreditom iz januara – ovo je reč o podršci budžetu Srbije. Odličan kredit, dve godine počeka, 3,5 odsto kamate, pa ko voli…

Dacic Forbs

MAJ – Priroda puca od prelepih boja i mirisa, Srbija puca od fantastičnih očekivanja. Možda je negde kriza i nema se, ali mi verujemo da će i pored krize investitori uvideti šta im je rešenje – da ulože u nas! I od toga očekujemo dve milijarde evra! I da veliki Gugl i Ejpl dođu da nam poboljšaju imidž! I da Tito bude maršal do kraja života! Ups… Nije to, to smo već imali…

JUN – Možda nećete verovati, ali u Srbiji postoje neke firme koje ne plaćaju porez. Neverovatno. E pa došli smo do predloga da od bogatih neplatiša taj porez i naplatimo i naberemo 1,8 milijardi evra! A zahvaljujući eventualnim uspešnim pregovorima sa EU oko priključenja istoj – mogli bismo da dobijamo još 200 miliona evra godišnje (bolji kreditni rejting, sredstva iz fondova…)! A osim tih evro-milijardi, najavljeno je i da bi uz mere za spas srpske ekonomije (ali, kakav spas, pa mi se gušimo od milijardi od početka godine) moglo da se uštedi 40 milijardi dinara u državnoj kasi!

JUL – Vruće napolju, vruće u državnoj kasi – kaplje, curi, sipa. Rusi uplatiše 300 miliona dolara za budžet. Svaka čast. I još saznajemo da bismo od zelene energije mogli da zarađujemo dve milijarde evra. Nebo nam je granica.

AVGUST – Kada su se spojili Etihad i Jat ervejz, da naprave Er Srbiju, bio je to sjajan znak da se stvari polako kreću napred. Ali kada je premijer Ivica Dačić naveo da bi Hjundai u Srbiju mogao da uloži 400 miliona dolara, a potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić da bi mogli da stignu Mercedes, Boš, Japanci… bilo je jasno samo jedno – raju, drugo ime ti je Srbija.

OKTOBAR – I taman kad smo pomislili da od rajskog avgusta ne može biti bolje, dogodio nam se maltene božji oktobar – Gasprom ulaže 1,7 milijardi evra, pa smo prodali SBB Amerikancima za više od milijardu evra, pa su se Hrvati požalili da su u poslednjih desetak godina u nas uložili 600 miliona evra (a mi njima maltene ništa), i najavljuje se da ćem ood Er Srbije godišnje zarađivati 700 miliona dolara! Pa ima li ko jači od nas?!?!?!

Početak izgradnje Južnog toka

NOVEMBAR – Ipak, novembar 2013. je za Srbiju bio najmilijarderskiji od svih milijarderskih meseci… Majko mila! I još jednom – majko mila! Ako niste znali – u slamaricama imamo više od tri milijarde evra, najavili su nam dolazak 10 aviona (za Er Srbiju, naravno) vrednosti milijardu dolara, najavili su i milijarde iz Kine, zaokružili smo poglavlje sa 100.000 izvezenih Fijata preko Luke Bar, a Aleksandar Vučić je rekao da je izvoz srpske privrede 11 milijardi evra!!! A onda je ministarka energetike Zorana Mihajlović otvorila izgradnju Južnog toka u Srbiji! Ovo je da vam srce prepukne od sreće gde živite!

seik-dinkic-vucic

DECEMBAR – I onda nekako, za kraj, onako prizemno – od svih tih paperjastih novčanica u izmaglici očekivanja, dolazimo do onoga što nije pufnasto već je siguran, unosan biznis – do smrti. Zašto smo to ostavili za kraj? Pa zato što su ti opipljivi podaci stigli u decembru i u njima dolazimo do saznanja da smo sve bolji u izvozu – nadgrobnih ploča… A to nije lepo od drugara kamenorezaca, valjalo bi nešto ostaviti i za nas domaće…

Dobro, šta sada zaključiti? Ne možemo i nećemo da sporimo činjenicu da je Etihad velika stvar za Srbiju, da je Fijat sjajna stvar za Srbiju, da je Južni tok budućnost Srbije, da je inflacija mala, malecka (ali to je samo zato što mi nemamo ništa, pa trgovci-lihvari ne mogu da povećavaju cene jer nema ko im da plati hleb milion dinara)… Sadašnja vlast je u odnosu na onu koja se samozvala demokratska, a to zaista nije bila i zavila nas je u crno, da ne može crnje, napravila neke pomake.

Ali, kako onda da objasnimo ove milijarde, osvedočene, zarađene, rečene, dobijene, najavljene, pozajmljene – uz vesti kao što su: Za godinu dana otpušteno 100.000 ljudi; ili: Nezaposleno više od 200.000 mladih; ili: U budžetu Srbije 20 milijardi dinara manje; ili: Dačić: Srbija je perspektivna; Radulović: Bez posla 20.000 radnika; ili: Ljajić: Dogodine 40.000 radnih mesta manje? Kako to da objasnimo uz činjenicu da svi mi znamo kako živimo i šta možemo da kupimo?

Pa ko ovde koga zaj.. zavitlava!?


Izvor: Fond Strateške kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Od januara do decembra ili svetla i bogata 2013-ta

* Obavezna polja