Crveni trg je i ovoga 9. maja sa centralnom vojnom Paradom u čast 74-te godišnjice Pobede u Velikom Otadžbinskom ratu bio centralna tačka Rusije.

Parada je startovala sa ne samo Rusima nego i mnogima u svetu dobro poznatima rečima: „Pažnja, govori i pokazuje Moskva, slušajte i gledajte Crveni trg.Ovo je parada Pobede koja obeležava 74-tu godišnjicu pobede u Velikom Otadžbinskom ratu 1941-1945. godine“.

Uz muziku pesme „Sveta vojna“ na Crveni trg je zastavu Rusije i legendarnu crvenu Zastavu Pobede koja se u maju 1945-te vila nad Rajhstagom izneo vod iz Preobraženskog puka koji drži počasne straže ne samo u Kremlju.

Na centralnoj tribini bili su predsednik RF Vladimir Putin, ratni veterani i visoki gosti.

Paradu je `primio` ministar odbrane general armije Sergej Šojgu, od njenog komandanta generala armije Olega Saljukova koji je glavnokomandujući ruskim Kopnenim snagama.

Obojica su postrojene jedinice uključene u paradu obišli u novim reprezentativnim kabrioletima ruske proizvodnje Aurus.

Parada je ove godine imala 13.600 učesnika.

Prvo je krenula četa bubnjara koja je svim paradnim „kvadratima“ i „pravougaonicima“ davala takt – 120 koraka u minuti.

Crvenim trgom su prošle i dve ženske formacije – iz Vojne akademije „Žukov“ i iz čete Počasne straže.

Na čelu kolone ratne tehnike – kako je i najavljivano – bio je legendarni sovjetski ratni tenk T-34.

Za njim su preko Crvenog trga prošli: oklopni automobili „Tigar“ sa protivtenkovski sistemima „Kornet-D“ i  „Tajfun-K“ i  „Tigar-M“ sa borbenim modulima „Arbalet“.

A za njima oklopni transporteri BTR-82A, borbena vozila pešadije „Kurganec-25“ i BMP-3, najnoviji ruski tenkovi „Armata“ i modernizovani tenkovi T-72B3.

Artiljeriju Kopnenih snaga predstavvile su samohodne haubice „Msta-SM“ kalibra 152 milimetra.

Za njima su sledili raketni sistemi „Iskander-M“, višecevni raketni bacači „Smerč“, zenitni raketni sistemi „Buk-M2“ i „Tor-M2“, pa zenitni raketno-topovski sistemi „Pancir-S“ i zenitni raketni sistemi S-400 „Trijumf“.

Kraj kolone činili su raketni sistemi „Jars“ i borbena vozila pešadije „Bumerang“ sa zastavama svih rodova Oružanih snaga RF.

Vazdušni deo parade – sa učešćem 74 aviona i helikoptera – izostao je zbog loših vremenskih prilika.

Svima koji su se našli na Crvenom trgu obratio se Vladimir Putin koji je prvo rekao da je zaštita pravih heroja Velikog Otadžbinskog rata „sveti dug“ Rusije i zato što u nizu zemalja „svojoj deci bestidno lažu“ o Drugom svetskom ratu i „izdaju vlastite pretke“.

„Sećanje na Veliki otadžbinski rat i čuvanje istine o njemu – to je naša savest i naša odgovornost. Mi savijamo kolena pred veteranima iz generacije pobednika. Oni danas žive u raznim zemljama, ali je njihov podvig nemoguće izdeliti. Mi ćemo ih uvek – naglasio je Putin – poštovati i proslavljati Pobedu koja je bila i ostaje – jedna za sve“.

Podsetivši na zakletvu branilaca Brestske tvrđave „Umirem, ali se ne predajem“ – ukazao je:

„To je glavni zalog nepobedivosti ruskog oružja. Ta zakletva u našim Oružanim snagama nije zaboravljena, živi i danas“.      

Putin je ocenio da pobeda nad fašizmom stoji na posebnom mestu među pobedama ruskog oružja:

„Bili su pomislili da za nekoliko nedelja mogu pokoristi SSSR i baciti pod svoje noge hiljdugodišnju rusku istoriju. Nisu uspeli! „

Ruski lider je u nastavku istakao: „Mi ćemo i dalje činiti sve što je potrebno za visoku borbenu spremnost svojih Oružanih snaga. Obezbeđivaćemo im najsavremeniji nivo tehnike. Istovremeno pozivamo sve zemlje na zajedničku odgovornost za stvaranje sistema bezbednosti koji bi bio jednak za sve“.

Obraćanje učesnicima i posmatračima parade završio je rečima:

„Ponosimo se svojom slogom. Radujemo se što su sa nama naša deca i unuci i što im možemo preneti sveto sećanje na herojstvo naših očeva i dedova jer želimo da budemo sigurni da će njihovi podvizi i pobeda živeti večno. Sa svakom godinom koja prođe, sve jače osećamo moralnu moć njihovog podviga bez premca i neprolaznu vrednost trijumfa našeg naroda. Upravo on je spasio svoju Rodnu zemlju i postao nada i oslonac celog čovečanstva i glavni oslobodilac naroda Evrope. Slava narodu-pobedniku! Ura!“

Putin pozvao na ujedinjenje u borbi protiv savremenih pretnji

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas međunarodnu zajednicu na stvaranje jedinstvenog mehanizma bezbednosti u borbi protiv terorizma, neonacizma i ekstremizma, prenosi Beta.

Govoreći na vojnoj paradi na Crvenom trgu povodom 9. maja, Dana pobede, Putin je kazao da je Rusija spremna na saradnju sa svima koji su spremni da se istinski bore protiv tih pretnji.

„Rusija je otvorena za saradnju sa svima ko je na delu spreman da se bori protiv terorizma, neonacizma i ekstremizma. Kolektivni otpor nosiocima smrtonosnih ideja ponovo ima veliki značaj. Mi pozivamo sve zemlje da shvate našu zajedničku odgovornost za stvaranje efikasnog, jednakog za sve, sistema bezbednosti”, rekao je Putin.

On je poručio da Rusija radi i da će raditi sve što je neophodno da „obezbedi visoku bojevu sposobnost svojih oružanih snaga i odbrambeni potencijalni najvišeg nivoa”.

Ruski predsednik je kritikovao „niz država” koje su potpomogle naciste, što u današnje vreme namerno izvrću istorijske činjenice.

Vojnoj paradi prisustvovali su najviši državni funkcioneri i bivši predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.

Vladimir Putin sa ratnim veteranima, Moskva 09.05.2019.

Bez stranih zvaničnika ove godine

Na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu danas na Crvenom trgu u Moskvi nije bilo stranih zvaničnika.

Prošle godine su na Crvenom trgu na paradi bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanijahu.

Posle te tradicionalne vojne parade na Crvenom trgu, predsednik Srbije učestvovao je istog dana popodne u maršu Besmrtnog puka, gde se prošetao rame uz rame s Putinom.

Vučić je tada nosio sliku svog dede po ocu, Anđelka Vučića, kojeg su ubile ustaše, a Putin očevu sliku, kao uspomenu na učesnike i žrtve Drugog svetskog rata, prenosi Tanjug.

Vojne parade u Moskvi održavaju se po istom modelu kao prva parada koja je održana 1945, nešto više od mesec dana pošto je Nemačka kapitulirala.


Izvor: Agencije, CEOPOM-Istina

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Parada pobede na Crvenom trgu (video)

* Obavezna polja