zoran-cvorovicDovijanje Srbijinih funkcionera – odbrana neodbranjivog

Kako se približava 4. septembar, dan kada ističe rok za predaju izbornih lista za učešće na lokalnim izborima koje je raspisala tzv. predsednica natovsko-albanske kosovske državolike tvorevine – Atifete Jahjaga, do grotesknih razmera se povećava dovitljivost Srbijinih vlastodržaca u izvrtanju istine, sa ciljem da kosovsko-metohijske Srbe tiho i masovno izruče kriminalnoj separatističkoj vlasti u Prištini. Kao i ranije, čuvajući od trošenja krhku obrazinu državno odgovornog i ozbiljnog političkog vođe, natovskog Eliot Nesa – A. Vučića, u političko-pravnoj maštovitosti se utrkuju predsednik Nikolić, njegov mlađani savetnik M. Đurić i premijer Dačić. Ovakav izbor izvođača i njihovih uloga još jednom potvrđuje tradicionalan rasistički odnos zapadnih planera prema srpskom narodu, jer režiseri smatraju dovoljnim da očiglednom pravnom i egzistencijalnom interesu kosovsko-metohijskih Srba i države Srbije suprostave neiscrpna minhauzenovska umeća populističko-folklornog dubla Nikolić-Dačić.

Tako je za predsednika Nikolića izlazak na lokalne izbore u tzv. Republici Kosovo „u interesu Srba”; po njemu se izlaskom ne samo ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, već se primenom tzv. briselskih sporazuma „bilo kakav pokušaj koji vodi ka nezavisnosti seče u korenu”.1) S obzirom na regularno visokoškolsko pravničko obrazovanje, još beskrupulozniji u izvrtanju istine od predsednika Republike Srbije je njegov savetnik Đurić. Na osnovu samo njemu poznatog ustavnopravnog tumačenja, on iznosi stav kako su sadašnje separatističke strukture vlasti na KiM formirane u skladu sa važećim Ustavom Srbije. Sledstveno, i opštine formirane posle Jahjaginih izbora neće, po Đuriću, biti opštine u tzv. Republici Kosovo, već u Republici Srbiji: „Mi imamo pravno stanje koje je jednako na čitavoj našoj teritoriji i mi smo to našim ustavom i prepoznali predviđajući za Kosovo poseban status.

Naša poruka je da sasvim sigurno opštine koje će biti formirane nakon lokalnih izbora neće biti opštine u `Republici Kosovo`”.2) Ako do kraja izvedemo „pravničko” rezonovanje predsednikovog savetnika, ispada da su Tači, Jahjaga i slični izabrani po Ustavnom zakonu Republike Srbije, iz čl. 182. st. 2. Ustava, čije je postojanje, doduše, poznato jedino predsednikovom savetniku. Đurićeva tragikomična domišljanja moguća su jedino u ambijentu opšteg sloma ustavnosti i zakonitosti u kome se danas nalazi Srbija, posle odluke čuvara ustavnosti – sudija Ustavnog suda Republike Srbije – da sebe samoponize i samoukinu. I dok predsednik i njegov savetnik natežu do besmisla unutrašnji pravni poredak države Srbije ne bi li u njega nekako smestili protivpravnog mrtvorođenog monstruma – tzv. Republiku Kosovo, premijer Dačić eksperimentiše u domenu međunarodnog prava.

marko-djuric

Po njemu će ukoliko izađu na Jahjagine izbore, Srbi na Kosovu „imati svoje legitimne i legalno izabrane predstavnike koji će”, ni manje ni više – biti međunarodno priznati”.3) Ostali smo uskraćeni za objašnjenje kako to izgleda međunarodno priznanje opštinskih vlasti, kao i šta će Srbima takva vrsta garancije, ako je reč o opštinama koje nisu u tzv. Republici Kosovo, već u Republici Srbiji, kako tvrdi savetnik Đurić.

Za razliku od Srbijinih vlastodržaca koji svoje pozive Srbima da izađu na izbore odevaju u pseudopravne izmišljotine, ne bi li prikrili sopstvenu političku i krivičnu odgovornost za pokušaj amputiranja dela državne teritorije i građana koji na njoj žive, funkcioneri albanske separatističke vlasti nemaju razloga da prikrivaju suštinu Jahjaginih lokalnih izbora. Tako Hajredin Kuči jasno ukazuje da će lokalni „izbori biti održani po ustavu i zakonima Kosova”.4) To se ni na koji način ne može uskladiti sa važećim Ustavom Republike Srbije, po kome je ona organizovana kao unitarna decentralizovana država – sa jednim jedinstvenim ustavotvorcem i zakonodavcem. S tim u vezi medijski isforsirana rasprava o postojanju ili nepostojanju logo znaka tzv. Kosova na biračkim listićima služi zamagljivanju suštine, jer Jahjagini izbori ne gube statusnu neutralnost zbog postojanja logo znaka, već zbog toga što će se odvijati po zakonima jedne pobunjeničke separatističke vlasti.

Obezbeđivanje legitimiteta separatističkoj vlasti

Kada se ostave po strani ovakve izjave Srbijinih najviših funkcionera, samo fenomenološki zanimljive kao slika stanja države čijom kadrovskom politikom već više od deceniju do bestidnosti otvoreno rukovode zapadne ambasade, ostaje pitanje šta to Srbi na KiM gube izlaskom na Jahjagine izbore, od onog što do sada već nisu izgubili.

kosovski izboriSprovođenjem tzv. briselskih sporazuma kosovsko-metohijski Srbi će biti nasilno i protivpravno, od vlasti sopstvene države, izopšteni iz pravnog poretka Republike Srbije i izručeni separatističko-terorističkom režimu u Prištini, što predaja biračkih spiskova građana sa severa KiM više nego simvolički pokazuje. Ma kako odluke Srbijinih vlastodržaca bile protivustavne, u sadašnjim uslovima stručne i moralne hipokrizije pravničke struke, kao i okupacije srpske političke scene, teško je očekivati njihovo brzo ukidanje. Ono što se Srbima sa KiM niko ne može oduzeti jeste njihovo pravo da ostanu u sopstvenoj državi i da istovremeno ne daju svoju saglasnost da njima vlada zločinačko-separatistički albanski prištinski režim. Masovan politički pristanak kosovsko-metohijskih Srba da prihvate separatističku vlast, posebno teritorijalno kompaktne srpske zajednice severno od Ibra, jeste, s druge strane, ključni element koji i posle svih međunarodnih priznanja i tzv. sporazuma sa Srbijinim vlastodržcima nedostaje separatističkom režimu da bi njegova vladavina stekla legitimitet na celom području KiM.

Danas je prištinski separatistički režim nelegitiman, tiranski, u zapadnom prosvetiteljskom smislu te reči, u svim sredinama gde žive građani Srbije koji ga ne prihvataju. I dok je po nalogu zapadne pseudoimperije Srbijina politička vrhuška u stanju da protivpravnim odlukama neovlašćeno podari privid legaliteta separatističkoj vlasti u Prištini, kada je u pitanju legitimitet ona može samo da koristi sredstva ucene kako bi ga izbila iz ruku kosovsko – metohijskih Srba.

Izlaskom na Jahjagine lokalne izbore, a na proleće 2014. godine, kako je istakao savetnik Đurić, i na parlamentarne,5) kosovsko-metohijski Srbi bi priznali legitimitet separatističke državolike tvorevine tzv. Republike Kosovo. Tako bi uz svesrdnu pomoć Beograda, Srbi sa KiM ostali bez poslednjeg i vrlo moćnog političkog sredstva za odbranu svog pravnog i političkog subjektiviteta. Izlaskom na albanske izbore Srbi bi prihvatili autoritet tzv. kosovarskog ustavotvorca i zakonodavca, čime bi se ubuduće obavezali da izvršavaju njegove zapovesti. Zato bi posle izlaska na izbore upotreba sredstava prinude tzv. Republike Kosovo i vojnih snaga NATO protiv Srba koji bi se suprostavili primeni bilo kog separatističkog zakona – izgubila svojstvo nelegitimnosti, kakav karakter danas, u uslovima masovnog ne prihvatanja albanske vlasti od strane Srba sa severa, ima svaka vojno-policijska akcija usmerena protiv njih. Naravno, da manjinska zaštita Srba, ma kakvog obima i garantija bila, ne pretpostavlja njihovo nepovinovanje zapovestima zakonodavne većine u Prištini. Kakve pravne veze u takvim uslovima mogu da ostanu između države Srbije i kosovsko-metohijskih Srba lako je zaključiti. S druge strane, kakvu dugoročnost ima sadašnja Tačijeva jednokratna „velikodušnost” da Srbi na buduće lokalne izbore mogu da izađu i sa dokumentima države Srbije, takođe je lako proceniti.

Američki uzor za odbranu prava na suprostavljanje nelegitimnoj vlasti

marko jaksicNeizlaskom na Jahjagine izbore Srbi sa KiM zadržavaju neotuđivo pravo da pred očima svetske javnosti odbace bilo koji akt vlasti separatističkog albanskog režima, isto onako kako su to još 1765. godine uradili stanovnici britanskih kolonija u Severnoj Americi odbacujući Zakon o taksama. Naime, Amerikanci su se suprostavili primeni ovog zakona pozivajući se na to da nisu imali predstavnike u Donjem domu britanskog parlamenta, a oporezivanje bez predstavnika, saglasno u zapadnoj prosvetiteljskoj tradiciji široko prihvaćenom načelu da nema oporezivanja bez predstavljanja („No taxation withoutrepresentation„) – smatrano je tiranijom. Shodno tome, svaki akt separatističke albanske vlasti, bilo kog nivoa, u kojoj Srbi u uslovima masovnog neizlaska na izbore ne bi imali legitimne predstavnike, bio bi akt otvorene tiranije. Tako se stvara politički slobodan prostor za efektivno delovanje organa AP KiM, kao jedino legitimnih u srpskim sredinama, čime bi se na terenu postepeno ograničavala i suzbijala suverenost (najviša vlast) separatističkih struktura na KiM.

Ako Srbi sa KiM izlaskom na izbore gube svoje pravo da odbace vlast koju ne prihvataju, trajno se uključujući kao manjina u pravni poredak tzv. nezavisnog Kosova, ko je dobitnik u takvoj situaciji? Pored albanskih separatista i njihovih zapadnih nalogodavaca, koji ne skrivaju svoje želje, masovni izlazak na Jahjagine izbore kosovsko-metohijskih Srba, posebno na severu, doneo bi značajnu dobit trijumviratu Vučić-Dačić-Nikolić. Ova dobit je neophodna za izmirivanje potraživanja prema nervoznim zapadnim mentorima, koje situacija u sve nestabilnijem multipolarnom svetu tera da pre vremena dospelosti ispostavljaju stare račune balkanskim kolonijalnim strukturama.

U konačnom zbiru ispada da Srbi sa KiM treba da žrtvuju svoj i svoje dece najdublji životni interes – da ostanu građani države Srbije, kako bi omogućili političku i svaku drugu budućnost Vučića, Dačića i Nikolića. Dobar evropski poslovni red nalaže da sami počnu da vraćaju svoje dugove, te da za njih lično odgovaraju.

——————————————————————————————

1) http://www.glassrpske.com/novosti/srbija/Nikolic-Srbi-izadjite-na-izbore/131203.html

2) http://www.nspm.rs/hronika/marko-djuric-opstine-formirane-nakon-lokalnih-izbora-nece-biti-opstine-u-qrepublici-kosovoq.html

3) http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Dacic-smenjuje-one-koji-su-protiv-izlaska-na-kosovske-izbore.sr.html

4) http://www.nspm.rs/hronika/hajredin-kuci-izbori-3-novembra-bice-odrzani-u-skladu-sa-ustavom-i-zakonima-kosova.html

5) http://www.nspm.rs/hronika/marko-djuric-opstine-formirane-nakon-lokalnih-izbora-nece-biti-opstine-u-qrepublici-kosovoq.html


Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na U čijem je interesu izlazak Srba na Jahagine izbore

* Obavezna polja