Dragan - naslovna 22Oh, tempora! Uh, mores! Eh, medias res! Biće tragi-komične frizure i neodređenog pola, udobno smešteno u fotelju ministra srpske kulture posle jednog organizovanog štrajka, napokon je pokazalo da ume izaći u javnost i kad nema gej parade. I više od toga. Da zna da glumi, da ume da piše. Raduj se svekoliki srpski biraču koji si, zbog besparice, zaboravio da si nekada išao u pozorište, da si ikada i kupio knjigu. Raduj se, jer si samo u par dana, video i vrhunsku predstavu i ubojitu pisanu reč, a da ništa nisi platio ni na blagajni, ni izvršitelju. Biće ministarsko te je darivalo.

Prvo je Biće, kako i priliči, odigralo sjajnu sporednu ulogu u predstavi „Tanjug“, gde je režiser, scenarista i glavni junak bio onaj koji ga je u udobnu fotelju i smestio. Srpski premijer! Pitomo trepćući očima otrpelo je Biće, na sednici vlade, tiradu glavnog junaka u kojoj su se mešale optužbe za obmanu, zlonamernost, lenjost i podmetanje njegovih leđa, a bogami i pretnja neizbežnim sudom istorije, pred koji premijer, očigledno, smatra da nikada neće dospeti. U masovnoj sceni predstave u kojoj su svi mogući mediji objavili premijerov monolog, Biće je ne samo skrušeno potvrdilo da se sve to dogodilo i nije se branilo, nego je i mazohistički, gotovo ponosno, pohvalilo premijera da poštuje zakone.

To je, u srpskoj biračkoj publici koja, istina, ima kratko pamćenje, ali je uvek spremna na saosećanje, probudilo određene simpatije za Biće. Oprostili su mu i Soroša, i Tanjug i gej-parade. Neki su se čak zabrinuli da bi zbog stresa njegova frizura iz tragi-komične mogla preći u komi-tragičnu, pa čime da onda plaše decu kad neće u muzičku?

A onda je Biće iz skrušenosti odjednom zarikalo kao lav. Kakav Lav? Narogušen i ljut sav! I napisalo je pismo! Kakvo pismo? Poduže, bogami. I to, nikom drugom nego medijskoj sceni Srbije. Eno ih (i Biće i pismo), kako se šepure preko cele strane Politike i saopštavaju „neke istine“. Svoje „istine“. O Tanjugu i Kuriru. O sebi i premijeru. O (bezumnim) zakonima koje donose. Razbesnelo se Biće, što ih neko smatra krivim. I kako tekst odmiče pada u sve veću vatru, da bi na kraju zaključilo i poručilo:

„Pišite o svemu i pišite svima, celoj Srbiji, Izvinjavajte se i kukajte, ali jednu stvar nemojte da zaboravite.

Zakon ćete morati da poštujete. I samo po tom zakonu, i u skladu sa njim, ćete i da postojite i da kupujete druge medije.“

Tasovac-ivan2

Stani malo, Biće. Ako nisi čulo, zakone pišu i sprovode ljudi. Vlast. Zato oni mogu biti dobri i loši, smisleni i besmisleni. Loša i neodgovorna vlast obično pravi loše zakone. Štetne. Štetočinske. Srbija ih se nagledala i naplaćala od puča 2000-te. Zato svaka vlada, pa i ona koja te je posela tamo gde ti nije mesto, ima instrumente kojima loše, štetne ili neprimenjive Zakone koriguje, dopunjuje, menja ili suspenduje. A to čini na predlog resornih ministarstava. Jesi li čulo, Biće naše ministarsko, za Uredbe, izmene i dopune, produžavanje i druge finese kojima tvoja vlada zaobilazi Zakone, pa i Ustav, kad god joj se prohte? Znaš li koliko je i kakvih Zakona doneto za vreme tvoje vlade? Jesi li čulo koliko ih je u međusobnom neslaganju ili nesaglasju sa prethodno donetim Zakonima koji su još uvek na snazi?

Konsultuj se malo kada pišeš o stvarima koje ne razumeš dovoljno.

I zapamti, Biće, da Tanjug i Kurir nisu, i ne mogu, biti ISTO! Zato ni zakoni koji se na njih primenjuju ne smeju biti isti!! Ako to ne razumeš onda ti je, zaista, sva pamet u frizuri, bez obzira da li ti je ona tragi-komična, ili komi-tragična.

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Biće naše ministarsko

* Obavezna polja