Svašta je, od onog tragičnog 5. oktobra do danas, preživela Galenika, najveća srpska fabrika lekova. Svakako da joj je najteže bilo dok su je haračili nezasiti kadrovi SPS-a, čija je interesna sfera, da ne kažem privredni plen, bila godinama. Kako bi olakšali malverzacije od decembra 2006. preveli su je u zatvoreno akcionarsko društvo, što je podrazumevalo isključenje njenih akcija iz berzanske trgovine (u zatvorenom društvu trguje se međusobno). Iza njih je, kada ih je Vučić proterao, ostala pustoš dugova i organizacione urušenosti, a glamurozna hapšenja  tokom 2013. za zloupotrebe teške 12 miliona evra, još nemaju sudski epilog.(1) 

Kao vlasnik većinskog paketa deonica od 85 % (Republika Srbija 70% i Akcijski fond 15,0187%) država je 04.04.2016. raspisala Javni poziv za strateškog partnera, koji je podrazumevao prodaju 25% kapitala preduzeća, novčanim ulogom po minimalnohj ceni od 7 miliona evra. I to tenderom.(2) Iz nekog razloga, uslovi su bili veoma čudni i zakukuljeni za eventualnog ponuđača (ni traga od stimulacija i ostalih Vučićevih pogodnosti investitorima) pa se, uprkos tome što je rok za prijavu zainteresovanih dva puta produžavan, javnom pozivu odazvao samo jedan ponuđač, britansko-ruski konzorcijum Frontijer pharma – Petrovaks, s”.

Brzo se pročulo da konzorcijum jeste britansko-ruski, ali da je kapital čisto ruski, pa su se upalila crvena svetla i usijali telefoni. Ali, sa ponuđačem se moralo razgovarati. Prljav posao odradile su banke, koje su ponuđaču zategle zahteve oko duga Galenike prema njima, koji iznosi preko 70 miliona evra. Ponuđač je, naravno, odustao, a Komisija za pregovore brže-bplje dala je predlog Vladi da se započeti postupak privatizacije poništi, što je Vlada i učinila.(3) 

Bilo je to u julu 2016, godine. Tačno godinu dana kasnije Vlada najavljuje da će do 1. septembra 2017. godine raspisati novi tender za privatizaciju Galenike, ali po drugom modelu. Ovoga puta prodavaće se većinski kapital kompanije, u kojoj će se državni udeo, nakon postupka konverzije duga prema ‘Srbijagasu’ i Upravi za javni dug koja je u toku, povećati na preko 90 %. (4)

Što se tiče duga bankama „postoji načelna saglasnost banaka da se ukupan dug od 71,74 miliona evra otkupi jednokratnom isplatom od 25 miliona evra. Taj otkup je uslovljen sprovođenjem privatizacije i isplatom iz sredstava kupca”(5) naveli su iz resornog Ministarstva.

Dakle, banke su sada spremne na ono što nisu htele ni da uzmu u razmatranje pre manje od godinu dana, da otpišu veći deo duga. Ili ih je tada rukovodilo vlasništvo potencijalnog kupca. Svejedno. Važno je da budući kupac neće imati nepoznanica prema bankama.

Što se tiče ostalih bitnih cifara zanimljivo je da Galenika potražuje čak 120 miliona evra nenaplaćenih lekova isporučenih domaćim veledrogerijama, zbog čega je u drugoj fazi “afere Galenika”, bilo uhapšeno više vlasnika istih.(6) Sa druge strane, ta kompanija 110 miliona duguje državnim preduzećima. Prosto. Daješ privatnicima koji ti ne plaćaju i ne diraš ih, a ti ne plaćaš državi i niko te godinama ne dira. Baš prosto. Kao real-politika SPS-a. 

Iako ove cifre deluju uravnoteženo i, na prvi pogled, umirujuće na budućeg Kupca, situacija ni izdaleka nije takva. Cifra koja se potražuje je knjigovodstvena iluzija. Ti poverioci, kupci, koji Galenici duguju jesu SPS (kasnije i SNS)-tajkuni, koji nikada nisu ni nameravali da izvrše sve obaveze. Mnoge od tih firmi već su nestale, većina ih nema nikakvu imovinu, a plen od očerupane Galenike davno je podeljen između svih učesnika u lancu političari-tajkuni, pa je teško očekivati naplatu više od 20 do 25 % potraživanja. Sa druge strane, Vlada za svoje miljenike ima mehanizme kojima može minimalizovati obeveze prema državnim preduzećima i ustanovama(otpisi, otpusti, beskrajni reprogrami itd) i to reguliše uredbama, još od vremena Dinkića, koji kao da još uvek rukovodi svim državnim prevarama.

Ali, da se vratimo najavljenoj privatizaciji po novim uslovima. Nema dileme da je, bez obzira na sve, ovaj model daleko primamljiviji od onog zamešateljstva o “strateškom partnerstvu”. Samo, šta će Vlada ako se opet pojave Rusi…?!

Duža verzija teksta objavljena na Fondu strateške kulture 23.07.2017.

____________________________________

  1. www.blic.rs/vesti/hronika/hapsenja-u-galenici-u-stanu-bivseg-direktora-pronaden-ugovor-o-orocenih-770000-evra/ljtjz3n
  2. www.ekapija.com/website/sr/page/1401465
  3. www.kurir.rs/vesti/biznis/2725457/fijasko-prodaja-galenike-propala-zbog-dugova
  4. www.politika.rs/scc/clanak/385290/RTS-Novi-tender-za-Galeniku-drzava-nudi-vecinski-paket
  5. Isto
  6. www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/1393156/nova-hapsenja-u-aferi-galenika.html

Izvor: Fond Strateške Kulture, CEOPOM Istina

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Galenika i Rusi

* Obavezna polja