Veliki svetski skupovi poput Generalne skupštine OUN uvek su bili prilika malim zemljama da promovišu svoje stavove i ostvare diplomatske kontakte koje teško da bi mogli redovnim diplomatskim kanalima. Otuda nije čudo što su se lideri onoga što je Angela Merkel krstila u Zapadni Balkan sjatili u Njujork da vide i budu viđeni. Svakako da im je glavni cilj bila Trampova pažnja, a ostalo šta kome zapadne.

U tu jurnjavu upustili su se i naši predstavnici, dugonogi Vučić i kratkonogi Dačić, kako bi u toj kombinaciji mogli da pokriju što veći prostor. Recimo, Trampa. Tek što je američki predsednik seo na stolicu pred njega je kratkim, ali brzim koracima, iskočio Dačić i podneo mu pod nos naslove iz kojih se vidi sa koliko je oduševljenja srpski narod pozdravio njegovu pobedu, tek da proveri da li se još uvek seća Vučićevog tričavog priloga za kampanju Klintonove. Kako ga ovaj nije oterao već dobroćudno upitao „A kako se vi zovete?“ bio je to znak da se Tramp više ne seća tih tričarija, pa je Vučić za njim pustio svoj dugi korak i sustizao ga sve dok mu nije iskamčio obećanje da će posetiti Srbiju.

Bar tako on kaže. I oficijelna slika pored Trampa, kao dokaz. Reči kažu nešto drugo, da je Vučićev domet u službenim kontaktima sa Američkom administracijom bila Elizabet Milard, viši zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara. No, slika je važna. I obećana poseta.

Kakvih smo se, u to ime, hvalospeva naslušali od Vučićeve medijske mreže svojski upregnute da ga naslika kao jakog nacionalnog vođu koga svet uvažava. Kakvih smo se naslova nagledali. Niko kao on. A onda se pojavila jedna druga slika. Donald i Melanija Tramp pored Hašima i Lumnije Tači. Isto oficijelna.

A davno je rečeno da jedna slika govori više od hiljadu reči. Pri tome šiptarski mediji ništa ne slave, samo kažu da se Tači zahvalio Trampu za podršku koju pruža nezavisnom Kosovu. Istina, na neki način, i to je pobeda Vučićeve politike jer i on pruža svojsku podršku nezavisnom Kosovu, ali Tači će se njemu zahvaliti drugom prilikom i na drugi način. Ima dana. Prvo „unutrašnji dijalog“.

U svakom slučaju delegacija Kosova u OUN i bez zvanične stolice imala je tretman državne i vodila sve diplomatske aktivnosti kao da je članica. Srbija nije na to reagovala.

Pa, onda Vučićev govor. Kako umno sročen, kako mudro usmeren, kako slavljen u srpskim medijima sa nacionalnom frekvencijom i mainstrim tiražom. Kakav uvod kome se sve obraća, kakva diplomatska učtivost. A onda, zli Vuk (Jeremić), izbaci sliku prazne sale u kojoj Vučić ponosan, ali sam kao pustinjak, čita svoj govor a gotovo nikog ni ispred, ni iza njega. Strašno. Taj nadobudni svet ne zna šta propušta. Ali, važno da smo mi čuli kako traži da Kosovo ne uđe u UNESKO.

No, sve ovo nije naročito važno, računajući i Trampa, u odnosu na vest da se Vučić susreo sa arhi-neprijateljom srpskog naroda, čovekom koji decenijama finansira sve naše nesreće i nevolje – Džordžom Sorošom. On ne voli da se slika, pa sa tog susreta imamo samo Vučićeve reči koje je izrekao Blicu o tome kako je dugo razgovarao sa milijarderom oko najvažnijih stvari na međunarodnoj sceni.

“Saslušao sam ih, ali su i oni mene saslušali (Soroš očigledno nije bio sam-prim. autor). Nismo se bavili tračevima, već ozbiljnim stvarima. Razmenili smo viđenja o dešavanjima u svetu, Evropi, na Balkanu. Mislim da je važno da na tako bitnom mestu kažem te stvari. Bio je to veoma zanimljiv razgovor” – naveo je Vučić.

Baš je ubedljiv u svojoj kukavnoj demagogiji. To o „tračevima“ trebalo bi da znači da Soroš nije ono što o njemu zna ceo svet, da je zapravo blagonaklon prema srpskom narodu. Pa, Soroš i oni su njega slušali i sa njim razmenjivali mišljenja. Oh, ahh, uhhh! No, već smo naučili na te njegove tonove. I znamo šta sledi iza njih. Neminovno. zato je jedino sigurno da nećemo dugo čekati na crne posledice njihovog susreta po Srbiju i srpski narod, ne samo u Srbiji!! I da će vreme pokazati da li je miris Soroševog prljavog novca vredniji od činjenice da Soroš i Tramp nisu prijatelji, a da su Putin i Soroš neprijatelji.

Spremi se Srbijo … !!!

_____________________________________

 

  1. www.blic.rs/vesti/politika/vucic-u-njujorku-razgovarao-sa-milijarderom-dzordzom-sorosem/28zetz0

Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Generalna skupština u slici i reči Vučićeve demagogije

* Obavezna polja