Svakako da je prvo oglašavanje EU na dešavanja u Kataloniji (kako je to kršenje međunarodnog prava), bilo očekivano, baš kao što je bilo i očekivano da će se šta god da kažu sudariti sa svojom dugogodišnjom politikom dvostrukih standarda prema Kosovu. Pa, ipak, malo ko je mogao da pretpostavi toliku nespretnost portparola Evropske Komisije Margaritisa Shinasa, koji je na pitanje novinara o različitim pristupima EU pitanju nezavisnosti Kosova i Katalonije odgovorio da je „Španija zemlja članica“ i da za njih ta dva slučaja „nisu uporediva“.(1)

„Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je pozicija usvojena od strane Saveta, a na osnovu UN deklaracije i različitih rezolucija UN i međunarodne zajednice. U pitanju je veoma specifična geo-politička logika i kontekst sa specifičnim razlozima. Za Evropsku komisiju te situacije nisu uporedive”(2), rekao je ovaj čovek, očigledno skromnih intelektualnih kvaliteta.

Zašto skromnih? Pa, pre svega zato što je u izjavi koristio lako proverljivu laž da bilo koji USVOJENI dokument UN ohrabruje ili priznaje kosovsku secesiju, a zatim i što je u njoj upotrebio i krajnje neodređene pojmove “geo-politička logika” (čija?), “rezolucije međunarodne zajednice” (šta je to i ko čini tu zajednicu?), kao i pravno besmislen izraz “kontekst sa specifičnim razlozima” (šta to treba znači u međunarodnom pravu?). O „argumentu“ načina tumačenja međunarodnog prava za zemlje članice EU i one koje to nisu ne vredi ni trošiti reči.

Slušajući izjavu gospodina Shinasa nema sumnje da bi se njegovim “argumentima” sasvim lepo mogao opravdati i Hitlerov anšlus Austrije, kao i njegovo pripajanje delova drugih evropskih zemalja. Ko, naime, može sporiti da je i Hitler je imao svoju “geopolitičku logiku”, odgovarajuće “rezolucije međunarodne zajednice”, kao i nesumnjivi “kontekst sa specifičnim razlozima”?!

Pri tome, gospodin Shinas, poput nekog pokondirenog Džejmi Šeja(3) ili neke oživele karikature iz Šarli Ebdoa, koristi samo ono što mu odgovara u tom trenutku, ne vodeći računa ni o prvom sledećem pitanju koje proizilazi iz njegovog stava. Recimo, ako je Kosovo “jedinstven slučaj” koji ima neku, makar i specifičnu, “logiku”, kako to da tu “logiku” nije prepoznala Španija, nego je videla upravo suprotno? Njeno odbijanje da prizna Kosovo bilo je uzrokovano upravo Katalonijom, i pokazalo se znatno razumnijom “logikom”! Upravo nametanjem svoje “logike o Kosovu” briselska administracija je saučesnik katalonskih separatista, koji su se otvoreno na tu “logiku” mnogo puta pozivali i pozivaju. Pranje ruku sa “sui generis“ ne pomaže.

No, briga za to Margaritisa Shinasa. On se, čovek, bori da zaradi svoju platu od pet evro-cifara i valja razumeti njegovu spremnost da u to ime glumi klovna koji nije smešan. Ali, sve to je bilo juče.

I koliko god to juče bilo morbidno, današnje „objašnjenje“ portparolke EU Maje Kocijančić zašto su slučajevi Katalonije i Kosova neuporedivi još je morbidnije. Tim pre što je imala čitavu noć da nešto suvislije smisli, kako bi „pokrila“ kukavnog Shinasa. Ništa nije smislila. Njeno tumačenje neuporedivosti Katalonije i Kosova politički je na nivou deteta predškolskog uzrasta, a etički na nivou šizofreničara sa neizlečivom dijagnozom. Treba imati mnogo debelu kožu i veoma tanke usne pa izjaviti da je „crno“ zapravi „belo“ samo zato što je to potvrdio Evropski Savet.

„Kao što je to potvrdio Savet ( Evropski savet), Kosovo je SUI GENERIS slučaj i kao takav se ne može uporediti sa bilo kojom drugom situacijom. Dvostrukih standarda nema. Međunarodno pravo mora biti univerzalno primenjeno, a EU ga u potpunosti poštuje”(4), izjavila je ona u pisanom odgovoru na Tanjugovo pitanje.

Pri tome, Kocijančić nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga kakvu „političku poruku” EU šalje zemljama kandidatima, posebno Srbiji, stavom da je „Španija država članica” te da su zbog toga „slučajevi Kosova i Katalonije neuporedivi”, već je u starom EU maniru sa visine ponudila cuclu varalicu ponovivši stav da Srbija i Zapadni Balkan imaju „jasnu EU perspektivu”, koju su potvrdili i Evropski savet i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u svom govoru o Stanju unije“. Trebalo bi, valjda, da se primimo na to i više im ne pominjemo to “tričavo” Kosovo?

No, naša briga nisu izlupavanja evropskih portparola. Neka se EU davi u živom blatu koje je sama stvorila. Naša je briga šta će, u ovoj situaciji koja daje priliku za veliku diplomatsku ofanzivu, preduzeti Vučić i srpska vlada.

I Vučić nam je to odlučno najavio. NAPISAĆE PISMO! Kao nekada Tito. Samo, ne toliko oštro. Da se neko tamo ne naljuti. Zna Vučić da drug Staljin nije bio ni izbliza opasan kao tajanstveni pokretači lutaka u EU pozorištu. I zato je jedno tiho pismo, prava mera. A šta očekuje od tog pisma poručio nam je danas iz Varne:

„Nikakve reakcije ne očekujem, mi to radimo da bismo dali sve što možemo da zaštitimo svoju zemlju”(5), rekao je Vučić, naravno ne otkrivajući nam tajnu kako se to pismom “štiti zemlja”?!

Ali, ja, koji Vam često “otkrivam” po neku Vučićevu tajnu, otkriću Vam i ovu bez pardona. Vučić će svojim pismom “zaštiti zemlju” isto kao što je njegova Srpska lista zaštitila Kosovo podržavajući Haradinaja za “kosovskog” premijera. 

On, naravno, opet pozira i pokušava da glumi glumca akcionih filmova koji heroj postaje pucajući đorcima. No, posle one režije sa Haradinajem, ova deluje prilično smušeno. Tada je bar penio na Francuze, vikao na sceni, povukao ambasadora na dva dana. Sada ništa. „Ali, bar kažite – ogrešili smo se o vas”(6), poručuje molećivo bahatim namesnicima tajanstvenih EU senki.

No, oni mu ništa neće reći. A i zašto bi? Sva njegova pitanja i odgovori, svo busanje u prsa, sve ove laži i obmane usmerene su na domaću scenu. Jer, već koliko sutra Ana Brnabić, ženski premijer u muškom odelu, biće u Briselu da nastavi menjanje Kosova danas za EU integraciju posle 2027. godine… 

Nisu Vučića zalud glasali pristalice Ljajića, Zukorlića, Ugljanina i Šiptari preševske doline. Osvesti se, Srbijo!

_____________________________________

 

  1. www.politika.rs/scc/clanak/390035/EU-Nisu-dvostruki-standardi-vec-je-Kosovo-jedinstveno
  2. Isto
  3. Džejmi Šej, drski a neubedljivi portparol NATO-a u vremenu zločinačkog bombardovanja Srbije radi otimanja Kosmeta
  4. www.politika.rs/scc/clanak/390035/EU-Nisu-dvostruki-standardi-vec-je-Kosovo-jedinstveno
  5. www.politika.rs/scc/clanak/390043/Vucic-Kazite-bar-ogresili-smo-se-o-vas
  6. Isto

Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Portparoli EU i Vučićevo pismo

* Obavezna polja