Vest da će Vučić morati da zamahne stranačkom, a bogami i koalicionom, batinom kako bi svom predlogu za mandatara obezbedio dodatne argumente i većinu u parlamentu, najbolje pokazuje koliko je njegov predlog bio pogrešan. A tu vest nam nije saopštio bilo ko, već podpredsednik SNS-a i Vučićev mali od palube, Nebojša Stefanović.

“Imamo određene teškoće u obezbeđivanju stabilne skupštinske većine. Predsednik će već u ponedeljak razgovarati sa poslaničkom grupom SNS-a da vidi šta narodni poslanici misle”(1 )  izjavio je mlađani Nebojša koji, valjda što ga Vučić ljubi u kosu, nikako da odraste i shvati da je o nekim stvarima unutar kuće bolje ćutati.

Jer, pitanje se nameće samo od sebe – zašto bi Vučić ponovo razgovarao sa svojim poslanicima “da vidi šta misle”, kada je to sa širim vrhom stranke učinio pre objave svog predloga i dobio “jednoglasnu podršku”, kako su tvrdili? Odgovora mogu biti dva. Ili podršku nije dobio, ili se suočio sa recidivom starog simptoma srpskog parlamentarizma, “prvo podrži Vođu, pa posle razmišljaj”. Pre bih rekao da je ovo drugo. Razmislili su i počeli da gunđaju, a Martinoviću uši nisu baš male. Okrenuo je telefon i eto Vučića da ih razgovara. Mogu misliti na šta će ličiti taj “razgovor”. Biće to monolog prepun pritajenih i otvorenih pretnji, uvreda i ucena, koji će se završiti tako što će svi izaći preobraćeni u Brnabićevce. Jednoglasno. Ali, sama činjenica da Veliki vođa mora da im ruke podiže stranačkim štapom nije, za njega, dobar znak.

Na to se nadovezuje i nedvosmisleno deklarisanje Dragana Markovića Palme da poslanička grupa “Jedinstvene Srbije” neće glasati za Brnabićku, a istog mišljenja je i novi poslanik Muamer Zukorlić. Da se radi samo o njima, Vučić ne bi imao razloga za nikakvu nervozu, jer oni komotnu koalicionu parlamentarnu većinu ne mogu ugroziti. Ali, kažu da je novi predsednik već dva dana nervozan kao osica kojoj su dirnuli u osinjak. Znači, boji se da bi još neko mogao okrenuti ćurak.

Uostalom, zašto i ne bi? Priča o Brnabićki kao nekakvom “ekspertu” podosta podseća na onu Vučićevu glupost sa Lazarom Krstićem. Kakav je ona ekspert i za šta? I gde je svoju ekspertnost pokazala? U vladi sigurno nije. Radila je u njoj godinu dana a da nijedan pomak u svom resoru nije napravila. Lokalne samouprave ostaju neuvezane, trome ispostave za partijsko zapošljavanje i ništa više. Je li to uspeh, eksperta?

Šta mi znamo o njenoj biografiji kod USAID-a? Pa, čak da je ona i briljantna, šta je to u poslovima USAID-a što bi je moglo preporučiti za premijera Srbije? Daleko im lepa kuća, što bi rekao naš narod!

Čak, naprotiv! S obzirom da je USAID otvoreno učestvovao u finansiranju mnogih projekata koji su najdirektnije destabilizovali Srbiju, da postoji odgovorna država, Ana Brnabić, kao njihov višegodišnji službenik, teško bi prošla i osnovnu bezbednosnu proveru, niti bi takvog mandatara predložio bilo koji nacionalno odgovorni predsednik. Ali, niti je Vučić nacionalno odgovorni predsednik, niti je Srbija po njegovom modelu, nacionalno odgovorna država. Zašto bi i bio kad ni narod više nije nacionalno odgovoran. Da jeste, zar bi glasao za čoveka koji kao savetnika zaposlio Tonija Blera jednog od najvećih zagovornika zločinačkog bombardovanja Srbije, zar bi potpisao Briselski sporazum, zar bi pravio o svom trošku auto-put do  Tirane, zar bi se saglasio sa tretmanom Srba u Hrvatskoj, a posebno u Crnoj Gori. Ana Brnabić je samo nastavak anti-srpske politike.

Ne, zaista nema drugih argumenata za biranje bezlične Ane Brnabić. Nijednog. Otuda je Vučić i na koalicione partnere potegao batinu u vidu pretnje novim izborima i slanjem u opoziciju. Otvoreno. Preneo je to i njima i narodu, njegov telal, Aleksandar Vulin, koji je prvo istakao da je sam Vučić garancija da će Ana Brnabić voditi njegovu politiku (šta ćeš jasnije i budalastije?!), a zatim dodao „Znajući njega (Vučića), njemu je uvek bliže da ide na izbore nego da trpi bilo čije ucene ili da bilo koga kupuje”(2)

Ovo je prevashodno bilo namenjeno Dačiću koji je danas nagovestio da će svi poslanici SPS-a glasati za Brnabićku i kao uzgred prilično otvoreno zatražio 4 ministarstva za svoju partiju, odnosno za konkretna imena – sebe, Slavicu Đukić Dejanović, Branka Ružića i Aleksandra Antića.  Ovako otvoreno istupanje Dačića u javnosti može samo značiti da je svestan problema sa prebrojavanjem, inače on to radi drugačije. U četri oka. No, to ne znači da nema i drugih koji pokušavaju da trguju u tišini, poput Ljajića, Popovića, možda i Šešelja. sigurno da je i njima istupanje Vulina bila svojevrsna opomena.

Sve u svemu Brnabićevci se prebrojavaju i razvrstavaju. Verovatno da će Vučić izgurati svoj predlog za mandatara, ali na takav način da će, odmah ili kasnije, morati da plati znatno veću političku cenu nego što je mislio. Tim pre što sa negativnim poenima koje je kod birača dobio sa Anom Brnabić, nisam siguran da su i za njega izbori obećana zemlja.

Uostalom, davno je već rečeno – Što ne platiš na mostu platićeš na ćupriji…

_____________________________________

(1)​ – www.nspm.rs/hronika/nebojsa-stefanovic-vucic-sutra-sa-poslanicima-sns-o-podrsci-ani-brnabic-sigurno-nece-menjati-svoju-odluku.html

(2)​ – www.nspm.rs/hronika/aleksandar-vulin-vucic-je-garancija-da-ce-ana-brnabic-nastaviti-da-vodi-njegovu-politiku.html


Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Prebrojavanje Brnabićevaca

* Obavezna polja