Nažalost, boravak Srpske liste liste u Moskvi pokazao se baš onako kako smo i pretpostavili da će se pokazati. Kao još jedan pokušaj politički nepismenih mangupa, koji sebe smatraju za srpsku „političku elitu“, da manipulišu dobrom voljom Rusije da pomogne Srbiji u borbi za odbranu nacionalnih interesa. Svakako ne mislim samo na grotesknog Gorana Rakića, čije jačanje na političkoj sceni predstavlja samo još jedan u nizu Vučićevih političkih viceva koji nisu smešni, već i na sve one koji su to osmislili i tamo ga poslali.

U tekstovima, verovatno spremljenim i pre nego su Rakić i Đurić poleteli iz Moskve, Novosti i Informer objavili su navodnu bezrezervnu podršku Jedinstvene Rusije aktivnostima Srpske liste, a na naslovnicama ovih dnevnih listova nisu se nalazili ni Rakić, ni Železnjak, koji su razgovarali, već naravno Putin. Pored njegove slike Novosti su objavile naslov „Putin stao uz Srpsku listu na Kosmetu“, a Informer čija neumerenost ne zna za granice, pored Putinove slike u uniformi stavio je naslov „Putin: Srbi na Kosovu, uz vas smo“, a da čitaoci slučajno ne bi imali dilemu, dojasnio ga podnaslovom „Putinova partija Jedinstvena Rusija podržala odluku Srpske liste da uđe u novu vladu Kosova, i naglasila da je Rusija garant bezbednosti Srba“. (1)

Da, baš to je podržala. I garantovala. Ako ne verujete Vučićevoj žutoj štampi, tu je i zvanična prezentacija Srpske liste, na čijem sajtu stoji saopštenje koje je išlo i na RTS-u i ostalim medijima:

“Politička partija predsednika Rusije Vladimira Putina Jedinstvena Rusija podržala je Srpsku listu i njena nastojanja da se delujući u prištinskim institucijama izbori za prava i poboljšanje položaja srpskog naroda na KiM, saopšteno je iz te stranke”.(2)

I ovo je prilično nedvosmisleno, zar ne? No, nešto kasnije na oficijelnom sajtu Jedinstvene Rusije pojavilo se opširno saopštenje o razgovorima sa predstavnicima Srpske liste i Markom Đurićem(3) iz koga se jasno vidi da je glavna tema sastanka bila moguća izrada Deklaracije o srpskoj nacionalnoj identičnosti.

„Podržavamo napore srpskih kolega u donošenju te deklaracije. Sa svoje strane, spremni smo da učinimo sve što je moguće kako bi pružili partijsku i političku podršku, kako bi sadržaj tog dokumenta postao poznat svetskoj javnosti“(4), rekao je šef ruske delegacije na ovom sastanku Sergej Železnjak.

O ovome nema ni reči u pomenutim srpskim medijima, niti na sajtu Srpske liste! Dakle, jasno usmeravanje pažnje javnosti sa jedne podrške koja je nesporna, na drugu koja se nije dogodila.

Ovo je u direktnom demantiju potvrdio i predsednik Odbora za međunarodne odnose Jedinstvene Rusije Konstantin Petričenko:

“Jedinstvena Rusija, kao i predsednik Vladimir Putin, nikada nisu ohrabrivali saradnju sa predstavnicima nelegalnih kosovskih institucija, na čijem čelu se nalaze lica optužena za užasne zločine, to su potpune laži”(5), naveo je Petričenko, a preneo portal  Balkan Breaking News.

Šta reći o namerama Rakića i Đurića, osim da pokazuju manipulativnost, bezobzirnost i evidentnu političku nedozrelost. Pokušaj da se neko ko te prima i pomaže u izuzetno osetljivom trenutku zloupotrebi na tako providan način i uvuče u bizarne lične, verovatno i koruptivne, interese najbolje govori sa kakvim ljudima imaju posla i Rusija i srpski narod.

Otuda, ne treba da čudi što je pisanja o podršci ”Srpskoj listi” i pominjanja Putinovog imena prokomentarisao i sekretar Generalnog saveta Jedinstvene Rusije, Sergej Neverov, koji je rekao da se na zvaničnoj veb-prezentaciji može videti stvarni sadržaj saopštenja Jedinstvene Rusije:

”Ovu sramotnu i netačnu izjavu da Jedinstvena Rusija ili predsednik podržavaju nekakva ‘nastojanja Srpske liste da se delujući u prištinskim institucijama izbori za prava i poboljšanje položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji’ preneli su pojedini mediji, ona, međutim, nema utemeljenja u istini u šta se možete lično uveriti. Stav Vladimira Vladimiroviča o teroristima je dobro poznat, uostalom on se o tome više puta izjasnio” – istako je Neverov i nastavio – “Mi naravno podržavamo dijalog i srpski narod na Kosovu, ali ne i saradnju sa teroristima koji se nalaze na Interpolovoj poternici. Nažalost, nije nam poznato zbog čega su objavljeni samo pojedini delovi saoštenja naše partije”(6).

Gospodin Neverov, ipak, ukazao je na liniju kojom je možda išao očigledan pokušaj manipulacije režimskih srpskih medija, ali i Srpske liste.

“Usmena podrška Sergeja Vladimiroviča Železnjaka pojedinim članovima partije predsednika Vučića, sa kojima ima prisan radni i prijateljski odnos, iznesena je nakon sastanka, ali je ona prenesena kao zvaničan stav Jedinstvene Rusije i stav predsednika Rusije, ne znam odakle im to”(7), rekao je Neverov.

Sve u svemu, ruska strana ovoga puta razobličila je očiglednu nameru da se boravak neke delegacije u Rusiji, i upotreba Putinovog imena, po ko zna koji put u Srbiji zloupotrebe za gašenje dnevno-političkih “požara”. Možda zato što vide da će “požar” biti malo većih razmera, ili zato što im je već jasno da Srpska lista ne ide, kako se to kaže, iz lošeg u gore, već iz goreg u najgore! Svejedno.

A gospodin Železnjak morao bi, zaista, mnogo bolje da odmeri koga i kako podržava u Srbiji. Naročito posle ove izjave Neverova.

 

_____________________________________

Odrednice:

  1. www.nspm.rs/hronika/naslovne-strane-vecernjih-novosti-i-informera-putin-i-njegova-partija-podrzali-ulazak-srpske-liste-u-novu-vladu-kosova.html
  2. srpskalista.net/jedinstvena-rusija-podrzala-srpsku-listu/
  3. er.ru/news/159352/
  4. www.blic.rs/vesti/politika/zeleznjak-jedinstvena-rusija-spremna-da-podrzi-deklaraciju-o-srpskoj-identicnosti/mp46wzz
  5. www.kurir.rs/vesti/politika/2909777/pukla-bruka-u-moskvi-ruski-zvanicnici-u-soku-nije-tacno-da-putin-podrzava-ulazak-srpske-liste-u-vladu-sa-haradinajem
  6. Isto
  7. Isto

Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Srpska lista i pokušaj prevare Moskve

* Obavezna polja