„U Dubrovniku, ako i ne od prvog početka, a ono od pamtivjeka, govorilo se srpski: govorilo – kako od pučana, tako od vlastele; kako kod kuće, tako u javnom životu i u općini, a srpski je bio i raspravni jezik.“(1)

Natko Nodilo „Prvi ljetopisci i davna historiografija dubrovačka“,

JAZU, Zagreb, 1883, sveska 65, str. 92-128.

Počinjem ovaj tekst rečima Natka Nodila, uz Franju Račkog, jednog od dvojice utemeljivača savremene hrvatske istoriografije, tek da podsetim da mi, Srbi, brzo zaboravljamo svoje tapije i da Kosovo nije prvo čega se odričemo. O Dubrovniku kao srpskom gradu prestalo se govoriti kada se, voljom Vatikana, prestalo govoriti o Srbima katolicima, čime je preko noći stotine hiljada ljudi pretopljeno ne iz vere u veru, već iz naroda u narod. Srbi u Hrvate. Na taj način Srbi su postali istorijski fenomen, jedini narod kome je praktično ukinuto ispovedanje katoličke vere. Vredelo bi se tim fenomenom pozabaviti, jer bi tako možda otkrili jednu strašnu tajnu, o sudbini koju nam je Vatikan namenio ako bude po njegovom, ali to nije tema ovog teksta.

To bi, recimo, mogla da bude tema za ovu našu crkveno-državnu Komisiju koja sebi daje za pravo da pregovara o tome da li je Stepinac zločinac ili ne, uprkos Jasenovcu, Jadovnu i drugim stratištima, a ja ću se posvetiti novijem Dubrovniku.

Ironija je sudbine da se baš u Dubrovniku, vekovnom srpskom gradu, od 2006. godine, svakog jula, održava “Kroacija forum”, koji okuplja lidere onoga što se naziva “Srednje-istočna Evropa, šta god to značilo i podrazumevalo. Srbija je taj “forum” ispočetka ignorisala zbog stava Hrvatske da Kosovu daje punopravni status i da pored njega ne stavlja onu smešnu zvezdicu, koju nam je ljigavi Dačić poturio kako neko vreme ne bi shvatili šta Srbija u stvari radi u tzv. “pregovorima” sa Kosovom. Danas tu zvezdicu niko i ne spominje, iako formalno nikada nije ukinuta. 

No, 2012. godine, na sedmom forumu pojavio se Boris Tadić, tada već bivši predsednik Srbije, navodno kao predsednik DS-a. Naravno, predsednici stranaka ne pozivaju se na takve skupove, već je njegovo prisustvo imalo drugu nameru. Hrvatski mediji ponosno su pustili u etar vest kako je „prvi put jedan srpski političar učestvovao na ovom regionalnom skupu“.(2) Tadić je probio led. Ali, to nije bilo ni pola nevolje. Na marginama skupa, Tadić se bukvalno šunjao, kako bi nekako, navodno „slučajno“ našao pored Tačija. Videlo se to, jasno, na podužem snimku koga više nema na Ju-tjubu, ali koga se dobro sećam. Kada su se našli jedan pored  drugog, Tadić je prvi pružio svoju ruku, krvavom zločincu u skupom političkom odelu, a ovaj ga prezrivo pogledao i uzvratio pozdrav. Bilo je to prvo javno rukovanje nekog srpskog političara sa ovim zlikovcem srpskog naroda i poslednji zadatak koji je odbačena krpa evro-atlantizma, Boris Tadić, obavio za svoje poslodavce. I tu je probio led. 

I onda imamo Dubrovnik ove, 2017. godine, kao domaćina dva praktično spojena skupa. Prvo, 30. juna, jednodnevni Samit zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE), kome predsedava Hrvatska, a sutradan dvodnevni „Kroacija Forum“, praktično isto to samo malo lokalnijeg naziva. Jedan skup se pretapa u drugi, a Srbija učestvuje na oba. I to predstavljena na najvišem nivou, predsednikom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Dačićem. Obojica su se srdačno rukovala sa Tačijem. Zvezdicu ispred imena „Kosovo“ niko nije tražio, a Tači je posle susreta sa Vučićem na Tviteru konstatovao kako će ubrzo doći do „normalizacije odnosa Srbije i Kosova“. 

Svi zajedno, lideri regiona, važni i zadovoljni što ih je Federika Mogerini udostojila posetom i bajkama o Evropi u koje su davno prestali da veruju čak i u Parizu, Londonu ili Rimu. Ali, lako je u Dubrovniku u sve verovati. Dok miriše more ne oeća se zadah truljenja evropske lešine. A i obećanja se lako daju.

zato, Vučićevo obećanje Kolindi Grabar-Kitarović da će država o svom trošku napraviti Kuću Bana Jelačića u Subotici(3) ovde neću komentarisati. I bez toga je jasno da je Srbija opet izgubila, a da je Tadić, onaj šiljak za led, opet pobedio. Jer, njegova politika se nastavlja… 

… U Dubrovniku, vekovnom srpskom gradu …

____________________________________

  1. www.stormfront.org/forum/t188085/
  2. www.021.rs/story/Info/Srbija/46253/Tadic-se-rukovao-s-Tacijem.html
  3. www.blic.rs/vesti/politika/vucic-sa-grabar-kitarovic-u-dubrovniku-resavacemo-bilateralne-probleme/jbgyk4v

Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na U Dubrovniku …

* Obavezna polja