Kao što se i očekivalo, oni koji vode Vučićevu kampanju postarali su se da njegova poseta Moskvi i prijem kod predsednika Putina, inače ranije dogovoren, u srpskim medijima bude interpretiran kao podrška zvanične Rusije Vučiću kao predsedničkom kandidatu. Razgovori čestito nisu ni počeli a Tanjug je objavio vest kako je Putin poželeo Vučiću uspešne izbore, veoma slobodno tumačeći ono što je rečeno u prvih nekoliko minuta njihovog susreta otvorenih za novinare. I to se pretočilo u stotine bombastih naslova Vučićeve medijske mreže. Kasnije, kada se pojavio video materijal  sa tačnim prevodom onoga što je Putin stvarno rekao, ispostavilo se da ta podrška nije bila tako eksplicitna kako nam je Tanjug preneo. Mada, priznajem, meni se najviše dopao onaj deo „podrške“ koji se sastojao u vraćanju Vučića na „dopitavanje“ u Putinov kabinet. Ali, bombasti naslovi su ostali kao putokaz za usmeravanje birača.

Vučić se, inače, veoma trudio da ni u jednom aspektu kampanje ne zaostane za svojim protivnicima, pa ni u podršci intelektualaca, javnih ličnosti, sportista i ostalih relevantnih učesnika u političkom životu. Kada je Sašu Jankovića podržao proslavljeni košarkaški trener Duda Ivković, Vučić se odmah postarao da ga nadmaši, obezbedivši na svoju stranu stranu tri nesporna košarkaška asa. Marjanovića, kome je iz Amerike baš stalo do predsedničkih izbora u Srbiji, zatim mlađanog Gudurića i nekadašnjeg asa Partizana, Grbovića, koji je bio poznat po tome da se na terenu uvek više uzdao u snagu nego u pamet. Sve u svemu, da ih sabereš kao homo-politikuse, sva trojica ni pola Dude. Ali, trojica su trojica…

Slično važi i za pevače. Podrška koju je Vlado Georgijev dao predsedničkom kandidatu Jankoviću, ne samo da je rezultirala otkazivanjem njegovog koncerta u Smederevu, nego je inspirisala Vučića da u skladu sa sloganom „Brže, jače, bolje“ sebi obezbedi podršku Cece, koja je odavno „odradila“ nanogicu, pa su zajedno izašli pred nekakve mnogo uzbuđene žene. Da se naježiš.

I tako redom.

Kada je onom Preletačeviću podršku dao beli konj, za Vučića se odmah oglasio Karić, hvaleći ga sve u devetnaest. Valjda smatra da mu nešto duguje. A kada je sjajni glumac, Sergej Trifunović, održao jedan nadahnut antivučićevski govor, pohitao je njegov kolega, Lazar Ristovski, da Vučića uzdigne a njegove kritičare nazove „mrsomudima“ (da prostite). Ali, u silnoj žurbi, nešto je pomešao, pa su zlobnici brzo pronašli da je istovetnu hvalu uputio i Borisu Tadiću 2012. godine. Skandal. Bruka. Ali, nije to ni pola jada…

Još gore je ispala „podrška“ koju su Vučiću navodno pružile poznate „javne ličnosti“ u Srbiji, njih 650. Ona je trebalo da bude kruna kampanje, koju Vučić inače ne vodi, i odgovor na tzv. „Apel 100“ kojim su neki srpski intelektualci izrazili podršku predsedničkom kandidatu Saši Jankoviću. Pošto je Vučić bar 6,5 puta bolji od svih, on se postarao da „dobije podršku“ 650 javnih poslenika, a stvar je pošla po zlu kada je „Politika“ na dve strane objavila njihova imena. Ljudi „Politiku“ još uvek cene, pa i čitaju.  I kada su se pronašli na „Vučićevom spisku“, pohitali su da demantuju, uglavnom preko društvenih mreža. Pale su i teške reči. Svjetlana Knežević, supruga glumca Mihajla Miše Janketića, naglasila je kako je „laž i izmišljotina“ da je njen muž Vučiću dao podršku, a akademski slikar Damjan Martinović napisao je kako ne podržava „ovu najgoru, izdajničku, plaćeničku, lopovsku vlast na čelu da najvećim zlikovcem Vučićem“(1). 

I Zafir Hadžimanov, mada pristojnijim rečima, jasno se distancirao od podrške Vučiću, u koju je uvučen preko privatne akademije SKANU – To je ružno i nekolegijalno! Ja sam potpisnik Apela 100 i jedan od inicijatora da se Saša Janković kandiduje za predsednika i nikakve druge podrške me ne interesuju” poručio je on.

Ta SKANU akademija, posebna je priča. Privatna. U duhu Vučićevog poimanja privatnog. SKANU je inače skraćenica za “Srpska kraljevska akademija nauka i umetnosti”. Kao takva, kraljevska, morala bi valjda da se zalaže za vrednosti i dolazak na vlast monarhije, a ne da podržava predsedničke kandidate. Svašta.

Naravno, ima još demantija sa ovog spiska, no pravo pitanje je šta će favoritu izbornog procesa ovakve “podrške”?!

Možda odgovor treba tražiti u staroj narodnoj mudrosti – prema “svecu” i tropar… !!

Šira verzija teksta objavljenog na Fondu Strateške Kulture 28.03.2017.

_____________________________

(1) – www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/lazni-spisak-intelektualci-demantuju-da-su-podrzali-vucica/


Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Vučićeve podrške

* Obavezna polja