Iako je ostavku na mesto šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti najavio pre oko godinu dana Aleksandar Vučić i dalje predsedava radom ovog tela, koje je inače osnovano radi “operativnog usklađivanja rada službi bezbednosti”(1) i u hijerarhijskom smislu trebalo bi da bude ispod Saveta za nacionalnu bezbednost kao tela “za razmatranje pitanja od značaja za nacionalnu bezbednost”, kojim predsedava predsednik republike(2). Ali, od kad je Nikolić imenovao Vučića za šefa Biroa taj Savet se gotovo i ne sastaje, pa… 

Pa, da se ne zamaramo formalnostima i sistemskim rešenjima na koja se Vučić poduže i ne osvrće, budući da mora brzo da se radi. Tim pre što, od kada je izabran za predsednika, on je na čelu svega i svačega kako ga okreneš. Elem, sednica Biroa održana juče, 28.04.2017. bila je, kako je i red, posvećena aktuelnim dešavanjima u okruženju, posebno u Makedoniji. S obzirom na pompeznost kojom je dan ranije najavljena bilo je pomalo čudno što se završila bez uobičajenog saopštenja.

No, tek što su mediji preneli vest da je Biro okončao sednicu bez obraćanja javnosti, što je njenom radu davalo određeni stepen tajnovitosti tako drage bezbednosnim službama, na RTS-u, kao medijskom servisu Srbije, pojavilo se Vučićevo lice u svojoj mistično-umirujućoj varijanti. U već viđenom izdanju “ne mogu da Vam kažem, ali ću Vam reći”. I razvezao je, svaka mu čast. Narodskim jezikom. Svako da ga razume, od njegovih botova do doktora nauka „ala Nebojša“. Prosto je osetio važnost trenutka, kao Sloba kada je uzviknuo „Niko ne sme da Vas bije“… Njegov slogan je bio „Spavajte mirno“ …

… I još nam je, bogami, otkrio i neke velike tajne, i još veće mudrosti koje su se u njemu taložile još od vremena dok je bio student generacije svih šest godina studiranja prava. A, onako usput, plasirao nam je i neke poruke namenjene našoj podsvesti, „ala Beba Popović“… 

Ma, obilato i raznovrsno, nema šta. Sjajan nastup, za dobrobit srpstva možda i značajniji od onog kod Marića, kada je ispred mame i tate dodirom povratio onesvešćenog bota. Pa, da raznotrimo šta nam je to poručio premijer-predsednik:

Prvo, da nam nije zalud poslednjih meseci govorio koliko ima problema u regionu i mešanja spolja, kao da to ne gledamo i na koži ne osećamo već trideset godina.

Drugo, da građani Srbije mogu mirno da spavaju jer su izvršena nekakva “taktička pomeranja”, šta god to značilo i na šta se odnosilo. Možda će se posle tog spavanja probuditi u Velikoj Albaniji, ali san, vala, niko ne sme da im dira.

Onda nas je malo plašio Haradinajem, otkrivši nam kao ekskluzivu kako je Ramuš Haradinaj po dolasku u Prištinu ponovio da se nije šalio kako je trebalo da dođe do rata ako ne bude oslobođen, kao i da bi se ugledali na Hrvatsku kako je postupila u slučaju Oluje. Dakle, nakon onog besa i demarša Francuskoj samo dan ranije, građanima se već šalje strahom kodirana “poruka” kako je puštanje Haradinaja možda najbezbolnije rešenje jer bi, eto, stradali Srbi na Kosovu, budući da Haradinaj ne zna za šalu. Tu mi je već pripala muka.

Ali, to nije bilo sve. Vučić je, zatim, sa nama podelio još jednu svoju veličanstvenu spoznaju – “Vidi se nedvosmislena činjenica, kojom sam zaprepašćen Albanci postaju mezimče međunarodne zajednice i sebi mogu da dozvole šta god hoće”.(3)

Tu sam, priznajem, promenio kanal. Podsvest mi je htela prepući od njegovog „zaprepašćenj“. Gde je taj čovek bio od kad se rodio. Gde je živeo, šta je radio 1999., i sve ove godine posle. Zar čovek koji je poslanički imunitet stekao pre nego se čestito obrijao tek sada spoznaje kako su Albanci “mezimci međunarodne zajednice”. Ustvari, po njemu, još nisu, “tek postaju”.

Ooo tempora, ooooo mores! O Nebeska, o Briselska Srbijo! Zar videste veće političko blaženstvo, rasuto po prostoru i vremenu?! I baš nama da zapadne kao Vladar i Vizionar, slavljen budi Bože!

Ne, Vučiću, probudi se! Albanci nisu mezimci međunarodne zajednice, već Zapada! Ne Rusije i Kine, već tvojih evro-atlantskih prijatelja. I nisu im samo mezimci, već i oruđe protiv Pravoslavlja!

No, ono što je za nas mnogo strašnije je što su Albanci i tvoji mezimci! Ti im predaješ Kosovo, ti im o našem trošku praviš auto put do Tirane, ti predlažeš ukidanje granica na Balkanu koje teritorije naseljene Šiptarima automatski spaja u “Veliku Albaniju”… 

I zato dosta glumatanja, pročitan si! Kao borba protiv korupcije, kao lažne cifre ekonomskog rasta, kao Briselski sporazum …

Duža verzija teksta objavljena na Fondu Strateške kulture 29.04.2017.

_____________________________________

(1) www.nsa.gov.rs/lat/savet-i-biro.php

(2) Isto

(3) www.politika.rs/scc/clanak/379454/Vucic-Srbija-stabilna-i-mirna


Izvor: Fond Strateške Kulture, CEOPOM Istina

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Vučić posle biroa …

* Obavezna polja