Moje pitanje javno postavljeno dok je onomad Vučić glumatao histeriju zbog puštanja Haradinaja iz francuskog zatvora, u čemu je razlika između njega i Tačija, pa je Tači partner za razgovor, a Haradinaj terorista? – polako dobija odgovor u političkoj stvarnosti. Vučić i Tači su tandem koji su evroatlantisti formirali radi ostvarenja svojih interesa na Balkanu, a u koji spada i totalno rastakanje Srbije.

Jer, ako nekome i nije bilo jasno šta je značio Tačijev tvit kako će ubrzo doći do „normalizacije odnosa Srbije i Kosova“, napisan neposredno nakon nedavnog samita u Dubrovniku, baš u vreme kada je Vučić medijski intenzivirao poziv na “unutrašnji dijalog o Kosovu” (koji će voditi sa Vesnom Pešić, Sonjom Biserko, Jelenom Milić, Draganom Šutanovcem i ostalima od te fele), valjda se sve razbistrilo posle Vučićevog autorskog teksta u Blicu i intervjua datom Pinku. 

Zbogom Kosovo. Doviđenja Rusijo. Sve je već dogovoreno ranije, a Pens je stavio pečat na to. I ispratio Vučića do auta. Sad kreće predstava, koja treba da pripremi javnost na tzv. realnost na terenu. Cirkus koji normalnom čoveku vređa inteligenciju. Neću se ovde mnogo baviti Vučićevim otrcanim floskulama koje izviru iz njegovog “pametovanja” u Blicu i iz njegovog lupetanja na Pinku. Opet se dohvatio naše dece i njihove budućnosti, obećao povećanje penzija i plata, ali i pretio kolačivši oči u Mitrovićeve kamere. Sve već viđeno. Neka. Ne kaže se zaludu – “Krčag ide na vodu dok se ne razbije”. 

Ali, neću se time sada baviti. Tema ove skice nije Vučić kao solista, već njegov tandem sa Tačijem. Praktično, istovremeno sa njegovim dvostrukim “napadom”, na srpsku svest delovao je i Hašim Tači svojim intervjuom Tanjugu, koji je nekim čudom preživeo najavljeno “gašenje” od strane države, ali od tada se značajno približio sredini Vučićeve linije. To nam objašnjava i otkud Tači u žiži Tanjuga. Bilo bi previše da je i on došao na Pink ili kod Marića. 

Šta nam to poručuje Tači? Bukvalno afirmiše ono što Vučić govori, ali i dopunjuje ga u onome o čemu još ne govori. Recimo, afirmacija: 

“Kada slušam protivnike dijaloga, pitam samog sebe šta oni misle, koje rešenje imaju za albansko-srpske odnose ili odnose Kosovo—Srbija? Krize? Sukobe? Probleme? Rat? Zato što je brže moguće moramo da idemo prema dijalogu”, kaže nam Tači.(1) Poznato? Itekako. Upravo tim vokabularom Vučić promoviše farsu koju zove “unutrašnji dijalog”.

Ili, “Srbija treba da se opredeli da li želi da gleda prema sigurnoj evropskoj budućnosti, ili da živi u mitovima i prošlosti“(2). Ne, ovo nije, izrekao Vučić, kako verovatno mislite. Ustvari, jeste izrekao bar stotinu puta, ali nije izrekao sada Tanjugu. Ovo je citat Tačijevih reči.

“Sve dok se ne oslobodi kosovskog tereta, Srbija neće moći da postane deo evropske porodice”.(3) Budući da je ovaj intervju pravljen nešto pre Vučićevog “autorskog” članka izgleda da je ovde Vučić citirao Tačija. Ili su zaista pravi tandem, koji je počeo da misli isto?!

Još je zanimljivije ono gde je Tači komplement Vučiću, odnosno gde ga dopunjuje, dojašnjava i preprema mu teren saopštavajući nam ono o čemu Vučić još uvek ćuti. 

„Veoma je važno što smo se dogovorili da ovaj dijalog bude aktivniji, dinamičniji, sa više rezultata i u ograničenom vremenskom periodu i političkom okviru, koji je takođe ograničen“(4), kaže nam Tači. Dakle, pravog dijaloga neće ni biti. Samo forma u kojoj će Vučić prihvatiti šta mu se traži, a Tači glumiti kompromis.

„Svestan sam da Srbija ne može da prizna Kosovo u nekoliko narednih dana, meseci ili godina, ali ono što je veoma bitno jeste da će Kosovo postati deo svih međunarodnih organizacija“ – predočava Tači Tanjugu. Još jedna potvrda da dijaloga neće ni biti. Kakav dijalog kada nam Tači već saopštava rezultat. Kosovo će, najmanje, dobiti stolicu u UN! 

Sećate li se ko je to prvi Šiptarima ponudio, a da mu niko to nije tražio? Politički kameleon, Ivica Dačić, dok je bio premijer i vodio briselski “dijalog”. Verovatno mu je ona cifra od 50 milijardi dolara koliko je Soroš, svojevremeno, nudio Miloševiću za odricanje od Kosmeta, a što je svim socijalistima bilo poznato, pomutila razum… 

Ali, šta će dobiti Srbi? Pa, valjda, tu ZSO. Po Ustavu Kosova. I Tači im neće tražiti Niš. Za sada!

U svakom slučaju, nadam se da sam predočio kakav su tandem Vučić i Tači. Kakav Boro i Ramiz. Ta dvojica su plod Titove izmišljotine. Jedva da su se i znali. Vokri i Divac jesu odradili posao oko uvođenja Kosova u Olimpijski komitet, no teško da bi se mogli nazvati tandemom. To je bilo jednokratno. Kao usputni grupnjak u javnoj kući u kojoj je interes sporta važniji od interesa države. Posle, svako na svoju stranu. Jer, i njih dvojica, jedva da su se znali…

Ali, Vučić i Tači se znaju. Imaju osećaj jedan za drugoga u političkom vremenu i prostoru. Dopunjuju se. Druže s Milom Đukanovićem i princom Zajedom. Dele evropske vizije i ideje. Da, oni su zaista opasan i ubojiti tandem napadača. Posebno, po Srbe i Srbiju…

No, bar znamo zašto je Vučiću Haradinaj terorista, a Tači partner za razgovore …

_____________________________________

  1. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/kosovo-i-metohija/srbija-treba-da-se-opredeli-da-li-zeli-da-zivi-u-mitovima-hasim-taci/
  2. Isto
  3. Isto
  4. Isto

Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Vučić i Tači, tandem napadači

* Obavezna polja