Kresović 1Srbija je već 13 godina pod kontrolnim “okom” ambasadora vodećih država, pre svega SAD ali i EU koje koriste priliku da mimo diplomatskog protokola ocenjuju unutrašnju politiku u Srbiji, učestvuju u formiranju vlade Srbije i direktno se mešaju u unutrašnje stvari zemlje. Istini za volju sve se to radi uz dopuštenje ili ćutanje vlasti u Srbiji čime se pokazuje da su vlade u Srbiji, ali i političke partije koje vrše vlast ili su u opoziciji, pod jakim uticajem diplomatskih misija u Beogradu.

Po izveštajima “Vikiliksa” može se videti da se ambasadori zapadnih država veoma uvredljivo i sa malom dozom poštovanja odnose prema politčkim ličnostima u Srbiji i sa grubim ocenama u svojim diploamatskim izveštajima. Ambasador SAD u Srbiji gospodin Kirbi u svom intervjuu listu “Blic”, koji je prenet u većini listova u Srbiji, kaže: “Nisam zabrinut za demokratiju u Srbiji. Ona je mlada, ali je mnogo urađeno na tome da se promeni sistem koji ste ranije imali. Ima mnogo stranaka i raznih medija. To što Đilas može preko medija da napadne Vučića i sve to kaže, to nije znak diktature, naprotiv to je pokazatelj slobode medija i demokratije”. Ovaj ton i način definisanja demokratije i političkog života u Srbiji je na nivou ocena diplomate na službi u nerazvijenim državama sa pseudodemokratijom i ličnom vladavinom male oligarhijske grupacije.

Ambasador gospodin Kirbi govori o Srbiji kao zemlji koja je u statusu države protektorata ili je pod kontrolom i kaže: “Različite stranke imaju suprotne politike i različite ciljeve, neki partijski lideri su jači, neki nešto slabiji, i ne bih posebno brinuo oko diktature i oko toga da će Vučić postati diktator”. Diplomata Kirbi gleda na Srbiju i njen politički život kao “kontrolor” i arbitar političkih procesa, i procenjuje političku i moralnu dimenziju srpskih političara na jedan paternalistički način.

ivica-dacic-amk-1348672062-212746

Stepen političke i diploamatske netaktičnosti ambasador Kirbi pokazuje tumačenjem novog rekonstruisanog sastava vlade što je pravi mali skandal. Ambasador SAD kaže: ”Vlada bi mogla da bude uspešna na ekonomskom planu, jer su premijer Dačić i potpredsednik Vučić napravili jači ekonomski tim dovođenjem novog ministra finansija, koji ima dobre ideje, ministara privrede i poljoprivrede, koja je veoma važna za Srbiju. Biće zanimljivo videti kako će ministar kulture sprovesti svoje ideje, a važne su i teme vezane za reforme u oblasti medija. Veoma sam optimističan u pogledu budućeg rada Vlade”.

Koliko je vlada Srbije sebe spustila na nivo da je ocenjuju strane diplomate više nego parlament i građani Srbije pokazuje i stav ambasadora SAD gospodina Kirbija koji kaže i ovo: ”I premijer Dačić i potpredsednik Vučić su mi rekli da očekuju da nastave zajedno. Čini se da imaju dobar poslovni odnos“. Ove reči imaju težinu političke “ispovesti” prvih ljudi vlade Srbije date ambasadoru SAD a ne građanima Srbije, koji su i birali partije koje su sada na vlasti i parlament koji je izglasao sadašnju vladu.

Ambasaror SAD gospodin Kirbi sebi dozvoljava da ocenjuje funkcionisanje gradske vlade gde kaže: “U ovom trenutku se čini da ima mnogo buke između republičke vlade i gradonačelnika Đilasa i pitanje je da li to umanjuje efikasnost beogradskih vlasti. Gradska skupština treba da odluči da li će do stabilnije, efikasnije i bolje vlasti doći ako raspiše izbore. Ja sam agnostik po pitanju tih izbora”. Strane diplomate mogu da daju svoje viđenje Srbije ali taktičnije sa više mere i neutralnosti sa isticanjem jačanja veza njihovih država i vlada sa Srbijom po svim pitanjima. Analiza unutrašnje politke, procena kadrovskih rešenja i stanje u državi kao i rad vlade Srbije nije predmet ambasadora, bar u formi javnog stava, već u svojim diplomatskim izveštajima.

kirbi_III_0804Međutim od 2000.godine smo svedoci da strane diplomate, pre svega iz SAD, Velike Biritanije, Nemačke, prelaze “granice” diplomatskog ukusa i poštovanja protokola. To međutim više govori o stanju srpske vlasti, njihove slabosti, vezanosti i podčinjavanja uticaju moćnih diplomatskih misija u Beogradu. Strane diplomate, pa ni ambasador SAD gospodin Kirbi, ne treba građanima Srbije da govore da li je neko od političara u Srbiji demokrata ili diktator, i da li vlada Srbije radi dobro ili loše. To su unutrašnja pitanja Srbije.

Ambasador SAD gospodin Kirbi kaže: “Podržavam održavanje Parade ponosa i poslao sam pismo podrške organizatorima Prajda. Članovima Vlade sam jasno stavio do znanja da je omogućavanje bezbednog održavanja Parade pitanje poštovanje ljudskih prava”. Lepo je što ambasador štiti ljudska prava u Srbiji , ali procenu i dozvolu za održavanje “Parade ponosa” doneće vlada Srbije bez pritiska sa strane. Bar tako bi to trebalo da bude!

U sklopu priče o širenju “glasina” da se prvi potpredsednik vlade može poneti kao diktator u politici i vlasti Vučić iznosi svoj stav. Prvi potpredsednik vlade kaže: „Oni koji danas pokušavaju u Vašingtonu, Londonu i Berlinu mene da predstave kao Putina, Janukoviča, žele da okrenu stranu javnost protiv mene i moje stranke. Oni potcenjuju građane i potcenjuju mene, ja ne mislim da im se predam, ne mislim da dozvolim da laž postane istina“. Ako se to poveže sa stavom ambasador SAD gospodina Kirbija da prvi potpredsednik vlade Srbije nije diktator onda ova izjava Aleksandra Vučića deluje veoma konfuzno i netaktično i tumači se da nije poželjno da se Vučić “predstavlja” kao Putin, Janukovič koji se u SAD tretiraju kao “diktatori”. Ako je Vučićeva izjava usmerena u tom pravcu onda je ona politički štetna po interese i odnose Srbije sa Ruskom federacijom i Ukrajinom i na talasu je sa javnim mnenjem i interesima SAD. Takve izjave samo ukazuju da je Srbija i njena vlast previše “uvezana” u politčku moć SAD i nekoliko država EU. Zato se onda i dozvoljava ovakav rečnik američkog ambasadora


Izvor: Vidovdan

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Ambasador SAD ocenjuje rad vlade Srbije

* Obavezna polja