Dragan 24Kada se, pre neki dan, krajnje neodmereno i neprimereno diplomatskom rečniku, Dačić obrecnuo na briselsku administraciju poručivši im da mi nismo saobraćajci koji gledaju zeleno svetlo i da će se, ako ne bude datuma, Srbija osećati prevarenom, prvo što sam pomislio bilo je kako mu je tehnika korišćenja „dečijeg jezika“ koju tako često upotrebljava u komunikaciji, pomutila osećaj za političku realnost.

Za one koji to ne znaju „tehnika dečijeg jezika“ je manipulativni način obraćanja političkoj ciljnoj grupi u kome se prilikom objašnjavanja koriste tako jednostavni izrazi i primeri da bi ih razumelo i dete školskog uzrasta. Iako u prvom trenutku čudi ili iritira slušaoca koji od političara obično očekuje „viši nivo“, relativno brzo njegova kritička svest pada i ove poruke nalaze svoj efekat u njegovoj ličnosti, odnosno svest slušaoca počinje prihvatanje političkih ideja koje mu se tako serviraju. Dačić ovu tehniku političke manipulacije koristi godinama u zavisnosti od potreba, a naročito ju je eksploatisao tokom tzv. briselskog procesa, pa izraze poput „Ako je Kosovo naše zašto ne držimo sednicu Vlade u Prištini“, „Neka sudije ustavnog suda Albancima objasne da krše srpski ustav“, „To zna i moja baba“ i mnoge druge treba posmatrati isključivo u tom svetlu. Ali, da se vratimo Dačićevoj poruci Briselu

Obraćati se tako, jačem od sebe, nije mudro ni na ulici, a kamoli u politici pa se nekako nametalo da je takav ton ustvari jauk očajnika koji je igrao na pikovu damu a odigrao karo as. Još kada mu je Dežer odmah odgovorio „Razumem Dačića, ali …“, ponadao sam se, na trenutak, da nam nacionalni praznik Vidovdan neće biti uprljan globalističkim obredom dodeljivanja Datuma.

Ali, onda se oglasio i Aleksandar Vučić. Istina, uljudnijim tonom, ali možda sa više diplomatske drskosti, poručio je Evropi da ako, nakon svega što smo uradili, ne dobijemo datum, neko će iz Brisela morati da objasni građanima Srbije zašto je to tako

Mož’ misliti. Zamislite samo Van Rompeja, ili Eštonovu kako potežu u Beograd da nam polože račune i objasne zašto su nas „prevarili“?!

Pri tome su obojica, i Dačić i Vučić, otvoreno dali do znanja da bi izostanak datuma mogao ugroziti primenu briselskog sporazuma.

Ne, tu nešto nije bilo kako treba. Oni koji su do juče drhtali od Kacina sada prete moćnima. Ne samo da nije mudro, već nije ni logično. Jer, zna se ko neće Srbiju u Uniji.

Već tada, bilo je jasno, da postoji nešto „iza“. A to „iza“, veliko i moćno, pomolilo se odjednom iz pučina evro-atlantizma i stalo „ispred“. Amerika!

srbija-amerika-sad-zastava_660x330

„Sjedinjene Države aktivno rade da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU“ – rečeno je, iznebuha, Tanjugu u Stejt Departmentu i upravo ta vest bila je karika koja nedostaje i dodir prosvetljenja.

Teško da se može dati sažetije, a jasnije, objašnjenje ponašanja čelnika naše vlade i njihovog „datum ili ništa“ pristupa. Nemcima će se pozabaviti Amerikanci koji i ne kriju da im je glavni cilj implementacija briselskog sporazuma i da će se potruditi da nemačka predizborna kampanja ili vraćeni osećaj veličine ne ugroze njihove interese. Ako treba, saznalo se, i Riker će preko okeana da popriča sa Merkelovom. A taj nikad ne poteže džabe.

Moje nade da nam neće oskrnaviti Vidovdan naglo su splasle. Najgora moguća opcija je da dobijemo datum tako što će nam ga uterati Amerika. Ništa što su nam oni davali nikada nam dobra nije donelo. Ni „demokratija“, ni bombe, a ni ono između.

Datum, koji će oni koji ga formalno daju doživeti kao prinudu, nikako nije dobra preporuka za brzo i sigurno kretanje evropskim putevima. On, sam po sebi, ne znači mnogo i veoma je rastegljiva forma koja ničim ne utiče na suštinu i trajanje pregovora oko članstva.
Zato, čak i da sada objave neki datum za otpočinjanje pristupnih pregovora (recimo, januar 2015) do tog vremena svašta se može pronaći što nije bilo urađeno ili uređeno po meri, pa da se to još malo pomeri, za naše dobro. A čak i da se ne pomeri i da pregovori započnu kada je prvobitno predviđeno, oni mogu trajati koliko god se njima prohte, a da sve bude u okviru procedure prijema. Nije teško pretpostaviti kako će to koristiti pedantni a ljutiti Nemci, besni što su morali da sada popuste.

Ne, kako god da ispadne, nije dobro da se Amerika prepucava sa Nemačkom preko naših leđa, čak i da taj datum zaista nešto donosi. Recimo, duplo veće učešće u pristupnim fondovima. A ne donosi. Ne donosi ništa, osim vetra u leđa ovoj nesrećnoj političkoj koaliciji koja nastavlja svoj politički avanturizam kome se jasno vidi nesrećni završetak. Diktatura ili ulica. Šta god od ovoga da se desi, a treće ne može, biće nova nesreća na telu našeg nacionalnog bića. Baš po meri naših „prijatelja“ Amerikanaca.

Na stranu sada to što ljutite izjave prvih ljudi naše Vlade znače i jasno priznanje nama, građanima, da su oni svesno trgovali teritorijom zarad dobijanja datuma. Ilegalno, neovlašćeno, protiv-ustavno! Pa, šta?! Može im se. Zašto? Zato!

I ko smo pa mi, pa da nešto pitamo njih, kada oni već ništa ne pitaju nas?!

pol-1-dacic-nikolic-vucic

Ali, uprkos svemu, teško je izbeći pitanje koliko će koštati angažman Amerike na asfaltarinju našeg evropskog puta? I u kakvoj će valuti, sem Kosmetom, biti plaćen?

Jugom Srbije, Raškom, Vojvodinom?!

Možda prihvatanjem GMO firmi Klintonovih?!

Ili, nečim što nam, sada, ni na pamet ne može pasti?!

Sigurno je samo da cena neće biti mala. Previše je to glomazna i skupa mašinerija, da bi bila jeftina. Još je sigurnije da ćemo je plaćati mi, obični ljudi, a ne oni koji su svoj politički koncept dijametralno promenili bukvalno dan posle izbora i sada nam se rugaju da su to učinili za dobro naše dece.

A najsigurnije je da Datum, dobili ga ili ne, predstavlja samo još jednu od iluzija koja treba da nam odvuče pažnju od puta u korporativno ropstvo, nacionalno poništenje i fizičko nestajanje. Korupcija se već potrošila.


Izvor: Vidovdan

Komentari

Jedan komentar na Američki put u Evropu

 1. Komentar od Dunav:

  Do nekle se slažem sa Vama uredniče, ali gore je…

  Da je po nekoj mojoj pameti, terao bih šale sa svojim mišljenjem, ali baš kad sam pomenuo Svetog Vladiku Nikolaja i njegovu Knjigu: „Kroz tamnički prozor“ u nekom prošlom pismu, ta mi je knjiga bila na polici. Ponovo sam počeo da je čitam…
  Ko je nije pročitao evo linka:
  http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/KrozTamnickiProzor/Nikolaj0702.htm
  U dnu strane imate ZIP spis 202kB. Inače na ovoj adresi je prava riznica Lekovitih Knjiga:
  http://www.svetosavlje.org/biblioteka/
  Ne vredi ni pokušati oponašati Svetoga u Njegovoj Besedi. Ovde se vladika obraća nama sa DIREKTNIM odgovorom na pitanje: „Šta srbija da očekuje, traži i daje za evropu?“

  Zato ću nastaviti nekim „svojim“ mišljenjem.
  Pre svega ameriku zabole za mišljenje nemaca, jer oni NE POSTOJE – odavno!
  Evropu i ameriku, tek zabole za Srbiju i to još NJIHOVU – OKUPIRANU!
  Prošlo je DAVNO vreme kad su se ovde ulagivali „opoziciji“, nudili – mitili i „štitili“, nema od toga NIŠTA!
  Srbiji evropa i amerika (čitaj satana) ŽELI ISKLJUČIVO JEDNO -SMRT!
  Da nas zakopaju, odigraju kolo na tom mestu, gde će posle nasuti tone otpada, da bi uopšte izbrisali IKAKAV TRAG postojanja i Boga, a kamo li nekih Pravoslavnih Srba!
  Da nije Rusije, oni bi to ODMAH I UČINILI, ali ovako moraju da glume, eto kako budale same sebe urnišu, a oni eto – nude dobre usluge, preko svojih glumaca (od kojih je jedan i onaj gore pomenuti – svinjoliki).

  Mnogi misle: „Ako se odreknemo Boga, Pravoslavlja, Svetih i Svetinja (recimo Kosmet) – poštedeće nas“…
  NEMA NI OD TOGA NIŠTA!
  Ova planeta je po satani prenaseljena, a zna on da se sećanje zadržava kroz (i nehotično) vaspitanje. Pa recimo mnogi komunisti su i nehotice vaspitali svoju decu delom Pravoslavno. Eto, zato je za sve Pravoslavne Narode Božije samo jedna namera od „novog poretka“ – SMRT!

  Džabe budale prodaju Svetinje (pa će onda Svete…), i njima je SMRT zagarantovana!
  Kako beše: „Ko sa đavolom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju.“

  A linija novog poretka je: „Prvom prilikom pobiti SVE Ruse, pa redom: Srbe…, …“

  Zato treba se manuti svih tipova odsecanja Karađorđu Glave i nošenja iste u Stambol.
  I posečeni i sekač će dočekati istu zemaljsku sudbinu, samo što sekač bolje da se nije ni rodio!
  Jer posečeni će u Broj Srpskih Mučenika, a sekač u mesto Večnog škrguta zuba…

  Sačuvaj Bože!

  Pozdrav i oprostite na mlaćenju prazne slame.

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Američki put u Evropu

* Obavezna polja