sasa-stavretovicObjavljeno je da će trajati tri dana, da je akreditovano oko 500 učesnika iz 50 međunarodnih organizacija i 35 zemalja! Ali osim kratkih agencijskih saopštenja, željni znanja ne dobismo ništa. Čemu tolika tajnovitost, pa nije li njegova svrha bila da nas “edukuje”? – kako to tamo neko reče. Nisu li učesnici foruma morali da utiču na javnost? Zar nije trebalo da nas obaveste o svojim zaključcima. Ili su zaključci odmah prvog dana ispucani pa se sada učesnici spore oko autorskih prava na izrečene fraze i otrcane floskule.

Forum, čija je svrha nejasna bar koliko i sam naziv, održan je i bez prevelikog zanimanja javnosti. Pre tačno dve godine ovom forumu je veliki publicitet dao Ambasador Konuzin retoričkim pitanjem “ima li ovde Srba?“. I danas je nepoznat odgovor na to pitanje. Jedno je ipak ostalo isto, sada već opšte mesto – biti domaćin predstavlja idealnu priliku da nam gost dizajnira kuhinju.

U redu, nejasan je naziv (zašto beogradski, i zašto bezbednosni), nejasna je svrha, uloga tog foruma. Nejasno je da li je bilo ikakvih suprotstavljenih stavova što je i logika debatnih sastajališta. Nejasno je zašto u njemu učestvuju političari koji su odabrali da umesto propali budu bivši. Tako bivši postaju večiti; Fratini, Svilanović, Tadić… Nejasno je za šta ti učesnici mogu da lobiraju kada smo odavno već sve prihvatili.  Osim ako se taj forum ne organizuje zbog samih organizatora i učesnika, kao nagrada za njihov minuli rad.

Maja Bobić – Odgovor na pitanje koja je svrha ovog trećeg po redu bezbednosnog foruma dobijamo od generalnog sekretara (kada je titula “sekretar” u pitanju nije popularna rodna ravnopravnost, otud je sekretarica sekretar) Evropskog pokreta u Srbiji gospođe Maje Bobić – ona izjavljuje: “S jedne strane cilj je da se trenutno aktuelna pitanja međunarodnih odnosa i spoljne politike i globalne bezbednosti dovedu u Srbiju i region. S druge strane, reč je o nastojanju da se ojača bezbednosna zajednica, razumevanje i komunikacija između država i građana Balkana, kao i da se Balkan predstavi kao jedna uspešna priča, ili barem kao uspešna priča u nastanku nakon svih problema koji su bili karakteristični za ovaj region”.
Ne lezi vraže, ne čuh ni jednu o globalnoj bezbednosti. Ni GMO, ni HAARP, ni Sirija, ni Egipat, ni Iran, ni američko zveckanje… Ali bilo je od svega ostalog pomalo; malo gorke korupcije, kašičica bezbednosti na Kosovu, prstohvat međunacionalnog pomirenja, šolja EU integracija i izazovi NATO po ukusu. Čak se govorilo i o bezbednosti u sajber prostoru. Neki moji prijatelji su već ugasili svoje fejsbuk profile.

beogradski-bezbednosni-forum-2013-tanjug-1379583283-368511

Miroslav Lajčak – pohvalio Srbiju što pokazuje političku volju, jer u regionu jedino “Srbija rešava pitanje Kosova”, dok u Skoplju “nema političke volje za rešavanjem problema” – njenog naziva! (Sva je sreća da se sa kosovskim albancima ne sporimo oko Kosova. Mislim njegovog naziva). Povodom ubistva pripadnika Euleksa na severu Kosova Lajčak je rekao da “to nije slučajno”, i ovom forumu makar na čas dao bezbednosni karakter, šta god značilo to što je rekao. Govoreći o “normalizaciji između Beograda i Prištine” nastavlja u kripto-stilu “da sva pitanja moraju da budu rešena, ali ne pre nego što za njih dođe vreme”.

Branko Ružić – je obelodanio da “Nema novih uslova. EU je ozbiljna organizacija. Mi sa EU sada imamo partnerski odnos i cilj na kojem zajednički radimo. U odnosu na akcioni plan koji je vezan za Izveštaj o napretku prošle godine Srbija je ispunila 88 odsto onoga što je pred njom bilo postavljeno”. Koristeći bezbedonosne kodove i šifrovanu elokventnost rekao je i da “pregovarački okvir 20. decembra korespondira sa realnim stanjem u svim segmentima društva u Srbiji”. Naravno, ni on nije zaboravio da pomene “političku volju”, bez nje nam ipak nema promene svesti.

Tanja Mišćević – Banetova koleginica, je pokušala da nađe vezu između naziva foruma i onoga što će reći: “Pitanje bezbednosti često se dovodi u vezu s procesom evrointegracija”, kao i da je “od posebnog značaja učešće Srbije u mirovnim misijama”. Savršeno, kako se samo toga setila? Mora da ne propušta TV dnevnik.

Britanci Devenport i Brajtvajt kao da su zalutali na bezbedonosni forum. Oni su ipak trebali da pokucaju neki drugi dan, na neka druga vrata. Tamo gde piše “audicija” – oni su se više bavili ispunjavanjem uslova, nekim datumima, nekim non-pejperima, poglavljima… Obojica su pokazala svoj optimizam, a ovaj drugi i montipajtonovski šarm i duhovitost porukom da su “teške reforme (koje čekaju Srbiju) vredne svakog truda”! (što bi ovde rekli – teške popravke vredne su svakog kuluka).

liht-beogradski-forum

Sonja Liht – osoba koju ćete sresti i tamo gde se prodaje Politika (i politika i “Politika“), i tamo gde se raspravlja o pravima (individualnim pre svega) i tamo gde se raspravlja o kolektivnoj bezbednosti (i među generalima i među forumašima), iznela je spektakularnu ocenu da je za region zapadnog Balkana najvažnije da ispuni svoj “san o članstvu u EU”.

Tres’o se forum a da se nije ni čulo da se završio. (Ukucajte u pretraživačima “završen beogradski bezbednosni forum”, davaće vam samo rezultate o njegovom otvaranju). Mogli su lepo sve što (ni)su imali da kažu da nam pošalju mejlom, pa da im to odštampamo. Možda bi im i pomogli da odgovore na pitanje koje su sami postavili u naziv ovog megalomanski neambicioznog foruma – “Da li je država u procesu (de)konstrukcije?“.
Sklonite gospodo te zagrade i znak pitanja, i dobićete odgovor.

Bezbednosni forum je ipak ispunio osnovna očekivanja. Protekao je bezbedno.


Izvor: Koreni

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Beogradski bezbednosni forum – log out

* Obavezna polja