danko vasovićBeogradski list „Pravda“ je januara 2008.godine objavio tekst pod naslovom: Čega ste vi ekspert her Guzenbauer? Reč je zapravo o o otvorenom pismu koje je Guzenbaueru – kao tadašnjem austrijskom kancelaru- uputio Danko R. Vasović, srpski istraživač i novinar, specijalni savetnik Istraživačkog instituta Jasenovac iz Njujorka i nekadašnji savetnik pokojnog akademika Vladimira Dedijera koji je bio predsednik Komisije za genocid SANU.

Tekst objavljen u „Pravdi“ prenosimo u celosti:

Austrija će prva priznati Kosovo, sa primetnim osmehom, kategorički je izjavio austrijskoj agenciji APA, pre nedelju dana kancelar Austrije, her Guzenbauer.

Na odgovor iz Beograda i žestoke primedbe, predsednika Tadića, premijera Koštunice i ministra spoljnih poslova Jeremića, kao i ostalih srpskih političara, Guzenbauer je jednostavno odgovorio da primedbe Beograda ne treba shvatiti dramatično, jer su date sa ciljem i u svrhu predizborne kampanje. Sledilo je i dodatno objašnjenje. Na pitanje kako je moguće da austrijski kancelar zastupa tako tvrd i kategoričan stav u trenutku velike podeljenosti Saveta bezbednosti UN, pa i izvesnog dela zemalja Evropske unije:

– Ja sam ekspert za Balkan – glasio je odgovor kancelara Guzenbauera.

Dakle, her Guzenbauer, da ne bude greške, hajdemo u austrijskom dobrom maniru da napravimo jedan precizan račun uz preciznu ogradu da se ovoga puta i u onome što sledi ni malo ne radi o predizbornoj kampanji, već samo o činjenicama i istorijskim faktima.

guzenbauer

One jasno govore, her Guzenbauer, da bi vi i država koju predstavljate morala da bude poslednja koja bi pomislila da se umeša, a ne prva u osetljivoj političkoj stvari kao što je oduzimanje dela teritorije jedne međunarodno priznate države. Kao ekspert morali biste da znate zašto Austrija i vi, lično, nemate ni najmanji moralni osnov da budete kvalifikovani da sudite o takvim pitanjima.

Iz istorijskih razloga poznato je da je austrijski nacionalizam bio nešto najmalignije što poznaje svet, istorija ljudskog društva i čovečanstva. Holokaust se nikada ne bi dogodio da nije bilo Austrijanaca – konkretno, dvojice vaših sunarodnika: Konstantin Franc i Karl Luger su tvorci nacional-socijalizma koji je zatrovao svest jednog trećeg mladog Austrijanca Hikel Grubera, kasnije poznatog kao Adolfa Hitlera.

Dalje, da li vam je poznato, kao ekspertu her Guzenbauer, da, iako je tad već uveliko bio na snazi Haški pravilnik i Četvrta haška konvencija iz 1907.godine, da ni jedan jedini Austrijanac nije odgovarao za najstravičnije i najmonstruoznije zločine počinjene u Srbiji i protiv srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. To su bili zločini nad kojim se zgražavala čitava civilizovana Evropa, a o čemu je svedočio Švajcarac dr Arčibald Rajs. Kao ekspert, morali biste da znate da je takva brutalna zločinačka strategija prema Srbiji, pre svega, bila nastavljena u Drugom svetskom ratu, a to je bio još jedan Austrijanac Franc Beme, koji je izdao naredbu da se streljaju đaci u Kragujevačkoj gimnaziji, zbog čega je 50 godina bilo zabranjeno bilo kom Nemcu da uđe u taj grad.

Ovde dolazimo do, naizgled, male zamene teza i jednog Nemca, a govorimo o Austrijancima. Niste smeli da tako nešto kažete, her Guzenbauer, jer pripadate bar nominalno neutralnoj zemlji, ali po dobrom starom običaju želite da budete prvi. I osrednji istoričari znaju da se samo sticanjem razloga dogodilo da Austrija posle Drugog svetskog rata bude smatrana neutralnom i žrtvom velike Nemačke i Hitlerovog nacizma.

anslus

Podaci osuđenih nemačkih ratnih zločinaca u Nirnbergu govore suprotno, a i odluka državne komisije FNRJ protiv zločina okupatora i njegovih saveznika. Ti podaci, her Guzenbauer, koji su pohranjeni u Ministarstvu inostranih poslova Srbije, a vode se pod šifrom „strogo poverljivo” br.925-4/86, a takođe su pohranjeni i u dokumentaciji uprave za Austriju pod brojem 416005-416985 i 415852, jasno govore i dobro bi bilo da nadležni ministar spoljnih poslova Jeremić i premijer Koštunica, kao i predsednik Tadić uzmu informacije i podatke koje vam sada citiram iz označenog dokumenta.

„Posebni podaci o Austrijancima – ratnim zločincima, izneti su u izveštaju Jugoslovenske komisije za ratne zločine iz 1947.godine: Od ukupnog broja ratnih zločinaca zatečenih u sastavu Nemačke od 4.433 bilo je 2.062 Austrijanaca, to je skoro svaki drugi nemački ratni zločinac bio Austrijanac”.

Da li ste vi znali za ove podatke, her Guzenbauer, kada sebe proglašavate ekspertom? Da li znate da nikada u istoriji, ni jedan srpski ili jugoslovenski vojnik nije kročio u Austriju i zapalio jedno jedino austrijsko selo ili opljačkao letinu ili ubio jednog jedinog Austrijanca, a da je zapravo austrijski krvavi bilans na tlu Srbije i kasnije Srbije u okviru Jugoslavije, preko milion Srba? Vaš sunarodnik feldmaršal Aleksandar fon Ler kao ratni zločinac, jer je bez objave rata bombardovao Beograd i tako počeo Drugi svetski rat. Zanimljivo je da je tom istom Aleksandru fon Leru država Austrija i Ministarstvo odbrane 1986.godine podiglo spomen-ploču u Austriji! Kakve to veze ima sa ljudskim pravima, istorijom i istinom, her Guzenbauer?!

GuzenbauerDakle, her Guzenbauer, Austrija i posebno Vi, kao austrijski kancelar, koji je dozvolio sebi da kaže: „Austrija će prva priznati nezavisnost Kosova” ste ne samo poslednji, nego čak nemate ni najmanje istorijsko i moralno pravo da tako nešto ikada učinite. U priči o ratnim zločinima i zločincima, her Guzenbauer, morali biste da znate da je navedeni broj ratnih zločinaca od 4.433 bio samo mali deo broja od 65.000 ratnih zločinaca koliko je ustanovila Državna komisija FNRJ za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih saveznika protiv naroda Jugoslavije. Od tog broja Komisija za ratne zločine Ujedinjenih nacija prihvatila je da 2.700 moraju da odmah da budu isporučeni Jugoslaviji, jer su svrstani u tzv. A kategoriju ratnih zločinaca UN.

Istorijska je istina i činjenica da je od tog broja Jugoslaviji isporučeno samo 139, iako se radi o zločinima koji ne zastarevaju. U tom smislu, država Srbija ima legitimni zahtev i pravno, moralno i istorijsko pravo, da i dan danas zatraži ekstradiciju ratnih zločinaca od kojih se, kao što smo videli, bar polovina nalazi u Austriji koja, kakvog li paradoksa,  ima isti broj ratnih zločinaca kao osamdesetmilionska Nemačka, iako je 20 puta manja.

Dakle, her Guzenbauer, ovde se ne radi ni malo o predsedničkoj kampanji, već o golim istorijskim činjenicama. Vi ste kancelar Austrije i imali ste šansu da vodite svoju državu u trećem milenijumu, sa šansom da zaključite prethodni krvožedni milenijum prema srpskom narodu i južnoslovenskim narodima. Vaša najava da ćete kao kancelar Austrije prvi priznati i rešiti krupan međunarodni  politički problem, nažalost, ni malo ne unosi svetla u turobnu istoriju Balkana kojoj Vi i sada želite da kumujete. Kako je ovo otvoreno pismo, Vama upućeno kao kancelaru Austrije, minimum onoga što javnost  očekuje je da kažete, kao balkanski ekspert, šta od navedenog nije tačno.

Danko R. Vasović

Istraživač, novinar i specijalni savetnik

Istraživačkog instituta Jasenovac iz Njujorka


Izvor: Dveri

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Čega ste vi ekspert her Guzenbauer?

* Obavezna polja