Važni, možda presudni izbori za sudbinu Republike Srpske su održani, a dok čekamo 7. novembar, kada će CIK BiH objaviti konačne rezultate opštih izbora, nakon čega će se pristupiti formiranju vlasti, uviđamo da će u Srpskoj i BiH ipak doći do prekompovanja političkih odnosa, iako se to na prvi pogled ne vidi.

Koalicija predvođena Dodikovim SNSD ponovo će formirati vlast, ovog puta na oba nivoa, ali više ništa neće biti isto. Naime, Dodik je već manifestovao odlučnost u nameri da realizuje proklamovane političke ciljeve, a prvi postizborni potezi ukazuju da neće dozvoliti nikakve poluucene i uslovljavanja od koalicionih partnera.

Jer, on nije pobedio samo opoziciju, već i strane ambasade i strane obaveštajne službe, Soroša i njegove pulene u vidu niza nevladinih organizacija i kupljenih i potkupljenih medija. Dodik je pobedio i „mangupe“ u svojim i u redovima koalicionih partnera, što je i te kako vredna pobjeda. Možda je ova poslednje navedena najvažnija bitka koju treba nastaviti i u njoj istrajati. Rezultat izbora je veliki, veličanstveni trijumf SNSD, ali se „rat“ nastavlja.

Sa svima kojima glavni imperativ nije „Srpska iznad svega“ već lični interes, treba se pozdraviti i „zahvaliti na dosadašnjoj saradnji“. „Mangupi“ nisu bezazleni. Znaju oni kako da objasne svoj nerad, kalkulisanje, dvostruku igru – sve što su činili, i što je trebalo a nisu radili, da opravdaju i prikažu da je bilo „u korist stranke“. A do stranke i bilo kojeg opšteg, višeg interesa, stalo im je koliko i do lanjskog snega. Slogan „Srpska iznad svega“ do njih ne dopire i ništa im ne znači.

Ako „mangupima“ kameleonska priroda pomogne da se zadrže na pozicijama na kojima su – posledice njihove dvoličnosti i podrivačke aktivnosti osetiće se već na lokalnim izborima, a strane sile će sve učiniti da se za dve godine zajedno sa lokalnim održe i opšti izbori. Naravno, ako im istraživanja javnog mnjenja budu odgovarala, a razlog će naći u nefunkcionisanju vlasti u Federaciji BiH, a nepoznanica je i kada će se sastaviti novi saziv Saveta ministara BiH.

Što se tiče agenata haosa, mora im se odati priznanje na kreativnosti i istrajnosti. Nakon što su shvatili da su im planovi pali u vodu jer nisu uspeli sa političke scene da uklone one koji im nisu odgovarali, a nametnu „preparirane“ igrače,  iz „ladice“ je izvučen drugi, alternativni plan skovan ranije, a koji se sada ažurira, odnosno dopunjava shodno nastalim prilikama.

Pravi se analiza, izvode zaključci. Sagledava se u čemu se uspelo, a gde su napravljeni propusti. I nastavlja dalje, kao da im vreme i resursi ne znače ništa. Prave se nove stranke za nove generacije. Pravda za Davida je podnela zahtev da se registruje kao udruženje građana s namjrom da se preimenuje u NVO Pokret za Davida. U sljedećoj fazi će verovatno postati politička stranka kao što se to dešavalo sa pojedinim NVO u Srbiji i Crnoj Gori. Slična sudbina čeka i udruženje ReStart Srpska.

Da bi pripremile teren za svoju političku promociju navedene NVO će prethodno da se obračunaju sa opozicijom koja „nije opravdala očekivanja“, prvenstveno sa SDS, a kako bi preotele biračko telo.

Draško Stanivuković, novoizabrani narodni poslanik sa impozantnim brojem glasova, performanse koje je izvodio na ulici preneće u Narodnu skupštinu, tako da će skupštinske sednice ličiti na pozorišne predstave. Sve će se, naravno, snimati mobilnim telefonom i „kačiti“ na društvene mreže, prvenstveno na Fejsbuk, Tviter, Instagram – komunikacione kanale mladih. Mladi i jesu ciljna grupa, a njihovo animiranje i političko „prevaspitanje“ protiv Srpske osnovni je cilj agenata haosa.

Međutim, iako smo navikli da nam okolnosti ne idu naruku i da nam je tvrd „oklop“ glavna uzdanica u nastojanju da se odupremo udarima stranih sila, ovog puta stvari stoje drugačije. Odnosi na geopolitičkom polju se menjaju u korist onih koji su se dokazali kao prijatelji Srpske. Kao ilustracija može poslužiti primjer Indije čiji premijer je doneo odluku da od Rusije kupi pet protivavionskih sistema S-400.

Indija će tako Rusiji uplatiti 5,43 milijarde dolara, ali ono što dodatno ljuti Vašington je što će oružje biti plaćeno u ruskoj valuti, tj. u rubljama. Tako će operacija detronizovanja dolara kao rezervne svetske valute koju predvode Rusija i Kina, a nameravaju je pratiti Iran i zemlje BRIKS-a, dobiti na snazi. Kineske investicije na zapadnom Balkanu postaju sve ozbiljnije, Kinezi kao da žure da se riješe milijardi dolara tako što će ih investirati u infrastrukturne projekte.

Migrantska kriza podsticana Sorošovim novcem s ciljem rastakanja Evropske unije i jačanjem desnice u smislu njene neofašizacije, a kako bi se naboj usmerio protiv Rusije, mogla bi se kao bumerang vratiti u SAD. Naime, kolone migranata iz Meksika i drugih latinoameričkih država kreću se prema američkim granicama. A „Trampov zid“, koji bi trebalo da se izgradi na američko-meksičkoj granici i zadrži migranske talase, kasni sa izgradnjom zbog otpora američke „duboke države“. Ipak, migranska kriza će biti dugoročan problem za evropske države, a u bezbednosnom smislu veliki izazov za zemlje Zapadnog Balkana.

Inače, „duboka država“ gubi dah u borbi protiv legitimno izabranog predsednika. Sve ukazuje da će nakon izbora za Kongres Tramp u ovom važnom političkom telu imati čvršći oslonac, a što će mu omogućiti još jedan predsednički mandat, tako da oni koji su Klintonu podizali spomenik i koji su „klintonistima“ organizovali predizborne skupove, neće imati na koga da se oslone u Vašingtonu.

U kontekstu tih odnosa treba posmatrati i Dodikov mandat u Sarajevu. Potezi koje je najavio: polaganje zakletve pred poslanicima Narodne skupštine u Banjaluci, sedište u Istočnom Sarajevu, najava organizovanja referenduma s ciljem vraćanja starog naziva ovog grada – Srpsko Sarajevo, kabinet u Banjaluci (a to sigurno neće biti onaj u kojem je stolovao Mladen Ivanić u zgradi Narodnog pozorišta već će biti u Palati Republike), najava borbe za povratak otetih nadležnosti – svedoče da će Srpska ići svojim korakom.


Izvor: Sve o Srpskoj

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Dodikova pobeda za čvrsti korak Srpske

* Obavezna polja