Goran Jevtovic 1Bogata „saradnja“ Srbije i severnoatlantske Alijanse se nastavlja. Samo što ispratismo predsedavajućeg Vojnom komitetu NATO, general-potpukovnika Marka Šislera, a zatim i načelnika štaba Komande združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju, general-potpukovnika Leonarda di Marka, kad eto nama u pohode američkog generala sa četiri zvezdice Filipa Bridlava, Vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi (Supreme Allied Commander Europe)[i].

Impozantno, nema se šta dodati. Onako, u naprednjačkom stilu, kako i priliči srpskoj tradiciji negde iz 19. veka, kada su slični njima istoga naziva, preuzeli komandu nad narodom. Umesto preko Srbije i Beograda na Kosovo i Metohiju, narečeni agresorski general je, obišavši junačke Montenegrine, zapalio na nezavisno „Kosovo“, pa odatle u ostatak Srbije. Međunarodni i veoma važni diplomatski protokoli nalažu upravo suprotno. Ali, koga briga za to i šta zna bar polovina Srba koji će izaći na sledeće izbore.

Poseta prvog čoveka vojnog, to jest borbenog, ili ratujućeg dela agresivne severnoatlantske mašinerije prikazana je u srpskoj javnosti kao dolazak prijatelja i mirotvorca. Te je u skladu sa tim i dočekan na visokom nivou, a na sastancima kod predsednika Vlade, zatim u Ministarstvu odbrane i u odajama srpskog Generalštaba[ii] po ko zna koji puta su ispaljivane poznate floskule i recitovani hvalospevi o tome kako nam nema života bez njih i osobito opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, kao i da će se podići nivo saradnje (kuda dalje i više od dostignutog IPAP-a?) u okviru programa „Partnerstvo za mir“.

Saradnja i partnerstvo, dakle – još više, još brže, još bolje. Oni nama – reforme, obuku, vežbe, standarde i procedure, sve zajedno u zbiru: uništena tehnika i borbeni sastavi a ljudstvo neprepoznatljivo u svakom pogledu. Mi njima ono što je preostalo a još uvek vredi – kasarne, poligone, bazu „Jug“, ABHO centar u Kruševcu, aerodrome, čvorišta, kopnene, vazdušne, rečne puteve… i janičare-dobrovoljce za njihov pohod na Istok.

Oni nama – nezavisno „Kosovo“ i ispred nosa stvaranje „oružanih snaga“ te narko tvorevine, a mi njima – ni da pomenemo onaj deo Rezolucije 1244 koji nalaže da se vojska i policija vrate u južnu srpsku pokrajinu, pa da tamo sarađujemo onako kako je zapisano. Niko da šukne o tome sa srpske strane. I tako je već punih petnaest godina. I nije problem što nas demontiraju i pljačkaju – sve se da obnoviti i ponovo steći – već je problem što nas ovako providno ponižavaju, valjaju u defetističkom brlogu i duhovno zatiru.

Filip Bridlav je tokom posete Srbiji izjavio za Glas Amerike sledeće: „Ono što smo govorili svih godina je da ćemo pratiti transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova. Ovo je pitanje koje mora Kosovo sa svojim susedima da reši“, dodajući „da je NATO spreman da pruži podršku u vidu obuke“[iii].

Hvala generale Bridlav na iskrenosti, jasnije ne može biti. Ko ima oči da vidi i uši da čuje, dovoljno. A susedi – to su naše marionetske vlasti, daće svoj doprinos u Briselskom paketu „pregovoranja“. Da smo iole slobodna zemlja, nakon ovih rečenica ekspresno bi ovaj nadmeni američki general bio proteran sa srpske zemlje sa udarenim pečatom trajne zabrane ulaska. Onako kako je prošao pre deceniju i po njegov prethodnik na istoj dužnosti – Vesli Klark. Ovako, šta da se radi, može mu se, dato mu je.

I, naravno, odmah su se zatrčali, to jest planski nastupili branitelji režima, tumačeći dolazak Bridlava maltene kao ispovedanje i pokajnički pristup srpskom oltaru, pa još dodaju kako se, eto, on – a to znači NATO – nešto nećka o (potpuno izmišljenom) povlačenju KFOR-a, a mi ih (kao) ubeđujemo da to ne čine. Pa još oni, tamo dole, u Prištini (a ne na nezavisnom „Kosovu“) hoće da formiraju vojsku, a mi im (kao) branimo, te stoga Bridlav izgovora – morate da se dogovorite sa Srbima, bez toga (kao) ne vredi.

bridlav-dikovic

Smešno da smešnije ne može biti, ali do smeha zaista nije. Jer, istinski je jadno da jadnije nema kud, jer ogoljena je laž, toliko da se veće laži i ne mogu osmisliti.

Bridlav je konstatovao ono što je odavno poznato i što je u punoj primeni više godina unazad – stvorena je vojska „Kosova“, ona diše punim plućima, organizaciono i u svakom, kako to NATO eksperti ističu – operativnom pogledu je već osposobljena i naoružana i samo se formalno zove „Bezbednosne snage Kosova“. Čeka se povoljan trenutak da se u „Ustavu Kosova“ i ukoliko je moguće uz pristanak tamošnjih Srba – lokalnih kolaboracionista i plaćenika vođenih od strane naprednjačke beogradske centrale, izvrši promena imena i ništa više. Niti manje.

Pa da vidimo kako to izgleda u praksi, a što se organizovano krije od srpske javnosti. Još jedan mali i simpatičan dodatak bogatom štivu koje je već predstavljeno u nekoliko tekstova na „Fondu strateške kulture“ gde su detaljno pojašnjeni stvaranje i aktivnosti vojske Kosova (poslednji – „Srbija je odavno NATO dvorište[iv], ali i u tekstovima: „Vučić u sudaru sa topništvom i zrakoplovstvom Hrvatske[v] i „Znam dela tvoja, da nisi ni studen ni vruć… već si vojno neutralan[vi]).

I pritom, nemoguće je sve ono što je bitno predstaviti na ovako malom prostoru. Šiptari i njihovi NATO saveznici su dinamični, vredni, imaju jasan cilj, usmerenja i brojne obaveze koje ispunjavaju svesrdno i motivisano, prebacujući evroatlantske norme.

Slike govore više nego bilo kakve reči i isprazno filozofiranje. Evo kako je Bridlav primljen od strane „predsednice Kosova“ i „premijera“ te države koju je zvanični NATO stvarao, priznaje je i nedvosmisleno podržava. O tome je i bilo reči pre nego se Bridlav zaputio u krug beogradske „dvojke“. Obratimo pažnju na zastave severnoatlantskog saveza i „Kosova“:

04_02_2016_1331371_04_02_2016_Takim_me_komandantin_Suprem_te_NATO_s__Gjeneralin_Philip_M__Breedlove_3

Idemo dalje. Da li je srpskoj javnosti poznato da su takozvane „Bezbednosne snage Kosova“ – istinska, izuzetno organizovana vojska, zaživela u potpunosti? Naravno da nije. Kao što nije poznato, evo nekih sjajnih primera, da se šiptarski kadeti školuju intenzivno u vojnim akademijama članica NATO.

Dakle, oni se školuju ne za „bezbednjake“ ili policajce kako im nosi naziv oružana sila, već za oficire vojske. Recimo, u toku je školovanje 34 kadeta u četiri (srpskim kvislinzima prijateljske) zemlje i to: Nemačka 2, Turska 19, Hrvatska 2 i Makedonija 11.[vii] Ove godine je po prvi put od strane Amerikanaca otvoren konkurs i krenula je (kako stoji u zvaničnom izveštaju) regrutacija za školovanje šiptarskih kadeta u čuvenoj Vojnoj akademiji SAD – West Point. Navala je impresivna – do sada se prijavilo (kandidovano je) njih 98 za 4 mesta. Za počatak odlično.

O kursevima, obuci, seminarima, radionicama, obilascima šiptarskih OVK stručnjaka i njihovih potomaka po vojnim instalacijama američke države Ajova, sa kojom „Kosovo“ ima zvanično takozvano „državno partnerstvo“ u istoj ravni i prema identičnim sadržajima kao i Srbija sa državom Ohajo, ne vredi ni zboriti. Najoriginalniji primer je, pored navedenog, recimo regionalni centar RACVIAC u Zagrebu – gde predstavnike imamo mi, predstavnike imaju i oni kao zvanična država i vojska.

Evo, dakle, par izvanrednih sličica koje sve same kazuju u vezi sa tim. Na naš, srpki „ponos“ – zvanična poseta načelnika Nacionalne garde SAD, generala Franka Grasa (Frank. J. Gras) nezavisnom „Kosovu“ i susret sa tamošnjim ministrom Bezbednosnih snaga Hakijem Demolijem, sa saradnicima:

24_11_2015_7809574_24_11_2015_2

Tom prilikom je američki visokopocizionirani general (Nacionalna garda je inače primarno na vezi sa predsednikom SAD) doslovno izjavio: „Nacionalna garda Sjedinjenih Država čvrsto stoji na stanovištu dalje podrške i razvoja Kosovskih bezbednosnih snaga kako u ovoj fazi, tako i u onoj narednoj kada će taj proces napredovati. Mi ćemo još snažnije podržati transformaciju u oružane snage kada parlament Kosova usvoji odluku.“[viii]

Haj’mo sada da vidimo nešto što bih nazvao šlag na torti. Krajem minule godine jedan šiptarski kadet, sada već uveliko pravi oficir vojske „Kosova“, izvesni Ismail Hodža, nakon 12 meseci školovanja na „Kraljevskoj Vojnoj akademiji“ Velike Britanije u Sandhurstu (Sandhurst), obratimo pažnju – bio je najbolji među brojnim domaćim i inostranim kadetima, čime je postao prvi oficir sa prostora Balkana koji je dobio takvu nagradu. Baš ovako stoji u zvaničnom saopštenju Ministarstva Bezbednosnih snaga „Kosova“[ix], ali i u zvaničnim britanskim izveštajima.

E, sada, ništa tu ne bi bilo za čuđenje, navikli smo mi Srbi i na veća poniženja, da navedenog kadeta nije nagradio tradicionalnom britanskom sabljom na svečanoj kraljevskoj ceremoniji, niko drugi do prestolonaslednik NJ.K.V. Elizabete II, princ Čarls lično. Pogledajmo i te veoma zanimiljive fotografije:

14_12_2015_4368762_3__Oficeri_Ismail_Hoxha

Podrazumeva se – Amerikanci i osobito Britanci, našem su premijeru (tamo je – u Brajtonu i završio ključnu „lengvidž“ i onu najvažniju „školu“ pre skoro dve i po decenije) najznačajniji prijatelji i udarna podrška. Naravno, kada se link kojim slučajem prekine ili su posredi tekuće operativne (pljačkaške, psihološke i ostale operacije proboja srpskog korpusa na prvoj liniji) tu su verni čauši – izvršioci radova u liku Angele Merkel i, recimo, Sebastijana Kurca. Globalna posrednička agentura za višenamensku i plansku okupacionu upotrebu. Za naše pare, što bi se srpski kazalo.

No da se ne udaljavamo od Amerikanaca. Prema zvaničnom „Godišnjem izveštaju za 2015. godinu“ agilnog ministra Haki Demolija, lepo stoji da su upravo ti njihovi (kao i naši) partneri ubedljivo najviše donirali vojsku „Kosova“ – sa preko 9 miliona dolara. Zvanično. A nezvanično i preko narko-kanala, podrazumeva se da nikada nećemo doznati. Ukoliko je budžet „Bezbednosnih snaga Kosova“ nešto iznad 49 miliona evra, pa malo li je.

Ta vojska broji tačno 3.324 pripadnika (zajedno sa službenicima u Ministarstvu BSK) i organizovana je na brigadno-bataljonskom modulu kao i Vojska Srbije. Broj osoblja se odnosi na mir, naravno i za međunarodnu javnost to je prigodna cifra. S druge strane, ona ratna vojska, nastavljač tekovina OVK, prema raspoloživim podacima broji negde oko 40.000 pripadnika koji se mogu mobilisati za nepunih 72 sata. Prema drugim ali nepotvrđenim podacima, ta brojka je oko 60.000 hiljada borbenih Šiptara, koji imaju svoju ratnu jedinicu i mobilizacijsko zborište i koji su spremni da ponove ’98. i ’99.

Evo jedne fotografije pripadnika „Trećeg bataljona Brigade za brzo reagovanje“ na maršu tokom minule godine, gde se nedvosmisleno može ustanoviti na šta oni liče – na vojsku ili policiju, odnosno nekakve bezbedosne snage i slične budalaštine. I kako ne bi bilo po onoj srpskoj – pričam ti priču:

10_11_2015_5483537_10_11_2015_1

Za kraj sam ostavio i ono najubedljivije. Jer, u protivnom, neko bi zlonamerno mogao da zaključi – pa kakve veze sve navedeno ima sa NATO snagama u Evropi i njihovim Vrhovnim komandantom, generalom Bridlavom, koga ovih dana dočekasmo kako i priliči – ka’ junaka.

Pogledajmo koja je zvanična takozvana misija KFOR-a na Kosmetu prema Rezoluciji 1244: (1) da doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju, (2) da podstiče i koordinira međunarodno civilno prisustvo i humanitarne akcije, (3) da podržava razvoj stabilnog, demokratskog, multietničkog i mirnog Kosova.

E, ali od pre par godina dodata je još jedna funkcija navedene komande NATO, ona koja je i tema ovog teksta: (4) podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga![x] I to nema ama baš nikakve veze sa Rezolucijom 1244 i izvornom namenom KFOR-a.

Kako to u praksi izgleda? Jednostavno. Onako kako su formirali „NATO vojnu kancelariju za vezu“ usred srpskog Ministarstva odbrane, kao pravi mali komandujući Štab, tako i usred Prištine imaju slične strukture, koje se samo drugačije nazivaju. Namena im je ista pa čak i bogatija imajući u vidu o kom balkanskom plemenu je reč, iz čijih redova je trebalo napraviti pismenu vojsku.

Radi se o sledećem: (1) „Savetodavni tim (NAT)“ na nivou Ministarstva Bezbednosnih snaga Kosova i drugi, takozvani (2) „Savetodavni tim (NLAT)“, kako zvanično stoji, na nivou Bezbednosnih snaga Kosova. Dakle vojske Kosova. Evo još jedne lepe fotografije o radnim aktivnostima, recimo tima NAT:

29_01_2016_9779864_1__Ministri_se_bashku_me_stafin_e_MFSK_s_priten_nje_delegacion_te_NATO_s

Šta oni tamo rade? Visoki NATO oficiri (NAT) su stalno instalirani u navedenom Ministarstvu BSK, dok je posebna ekipa (NLAT) u BSK – tj. u komandi oružanih snaga „Kosova“. Oni su stvarali sistem odbrane i šiptarsku vojsku praktično od „nule“, to jest od nerasoformirane OVK, zatim je organizaciono, logistički, administrativno i u svakom drugom pogledu upristojili strogo prema NATO standardima i procedurama. I oni su stvarni komandanti. Nešto poput onoga što imamo u odnosu na Vojsku Srbije.

Savetnički timovi su organizacijom sastavu Savezničke komande za operacije (Allied Command Operations -ACO) u Štabu združenih snaga u Napulju (Headquarters Allied Joint Force Command Naples – JFC) i angažuju se u sastavu zvanične NATO misije KFOR (Kosovo Force – KFOR) kojom rukovodi navedeni Štab iz Napulja.

Da rezimiramo – ista vojna i praktično najvažnija združena NATO družina, dakle „Saveznička komanda NATO“ u Napulju namenjena za ratne operacije po: Jugozapadnom, Sredozemnom, Severnoafričkom i Bliskoistočnom vojištu, takozvanog Evropskog ratišta (stručni izrazi), rukovodi istovremeno i:

Da li je ovo poznato srpskoj javnosti? Gde su novinari istraživači vodećih medijskih kuća u Srbiji? Šta rade one lepe novinarke i urednice ali i ništa manje lepši muški istraživački deo nacionalne televizije koju poznajemo pod nazivom RTS, na kojoj se svakodnevno emitiju brojne emisije, „Oko“ i ostali magazini i druge trice i kučine?

Ne znam da li će nakon ovoga biti jasno zbog čega su Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, potpisujući onaj prvi Briselski sporazum 2013. godine, uporno insistirali kod kolonijalnih gazda i istovremeno punili uši domaćoj TV publici – da vojnička albanska čizma neće kročiti na sever Kosova. Ili tako nekako.

Da li će se tako nešto pominjati tokom predstojećih pregovora i posebno u već spremljenom „Sporazumu o normalizaciji odnosa“ kao finalnom mirovnom ugovoru (upravo tako se završava svaki rat!), kojim će zvanična Srbija prihvatiti da okupirani deo svoje teritorije preda agresoru? Ni pod razno i niti jednim slovom.

E, sada, okrećimo kanale, pretražujmo sajtove, listajmo novine – ali samo one što nam iz dana u dan otkrivaju zavere Zapada, naravno na čelu sa NATO generalima koji samo što nisu krenuli sa rušenjem Vođe – i analizirajmo. I kako kaže jedan vrhunski stručnjak – mislimo o tome, jer… boljeg, jel’ te, nemamo i valja ga braniti do poslednjeg Srbina.

Majko Božja, pomagaj, vreme je…

_________________________________

Odrednice:

[i] http://www.nspm.rs/hronika/vucic-i-dacic-danas-sa-komandantom-saveznicke-komande-nato-filipom-bridlavom.html

[ii] http://www.vs.rs/index.php?news_article=70ff9c56-cbfd-11e5-a8be-00163e135009

[iii] http://www.nspm.rs/hronika/vucic-i-dacic-danas-sa-komandantom-saveznicke-komande-nato-filipom-bridlavom.html

[iv] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/srbija-je-odavno-nato-dvoriste/

[v] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/vucic-u-sudaru-sa-topnistvom-i-zrakoplovstvom-hrvatske/

[vi] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/znam-dela-tvoja-da-nisi-ni-studen-ni-vruc-vec-si-vojno-neutralan/

[vii] http://www.mksf-ks.org/repository/docs/Raporti_Vjeotr_2015_srbFINAL_compressed_1_.pdf

[viii] http://www.mksf-ks.org/?page=1,24,1502#.VrrBv_nhDIU

[ix] http://www.mksf-ks.org/?page=1,24,1529#.VrqWCPnhDIU

[x] http://www.shape.nato.int/kfor/about-us/mission


Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na General Bridlav u okupiranoj Srbiji preko nezavisnog Kosova

* Obavezna polja