bojni otroviVladimir Putin je po završetku samita šefova država “velike dvadesetorice” u Petrogradu, na završnoj konferenciji za štampu izjavio da primena hemijskog oružja predstavlja provokaciju militantnih pobunjenika. Cilj provokacije od strane banditskih formacija, koje na svim frontovima trpe poraze, jeste što hitnije uvlačenje spoljnih sila u sukob.

U tome kako se nameće tema hemijskog oružja i njegova hipotetička primena u Siriji 21. avgusta, namerno se mešaju dve stvari: 1) Informativna buka koja dezorjentiše javnost 2) Činjenica da vojska Sirije poseduje bojne otrovne.

Danas ceo svet zna da nikakvo hemijsko, niti bilo kakvo drugo oružje za masovno uništenje, nije pronađeno u Iraku. Zbog čega? Jer su dobro poznate činjenice o postojanju bojnih otrova i njihovom korišćenju od strane Iraka, protiv, na primer Kurda. Ceo trik je u umeću zapadnih medija da vode informativni rat. Umetnost se ogleda u tome, da se na primer ukaže na hemijsko oružje na mestima gde ga uopšte nema ili da se javnosti sugeriše da smatra da je hemijsko oružje ono što u stvarnosti nije. Ili da pozovu na razbuktavanje još jednog rata i da uz to dobiju Nobelovu nagradu za mir.

Svojevremeno su SAD aktivno podržavale režim Sadama Huseina, gurnuvši Iračane u rat protiv Irana koji je odneo više od milion života. Sadamove bliske veze sa američkim korporacijama, istim onim kojima je Buš mlađi posle invazije Iraka dao na otkup irački “naftni kolač”, datiraju još od početka osamdesetih godina. Tada je Buš stariji, kao šef CIE, isporučivao Sadamu svakojako oružje za rat protiv Irana, sve do hemijskog i bakteriološkog.

hemijsko-oruzje_trt-bosanski-22850

Američki senator Džon Mek Kejer je mnogo pre prvog Zalivskog rata objavio podatke da su Amerikanci isporučili Sadamu izolovane kulture tularemije[1], antraksa[2] i encefalitisa[3] iz specijalnog kolektora u Rok Viliju (država Merilend). Pored toga, vešte ruke specijalno odabranih 50 naučnika, pomogle su Iraku da stvori sopstveno biološko oružje. U to vreme najmodernije naoružanje Bagdadu su, pored SAD, isporučivale i Francuska, Engleska, Nemačka i Kina. Vašington je uklanjanjem Iraka sa spiska “terorističkih država” omogućio izdašne kredite toj zemlji.

Što se tiče Sirije, to program stvaranja njenih bojnih otrova takođe nije tajna. On je pokrenut tokom sedamdesetih godina na osnovu lokalnih sirovina u regionu Damaska, na petrohemijskim postrojenjima u Homsu, u Hami i Alepu (rejon Safira), uz aktivnu saradnju sa zapadnim firmama, uglavnom nemačkim i fransuskim. Program po sistemu dvojnih tehnologija. Odlično to znaju oni koji danas lobiraju za rat protiv Sirije. I veoma se plaše primene bojnih otrova, ali uopšte ne od strane vlasti u Siriji, o čemu trube po čitavom svetu, nego od strane onih bandita koji se mogu dočepati otrovnih materija posle svrgavanja zakonite vlasti od strane Amerikanaca. I svi zapadni mediji o tome ćute. Kao što ćute i o provokatorima iz redova islamskih fundamentalista, koji su se borili pod znamenjima globalnog džihada.

U Iraku je generalitet i okruženje Sadama Huseina izdalo i prodalo vođu, zahvaljujući čemu su Amerikanci stavili iračke bojne otrove pod svoju kontrolu još pre početka agresije. Tadašnji komandant američkog Centralnog komandovanja armijom, general Tomi Frenks, u intervjuu za Defense News(19.05.2003) pohvalio je pred početak rata “pripadnike specijalnih jedinica vojske SAD” koji su se infiltrirali na teritoriju Iraka i uz pomoć podmićivanja ubedili niz Huseinovih generala da ne ratuju i čak da se pismeno saglase da će raditi za Amerikance.

Za razliku od Iračke armije, Sirijska armija kao i većina stanovnika Sirije, odlučna je da zaštiti svoju vlast sa oružjem u rukama. Upravo zato za zapadne agresore postoji velika verovatnoća da događaji u Siriji mogu poprimiti za njih neprijatan obrt, kada blagodareći američkoj intervenciji, hemijsko oružje zaista dospe u ruke islamističkih banditskih formacija. I američki Jevreji koji guraju Obamu u rat, imaće sve osnove da strahuju da će tada tim oružjem biti nanesen ne samo udar po invazionim snagama, nego i po Izraelu. A američki Jevreji još nisu spremni da baš sada žrtvuju Izrael.

hemijsko-oruzje-sirija

Ne polazi im za rukom da kupe okruženje Bašara Asada, kao nekada Sadama Huseina. Nema ni garancija da se hemijsko oružje u slučaju uništenja sirijske vrhuške, neće naći u rukama bandita koje niko ne kontroliše. Zbog toga se danas Vašington ponaša kao neki mangup, koji glasnije od svih vrišti: “Držite lopova!” – pripisujući vlastima Sirije zločine koje su počinili pobunjenici-provokatori sa platnog spiska CIE. To su prljavi načini vođenja rata, koje su Amerikanci već odavno usvojili, još od vremena Hirošime i Nagasakija. A od novijih primera, možemo se prisetiti bombardovanja Jugoslavije “prljavim” bombama sa osiromašenim uranijumom.

U nastalim vojno-političkim okolnostima, hemijsko oružje koje poseduje armija Sirije, predstavlja efikasno oružje koje zadržava agresiju. I sudbina Sirije danas ne zavisi od američkih kongresmena sa svim njihovim sumnjama povodom toga da li da udar po Siriji nanesu sada ili kasnije, nego zavisi od kohezije vojske i naroda Sirije oko svog rukovodstva…[1] Zoonozne infekcije izazvane bakterijom Francisella tularensisspadaju u grupu zaraznih bolesti svojstvenih ljudima i nekim životinjama (prim. prev.).

[2] Zarazna bolest koju izaziva gram pozitivna, aerobna bakterija, bacilus antraksa (lat. Bacillus anthracis) (prim. prev).

[3] Akutno zapaljenje mozga, najčešće izazvano virusima (prim. prev.).


Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Hemijsko oružje i informaciona buka

* Obavezna polja