KresovicСрбија као геополитички “експеримент”

Деведестих година прошлог века аналитичар Дејвид Гомпарт у угледном америчком часопису ”Спољни послови ”у тексту“ Како поразити Србију” пише о методи економског исцрпљивања Србије кроз санкције, изолацију али и употребу војне силе. Након 1999 године САД континуирано, без обзира ко је председник САД и да ли владају демократе или републиканци, примењује концепт “ хладног рата” према Србији. Тај “Хладни рат” је збир политичких предрасруда о Србији као држави одговорној за ратове на Балкану која у дужем временском периоду треба да буде “под контролом” и кажњена.

САД су након пада Милошевића тактички “омекшале” своју политику према Србији са намером да у дубини власти у Србији уведу “меку моћ” у вид политичког протектората над Србијом. САД одређују када и да ли ће Србија бити у ЕУ и какву полититку ЕУ треба да води према Србији. Ни једна држава у ЕУ нема снаге да противречи САД када је реч о геополитичким “играма” у Европи, посебно на Балкану. Србија неће постати члан ЕУ док не буде била чланица НАТО-а, то је политички постулат владавине САД у Европи. Сада је Србија у “мекој моћи” НАТО-а у пројекту “Партнерства за мир”. Србија прво треба да постане чланица НАТО па тек онда ЕУ.

Стратешка матрица је јасна. Србија као витална зона америчких интереса на Балкану и као “поражена држава” мораће да се одрекне неутралности и стратешких веза са Руском федерацијом. На политичкој сцени Србије само ДСС је за политичку неутралност, остале партије или су за улазак у НАТО или вешто “прикривају” своје праве орјентације према евро-атлантизму. Србија у стратешком “поразу” поред одрицања од Руских стратешких интереса и приступања НАТО у догледној будућности од пет година треба да се „државотворно дистанцира” од Косова и Метохије на начин како се од ње тражи бриселским споразумом.

Дакле САД не очекују одмах да Србија призна статус Косова, већ да “демисионира” са Косова посебно са севера Косова и да сама одбаци Резолуцију 1244 СБУН и прихвати модел ЕУ, који је под контролом САД и НАТО. Србија сама себе у име својих интереса треба да “ампутира” са Косова, и да прелазном формом прихвати модел ЕУ за управљање Косовом дефинисан у Бриселу, а онда наступа политичка сурова прагматика, под вођством САД, пуне интеграције севера Косова под влашћу Приштине.

“Самоодрицање” Србије од Косова

Даг Бендоу, истакнути сарадник Кејто института и стручњак за спољну политику и грађанске слободе који је био специјални саветник председника САД Роналда Регана и уредник политичког магазина “Инквајери”, каже: “Око 120.000 Срба остало је на Косову, при чему је око половине овог броја сконцентрисано у четири округа око града Митровице, северно од реке Ибра. Требало би да им буде допуштено да остану у Србији, али ЕУ је била ужаснута оваквим предлогом. Уместо тога, Брисел је запретио да ће успорити, а можда чак и сасвим онемогућити тежње Београда да уђе у ЕУ, уколико овај не пристане на понуђене услове.

Србија је пристала на номинални компромис, који Србима са Косова обећава ограничену аутономију, у замену за нешто што изгледа да ће на крају бити пуно признање Косова. Наравно, та одлука је на Београду, који је изложен великом притиску да попусти. ”Стратегијски циљеви САД и НАТО је да сама државна власт обезглави и обесхрабри Србе на Косову, посебно на северу, да себе дефинишу као политички народ и траже адекватну аутономију. Циљ САД је да преко владе Србије утичу на сламање сваког озбиљнијег отпора и самобитности и да “корак по корак “ прихвате реал-политику независног Косова и њених институција. Даг Бендоу даље каже: “Срби с Косова, међутим, можда неће отићи у тишини. Лично сматрам да би било боље да се Србима понуди исто право на самоопредељење које је дато другима“

sve-bela-kuca

Америчка  “Домино стратегија” доминације

Јасно је да Даг Бендоу говори о виду отпора Срба на северу Косова и да је ту задатак владе Србије да их “уразуми” на све могуће начине како Србија неби била “таоц” такве политике. САД и НАТО се прибојавају да би могли да са властима у Приштини употребе силу против Срба са севера, и тако да дође до нове “Косовске олује” уз међународне инпликације и конфликтност на читавом Балкану пре свега на југу Србије или у Македонији. Свако насиље над Србима на северу Косова отворило би оштар одговор грађана Србије на југу Србије у Прешеву, Медвеђи или Бујановцу или би то био сигнал за сукобе у Западној Македонији која инсистира на федерализацији БЈР Македоније.

Ово би била опасна “Балканска Одисеја” која би пореметила односе не само на Балкану, већ и у односима САД и Руске федерације. Пошто се САД и НАТО чврсте држе да нема “промене граница” потребно је да Србија сама себе укида на Косову и Метохији. САД сматрају да Србија сама мора да пресече “Косовски чвор” уз њену помоћ како се не би отворила “Пандорина кутија” у БИХ са статусом да се РС издвоји из БИХ постане самостална као држава или се у блиској будућности од 10-так година интегрише са Србијом.

Даг Бендоу каже “ Прекасно је да се поправи геополитички и хуманитарни хаос који је направљен. Али ако Европљани желе стабилно решење, требало би да охрабре истинске преговоре између нових балканских земаља, Србије и преосталих незадовољних мањина. Разумна промена граница представља једино средство којим може да се обезбеди мир. Даље сузбијање тежњи Срба широм Балкана носи у себи ризик од новог сукоба”. Трајнији и дугрочнији мир на Балкану није успостављен, већ је Балкан у “контролисаној кризи” или дозираном хаосу.
Читава пирамида америчке политике на Балкану је “домино стратегија” која се заснива на контроли држава и влада али и “управљању” кризом у зависности од глобалне игре и намера да се Европа и ЕУ преко Балкана, или економске кризе на југу Европе, држи у тз “сукобу ниског интезитета”, мешавини етничких ограничених конфликата, тероризма, организованог криминала и економских криза. САД притискају Србију и њену власт на одрицање или суспензију овлашћења на косову и Метохији, а дотле се већ увелико гради нови економски али и политички облик “Велике Албаније” и обликовање преткумановске Србије.


Извор: Видовдан

Оставите коментар

Оставите коментар на Како поразити Србију

* Обавезна поља