Na obleežavanju stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata, zvanična Francuska nije ponizila Republiku Srbiju nego Srpstvo. Ona je, nimalo iznenadivši, ponizila Srbe, one zbog kojih je nemački car grdio bugarskog cara posle proboja Solunskog fronta rečima: „Sramota! Šezdeset hiljada Srba je odlučilo rat!“

Ali srpska javnost, koja cmizdri i kuka na Francuze što su Aleksandra Vučića ćušnuli u treći plan, u isto vreme isturajući Hašima Tačija u prvi, treba da se već jednom opredeli na šta se vređa i oko čega diže dreku.

Ko ste vi, braćo?

Je li kolonijalni namesnik Vučić predstavnik vaše Srbije, pa ga žalite?

Je li vaša Republika Srbija nastavljač tekovina slavnih Solunaca, pa vam krivo što je Francuzi nisu ispoštovali?

Jeste li vi avnojevski Srbi ili potomci Solunaca?

I čime to vas, današnje Srbe, može uvrediti jedna Francuska? Šta ste očekivali? Pa, Francuska je donedavno činila daleko gora zla Srbima od ponižavanja protokolom.

Srbija je Francuskoj i Engleskoj u Velikom ratu poslužila kao topovsko meso. Topovsko meso ide u prvi red kad se juriša, ne i kad se slavi. Čak i da Vučić predstavlja herojsku Srbiju, ne bi čudilo da ga današnja Francuska nabije u začelje, a da Tačija i Kolindu posadi među prečinu.

Sa kojeg, dakle, stanovišta cmizdrite?

Sa stanovišta potomaka herojske Srbije? Nemojte, pa niste ni vi ništa organizovali da odate počast herojskim precima. Gde su povorke srpskih rodoljuba, gde je zvonjava sa crkava, gde su javni izlivi sećanja, šta će deca upamtiti?

Sa stanovišta građana Republike Srbije? Nemojte, jer to je kićenje tuđim perjem. Nema vaša „država“ nikakve veze sa otadžbinom junaka sa Cera, Kolubare i Kajmakčalana. Jedna drugu potiru.

Srpska Srbija, ona čiji su sinovi junački pregazili Bugare i trkom oslobodili otadžbinu, ne postoji od 1918. godine. Nju je izdao njen kralj, a onda i njegov sin, a onda je ona izdavala Karađorđeviće pedeset godina, dok i Srbija i Karađorđevići nisu potpuno izgubili.

Avnojevsku Srbiju, Brozovu, na čije se podaničke tekovine nastavlja Republika Srbija, Francuzi su tretirali kako dolikuje. Kako drugačije tretirati koloniju i svog kolonijalnog namesnika koji trči skutu i kad ga hraniš i kad ga šutiraš?

Tači je istaknut u prvi plan jer imperijalni poduhvat kojem je on glasnogovornik treba isticati i ustanovljavati kao legitiman i pozitivan. Priroda poduhvata kojemu je Vučić glasnogovornik je suprotna; njegov je zadatak da Srbiju osramoti, oslabi, okilavi, prikaže metiljavom, neozbiljnom, nedoraslom, njen narod nebitnim, neistaknutim, nezaslužnim, da je svima ogadi, pa se autori poduhvata prema njemu i odnose u skladu s tim nacrtima. I Tači i Vučić su njihovi, samo prvi jača ofanzivu protiv Srba, a drugi slabi defanzivu Srpstva.

Zato Vučić i nije odgovorio kako bi svaki ozbiljan predstavnik države odgovorio. Protestom, nedolaskom, diplomatskim skandalom. Ma, ne, njegovo nije da se ponaša kao državnik i da kao državnik predstavlja Srbiju, nego da Srbe obmanjuje i da balavi pred kamerama prodavajući Srbima svoju izdaju kao vrhunsko državništvo. E, ko mu poveruje, i nije za bolje od Vučića. Pa, zar nije konstanta to što Vučić ponižava Srbe?

Zato i pitam ko ste vi, da bi se znalo ko je vaš?

Ako je avnojevska Republika Srbija vaša otadžbina, onda ste dobili što zaslužujete.

Ako je vaša okupirana srpska otadžbina, i Vučić i Tači i Emanuel Makron predstavljaju okupatora, onda nemojte da se snebivate, niti da cmizdrite, nego bez učešća države odajte počast vojsci o kojoj je slavni Makenzen slušao u bajkama, zapalite sveću žrtvovanom narodu, i naučite već jednom lekciju o otadžbini „mrtvih pred kojima su bežali živi.“


Izvor: Srbist

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Ne cmizdri, junački soju!

* Obavezna polja