Šetate li?

Velite, dozlogrdio vam Vuchych. Ako, ako. Ali ima nas da mislimo tako godinama. Zašto baš sad? Kojim povodom? Šta je tačno prevršilo meru?

Znate šta nećete, i to je dobro. Znate li šta hoćete? Ili će i ovo, poput Žutog Oktobra, biti u ključu „ma samo da On ode,“ kao da zbog baš tog filma i niste tu gde ste sada.

Kažete građani, pa dostojanstvo, pa skupština, pa ustav… I sve to stoji, ali zar nisu onomad šetači palili skupštinu, sa sve glasačkim listićima? Zar nije ustav pogažen hapšenjem i izručenjem Haškoj Inkviziciji? I o kakvim građanima govorite, kad živite u nečemu što je u najbolju ruku feudalna oligarhija, ali bez nobles obliž? 

I zašto bi se čovek borio za alatke koje odavno već ne služe svrsi, umesto za samu svrhu? A to je, ako ćemo pravo, opstanak naroda i države koja bi trebalo da ga štiti a ne satire.

Ne zborim ja ovako, moj dobri rode, zato što branim Vuchycha. Daleko bilo. Nego mi ide muka kad vidim kvarne ljude kako opet zavode i koriste dobre i čestite, bilo zato što iskreno veruju u vrednosti svog kvislinškog kulta bilo da bi opravdali svoje apanaže iz inostranstva. Njima je svejedno. Vama nije.

Oni jure „promenu režima“ kao kuče što juri kola po ulici. A šta će da rade kad uhvate? Da neće možda demontirati partokratiju, ukinuti proizvoljno nasilje, prestati sa podaništvom strancima? Možda u to i poverujete, ako se juče pali s kruške. Ako ne pamtite duže od tri dana.

Problem je što sve ovo jako dugo traje. Žabe se kuvaju postepeno, s razlogom. Nekako je srpskije da se stvari isteraju na čistinu, pa kom opanci kom obojci. Razumem. Samo kažem, bilo je tako i 5. oktobra, pa ste ovako završili. Nimalo slučajno.
Marionetski režim se ne ruši tako što ćete da bijete marionetu, nego valjda lutkara. Zato ako već šetate, svratite i do Ambasade.

„Ko poznaje i sebe i neprijatelja, može bez straha da ide u sto bojeva. Ko poznaje sebe a ne neprijatelja, za svaku pobedu pretrpeće i poraz. A ko ne zna ni sebe ni neprijatelja, izgubiće svaki put,“ napisao je drevni kineski strateg Sun Cu.

Pa vas zato pitam, rode, znate li za šta ste i protiv čega ste, a ne samo protiv koga?

Svako vam dobro u 2019. želim – čak i kvislinzima, u želji da napuste svoje zablude i u istini nađu sreću i spasenje.

Dogodine u slobodi – dogodine u Prizrenu!

Vaš Soko


Izvor: Sivi Soko

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Novogodišnja šetnja

* Obavezna polja