voja zaneticDragi posetioci, dobrodošli u obilazak gotovo-skoro-samo-što-nije-još-malo-pa-evo rekonstruisane Vlade Republike Srbije.

Pred vašim očima se nalaze rezultati obimnih radova koji su na ovoj instituciji izvođeni još od onog sudbonosnog dana, pre nešto više od dva meseca, kada je prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane podneo ostavku na mesto ministra odbrane i time postao samo prvi potpredsednik – a čime je pružio neuspešni primer predsedniku i ministru unutrašnjih poslova da na isti način postane samo predsednik. Umesto svega pomenutog, ministar finansija i privrede nije ostao ništa od to dvoje, a na radost kluba „Delta Kapa Ipsilon“ sa univerziteta Jejl. Naime, njihov je član, i na klupsko, a i na svoje iznenađenje, avanzovao sa pozicije talentovanog gastarbajtera konsultanta na mesto čudotvornog ekonomskog Lazara – uz čiju pomoć će vaskrsnuti i prohodati blaženopočivše srpske finansije. I to pod uslovom da se suprotan proces ne desi srpskim penzijama, državnoj administraciji i javnim preduzećima. Amin.

Primetićete, dragi posetioci, da određeni delovi gotovo-skoro-samo-što-nije-još-malo-pa-evo rekonstruisane Vlade nisu još u potpunosti dovršeni tokom dvomesečnih radova. Upravo prolazimo pored Ministarstva kulture, ispred koga se nalazi nekoliko pušaka, a kao znak sećanja na takođe nekoliko kandidata koje se neuspešno probalo naterati da zauzmu ovaj prestižni ministarski položaj. Par metara dalje možete videti zabetonirana a potom asfaltirana vrata Ministarstva saobraćaja, i još uvek vlada neizvesnost da li je takav način tretiranja ulaza u ovo ministarstvo poreklom od bivšeg ministra, koji ne želi odatle da izađe, ili ostalih članova Vlade, koji mu ne daju da tamo ponovo uđe.

Nekoliko polomljenih šahovskih figura i jedna izgažena šahovska tabla, pored kojih upravo prolazimo, znak su da se nalazimo ispred Ministarstva sporta, a primetićete da na njegovom ulazu neuredno visi nekoliko okačenih svilenih gajtana i jedan podebeo konopac sa omčom. Ovo prvo ostaci su od bivše ministarke, a ovo drugo namenjeno je budućem ministru: on će nešto od toga drugog upotrebiti da sredi stanje u fudbalu i sportu generalno, a nešto će mu zatrebati i u slučaju da dublje porazmisli kako to uopšte može da se izvede. Ovaj mali nered, pored koga smo upravo prošli i koga sam vam opisao, nema nikakve veze sa hotelskim sobaricama koje polugole užurbano šetaju hodnicima naše najvažnije institucije, jer one nisu tu da počiste ostatke rekonstrukcije, već se spremaju za eventualni doček inostranog ekonomskog konsultanta Vlade, sklonog hotelskoj čistoći.

karikatura-restruktuiranje

Sada bih vas zamolio da ne okrećete pogled ka satovima koji se klate na ulazu u sledeću kancelariju, jer prolazimo pored nerekonstruisane kancelarije za Kosovo. Satovi su tu da svojim hipnotišućim dejstvom ubede šefa kancelarije, kao i ostale članove Vlade, da su lokalni izbori na Kosovu statusno neutralni. Mi nemamo vremena da nas ovo dejstvo obuzme, jer moramo privesti kraju obilazak gotovo-skoro-samo-što-nije-još-malo-pa-evo rekonstruisane Vlade. Upravo prolazimo pored neočekivano ispražnjenog Ministarstva poljoprivrede, iz koga se i dan danas može osetiti blagi i gotovo neprimetni miris mleka obogaćenog aflatoksinom. Prolazimo i pored još jednih mirisnih vrata gde se oseća miris mleka, ali sem njega se oseća i miris meda: to je znak da smo prošli pored ministarstva za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj, a mirisi potiču od onolikog razvoja koji se na tom planu osetio u poslednjim decenijama.

Na samom kraju našeg obilaska primetićete da prolazimo pored brojnih otvorenih vrata ispred kojih nema nikoga, te pored jednih zatvorenih vrata, ispred kojih je neopisiva gužva: u toj gužvi se, u nedisciplinovanom redu, tiskaju bezimeni politički kadrovi u usponu, ambasadori i izaslanici, urednici tabloidnih i manje tabloidnih medija, ugledni poslenici bezbednosnih službi, kao i preostali pripadnici još nepohapšene privredne elite. Prva vrata pripadaju nerekonstruisanim ministarstvima, kao i premijerovoj kancelariji. A ova poslednja vrata pripadaju rukovodiocu ove rekonstrukcije, čiji smo rad pregledali u ovom obilasku. Autoru možete i lično čestitati na rezultatima, ako stanete u pomenuti red. A ima da se čeka, baš.

Hvala na poseti gotovo-skoro-samo-što-nije-još-malo-pa-evo rekonstruisanoj Vladi Republike Srbije. Vidimo se opet za koji mesec.


Izvor: Večernje Novosti

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Obilazak Vlade

* Obavezna polja