Učesnicima Parade Pobede, onima koji su joj prisustvovali i sunarodnicima – po tradiciji se obratio predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin. U nadahnutom govoru on je izrazio uverenost da u svetu ne postoji sila koja u stanju da pokori Rusiju:

„Ne, nije bilo i neće ni biti sile, koja će biti u stanju da pokori naš narod!“

Ruski lider je podsetio da su nacisti na SSSR usmerili svoje „najmoćnije udare“:

„Naš narod je na život i smrt branio svoju rodnu zemlju i uradio ono što je izgledalo nemoguće – okrenuo je na drugu stranu krvavi točak Drugog svetskog rata i poterao neprijatelja tamo odakle se usudio na dođe na našu zemlju, razbio je nacizam i stavio tačku na njegova zverstva“.

Putin je ocenio da je Drugi svetski rat postao moguć zbog razjedinjenosti vodećih svetskih sila:

„Ta čudovišna tragedija nije mogla da bude osujećena ponajviše zbog popustljivosti prema zločinačkoj ideologiji rasne superiornosti i razjedinjenosti vodećih zemalja sveta, što je dalo priliku nacistima da sebi prisvoje pravo da odlučuju o sudbini drugih naroda, da započnu najsuroviji krvavi rat, da porobe i da u službu svojim smrtonosnim ciljevima stave bezmalo sve evropske narode“.

Odmah u nastavku je upozorio: „Pouke koje je doneo taj rat traže od nas da budemo budni i da Oružane snage Rusije budu u stanju da odbiju svaku potencijalnu agresiju. Uostalom, današnji život i sam traži da povećavamo svoj odbrambeni potencijal“.

Predsednik RF je dodatno ukazao: „Za efikasnu borbu sa terorizmom, ekstremizmom, neonacizmom i drugim pretnjama – neophodna je konsolidacija cele međunarodne zajednice. Mi smo otvoreni za takvu saradnju. Rusija će uvek biti na strani mira i sa onima koji izaberu put ravnopravnog partnerstva. Sa onima koji se odbacuju rat kao nešto što je protivno samoj suštini života i ljudske prirode“.

Putin je ocenio da je veličinu Dana Pobede „odredio sam narod svojim besprimernim podvigom spasavanja Otadžbine i herojskim i presudnim doprinosom porazu nacizma“:

„Trijumfalna pobeda nad tom strašnom totalitarnom silom zauvek će ostati u istoriji čovečanstva sam vrh trijumfa života i razuma nad smrću i varvarstvom. Dužni smo da pamtimo da je ta pobeda ostvarena po cenu ogromnih žrtava koje se ne mogu nadoknaditi i da je rat odneo milione života“.

Dodatno je upozorio:

„Što događaji Velikog Otadžbinskog rata odlaze dublje u istoriju, to je veća naša odgovornost pred budućim pokoljenjima. Naša je obaveza da im predamo stabilnost i mir na planeti, da im prenesemo i surovu, herojsku istinu o Otadžbinskom ratu, duh i smisao Velike Pobede – da bi naši potomci kao i mi jako voleli Rusiju, da u narodnom pamćenju zauvek ostane generacija koja se samopožrtvovano borila za Rodnu zemlju i sa čašću odbranila njenu slobodu i nezavisnost“.

U ovom duhu je podvukao: „Mi osećamo svoje krvno i sveproničuće srodstvo sa generacijom heroja i pobednika. Zato im se obraćam i kažem: Nikada se nećete stiditi zbog nas! Ruski vojnik, vojnik Rusije, i danas je kao i u svim vremenima – pokazujući heroizam – spreman na svaki podvig i na svaku žrtvu radi svoje Rodne zemlje i svog naroda. Takvi vojnici su i danas pred nama na Crvenom trgu“.                           

Putin se posebno obratio ratnim veteranima, rečima:

„Zemlja se vama ponosi. Čuvaćemo Rusiju kao što ste to činili vi – vojnici Pobede. Jačaćemo tradicije patriotizma i vernog služenja Otadžbini. Ovaj dan se obeležava u svakoj našoj porodici jer ni jednu nije zaobišao rat. Svi mi zato odajemo počasti našim veteranima. Činimo to ne skrivajući suze i ne ustručavajući se velikih reči. Njih izgovaraju naša srca koja su prepuna poštovanja i zahvalnosti“.

Ruski lider je nastup na Crvenom trgu završio rečima:

„Slava narodu-pobedniku! Srećan vam praznik, Dan Pobede! Ura!“

PARADA POBEDE U MOSKVI

Moskovskim Crvenim trgom prošla je 72-ga Parada pobede.

U Paradi je učestvovalo oko 10.000 vojnika i pripadnika Junarmije.

Paradom je komandovao komandant Kopnenih snaga Oleg Saljukov, a Paradu je „primio“ – ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu.

Na centralnom mestu na svečanoj tribini sedeo je šef države Vladimir Putin, a sa njegove desne strane predsednik Moldavije Igor Dodon.

Glavnim trgom Rusije prošlo je i 114 jedinica moderne vojne tehnike, uključujući tenkove „Armata“, zenitne raketne sisteme S-400 „Trijumf“, balističke rakete „Jars“, visokoprecizne raketne sisteme „Iskander-M“ i zenitne raketne sisteme „Buk-M2“ i „Tor-M2U“.

Viđeni su – po prvi put – i uslovima Arktika prilagođeni zenitni raketni sistemi „Tor- M2DT“ i zenitni raketno-topovski sistemi „Pancir-SA“.

Inače, posle znamenitih reči „Pažnja, govori i pokazuje Moskva, slušajte i gledajte Crveni trg i Paradu Pobede povodom 72-godišnjice Pobede u Velikom Otadžbinskom ratu“ – na trg su pripadnici Preobraženskog puka izneli državnu zastavu i legendarnu Zastavu Pobede koja je u maju 1945 bila podignuta na vrh Rajhstaga.

Zbog izuzetno loših vremenskih prilika, Parada je ostala bez svoje uvek atraktivne vazdušne komponente. A iznad Crvenog trga i Moskve trebalo je da prolete 72 vojna aviona i helikoptera.

U „severnoj prestonici“ – Sankt-Peterburgu – održan je i vazdušni deo Parade Pobede.

Parade su održane i u drugim velikim gradovima Rusije.

Glavne pomorske u Sevastopolju, Vladivostoku i Kalinjingradu.

Parade su – kao i prošle godine – održane i u Donjecku i Lugansku.

  
  
  
  

Izvor: Fakti

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Obraćanje Putina na Paradi pobede 2017.

* Obavezna polja