zarko-pecicMinistarstvo odbrane Srbije raspisalo je konkurs za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije za 2017. godinu. Skoro svakodnevno na TV ekranima vrte se spotovi koji motivišu mladiće i devojke da dobrovoljno stupe u redove vojske, a za uzvrat će imati određene benefite koji im mogu odrediti dalju životnu sudbinu.

Koncept dobrovoljnog služenja vojnog roka u trajanju od šest meseci započeo je 2015. godine, a nastavlja se dalje i to četiri puta godišnje sa kontigentom od oko 500 vojnika po uputnom roku. Ono što je pozitivno u rešavanju ovog problema je da postoji veliko interesovanje mladih za odlazak u vojsku. Zašto je do sada to bio problem? Srbija je 2010. godine odlukom Skupštine RS zamrzla dotadašnji koncept obaveznog (zakonskog) služenja vojnog roka, što se veoma negativno odrazilo na stanje sistema odbrane. Ni mnogobrojni apeli stručnjaka iz ove oblasti da se vrati ukinuti redovni vojni rok nisu uzeti čak ni u razmatratranje, već je nastavljeno dalje devastiranje Vojske Srbije. (1*)

Da li je danas svest odgovornih političara na većem stepenu, ili je nešto „drugo“ u pitanju, tek, dešavaju se „stidljivi“ pomaci ka boljim rešenjima od dosadašnjih. Koncept dobrovoljnog služenja vojnog roka je samo mali pomak u odnosu na dosadašnje stanje, ali nije dovoljno, a još manje dobro rešenje, iako se u javnosti prikazuje kao zadovoljavajuće.

Zašto dobrovoljno služenje vojnog roka nije dobro za Srbiju i njenu vojsku?

Zato što je vojna obaveza prisilna radnja koja se reguliše, od strane države, zakonskim i podzakonskim aktima. Vojna obaveza kao i radna obaveza obezbeđuju vojsci da pravilno funkcioniše i izvršava svoje ustavne i zakonske obaveze. Ukoliko je nešto na bazi dobrovoljnosti onda to nema težinu obaveze, što znači da može da se odustane u svakom trenutku. Princip dobrovoljnosti može biti zanimljiv za neka civilna zanimanja, ali za vojsku svakako ne. Jedina dobra strana principa dobrovoljnosti u vojsci je što se mladi obučavaju u rukovanju naoružanjem i opremom, što je korisno za odbranu domovine. (2*)

Planirani regrutni kontigent Vojske Srbije iznosi oko 1500 vojnika dobrovoljaca za godinu dana. Ako uporedimo taj broj sa brojem koji je imala JNA, a to je godišnji kontingent od 90.000 vojnika na redovnom služenju, a u odnosu na površinu teritorije i broj stanovnika u SFRJ koji je iznosio 22 miliona, nije teško zaključiti koliko bi vojnika trebalo da odsluži vojni rok u Vojsci Srbije tokom jedne godine. To znači da ovaj sadašnji koncept dobrovoljnog služenja vojnog roka od oko 1500 vojnika godišnje spada u marketinške poteze Ministarstva odbrane i da se o nekom ozbiljnom pristupu poboljšanja sistema odbrane još ne može govoriti.

Prema izjavi portparola Ministarstva odbrane, Vojska Srbije spremna je za prihvat vojnika na redovno služenje vojnog roka ukoliko Skupština Srbije donese takvu odluku. Vojni rok bi se služio prema švajcarskom modelu u mestu boravka, na obuku bi išli u kasarne radnim danima, a spavali bi kod kuće! (3*)

Ovakav pristup me podseća na onu odluku o civilnom služenju vojnog roka koju su nam uveli NATO i zapadni mentori, kojom su verovatno hteli potpuno da nam unište duh i tradiciju srpskog vojnika, kada smo mlade ljude, umesto u kasarne, slali u gradsko zelenilo, filharmoniju, pozorišta i javna preduzeća te na taj način vojno osakatili čitave generacije mladih. (4*)

Na predlog za vraćanje redovnog vojnog roka reagovao je Ministar odbrane Zoran Đorđević i rekao da bi to koštalo Srbiju 70 milijardi dinara, ali samo u prvoj godini, dok bi kasnije taj iznos bio manji. (5*)

vojska-srbije-4

Tako je to kada nešto ne želite ili ne smete da uradite – onda je najlakše reći da nema novca. Prvo treba ispoštovati odluku Skupštine Srbije o izdvajanju za vojni budžet koji iznosi 2% od BDP, a koji se konstantno smanjuje od 2011. godine, za značajnu sumu novca. Tim neuplaćenim novcem u vojni budžet mogla je da se reši obuka te prve godine, koja košta najviše. Gubici javnih preduzeća koje svake godine pokriva Vlada Srbije mogli bi da se usmere na Vojsku Srbije. Postoje i drugi modaliteti finansiranja vojske ukoliko se to želi, jer novca sigurno ima.

Samo u 2013. godini gubici javnih preduzeća iznosili su preko 55 milijardi dinara, a u 2015. godini više od 35 milijardi dinara (podatke izneo ministar privrede Željko Sertić – prim. autora). (6*)

Srbija je i u najtežim periodima izdvajala potrebna sredstva za svoju vojsku. Ni sankcije uvedene Srbiji nisu bile prepreka da se održi vojska i odbrani od agresije NATO. Danas finansiranje vojske ne bi trebalo da predstavlja problem, s obzirom da Srbija nije pod sankcijama, davno je izašla iz recesije i u privrednom je usponu (o tome svakodnevno slušamo hvalospeve premijera i članova vlade), te kao vodeća sila u regionu treba najviše da izdvaja za vojsku, svakako više u odnosu na države SFRJ.

Za vraćanje redovnog služenja vojnog roka, pre odluke Skupštine, potrebna je volja Vlade Srbije da to učini i odobrenje MMF-a, a tek potom da se ozbiljno pristupi rešavanju ovog problema. To treba činiti postupno, sistematski, sve dok Vojska Srbije ne izgradi stepen borbene gotovosti koji je potreban Srbiji upravo onako kako to sada rade NATO i zapad sa stvaranjem „vojske Kosova“.

Za početak bi mogao da posluži novac od prodaje vojnih objekata i kasarni širom Srbije, a kasnije racionalnom budžetskom politikom stvoriti uslove za redovno finansiranje potreba odbrane (MO i VS). (7*)

O vraćanju redovnog vojnog roka u Vojsku Srbije oglasili su se mnogi analitičari, a posebno se za ovaj koncept zalaže G. Lazanski u svojim javnim nastupima što je, svakako, za pohvalu. Uglavnom svi koji podržavaju ovakav stav slažu se da vojni rok treba da traje 6 meseci. Smatram da vojni rok treba da traje 12 meseci, a obuka 6 meseci. Na taj način bismo dobili brojčano značajan kontigent obučenih vojnika u toku godine, koji bi obezbedili stalnu borbenu gotovost i bili spremni da u svakom trenutku reaguju na bezbedonosne izazove. U kombinaciji sa vojnicima po ugovoru koji bi bili na ključnim pozicijama u vojsci i sa boljom modernizacijom u naoružanju i vojnoj opremi, imali bismo ozbiljnu vojnu silu u regionu.

Iako mnogi zvaničnici Srbije, ministri, premijer pa i vrhovni komandant govore da nam ne preti opasnost od rata i da vojska nije neophodna, istina je sasvim drugačija. Srbija je bezbedonosno najugroženija zemlja u regionu. Na to nas upozoravaju mnogi stručnjaci iz ove oblasti i činjenice koje idu u prilog tome. Zato Srbija mora odmah da pristupi pravoj reformi vojske i vrati ugled i dostojanstvo koje je decenijama imala. Poštovaće nas onoliko koliko smo jaki. Setimo se kakvo je stanje bilo u Rusiji ’90-tih godina, to je bila država koju niko u svetu nije uvažavao, a onda je došao čovek (Putin) koji je prvo reorganizovao vojsku u najmoćniju silu na svetu, vratio dostojansto svom narodu, a zatim krenuo u obnovu i izgradnju države. Danas takva Rusija, na realnim osnovama, nudi pomoć Srbiji u reorganizaciji i jačanju vojske kroz opremanje naoružanjem i vojnom opremom.

Zato Vlada Srbije treba da učini zaokret u dosadašnjem odnosu prema sistemu odbrane i da ozakoni obavezno služenje vojnog roka po ugledu na zemlje koje su prošle sličnu golgotu i da organizuje svoju vojsku. Srbija nije Švajcarska i nikada se ne može porediti sa tom zemljom ma koliko bi pojedini političari to želeli (verovatno zbog svojih bankovnih računa u toj državi – prim. aut). Država sa kojom bi se svakako trebalo porediti je Rusija, nama najbliža, bez zlih namera i uvek spremna da pruži pomoć.

Samo dobro organizovana, osposobljena, moderno opremljena i materijalno obezbeđena Vojska Srbije predstavljaće ozbiljan vojni potencijal, u kojoj neće sindikati voditi glavnu reč već autoritet starešina koji je vode. Osnovno pravilo u vojsci je ubek bilo i biće: „vojniku treba dati ono što ga sleduje da bi od njega dobili ono što se traži“. Danas toga nema, Vojska Srbije je dodirnula dno i zato se dešavju štrajkovi i pobune, što je nezapamćeno kroz istoriju vojevanja u Srbiji.

protest-vojnog-sindikata-srbije

Predlog Vladi Srbije koji treba da sprovede u narednom periodu:

 • Uvođenje obaveznog (redovnog) služenja vojnog roka za muškarce sa oružjem ili bez oružja (prigovor savesti). Za žene služenje vojnog roka na principu dobrovoljnosti.
 • Ne razmatrati tzv. civilno služenje vojnog roka.
 • Zakonom regulisati benefite za služenje vojnog roka sa oružjem;
 • Beneficirani radni staž (12/15 meseci)
 • Prioritet zaposlenja u državnim organima, vojsci, policiji i javnim preduzećima
 • Zakonom regulisati benefite i ograničenja za služenje vojnog roka bez oružja:
 • Radni staž bez beneficija (15/15 – vojni rok bi se služio 15 meseci)
 • Služenje vojnog roka bez oružja vrši se u jedinicama, ustanovama i komandama Vojske Srbije i Ministarstva odbrane (kuriri, vozači, administracija, pomoćno osoblje u restoranima i kuhinjama itd.)
 • Ne mogu dobiti dozvolu za oružje, niti se baviti lovom
 • Zakonom regulisati benefite za dobrovoljno služenje vojnog roka za žene:
 • Beneficirani radni staž (6/6 – žene bi služile 6 meseci)
 • Prioritet zaposlenja u državnim organima, vojsci, policiji i javnim preduzećima
 • Novčana primanja za vojnike u toku redovnog služenja vojnog roka i za žene. Za vojnike koji služe bez oružja manji iznos.
 • Zaprećene kazne zatvora za izbegavanje služenja vojnog roka.

Ovakvim pristupom služenju vojnog roka u Vojsci Srbije vratili bismo tradicionalne vrednosti naciji, mladi bi kao nekada imali ponos, veći moral, životnu prekretnicu, lepe uspomene, a Srbija bi dobila bolju poziciju i poštovanje u okruženju i međunarodnim odnosima.

_________________________________

Uputnice:

(1*) www.mod.gov.rs/cir/video/10002/dobrovoljno-sluzenje-vojnog-roka-10002

(2*) www.mod.gov.rs/cir/5513/vojna-obaveza-5513

(3*)www.alo.rs/vs-spremna-da-odmah-uvede-obavezno-sluzenje-vojnog-roka/73951

(4*) www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_civilnoj_sluzbi.html

(5*)www.blic.rs/vesti/drustvo/vracanje-vojnog-roka-kostalo-bi-nas-70-milijardi-dinara/ey6gvvf

(6*)www.blic.rs/vesti/ekonomija/sertic-gubici-javnih-preduzeca-su-ogromni-za-desetak-dana-cemo-objaviti-javni-poziv/rpzew27


Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Rado ide Srbin u vojnike …

* Obavezna polja