predrag ceranicDan policije u Republici Srpskoj obeležava se 04. aprila, kao sećanje na konstituisanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, sada daleke 1992. godine. Svečanost obično počinje održavanjem parastosa poginulim pripadnicima Ministarstva, a zatim se održi pokazna vežba Specijalne jedinice, koju prati pucnjava, upotreba dimnih bombi i zvuk helikoptera. Nakon toga, u amfiteatru Visoke škole unutrašnjih poslova održi se prigodna svečanost, ministar podeli priznanja zaslužnim policajcima, a svečanosti prisustvuju najviši zvaničnici Srpske. Tako je bilo i ove godine, s tim što je po prvi put među prisutnim zvanicama bila i delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije, predvođena Baranov Olegom Anatoljevičem, zamenikom načelnika Glavne uprave MUP-a grada Moskva[1] koja je u okviru trodnevne posjete MUP-u Srpske, prisustvovala obilježavanju Dana policije.

Rusku delegaciju primio je predsjednik Srpske, Milorad Dodik, a sa delegacijom ruskog Mup-a sastala se i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović. Predsjednik Srpske je informisao delegaciju MUP-a Rusije da je u toku proces opremanja policijskih struktura Republike Srpske, kako bi one mogle na najefikasniji način odgovoriti na globalne izazove poput terorizma.[2] Predsjednica Vlade istakla je značaj potpisanog Memoranduma o razumijevanju između MUP-a Republike Srpske i Glavne uprave MUP-a Ruske Federacije za grad Moskvu, naglasivši da je za uspešnu borbu protiv terorizma i svih oblika kriminaliteta neophodno međunarodno povezivanje policijskih institucija, te razmena informacija i iskustava koje predstavljaju uzajamni interes.[3]

Delegacija MUP-a Republike Srpske, koju su predvodili Dragan Lukač, ministar i Gojko Vasić, direktor Policije RS, održala je sastanak sa delegacijom MUP-a Ruske Federacije, na kojem su dogovoreni konkretni oblici saradnje u više pravaca. Možda jedan od najznačajnijih oblika saradnje je obuka Specijalne jedinice MUP-a RS i Jedinice za podršku u centrima za obuku Ruske Federacije kao i dolazak ruskih instruktora u RS. Lukač je istakao da je zadovoljan zbog konkretizacije saradnje jer je sporazum potpisan još prošle godine, te da su u toku sastanka razgovarali i o oblicima zaštite od terorizma i sajber kriminala, koji će umnogome pomoći Policiji RS.[4] Mediji su posvetili prilično pažnje dogovorenoj saradnji policije Srpske sa policijom Ruske Federacije, što je u okolnostima terorističke pretnje, koja je permanentno prisutna u Bosni i Hercegovini, očekivano. Ne treba puno objašnjavati da je vest o rusko – srpskoj saradnji u sferi bezbednosti kod građana Srpske unela određenu relaksiranost, što se ne može reći za Federaciju Bosne i Hercegovine, gde je samo konstantovana, dok je u vehabijskim strukturama stvorila očekivanu zebnju i zabrinutost.

Jedan od onih kojima se to nije dopalo bio je Slobodan Vasković, urednik jednog čitanog banjalučkog bloga, prepoznatljiv po podmetanju neistina i rečniku koji se ne koristi ni u kafanskim svađama. Njegov stil podseća na izvjesnog Momu Joksimovića, koji je krajem devedesetih uređivao list Prst, za koji je važila opštepoznata ocena da predstavlja “dno dna”. Razlika između Joksimovića i Vaskovića je jedino u tome što je Vasković redovna zvanica na svim prijemima koje Američka ambasada održi u Banjoj Luci. Kao ilustraciju za Vaskovićevo “novinarstvo” mogli bismo navesti Petra Lukovića i njegove e-novine.com.

mup-rs-mup-moskve

U tekstu pod nazivom “Kreiranje malog Putina u RS uveliko u toku; Militarizacija Mup-a RS” Vasković se, povodom boravka ruske delegacije u Banjoj Luci obrušio na ministra Lukača, optužujući njegove saradnike da Lukača pripremaju za budućeg predsednika Vlade Srpske. “To što je Dodik odustao od smene Željke Cvijanović ni najmanje nije usporilo napore ’savetničke grupe’ na inauguraciji Lukača, u kome oni vide ’Malog Putina’. Rad na pripremi Lukača za premijera uveliko je u toku,” piše Vasković, koji pokušava da poremeti odnose između ministra Lukača i premijerke Cvijanović. U daljem tekstu Lukač se optužuje da militarizuje Srpsku kroz najavljeno formiranje rezervog sastava policije. Međutim, ono što Vaskovića najviše boli, objašnjava na kraju:  “Tokom poslednje posete Moskvi, Lukač je dogovorio nabavku opreme i oružja, kao i specijalnu opremu koja ima dodatne sadržaje za uspešnu fizičku i mentalnu pripremu pripadnika specijalne policije po principima na kojima se obučavaju ruske specijalne snage (nabavka raznih „komora“ u kojima se izvode ove vrste obuke). Iako u MUP-u RS navode da još uvek ne stiže nikakva oprema iz Rusije, moji izvori tvrde da je deo za potrebe specijalne jedinice MUP-a RS već stigao, a njihova dosadašnja oprema će biti raspoređena, kako je predviđeno, u rezervni sastav MUP-a RS.”

Ruski duh neće plašiti samo vehabijske strukture, koje u BiH postaju sve bolje organizovane kroz mrežu paradžemata, iz kojih se, prema tvrdnjama poglavara Islamske zajednice BiH, Huseina Kavazovića, izlegla „ideologija tekfira, podloga na kojoj su izrasli monstrumi koji na ratištima Bliskog istoka čine zlodela, koja sa učenjem islama nemaju nikakvog dodira i koja nisu viđena u četrnaestovekovnoj istoriji muslimanske prakse“[5]. Bojaće ga se i drugi.

I da napomenem, Vaskovićeve tekstove revnosno prenosi najpoznatiji i najčitaniji vehabijski portal “Saff”.

__________________________________

[1] http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Podrska-saradnji-Policije-Srpske-i-MUP-a-Rusije/363312

[2] http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=195572

[3] http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=195572

[4] http://www.nezavisne.com/novosti/bih/MUP-RS-i-MUP-Rusije-Dogovorena-saradnja-kroz-obuku-specijalaca/363323?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NezavisneNovine+%28Nezavisne+novine%29

[5] http://www.islamskazajednica.ba/vijesti/aktuelno/23557-islamska-zajednica-nece-praviti-nikakve-izuzetke-u-procesu-integriranja-nelegalnih-dzemata


Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Ruski specijalci u Banjaluci

* Obavezna polja