KresovicJak je uticaj obaveštajnih mreža pre svega CIA, BND i MI6 u političkim partijama u Srbiji i NVO. Model inflitracije nastupio je početkom devedestih godina. Prve organizovane mrže stranih uticaja u političkim partijama u Srbiji bile su u SPO, i to britanska tajna služba MI6 kroz strukture oko lidera stranke SPO Vuka Draškovića. Cilj britanske agenture u SPO bio je rušenje Miloševića i pokretanje talasa rušenja vlasti u Srbiji i moguće izazivanje građanskog sukoba kako bi se sprečio građanski rat u bivšoj Jugoslaviji koji se po mišljenju zapada „pali“ iz Srbije. SPO u prvoj etapi rada imao je dosta pristalica iz tajnih službi koji su ubačeni u SPO ili imali šire ambicije. SPO je bio najača opozicija Miloševiću u periodu 1991 do 1996 godine. Nemačka tajna služba BND imala je određenih uticaja sa vrhom DS posle 1996 godine u koaliciji „Zajedno“

CIA je pomogla u stvaranju koalacije „Zajedno“ oko DS koja je organizovala proteste 1996/1997 godine, i imala je vlast u većem delu opština u Srbiji i Beogradu. Vuk Drašković pravi savez sa Miloševićem i eliminiše kao gradonačelnika Beograda Zorana Đinđića . To je bila odluka britanske tajne službe koja je igrala na kartu kohabitacije sa Miloševićem posle Dejtona krajem 1995 godine, kada je Milošević bio faktor „mira“ na Balkanu. Paralelno je delovala CIA koja je imala svoj uticaj preko SOROŠ fonda koji je delovalo među intelektualcima u obrazovanju, zdravstvu i pre svega medijima i pripremao teren za obaranje režima 2000.godine.

Bitan faktor prodora CIA u Srbiji bio je Milan Panić koji je ujedinio političke ciljeve opozicije 1992. godine, ali je igrao i na kartu Miloševića. Panić je bio „insajder“ CIA politike u Srbiji ne samo 1992. g, već sve do 1999. i stvaranja koalcije „DOS“ kao i organizacije „Otpor. Delovanje MI6 bila je i u Građanskom savezu Srbije dr Pešić-Svilanović kao i Nove demokrtije kasnije Liberala Srbije. Dušan Mihajlović je imao stabilne veze sa MI6 preko svojih kanala pre svega Roberta Ajvorsa otpravnika poslova V. Britanije u Srbiji

Posle oktobra 2000.godine većina stranačkih struktura kroz koaliciju DOS je na „spisku“ saradnika stranih službi. Nemačka tajna služba BND imala je svoj uticaj u DS. Strane ali i domaće službe pokrenule su sukob Koštunica-Đinđić, a držale su pod kontorlom i srpsku mafiju pre svega zemunski klan kao i JSO oko trgovine narkotika i duvana. Igra stranih i domaćih tajnih službi stvorila je je u Srbiji „političke i stranačke ratove“ koji su slabili Srbiju i vlast DOS i partija koje su činile jezgro nove vlasti, pre svega DS i DSS.

Britanski i Američki diplomatski i „podzemni uticaji“ bili su u politici svih ministara spoljnih poslova Srbije i SRJ i državne zajednice Srbije i Crne Gore. Svi ministri spoljnih poslova su bili pod kontrlom i to Goran Svilanović, Vuk Drašković i Vuk Jeremić. Atentat na premijera Zorana Đinđića bio je „nepisani dogovor“ CIA i MI6 preko svojih kanala u Hrvatskoj i u Srbiji. Nemačka služba BND znala je za plan likvidacije Zorana Đinđića, ali su pod jakim uticajem CIA Zorana Đinđića „pustili niz vodu“.

CIA je imala jak uticaj preko kompanije u Srbiji „Filip Moris“ a MI6 preko kompanije BAT. Kadriranje Borisa Tadića kao budućeg lidera DS i šefa države Srbije u periodu 2004-2012 godina bila je umrežena sa interesima CIA i BND da bi se ostvarila ravnoteža snaga DS sa DSS i lidera DSS dr Vojislava Koštunice kao premijera Srbije 2004-2008 godine i protivnika Tadića i DS. Koštunica je prvo bio predmet obrade CIA i MI6, a kad je pušten „niz vodu“ DSS i Koštunica lociran je kao predmet uticaja Ruskih tajnih službi koje su preko DSS stvarale poziciju u antiameričkim i antievropskim nacionalnim organizacijama i strukturama u SPC.

Britansko- američki uticaj definisan je u projektu  G 17 plus Mlađena Dinkića i dr Miroljuba Labusa. G 17 plus deluje kao mrežna, projektna i delimično „ezoterična“ organizacija koja vlada finansijama,bankama i investicijama u Srbiji. Britanci ulažu napore da od „otpadnika“ DS i bliskog saradnika dr Đinđića Čedomira Jovanovića stvore političku „alternativu“ koja će biti glasnik prozapadne i politike EU u Srbiji. Tako je stovrena LDP kao stranka koja postaje deo ELDR-liberala Evrope.T reba podsetiti da je DS postala članica SI (Socijalističke internacionale), DSS (Narodnjaka Evrope) i u bliskom savezu sa Putinovom partijom u Ruskoj federaciji. Među evropskim narodnjacima je i G 17 plus, danas URS, sa nemačkom-britanskom politikom regionalizma u Srbiji.

Oko spijuna

Strukture SPS nakon pada Miloševića i uspona političke struje oko Ivice Dačića taktički deluju između Ruskog i proozapadnog interesa. Savez DS i SPS je američko-britanski projekat 2008 godine da bi se Srbija kretala prema EU i slabila pozicija SRS i DSS koje su bile bliske Ruskim intersima i imale podršku u biračkom telu. Boris Tadić je u dogovoru sa Ivicom Dačićem radio na faznom slabljenju SRS i marginalizaciji DSS i dr Koštunice. Iskorišćena je situacija sukoba u SRS, da se Tomislav Nikolić izdvoji sa svojom poslaničkom grupom. Prva procena CIA i BND je bila da se tako slabi i razbija SRS i uticaj dr Šešelja i održava moć koalcije DS-SPS-G 17 plus. Nije dovoljno ozbiljno procenjeno da će Tomislav Nikolić stvaranjem SNS postati faktor državne vlasti i moći 2012 godine.

Tomislav Nikolić dobija podršku iz Ruske federacije u promeni politike Srbije koju je vodio Boris Tadić i DS. Aleksandar Vučić je otvorio svoje kanale prema Velikoj Britaniji i SAD, i tako je SNS nakon izbora maja 2012. godine postala faktor moći u Srbiji. Trojni „pakt“ SNS-SPS-URS raspoređuju i međunarodne uticaje u Srbiji. SPS pored ruske federacije šire svoj uticaj u Velikoj Britaniji,SAD i Nemačkoj. SNS jača svoj uticaj na zapadu, a URS pored svog decenijskog uticaj SAD i Velike Britanije preko Milana Panića širi svoj uticaj u Ruskoj federaciji.

SNS postaje članica evropskim konzervativaca. DSS jača svoj uticaj u Ruskoj federaciji, jer je ova partija posle 2006. godine izgubila podršku zapada pre svega SAD, V. Britanije i Nemačke. Moćni strukture zapada i tajnih službi podržavaju Dinkića koji ima dokumente oko iznošenja 30-50 milijardi evra iz Srbije u vremenu vlasti Slobodana Miloševića. Politička oligarhija u Srbiji  je daljinski kontrolisana sa oročenim političkim mandatom i datim zadacima.


Izvor: Vidovdan

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Špijunski kanali u političkim partijama

* Obavezna polja