Naredne sedmice, tačnije 10. jula, u Londonu će biti održana Konferencija o Zapadnom Balkanu, peta u okviru Berlinskog procesa nakon Berlina 2014. godine, Beča 2015, Pariza 2016. i Trsta 2017. godine.

Iz britanskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da im je osnovna namera da u BiH „ne bude konflikata i da zemlje (Zapadnog Balkana) budu sposobne da se nose s problemima“, kao i da „zemlje Zapadnog Balkana dele brojne probleme kao što je organizovani kriminal i nasleđe iz prošlosti“.

Svakako da će na skupu u Londonu, koji se u diplomatskim krugovima naziva „londonskom konferencijom o BiH, najzanimljiviji biti zaključci o BiH, nakon čega će se čekati reagovanje iz Republike Srpske. Pomenuti zaključci su u pripremi, a u istima će se tražiti da OHR i Delegacija Evropske unije u BiH dobiju pojačanja u vidu novih, „teških“ pregovarača, što bi uz 40 prispelih britanskih vojnika-specijalaca (koji poznaju srpski, odnosno hrvatski jezik, s obzirom da se radi o deci migranata iz bivše SFRJ) prema proceni Londona bila snaga dovoljna da se „očuvaju interesi Krune u BiH“.

U zaključcima će biti naglašeno i da se očekuje da „Ustav BiH bude usklađen sa standardima EU“, što u praktičnom smislu znači zahtev za ukidanjem Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH.

I, na kraju, najvažnije – policija u Srpskoj nije predviđena.

Pomenuti zaključci, koji će biti predstavljeni kao zahtevi, rezultat su delovanja brojnih bošnjačkih udruženja u dijaspori, ali i rada bosansko-hercegovačke diplomatije u nameri da se izbegne Dejton u delu da je za izmenu Ustava BiH potrebna saglasnost sva tri konstitutivna naroda.

Značajan udeo u navedenom smislu dali su i kadrovi, u Srpskoj opozicionog Saveza za promene, koji plasiraju informacije o „uspostavljanju policijske države u RS“, „velikom stepenu korupcije i kriminalu“, da „Dodikove paravojske obučavaju Rusi“, koji, uz to, „nameravaju napraviti bazu na aerodromu u Aleksandrovcu“, da će „Dodik kako bi sačuvao svoj kapital izazvati rat u BiH“ itd.

Naravno, ne treba zaboraviti doprinos baronese Arminke Helić i Sanele Dženkins, niti nadobudne u Domu lordova, koji su još „zaglavljeni“ u „zlatnom kolonijalnom dobu“.

Britanska vlada, koja jedina bezrezervno podržava NATO, jer nedostatak vlastite vojne efektive želi nadomestiti NATO snagama, i po običaju upotrebiti za vlastite ciljeve, uporno nastoji da NATO uključi u rešavanje bosansko-hercegovačke zavrzlame. U tom cilju plasiraju se teze o „koruptivnoj vlasti u RS“ koja „koči ulazak BiH u NATO“, a britanski tabloidi nastoje javnosti nametnuti utisak da „posao u BiH nije završen“.

Britanski specijalci ispituju nivo poverenja u političke partije u Srpskoj, ali ih više interesuje poverenje koje građani imaju u policiju Srpske.

Kako bi poverenje u policiju bilo što manje, maksimalno su instrumentalizovani protesti na Trgu Krajine.

Šta očekivati od protesta najavljenog za 7. juli?

Jači udar na urušavanje digniteta institucija Srpske. Ništa više, jer još traju pripreme u Britanskoj (i još jednoj) ambasadi, a koje nisu u potpunosti iskristalisane.

Uostalom, čekaju se dokumenti (sa potpisima učesnika) „londonske konferencije o BiH“, odnosno Konferencije o Zapadnom Balkanu zakazane za 10. jul u Londonu.

Od Davora Dragičevića i Saveza za promene mogu se očekivati još intezivniji zahtevi za smenom ministra Lukača i njegovih saradnika, a zauzvrat bi se, navodno, odustalo od napada na MUP, a Trg Krajine bio bi napušten.

Britanska procena glasi da „Dodik neće otići sa vlasti ako policija ostane konsolidovana“. U osnovi, ključ izbora se svodi na postojanost ministra Lukača i na podršku policiji od Vlade i predsednika Srpske.

Na poslednjoj sednici Narodne skupštine bilo je na pretek uvreda i konstrukcija iz kuhinje Vaskovića, tj. Srđe Popovića, a poslanik Šukalo ministra je pokušao fizički isprovocirati, tako da je očito da je u Srpskoj na delu „makedonski scenario“ (a ne ukrajinski).

Nakon montirane afere prisluškivanja, ambasadori zemalja Zapada prisilili su premijera Gruevskog da od ministra MUP-a zatraži ostavku, nakon čega se sve ubrzano odvijalo.

Imperativ je srušiti Lukača i policiju, a onda bi, bar tako u Londonu kažu, opozicija lako srušila Dodika.


Izvor: Sve o Srpskoj

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Šta London želi u Republici Srpskoj?

* Obavezna polja