Ne vidim zašto bih uopšte mario, još nije mrak
Bob Dilan, Not Dark Yet Bob Dylan

Dok Vučić i bratija u dogovorenom meču sa sparing partnerima iz južne provincije glume boks meč, Srbija nastavlja da tone u vlast kriminala i nemorala, u izdaju i poligrafsko ispitivanje zaposlenih.

Slobodan Antonić je objašnjavao zašto je Srbija kolonija. Ona je zapravo, po svim odlikama, mandatna teritorija, poput nekadašnjeg Iraka ili Sirije. Naime, postoje lokalna vlast, skupština i vlada te vladar. Ali… ali vlasništvo nad najvažnijim sektorima privrede je u rukama stranaca, oni imaju kontrolore u ključnim institucijama, nadziru i sistem školovanja, sarađuju direktno i sa pojedinim šerifima na lokalu, nude garanciju od spoljnih napada i podržavaju članstvo mandatne teritorije u međunarodnim organizacijama. To čine iako u spoljnoj politici vladar treba da se konsultuje sa metropolom. Tako je bilo u mandatnim britanskim i donekle francuskim teritorijama na Bliskom istoku, tako je i danas sa Srbijom i sa teritorijom na Kosovu i Metohiji pod nominalnom kontrolom Šiptara. Gazde su iste i u dogovoru sa njihovim pionima prave nam igranku bez kraja. Za to vreme narod je sve više obespravljen. Od davno regulisanog štrajka, do ukidanja raznih kontrola poslodavaca i zaštite zaposlenog do najnovije nepodopštine u nizu koja nije dobila pažnju koju zaslužuje.

RTS je pre par dana objašnjavao, a pre televizije i dnevni list Politika, kako izmenama zakona privatni detektivi dobijaju ovlašćenja da nas ispituju na poligrafu. To je bilo u formi obaveštenja. Bez novinarskih pitanja, poput zašto i kako!

Zašto bi privatni istražitelji tj. detektivi to radili, a pre svega zašto bi bilo koji normalan čovek pristao da ga privatno lice stavlja na poligraf?

Pa i u policiji je tako nešto stvar izbora, čak se i ne smatra dokazom već verovatnoćom. Zašto se privatnim detektivima dozvoljava upotreba poligrafa? Kada već Politiku, naše renomirane dnevne novine, to ne zanima, već nekritički prenose samo kako će poslodavci imati još veću vlast nad modernim kmetovima, da pokušamo da razumemo mi. Izmene i dopune Zakona o detektivskoj delatnosti predviđaju da će privatni istražitelji moći da proveravaju biografije onih koji se prijavljuju za posao i da proveravaju njihova bolovanja. Dakle, kompanije u Srbiji će moći od svojih zaposlenih i od onih koji konkurišu za posao kao uslov za nastavak rada ili za dobijanje posla da zahtevaju podvrgavanje poligrafu. Moći će da vas pitaju šta god im padne na pamet.

Kada se već naš elektronski saobraćaj i komunikacija nadziru preko sistema Ešelon (tzv. sistem pet očiju SAD, Velika Britanija, Kanada, Novi Zeland i Australija), i s obzirom da se novembra 2014. na mreži „greškom” tadašnje Agencije za privatizaciju našli podaci o 5.190.396 građana Srbije, zašto ne bi nastavili dalje sa stavljanjem Srba i ostalih pod potpuni nadzor?

Uzgred, kompanije, od Gugla do nekih manje poznatih, trguju našim podacima. To je lako jasno svakome ko koristi navdono pametne telefone. Osim toga, zaposleni u Srbiji je neka vrsta kmeta koji najčešće nema stalan posao (za razliku od srednjevekovnog kmeta). Njegovo stavljanje na poligraf ili pretnja poligrafom služi da se (potencijalno) zaposleni oseti samo još slabijim spram gazde.

Teritorija Srbije kojom u ime stranih gazda upravlja Aleksandar Vučić sa crkvenofobnom Zoranom Mihajlović, Anom Brnabić, privrednicima Zeljom i Zvonkom, Nešom Stefanovićem poznatijem po petoslovnom nadimku, Aleksandrom Volinom, i ostalima, ogledno je tle za sve teže podjarmljivanje obespravljenog naroda. Naroda okupiranog i vojno i ekonomski i psihički sa dužom koju su okovali skandali i afere svih vrsta kojima vrve šareni tabloidi i dezinformativni sadržaji sa sve većih TV ekrana.

A šta narod na to veli?

„Đuti, gledaj svoju porodicu. Budi mudar. Ćuti, ne vredi, idi preko.” Srbi odlaze i nestaju, ostaju bedni trgovci dušama u vladinom i u nevladinom sektoru.A bili smo veliki narod, da.

Svetitelji naši plaču. Čuo sam da je nedavno upokojeni Nektarije Vitalis rekao da Sveti Sava neprestano kleči pred Hristom i suze roni za nas, Srbe.

I iz ćutnje mogu da se rode suze.Te suze, one su naša nada, one su naša šansa za osmeh, za borbu i iskupljenje. One su temelj za naše, srpsko narodno oslobođenje.


Izvor: Stanje stvari

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Suze naroda na mandatnoj teritoriji

* Obavezna polja