Branko-Pavlovic-225x300U nastupima Vučića u Mitrovici i Leposaviću utrkuju se besmislene i lažne izjave. Ujedinjuje ih uvek isti patetični ton. Ono što je najuočiljivije jeste potpuno odsustvo pominjanja „Zajednice opština“ (u daljem tekstu ZO).

Sećate se da nismo mogli da živimo od borbe za ZO, samo pre koju nedelju, a sada se ona uopšte ne spominje. Razlog je veoma jednostavan – nikako i nikome nije moguće da navede makar jednu jedinu nadležnost koju bi ZO imala, a nema je obična opština.

Pošto se na temi ZO veoma jednostavno vidi celokupni Vučićev debakl, licemerje i bezočnost, onda se o tome više ne govori. I upravo zato je izuzetno važno da u svim razgovorima o Sporazumu, prvo počnemo od pitanja sagovorniku, da nam navede jednu nadležnost koja bi posebno bila vezana za ZO. Posle toga će i sagovorniku sve biti jasnije.

Druga tema koje nema je referendum. Čim se izašlo sa zahtevom da se u pripremi referenduma mora obezbediti primereno vreme i mogućnost svih koji su protiv Sporazuma da imaju jednako vreme na nacionalnim televizijama, cela priča o referendumu je utihnula. Baš zato, uvek u svim razgovorima treba reći: hajde da se izborimo za uslove u kojima ćemo detaljno razmotriti tako važno pitanje kakvo je položaj Kosova i Metohije. I odmah će sagovornik sam shvatiti do koje mere Vučić zna da njegova politika nema stvarnu podršku građana, čim beži od fer referenduma.

Vučić nas je obavestio da vlada ima jedan narod i da narod ima jednu vladu. Nešto gluplje skoro nisam čuo. Narod je, Vučiću, naravno, uvek jedan, a ima bezbroj vlada. Dobrih, loših, osrednjih, srčanih, neodlučnih, dobronamernih i kvislinških. Stavljanjem naroda i vlade u istu ravan, Vučić ili misli da su građani beskrajno glupi ili s njim nešto ozbiljno nije u redu.

JEDNOSTAVNA PITANJA

Vučić nas je takođe, kako sam predvideo, obavestio da je govorio istinu. On ne samo da laže dok govori, nego traži da mu se divimo što i naknadno laže da je govorio istinu. Zašto je sve izgovoreno laž najbolje će se videti ako sebi ili sagovorniku postavite jednostavna pitanja:

– Da li je Vučić rekao da ZO nema nikakvu nadležnost koju ne bi imale bilo koje opštine?

– Da li je rekao da se policija ima u celini uklopiti u pravni okvir Prištine i da se Srbija potpuno povlači iz te oblasti na Kosovu?

– Da li je rekao da se sudstvo Srbije u celini povlači sa Kosova i da se sve sudske odluke ubuduće imaju donositi samo po zakonima Prištine i da ni jedan pravni lek Srbi više ne mogu da upotrebe protiv prištinskih odluka u Srbiji?

– Da li je rekao da se izbori moraju obaviti do kraja godine i da Srbi moraju odmah da zatraže od Tačija njegovo državljanstvo – inače neće moći da imaju ni lokalnu samoupravu ni ZO, pošto neće biti u biračkim spiskovima?

– Da li je rekao da se Srbija uzajamno obavezala sa Prištinom da neće blokirati put Prištine ka EU i da neće druge podsticati da to čini? Obratite pažnju – uzajamno, kao da bi i Priština mogla da blokira Srbiju jednako kao i Srbija Kosovo!

– Da li je rekao da se do 16. juna sve što je Telekomovo i EPS-ovo na Kosovu mora predati Prištini?

– Da li je rekao da nikakvog sporazuma o neprisustvu oružanih snaga Prištine na severu Kosova nema? Ovde malo detaljnije o tzv. NATO garancijama. Uopšte neću govoriti o besmislici da nam NATO, koji nas je bombardovao zato da bi nam oteo Kosovo i Metohiju, nešto garantuje. Prosto zanatski: garantovati se može samo ono što su strane dogovorile. A takvog ili bilo kog sličnog dogovora nema u Sporazumu.

– Kako bi izgledalo nešto o čemu bi se moglo raspravljati kao o garanciji: Tači potpiše da oružane snage Prištine neće nikada bez saglasnosti ZO kročiti na teritoriju ZO, pa to garantuju NATO i Rusija, s tim što se predvidi da jedan bataljon vojske Rusije bude stalno stacioniran na severu Kosova i da troškove tog bataljona snosi Beograd. E sad to uporedite sa Vučićevom laži o „pismenim garancijama NATO“.

– Da li je rekao da u sudstvu uopšte neće biti primenjen princip nacionalne zastupljenosti, nego da će sudije Srbi biti samo većina (to u praksi znači uvek samo jedan više od Albanaca)?

– Da li je rekao da regionalnog komandanta policije imenuje ministar unutrašnjih poslova Prištine?

– Da li je rekao da svi uslovi rada i policije i vojske ostaju u sklopu pravnog okvira Prištine, tako da se npr. ne zna da li regionalna policija osim komandanta ima bilo kog još policajca, sa kakvom logistikom, da su sva kažnjavanja i nagrade u rukama Prištine i sve što prati dnevni rad policije i sudstva takođe u rukama Prištine?

– Da li je rekao da više ni jedan dinar ne može da se uputi drugačije osim preko budžeta Prištine?

– Da li je rekao da sve što bude sporno Beograd unapred prepušta EU da donese odluku kako glasi pravilno tumačenje Sporazuma, a sam tvrdi da je u „vučijem okruženju“ herojski izborio sve ove strahote za Srbiju i Srbe, dakle sa punom svešću da će to uvek i bez ostatka biti u korist Prištine?

ALEKSANDAR VUCIC

RAZVRSTAVANJE SRBA

Da se razumemo i da je ugovoreno kako jasno i nesumnjivo, kako zanatski treba, u korist Srbije, ni to ovim posrnulim EU političarima ne znači ništa, ali ovo je do bola besmisleno dogovaranje sa stanovišta interesa Srbije, a prikazuje nam se kao najveći mogući domet.

O kojoj istini, Vučiću, pričaš? I šta bi tek bilo da nas lažeš!

I kao da mu sve to nije bilo dosta, onda je počeo da razvrstava Srbe.

Na plemenite – to su oni koji ga podržavaju. Uglavnom oni koji su koračali sa njim u prvom krugu neviđenog obezbeđenja od oko 30 ljudi, plus Vulin. Kome srce jednom bije za Vučića, jednom za Kosovo, a za njega ako stigne svaki treći put, dobro je, ako ne, on će se već snaći, njemu je njegova sveta reč dovoljna, mada on, dabome, nije važan, ali se zahvaljuje svima i neće više govoriti, samo još toliko da je Vučić divan i da se to mora shvatiti, svakako pre 28. juna.

I na zlonamerne – to su svi ostali, oni koji neće da shvate da je potpisan pakt s Đavolom i da sada Vučić nema kud, nego da ispuni šta je obećao, a to znači da on iseli svaki simbol Srbije sa Kosova i zgrade suda preda ispražnjene od „lica i stvari“ Tačiju.

I što bi sad Srbi išli drugim putem kad on Vučić više to ne može? Kako je za izvršenje pakta potrebna znatna sila, to se u susret izvršenju ima smeniti načelnik Žandarmerije jer to bez oklopnih vozila u Mitrovici neće ići. A Đavo je jasno rekao da to ima Vučić da uradi. Ne kao da Đavo ne bi imao snage, imao bi, nego baš hoće da Srbin iseljava Srbiju sa Kosova.

Zna đavo da Srbe ne vredi poraziti, vremenom zbace jaram, nego da pokaže da su gnjide, koje same puze pred njim, a zapravo puze pred sobom.

Nego, da ostavimo mi Vučića u paklenim mukama i da se okrenemo ostalim Srbima kojima stvarno nije jasno šta to piše u Sporazumu. A takvih je, verujte, mnogo.

Hajde svako po primerak Sporazuma da uvek ima sa sobom i da u svojoj sredini svima lepo objasni o čemu se tu radi. Prvo svojoj porodici. Da niko ne ustane od stola dok svima ne bude jasno. Pa onda komšiluk, pa prijatelji, pa kolege s posla i tako redom.

Sto hiljada Srba sa Kosova je savršeno razumelo u čemu je stvar. Hajde da u narednih 30 dana još dva miliona Srba shvati to isto.

Neka Đavo drži medije, hajde mi da probijemo blokadu svojim angažmanom. Samo tu gde živimo i radimo.

Pa se vidimo 28.juna. Mi imamo Vidovdan i nama drugi datum ne treba.


Izvor: Novi Standard

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Crtice o Vučiću

* Obavezna polja