Petog juna 2017. godine Crna Gora je postala članica NATO. Režim u Podgorici je to doživeo kao rešenje svih zemaljskih problema, ili kao prelazak iz socijalizma u komunizam, kako se nekada smatralo kod njihovih ideoloških prethodnika u Titogradu. Najdalje u ovom ideološkom delirijumu, koji je pratila i patološka rusfobija, je otišao, kako to i prilikuje položaju de iure najmoćnijeg čoveka u Crnoj Gori (de facto najmoćniji čovek Đukanović vreme uglavnom provodi u Dubajiu), bivši policajac iz Mojkovca, sada premijer Crne Gore, Duško Marković. Kao potpredsednik vlade u oktobru 2015. godine on je na tribini u Pljevljima tvrdio da je “NATO najveći civilizacijski okvir“. 1 Isti čovek, sada sa pozicije predsednika vlade članice NATO, je srećan i “razume“ što ga je američki predsednik grubo i uličarski odgurnuo na Samitu NATO u maju 2017. Sa druge strane, Rusi su za njega “necivilizovani “, “primitivni“ i “destruktivni“. 2

Međutim, ulazak u NATO nije rešio problem sa katastrofalnom ekonomskom situacijom i kriminalom u Crnoj Gori. Naprotiv, socijalni protesti poput onog koji predvode majke kojima su uskraćena socijalna davanja i kriminalni obračuni po crnogorskim gradovima ne jenjavaju. Samo nekoliko nedelja posle ulaska Crne Gore u “najveći civilizacijski okvir“, majke korisnice naknade za troje i više dece su protestvovale zato što su im naknade smanjene sa 264 na 144 evra. To je bio nastavak protesta koji traju mesecima i koji dovode do blokade saobraćajnica i ustanova u glavnom gradu, neretko i do sukoba sa policijom, što ostavlja više nego mučan utisak u javnosti. Takođe, kriminalni obračuni u Podgorici, Nikšiću, Baru, Budvi i Kotoru su skoro svakodnevni.

Međutim, ono što posebno brine crnogorsku vlast je uspon opozicije. Ona se približava koti od 51%. Opozicija je u poslednjih nekoliko meseci osvojila najbogatiju crnogorsku opštinu Budvu, zatim Kotor i Herceg Novi, uspešno je sprovela i bojkot u Đukanovićevom rodnom Nikšiću (na izbore izašlo samo 1/3 glasača).

Zato je u kriminalalizovanom Đukanovićevom okruženju, “pojačanom“ Bebom Popovićem i Pink TV-om iz Srbije, očigledno“ zaključeno“ da se se opozicija mora uništiti, uprkos ostvarenju velikog cilja članstva Crne Gore u NATO.

Prvi na udaru je bio Demokratski front (DF) kao najveća opoziciona grupacija. Mihailo Čađenović, vozač poslanika i vođe Nove srpske demokratije Andrije Mandića, uhapšen je 7. februara 2017. godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnji da je pripadnik terorističke “proruske“ organizacije koja je navodno trebalo da izvrši državni udar. Nekoliko dana kasnije, na zahtev glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, Administrativni odbor Skupštine Crne Gore predložio je Skupštini CG da ukine imunitet poslanicima Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Katnić je bez ikakavog pravnog dokaza osumnjičio poslanike za stvaranje “terorističke“ organizacije. Katnić je nakon ulaska u CG u NATO izneo i nove optužbe protiv opozicije

U tom kontekstu, poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Crne Gore su početkom jula 2017. na zahtev specijalnog državnog tužioca ukinuli imunitet poslaniku Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću. Optužen je za “pranje novca“. Da bi apsurd bio potpun, sporni novac (oko 30.000 dolara) je bio i na računu Prve banke u vlasništvu Đukanovićevog brata Aca, koji nije ni pomenut u zahtevu specijalnog državnog tužioca(!?)

Na osnovu ovakvih optužbi, hapšenje poslanika opozicije u novoj državi članici NATO je trebalo da usledi u julu 2017. Međutim, poslanici DF su se okupili u Narodnoj skupštini spremni da pruže otpor. Da bi situacija bila još nezgodnija za vlasti, u zgradi Narodne skupštine se pojavio i nemački ambasador, podršku su dali Doris Pak i nemačka SDP, ispred zdanja se pojavio i mitropolit crnogorsko- primorski. 3 Predsednik Narodne skupštine Brajović, inače pripadnik sekte zvane CPC, je napravio dodatni skandal jer nije dozvolio mitropolitu da uđe u zdanje. Tim povodom mitropolit Amfilohije je upozorio da je situacija “veoma ozbiljna“ u CG. Takođe, povodom farse zvane državni udar, on je podsetio javnost da su optužene penzionerke (“teroristi iz Srbije“) od preko 60 godina, „osam mjeseci u samici, bez prozora pod neonskim svetlima“. Konačno, DF je najavio i dolazak svojih pristalica ispred Narodne skupštine i velike demonstracije u slučaju hapšenja.

Sve ovo je bilo previše (privremeno?) za Đukanovića i njegovo kriminalno okruženje. Zato je Đukanovićeva marioneta predsednik Vujanović 3. jula 2017. u pismu Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću zatražio da on donese upustvo kojim će Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću saopštiti da “nema potrebe“ za pritvorom i da se poslanik Nebojša Medojević može braniti sa slobode.

U istom periodu, vlast podstiče i sukobe u manjim opoziconim partijama poput Demosa i SNP. U Demosu “pobunu konstruktivnih snaga“ predvodi Goran Danilović, u SNP Aleksandar Damjanović.

Kako Srbija reaguje na ovu represiju u Crnoj Gori i obračune sa opozicijom i SPC koji podsećaju na afričke zemlje?

Ambasada Srbije u Crnoj Gori na čelu sa (bivšim fudbalerom i profesorom na Megatrendu) Zoranom Bingulcem daje neskrivenu podršku vlastima u Podgorici umesto da štiti državljane Srbije.

Konzul Srbije u Crnoj Gori, izvesna Dragana Vapa, je vršila pritisak na pritvorenike povodom državnog udara da priznaju krivicu u najmanje dva slučaja, izveštavaju podgorički opozicioni mediji:

“Milić je druga srpska državljanka koja svjedoči o pritiscima ambasade Srbije na uhapšene hodočasnike, koji se skoro godinu dana nalaze u spuškom zatvoru. Prošle nedelje Aleksandar Čurović je javno saopštio da je pod pritiskom priznao krivicu, te da ga je u zatvoru obilazila konzul Srbije Dragana Vapa, koja ga je savetovala da prizna da je član kriminalne organizacije“.4

Takođe, tužilac Katnić (inače osumnjičen za ratne zločine iz 1991. od strane opozicije) koji kao u delirijumu predvodi progon opozicije i srpskih državljana, je posebno zahvalan na podršci koju dobija iz Srbije. U intervjuu za RTCG u junu 2017. ističe: „Dokazi koje smo dobili iz Srbije su važni i posebno smo zahvalni na toj pomoći“, rekao je crnogorski tužilac navodeći da su mu posebno pomogle srpske bezbedonosne službe. Takođe, specijalni tužilac je ponovio da je „postojala uloga stranog elementa inspirisanog iz ruskih nacionalističkih centara“. (Suđenje ruskim, srpskim i crnogorskim državljanima optuženim za navodni pokušaj nasilne smene vlasti je inače zakazano je za 19. jul 2017.).

Govoreći o zahtevu za skidanje imuniteta i privođenje poslanika opozicionog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, Katnić je zaključio da „postoje elementi koji ukazuju da je pritvor potreban“.

Konačno, svoj doprinos represiji u CG daje i najbolji prijatelj podgoričkog režima, srpski predsednik Aleksandar Vučić: “Postoje nepobitni dokazi da su određena lica, i to nisu radili ovi koji su uhapšeni, pratila put kretanja premijera Crne Gore na dnevnom nivou, u svakoj sekundi i obaveštavali druga lica koja je trebalo da postupe po tome. Pronađen je i novac, oko 125.000 evra, uniforme i druge stvari“, rekao je Vučić na konferenciji za štampu u oktobru 2016.

Sa druge strane, u junu i julu 2017. on upadljivo ćuti o progonu opozicije, srpskih državljana i ponižavanju SPC kao i podršci koju srpska diplomatija i bezebedonosne službe daju Đukanoviću i njegovom kriminalnom, srbofobskom i rusofobskom režimu. Ipak, svestan mogućih posledica takvog ponašanja po svoj rejting u Srbiji, on je pokušao u svom stilu (ili po preporuci Blera i Kembela, svojih medijskih savetnika) da skrene pažnju “patriotskom i hrabrom“ osudom izjave crnogorskog ministra inostranih poslova koji je konstatovao ono što je očigledno: Crnogorski vojnici kao deo NATO mogu budu uključeni u misiju KFOR na Kosovu i Metohiji.5

______________________________________

1 “Marković: Nato je najveći civilizacijski okvir“, 6.10.2015. http://www.cdm.me/politika/markovic-nato-je-najveci-civilizacijski-okvir

2 “Hvala Trampu što me gurnuo“ 13. jun 2017. Srpski telegraf, www.telegraf.rs/vesti/2829019-hvala-trampu-sto-me-je-gurnuo-jer-je-to-crnu-goru-ucinilo-poznatom-u-svetu-crnogorski-premijer-zahvalan-zbog-incidenta-video““Marković: Ponašanje Rusije je primitivno i destruktivno“, TV N 1 31.5.2017. http://rs.n1info.com/a252786/Svet/Region/Markovic-Ponasanje-Rusije-primitivno-i-destruktivno.html

3 http://www.vijesti.me/vijesti/njemacki-sdp-brine-nas-najava-hapsenja-medojevica-945235

4 “Ambasada Srbije vršila pritisak i na Branku Milić“, IN4S 21. jun 2017.www.in4s.net/branku-milic-pokusavala-da-slomi-ambasada-srbije/

5 “Vučić: Srbe na Kosovu neće napadati ni NATO ni Crna Gora“, 30.6.2017, http://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/67116-vucic-srbe-na-kosovu-nece-napadati-ni-nato-ni-crna-gora


Izvor: Fond Strateške Kulture

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Đukanovićev obračun sa opozicijom uz pomoć srpskih prijatelja

* Obavezna polja