iscenkoGrađanski ratovi koji se vode na ruševinama država koje su se raspale – mogu trajati decenijama, pa čak i stolećima.

Aktuelni primer je – Somalija. Ali, sve dok država postoji, moguće trajanje rata, uključujući i građanski, određuju njeni ekonomski resursi.

Jer, dok je ekonomija u stanju da obezbeđuje potrebe armije, stanovništva i državnih struktura – država će voditi rat, čak i ako njena armija trpi poraz za porazom. A čim se ekonomija uruši – postaje neizbežan ili raspad države ili njena kapitulacija.

Današnja Ukrajina ne vodi prosto građanski rat. Njena ekonomija već više ne postoji.

Pad proizvodnje u osnovnim privrednim granama na kojima počiva državni budžet (metalurgiji, hemijskoj industriji, porizvodnji cevi…) već u prva dva meseca 2015. dostigao je 30-45 odsto. Praktično su se desetorostruko smanjile kupovine stanova i automobila. Cifre postaju iščezavajuće male.

U Kijevu se još obavljaju stotine takvih kupovina, ali su svi izgledi da ih od marta-aprila ostati samo desetine, a potom svesti na pojedinačne transakcije.

Kurs grivne prema dolaru – posle pada na 40 grivni za $ – Nacionalna banka održava sa ogromnom mukom, a i to samo u očekivanju kredita MMF. Međutim, ta politika je (zajedno sa deviznom panikom) već dovela do obustave uvoza i do brzog osiromašivanja izbora robe u prodavnicama.

Još malo pa će regioni Ukrajine, koji imaju osetnije proizvodne viškove, početi da zabranjuju njihov izvoz izvan granica regiona, a odatle do uvođenja regionalnog novca – više neće biti daleko.

ukrajina-3

Razume se, sve će to štititi regionalne armije, koje će lako biti formirati ako se ima u vidu koliko je oružja u „slobodnom opticaju“ i koliko je kadrova sa višemesečnim borbenim iskustvom.

Moglo bi se reći da je Ukrajina danas pred izborom: kapitulacija ili raspad. Moglo bi – kad bi sadašnja kijevska vlast bila u stanju da kapitulira. Samo, ona to ne može da učini jer njenim pripadnicima količina već počinjenih zločina garantuje doživotni zatvor. Ako ih narod pre toga ne rastrgne.

Dakle: raspad Ukrajine je neizbežan.

U ekonomiji (Ukrajine) se raspad već dogodio. Ukrajinske ekonomije više naprosto nema.

Nema ni rezervi deviza i zlata koje su Ukrajini omogućile da preživi prošlu godinu. A MMF zasad ne da Kijevu novac, a ako ga i da (obećao je 17,5 milijardi za četiri godine) – to će biti premalo. Jer, 4-5 milijardi dolara gosišnje – neće biti dovoljno ni za pokrivanje tekućih dugova. Svojih prihoda – budžet Ukrajine nema. Sve u svemu: kolaps.

Jedina utešna okolnost je što Ukrajina, za razliku od Somalije, nije u Africi, pa bi njen dalji pad do naturalne privrede i vojnog neofeudalizma nanosio štetu i Evropi i Rusiji. Zato neće biti dozvoljeno da njena agonija dugo traje – Brisel i Moskva će biti prisiljeni da zavode red.

Ovo znači da će većina građana, države koja vrtoglavom brzinom iščezava, ipak imati šansu da se spasu za račun humnitrne pomoći i da počnu život ispočetka…


Izvor: Fakti

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Ukrajina – država koja nestaje

* Obavezna polja