Juzni tokPre izvesnog vremena, tačnije 7-og decembra počela je gradnja istorijskog projekta pre svega za Rusiju, a kako se čini i za Srbiju i ceo Balkan. Dakle radi se o Južnom toku. Predviđeno je da gasovod ima dva kraka, i to jedan preko Srbije do Mađarske, Slovenije i Austrije a odatle dalje do ostalih zemalja Zapadne Evrope. Drugi krak će od Bugarske ići preko Grčke do Italije.

Za Srbiju će gasovod biti od velikog značaja, i to iz tri razloga:

Ekonomski razlog

– Vrednost radova kroz Srbiju procenjena je na 1,7 milijardi evra. U izgradnji gasovoda kroz Srbiju, između ostalog će graditi i preduzeća iz Srbije. Formirano je zajedničko preduzeće Srbije i Gasproma, Južni tok Srbija koje bi trebalo da zaposli oko 500 ljudi, a u vremenu ekonomske propasti Srbije svako radno mesto je zlata vredno. Kroz ovaj gasovod bi trebalo da prolazi 63 milijardi metara kubnih gasa (do 2018-me godine, kada je planirano da gasovod bude u potpunosti funkcionalan), A Srbija bi samo od tranzita mogla da zarađuje i do 200 miliona evra godišnje.

Pored toga u Srbiji je planirano i već izgrađeno gasno skladište u Banatskom dvoru, koje će služiti za snabdevanje gasom u slučaju havarija na gasovodu. Ono što bi trebalo naglasiti je i to da se otvara mogućnost da gas dobijamo direktno iz Rusije po povoljnijoj ceni, iz razloga što neće biti posrednika u kupovini kao što je trenutno slučaj da gas kupujemo od Mađara po ugovoru iz vremena Slobodana Miloševića, i pod sankcijama, a koji je veoma nepovoljan po nas.

Vojno-bezbednosni razlog

– Svima je jasno da projekat čija se vrednost procenjuje na 16 milijardi evra, ne sme ostati nebezbedan u vojnom smislu te reči. Rusija će, u skorijoj budućnosti, na neki način morati da i vojno zaštiti svoj istorijski poduhvat. Ja sam mišljenja da je humanitarni centar u Nišu izgrađen upravo iz tih razloga, i da postoji velika verovatnoća da će humanitarni centar prerasti u vojnu bazu Rusije. A što se tiče samog centra u Nišu, on ispunjava sve uslove da preraste u vojnu bazu, počevši od strateškog položaja Niša (strategijski pravac Beograd-Skoplje-Atina,čvorište puteva za Atinu preko Skoplja i Istambul preko Sofije), pa do aerodromske infrastrukture koja ispunjava uslove za vojno korišćenje istog. Pored toga gasovod Južni tok je prilika za trijumfalni povratak Rusije na Balkan, i njeno veće prisustvo, a samim tim i veća bezbednost za Srbiju.

juzni tok 1

Geostrateški razlog Južnog toka

– Kao što je na početku rečeno gasovod ima dva kraka, prvi kroz Srbiju, a drugi kroz Grčku.

Ovo želim da istaknem iz razloga što gasovod zaobilazi teritorije Albanije i Hrvatske. Što se tiče Hrvatske ona gas može kupovati (u budućnosti) iz Srbije, Slovenije ili Mađarske. A što se tiče Albanije (misli se na sve Albance na Balkanu) slika je potpuno drugačija. Naime, gasovod ima izgled svojevrsnog trougla, jer će krak iz Srbije voditi ka Republici Srpskoj. A u perspektivi se razmatra izgradnja gasovodne mreže i kroz Makedoniju a koja će doći iz Srbije ili iz Grčke. Dakle, iz ovoga ostaju izopšteni Crnogorci i Albanci. Crna Gora može to rešiti u dogovoru sa našim državama Srbijom ili Republikom Srpskom. A šta je sa Albancima?

Pa oni će zavisiti od Srbije ili od Grčke. Ali pošto oni uporno pokušavaju da u potpunosti unište kakve takve odnose sa pomenutim pravoslavnim državama, ne znam da li će im se to ikad isplatiti ili im se možda obije o glavu, sa nesagledivim posledicama po njih. Ako Albanci i dalje insistiraju na Velikoj Albaniji, koja obuhvata teritorije pravoslavnih zemalja na Balkanu, i ne prezaju čak i da zbog te ideje ratuju, suočiće se sa ekonomskom, vojnom i demografskom katastrofom. Albanci moraju da shvate da izgradnjom Južnog toka njihova geopolitička i geostrateška pozicija naglo slabi. S ovim u vezi treba istaći da je za to zaslužan u neuspeh Amerikanaca u vezi projekta Nabuko, koji bi trebao da bude konkurent ruskom Južnom toku (inače Amerikanci su planirali da krak tog gasovoda vodi iz Bugarske preko Drača u Albaniji do teritorije Italije).

Na kraju bih zaključio da je ovo istorijska šansa naše zemlje koju ne smemo propustiti jer će ova investicija pokrenuti celokupnu srpsku privredu a ujedno to će nas izbaciti iz položaja u koji se trenutno nalazimo, jer će Hrvati a posebno Albanci verovatno morati da redefinišu odnose prema Srbiji i Srbima.


Izvor: Evroazija

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Geostrateški značaj Južnog toka

* Obavezna polja