branko-zujovicШто се тиче политичке и привредне сарадње са Русијом, пажња српске јавности у последње време усмерена је на две ствари. То су увезане европске игре око „Јужног тока“ и питања Украјине, односно еластичан став Београда по том питању.

На обећања о ширењу сарадње са Русијом, нарочито у области наменске индустрије, потпуно се заборавило. Као руком однета су олако изречена обећања о отварању најсавременије фабрике сложених борбених система, сличне некадашњем „Ђури Ђаковићу“. Нико више не говори ни о обнови српског ваздухопловства, односно о куповини нових „мигова“.

Ту не рачунам изјаву министра одбране Братислава Гашића, дату с почетка маја, да Србија не одустаје од набавке нових авиона, али да тренутно за то нема новца. У следећој реченици министар је истакао да ће ове године, ипак, уследити значајна инфраструктурна улагања и опремања армије. То је логички поредак једнак његовој изјави од понедељка да је наменска индустрија најстабилнија у привреди Србије, датој у време док су радници те исте индустрије у Ваљеву штрајковали због минималних плата и рачуна који је годинама у блокади.

Београд је, подсетимо, требало да купи десет до дванаест „мигова 29М2”, ракетне системе „панцир“ и „бук“. Говорило се и о стратегијском ПВО систему С-300, који може да испаљује и пројектиле С-400, као и о руским радарским системима недодирљивим за најновије антирадарске ракете западне производње.

Поврх свега, са руске стране нуђени су кредити, али и заборављени „бартер“ аранжмани, односно директна замена производа и услуга. Слично као и код финансирања „Јужног тока“, руска страна била је вољда да пружи најповољније услове Србији, упркос чињеници да су руски борбени авиони знатно јефтинији од конкурентских са запада.

Шта више, почетком јуна ове године објављено је да српска војска од 24. маја више није располагалани ни једним исправним ловачким авионом. Разлог је био изостанак набавке акумулатора за „мигове“, због несташице новца и бирократизованог система набавки. Вест је пренела агенција „Бета“, па јој с разлогом поклањам дужну пажњу.

Mig-29M2 1

Пре две године знало се одлично да новца у Србији неће бити, па се ипак нашироко обећавало. Новца неће бити ни следеће, ни оне тамо, ни 2017. године, ни касније. Зато постоје флоскуле, као што је она о најширој сарадњи са Русијом, али без делотворне акције да се искористе понуђене повољности. У демагогији се иде дотле да се Србија пореди са бившом Југославијом и њеном политиком „моста“ између истока и запада.

Овде вреди поменути промењиве изјаве српских лидера. Они с времена на време тврде да ће Србија остати неутрална, а с времена на време елегантно изоставе директан одговор на питање о евентуалном војном опредељењу, односно учлањењу у НАТО пакт. Неке од последњих изјава уопште нису искључивале могућност будућег ступања Србије у западни војни савез.

На жалост, Србија нема потенцијале Југославије. Она је више објект него субјект међународне политике. Посматрано у дугорочном контексту европских интеграција Београда, стратешка сарадња са Русијом је тек лепа, нереална жеља.

Обећања о сарадњи, дата у контексту претприступних преговора и ужурбаног испуњавања услова са запада, могу бити искоришћена једино за политичку куповину времена. Баш као што су средњорочно искоришћене поменуте најаве о отварању најсавременије фабрике и куповини авиона.

Сурова стварност је да ће српска спољна политика из месеца у месец, из године у годину, морати све више да се усклађује са спољном политиком Европске уније, која се неће тако брзо ослободити америчких диктата. Све и да енергетско, политичко и војно питање Украјине сутра испари, а косметско прекосутра, стратешка сарадња са Русијом не би била могућа.

Уосталом, чланство у НАТО пакту до сада се подразумевало за сваку источноевропску земљу која је ступала у ЕУ. Све остало је развлачење политичке лопте на средини терена.


Извор: Глас Русије

Коментари

3 Коментара на Заборављене приче о војној сарадњи са Русијом

  1. Коментар од Griffin:

    Malo je drzava koje se mogu pohvaliti da imaju novca za kupovinu naoruzanja. Pa i one cesto odugovlace sa novinama.Uglavnom drzave nikad i nemaju novac za novo oruzje, jer su druge stvari uvek prece,normalno ako ne kane u neki sukob i to brzo. Zato se nikad i ne razmislja o kesu, vec se dovijaju kako znaju i umeju. Robne razmene,krediti i sl. Ovde je jasno da Srbija u ovoj situaciji od zapada ne moze ocekivati pomoc kad je naoruzanje u pitanju.Jasno i zasto.A od Rusije trenutno,i ako cemo posteno, nemaju petlju da uzimaju nista iz tog asortimana.Cak i da poklanjaju.Ceo svet uvodi sankcije Rusiji,a mi zaslepljeni sa EU da uzimamo borbene avione ili jos gore,PVO sisteme? Pa mislim..Toliko talasanje niko iz vlasti ne bi otrpeo na nogama,fotelju da i ne pominjem a da ostane na EU putu..Jednostavno NECE da zalaze u te vode trenutno.Dao bi Putin svakakve pogodnosti,ali nasi digli ruke. 99% sam siguran da je tako.Para nemamo, i pare za nove avione nikad necemo ni imati.I onaj ko treba da zna,zna kako mozemo do njih doci.Pa mi ne mozemo ni M-21 da uvedemo u naoruzanje u nekom iole solidnom ritmu.Pred skupstinom zastavni vod,pre neki dan, jos uvek tegli masni i izlizani M-70.A ovamo da se nadamo koje cemu tipa S-350 Vityaz ili S-300/400 i sl. Ludilo.

  2. Коментар од gladijator svjatoslav:

    Vučić na CNN priča kako je Gavrilo Princip terorista i da je Srbija kriva za 1.svetski rat. Da li ovaj čovek zna da je Ferdinand pretio Nemcima da će ih sve pokrstiti u katolike jer su Nemci većinom protestanti. Dva puta je u Austriji neuspešno izvršen atentat na Ferdinanda. Apis je na sudjenju rekao da je Gavrilu dao pištolj marke luger sa dva metka. Nemci su u Sarajevo doveli meksičkog profesionalnog ubicu koji je usmrtio Ferdinanda, Sofiju, Poćoreka ranio u guzicu a dva zrna su završila u automobilu. Nije pucano iz lugera. Nažalost Gavrilo je bio mlad i neiskusan čovek iako je pucao na Ferdinanda on je promašio. Od straha nije ni bombu aktivirao. Kusturica je hteo reviziju sudjenja Gavrilu ali tad bi se otkrila prava istina da Srbi nisu ubili Ferdinanda, već su to uradili Nemci zato što je Ferdinand bio protiv rata. Veliku su cenu platili Srbijanci 1.500.000 mrtvih za laž Nemačke koja je ubica Ferdinanda. Isto se to dogodilo 1999.g posle izveštaja iz Račka koji je bio lažan Srbija je bez dozvole Ujedinjenih nacija bomardovana osiromašenim uranijumom. Ako Nikolić veruje u boga onda trba ovog lopova da uhapsi kao što se to dogodilo Sanaderu u hrvatskoj. Njegove laži i lopovluk nisu prihvatljive za jednog hrišćanina. Čak šta više on mrzi Srbiju i Srbijance pa se zato druži sa lopovima, Dinkić savetnik, Guzenbauer, Dominik Štros Kan, Beko, svi umešani u aferu hipo grup pranja kiparskih para – 18milijardi evra. Nikolića je o tome upoznao Domagoj Margetić. Zato predsedniče Nikoliću uhapsite vučića da i vi ne bi postali sumnjivi.Jer vaše društvo je patrijarh žIrinej a ne lopovi i lažovi. Ako volite iskreno Rusiju i verujete u boga uradite ovo.

  3. Коментар од Vladimir:

    Bogami, ako se ne okrenemo majci Rusiji, i ne odbacimo tu budalastinu od EU, nestacemo sa mape naroda. Ne razumem kako je moguce da postoje ljudi koji veruju u zapadne vrednosti i pored svega sto nam je zapad ucinio (dugogodisnje sankcije, bombardovanje…i jos mnogo raznih ponizenja). Osvestite se Srbi. Nas jedini put je Rusija. A opstanak na Balkanu bi nam obezbedilo samo dobro i moderno naoruzanje koje Rusija ima i hoce da nam proda. Da se razumemo, nisam ja za rat (samo bih voleo da vratimo nase teritorije), ali da smo ’99 imali sisteme S-300, ne bi nas ni bombardovali. Srpski narod nema vise nadu, zahvaljujuci tim prodanim dusama koje nas vode, ali moramo naci snage da se odupremo tom Novom svetskom poretku koji nam natura vrednosti koje ne pripadaju nasem pravoslavnom bicu (Gej Parada srama, NVO i slicne stvari koje ne treba da dozvolimo u Srbiji). Treba se prikljuciti Evro Azijskoj uniji na celu sa Rusijom i u njij naci svoj put.

Оставите коментар

Оставите коментар на Заборављене приче о војној сарадњи са Русијом

* Обавезна поља