Parada Pobede posvećena 68. godišnjici velike sovjetske i ruske pobede u Drugom svetskom ratu održana je gde i prva – na moskovskom Crvenom trgu.

ruska vojska 2

Parada je počela tačno u 10 časova.

Prethodno je bio obustavljen saobraćaj u svim centralnim ulicama Moskve, ali su zato cele porodice mogle da slobodno šetaju gradom i čestitaju praznik ratnim veteranima.

Parada je počela smotrom postrojenih jedinica Moskovskog garnizona i raportom ministra odbrane Ruske Federacije generala armije Sergeja Šojgua vrhovnom komandantu Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Crvenim trgom je potom – u paradnom stroju – promarširalo više od 11 hiljada pripadnika Oružanih snaga RF i pitomaca vojnih akademija.

Prvi put su na paradi učestvovali kadeti Aksajskog kozačkog kadetskog korpusa, a posle trogodišnje pauze u marševsku kolonu su se vratili i polaznici Moskovske suvorovske vojne i Nahimovske vojno-pomorske akademije.

Posle pešadijskih kolona, Crvenim trgom je prošla vojna tehnika: oklopna vozila „Tigar“, BTR-82A, tenkovi T-90A, samohodne haubice „Msta-S“, zenitno-raketni kompleksi „Buk-M2“, raketni sistemi S-400 „Trijumf“, raketno-topovski kompleksi „Pancir-S1“ i raketni kompleksi „Iskander-M“ i „Topolj-M“.

„Tačku“ na 68-mu paradu stavili su avioni Ratnog vazduhoplovstva Rusije. Viđene su grupe i operativno-tehničke avijacije i teški transportni avioni.

Piloti akrobatskih grupa „Striži“ i „Ruski vitezovi“ leteli su nad glavnim trgom Rusije u sastavu od deset aviona Su-27 i MiG-29.

ruska vojska

Na paradi je svirao svodni vojni orkestar Moskovskog garnizona.

Učesnicima parade i građanima Rusije, koji su je posmatrali pored malih ekrana, obratio se Vladimir Putin, ovim rečima:

Uvaženi građani Rusije

Dragi veterani!

Drugovi vojnici i mornari, podoficiri i vojne starešine!

Drugovi oficiri, generali i admirali!

Čestitam Vam Dan Pobede!

Dan slave našeg naroda koji je slomio nacizam!

Prošlo je već 68 godina otkako je završen Veliki Otadžbinski rat, ali sećanje na njega ne bledi, ono se prenosi sa generacije na generaciju, od roditelja deci, od srca srcu.

I glavna sila takve svete bliskosti je ljubav prema Rusiji, prema rođenoj kući, prema bližnjima, prema svojoj porodici. Ove vrednosti nas objedinjuju i danas. Za njih se herojski borio ceo naš narod.

Uvek ćemo pamtiti da su upravo Rusija i Sovjetski Savez razbili krvoločne, nadmene nacističke planove koji su u osnovi imali mržnju prema čoveku, da nisu dozvolili da fašisti zavladaju svetom. Naš vojnik je nesebično odbranio slobodu i nezavisnost, odbranio je svoju Otadžbinu, oslobodio Evropu i pobedio, a ta veličanstvena pobeda će na vekove ostati zapamćena u istoriji.

Dragi naši veterani!

Vi ste uvek smatrali da su blagostanje i bezbednost Otadžbine najviši smisao, a patriotizam je učvršćivao vaše borbeno bratstvo, bio je iznad neprijatelja, bio je oslonac u žestokim borbama kod Moskve i u Staljingradu, u Kurskoj bici, na Dnjepru, davao vam je snagu u mukama blokiranog Lenjingrada, kalio vam je duh u nebrojenim bitkama na bezimenim tačkama, podržavao vas je u teškom radu u pozadini.

Vaše žrtve i gubici ničim se ne mogu izmeriti. Uvek ćemo poštovati vaš podvig, tugovati za poginulima i mučenima i uvek ćemo braniti istinu o ratu.

U ime Otadžbine naši su preci u svim vremenima dostizali najveće visine odvažnosti i neustrašivosti, iznenađivali su čitav svet svojom hrabrošću i monolitnošću i umećem da pobeđuju. Ove tradicije su primer za mlade generacije koje su više puta to i same dokazale braneći suverenitet i interese Rusije.

Mi se sećamo šta znači tragedija rata i učinićemo sve – sve da ga niko i nikada više ne otpočne, da ne preti našoj deci, našem domu i našoj zemlji. Učinićemo sve da ojačamo bezbednost planete.

Pobeda u maju ’45. – poziv je na uzbunu koja ozakonjuje život bez rata. To je sveti simbol vernosti Otadžbini koja živi u svakome od nas, simbol jedinstva višenacionalnog naroda Rusije, njegova bezgranična predanost korenima i svojoj istoriji.

Imamo obavezu da opravdamo nade svojih velikih dedova i očeva, obavezni smo da savladamo sve teškoće i prepreke i da našoj deci predamo prosperitetnu, slobodnu i silnu Rusiju.

Slava narodu-pobedniku!

Srećan Vam praznik! Čestitam Vam Dan Velike Pobede!

Slava Rusiji! Ura!“

Ruski lider je nakon parade -u društvu ministra odbrane – obišao veterane na svečanoj tribini i svakome pojedinačno čestitao Dan pobede.

 

Parade u 24 ruska grada sa 38.000 učesnika

„U 24 grada Ruske Federacije 9. maja 2013. godine održane su vojne parade posvećene 68. godišnjici Pobede sovjetskog naroda u Velikom otadžbinskom ratu. U paradi je učestvovalo više od 30 hiljada vojnika, oko 850 jedinica vojne tehnike, 68 aviona i helikoptera“ – saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Prve parade su održane u gradovima Istočnog vojnog okruga. U njima je učestvovalo oko 7 hiljada vojnika i oko 200 jedinica vojne tehnike.

U Centralnom vojnom okrugu na paradi je učestvovalo više od 3,5 hiljada vojnika i više od 100 jedinica vojne tehnike, a u Južnom vojnom okrugu – više od 8 hiljada vojnika i 200 jedinica tehnike.

U Sevastopolju je održana zajednička parada Crnomorske flote i Ratne mornarice Ukrajine.

A u Zapadnom vojnom okrugu u vojnim paradama je učestvovalo više od 19 hiljada vojnika, dok je vojna tehnika bila najbrojnija i iznosila je 300 jedinica.

Osim toga, svečane manifestacije održane su i u ruskim vojnim bazama u Tadžikistanu, Jermeniji Abhaziji i Južnoj Osetiji

 


Izvor: Fakti

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Parada u Moskvi

* Obavezna polja