Branko ŽujovićAnaliza RTS o Beogradu kao čistom dobitniku tobožnje trampe EU i Rusije (Ukrajina za Srbiju) svedoči da su medijski spinovi jedine čestice evropskih integracija Srbije

Iako od Nobelove nagrade za mir, kao mogućeg mešanca lepote i dobrih namera Ketrin Ešton, političke doslednosti Ivice Dačića i nedužnosti Hašima Tačija, nema perverznije novogodišnje teme, ovaj tekst neće biti opšta teorija balkanske relativnosti. Odabrana tema je manje bučna, ali podjednako razorna, samo na nižim energetskim poljima zvanične srpske politike.

Radio-televizija Srbije, koja nikada od državnog medija suštinski nije stasala u javni servis, u nedelju je na mrežnoj stranici objavila analizu dopisnice iz Beča. Više je to, na prvi pogled, šareni panoptikum snova naivne slikarke iz Kovačice, nego iscrpan analitički pogled na Stari kontinent iz Beča.

Ukratko, EU i Rusija su se nagodile, kaže dopisnica. Putin je, kao valjani džentlmen, iskočio na grudobran evropskih integracija i spasio Evropu. Odrešio je kesu, trampeći malo Srbiju za Ukrajinu. Albanija je pritom kažnjena na samitu evropskih lidera,uskraćivanjem statusa kandidata i eto sreće za proevropsku Srbiju: Beograd će biti most na evropskom putu „Kosova“, verovatno i Bosne i Hercegovine, a ne tamo neka kriminalom i korupcijom ophrvana Tirana.

Od izvora koji bi potkrepili ovaj, još od Jalte neviđen geopolitički rez, navedena je bečka diplomatska zajednica, kroz koju, pazite ovo, „kursiraju i nagoveštaji da unutrašnja logika ad hok situacije nije tek tako stvorena, već (je?) jednim delom usmeravana“. Ovo ni dobrano španovan evrosapiens iz kruga „dvojke“, sklon igri asocijacija, ne može da svari ni uz tri odobrena granta i dva prihvaćena IPA projekta!

Ipak, ovaj školski izveden spin javnog servisa više je nego dobar. U lidu teksta, konstatacija da je Vladimir Putin spasio EU. Eto, i krajinska kriza je prebrođena, a neobično je to da se ruski predsednik pojavio u ulozi spasioca evropske budućnosti. Od EU preuzeo je problem kome ona nije dorasla, a da se ne dotetura na rub ekonomske propasti.

dnevnik rts

Sledi još malo dimne zavese: jesu li politički stratezi u Briselu svesni ironije te situacije? Vide li tek sada paralelu sa spektakularno neuspešnom integracijom Rumunije i Bugarske u politički, ekonomski i pravni sistem evropskih spojenih sudova? Da li povremeno pomisle kako bi bilo zgodno da im Moskva otkupi i Grčku?

A onda, nakon malo razvlačenja činjenica na sredini terena, kontra iz očiglednog logičkog ofsajda: Albanija je ispala iz igre u Briselu, Srbija je konačno postala dobitnik evropskih integracija. Vraća se na stazu utabanu još na Berlinskom kongresu 1878. godine. Nervozni komentari u kosovskoj štampi, kaže se dalje, dokazuju da je Priština refleksno shvatila sve političke posledice formule „Albanija napolju“.

Preko Beograda u Evropu – to svakako ima svoju cenu, piše u analizi RTS. Iz beogradskog ugla, taj se modus zove „sa Prištinom u Evropu“ i takođe ima svoju cenu. Dobra stvar po Srbiju je da je ona tu cenu već platila. Za svega četiri godine, eto je u EU!

Šta više, nastavlja svoju lucidnu analizu dopisnica, formula „Albanija napolju“ pokazuje elemente presedana i u slučaju Bosne i Hercegovine. Pri tome je dejtonska Bosna u situaciji da bira put prema EU ili preko Zagreba, koji je već u EU ili preko Beograda.

Iskreno, više nesuvislosti na jednom mestu odavno nisam pročitao. Pa ipak, znam da većini, koja instiktivno očekuje neki kopernikanski obrt, sva ova šarena laža lepo izgleda. Niti je Srbija jednako značajna kao Ukrajina, niti je Kijev dao svoju poslednju reč, niti je Srbija još platila svoju evropsku cenu.

Naprotiv, sve govori da će Srbija plaćati sve više, onoliko koliko EU bude frustriranija zbog unutrašnjih problema i nemoći da ih reši. Uslova će, zakonomerno tome, biti još. Ako je Ukrajina bila prevelik zalogaj za Brisel, Srbija mu je kamen u dotrajaloj cipeli.

Otuda ove analize za pod jelku. Samo još da poverujete da će Deda Mraz zaista da dođe, kada već ne možete da se teleportujete u medijski prostor javnog servisa evropske Srbije u kome vas jedino sa nestrpljenjem očekuje, kako dopisnica reče, disfunkcionalna porodica zvana EU, ali blisko povezana kulturom, istorijom i relativnim blagostanjem, barem u odnosu na dobar deo sveta. E, u 2014. godini želim vam da postanete bliži deo tog dobrog sveta.


Izvor: Glas Rusije

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Vaše pravo da znate sve što Brisel poželi

* Obavezna polja