NJUJORK – Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Blumberg.

Brnabićeva je rekla da će kao premijerka nastaviti put koji je počeo njen prethodnik, sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. kada joj se završava mandat.

„EU je tamo gde mi idemo – to je jasno”, rekla je Brnabićeva.

„Mi imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vere”, navela je ona i ukazala na to da u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao našeg velikog brata, našeg zaštitnika.

Prema njenim rečima, ova osećanja se ne mogu zanemariti, „ali naš strateški put je EU”.

Podsećajući da je Vučić odbio da prati odluku Unije da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Blumberg navodi da Brnabićeva nije mogla da potvrdi da li će nastaviti taj stav ukoliko bude ugroženo pristupanje Srbije EU.

„Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je težak region”, rekla je Brnabić, za koju agencija napominje da ne pripada ni jednoj političkoj partiji i da je obrazovana u SAD i Britaniji.

Brnabićeva je rekla da postizanje napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom, kako je naveo Blumberg, sada zavisi od toga da Priština odobri neki stepen autonomije Srbima koji žive na severu KiM, a da će na samom kraju biti odlučeno o pitanju statusa.

„Bez obzira da li smo u potpunosti spremni 2020. da se pridružimo EU, to će opet zavisiti od EU da li želi da prihvati nove članice”, rekla je Brnabić.
Ona je dodala da nikada nije imala razloga da sumnja da će imati Vučićevu punu podršku za teška pitanja, ali i odrešene ruke da radi šta misli da je najbolje.

Na pitanje da li će moći da donosi odluke bez njegovog nadzora, ona je rekla „bila bih iznenađena kada ne bih”.

Tusk i Junker pozdravili agendu Junkerove

BRISEL – Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker čestitali su Ani Brnabić na izboru za premijera Srbije i formiranju nove Vlade Srbije i pozdravili ambicioznu agendu reformi njene vlade.

„Pozdravljamo ambicioznu agendu reformi koja će, zajedno sa sve većim usaglašavanjem u spoljnoj politici i stalnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine, pokrenuti Srbiju napred na njenom evropskom putu”, navodi se u pismu Tuska i Junkera, koje je objavljeno na sajtu EU.

Oni su ponovili „nedvosmislenu podršku” Unije evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

„I ponovo vas uveravamo na našu spremnost da vas podržimo na vašem putu integracija”, naglasili su oni.

Tusk i Junker poručili su da se raduju bliskoj saradnji sa Brnabićevom i njenom vladom kako bi se očuvala stabilnost i unapredio napredak Srbije, regiona i cele Ervope.

SRS i DSS pozivaju Vučića da se oglasi povod izjave Brnabić

Izjavu premijerke Ane Brnabić da će se „Srbija, ako bude morala da bira između bližih veza s Rusijom i članstva u EU, odlučiti za EU” izazvala je negodovanje SRS i DS S, koje traže izjašnjavanje predsednika Srbije i javnu debatu o članstvu u Uniji.

„Prilikom izbora Brnabić za predsednika Vlade jedino se srpski radikali nisu bavili sporednim stvarima, na koje je Vučićev režim danima skretao pažnju. Znali smo da je ona ( Brnabić) nametnuta i da će Zapad preko nje vršiti pritisak na Aleksandra Vučića. Na to smo upozoravali skupštinsku većinu”, ističe Srpska radikalna stranka u saopštenju.

Izjave Brnabić američkoj agenciji Blumberg nedvosmisleno pokazuju da će nova-stara Vlada okrenuti leđa Ruskoj Federaciji i da oni ne priznaju Ustavom utvrđen status Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija koja je sastavni deo Republike Srbije, naglašavaju srpski radikali i ocenjuju da su ovakve izjave veoma štetne i da predstavljaju opasnost po opstanak Srbije.

SRS, s tim u vezi, poziva predsednika Vučića da se kao šef države javno oglasi povodom ovih „opasnih” izjava predsednika Vlade i da obavesti javnost da li premijer ima njegovu saglasnost za ovakvu politiku.

Predsednik DS S Miloš Jovanović smatra da je izjava Brnabić ogolila politiku po kojoj, iznad svega, pa, smatra on, i iznad same Srbije, stoji Evropska unija.

„Brnabić izjavom zapravo potvrđuje da će Vlada nastaviti politiku ispunjavanja političkih i ekonomskih interesa Zapada, koja se u Srbiji intenzivno sprovodi od 2008. godine, umesto proklamovane politike održavanja pune ravnoteže i dobrih odnosa između EU i Ruske Federacije”, navodi se u saopštenju.

Jovanović je najoštrije osudio „pogubnu i krajnje neinteligentnu politiku” jer se, kaže, EU nalazi u dubokoj krizi i neće se širiti barem narednih 10 godina, a i sve kada bi se širila od Srbije će biti tražen ne samo raskid sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, već i priznavanje secesije Kosova, na šta je ova vlast očigledno spremna.

„Gospođica Brnabić za sebe može da bira šta god želi, ali kada je u pitanju država – narod će biti taj koji će odlučivati. Zato je poslednji trenutak da se u Srbiji povede javna debata o odnosima sa EU i da odluku kojim putem Srbija treba da ide donesu građani na referendumu, a ne politička elita koja je kod naroda izgubila svako poverenje”, zatražio je on.


Izvor: Tanjug

Ostavite komentar

Ostavite komentar na Ana Brnabić – Srbija će birati EU a ne Rusiju

* Obavezna polja