Убиство Оливера Ивановића и покушај укидања Специјалног суда за злочине ОВК централне теме расправе пред Саветом безбедности УН. Нова иницијатива Запада да се промени формат седница Савета безбедности о Косову и мандат Унмика. Русија, Кина, Казахстан и Србија против.

Осуда убиства Оливера Ивановића и покушај 43 посланика косовског парламента да укину Специјални суд за злочине ОВК питања су око којих су се, после дужег времена, сложили листом сви амбасадори држава чланица Савета безбедности УН, али се јединство у најмоћнијем телу светске организације једнако брзо распало због дијаметралних ставова о будућности мисије УН на Косову.

Суштински, нови план на основу којег би утицај УНМИК-а постепено био смањиван и на концу укинут представио је холандски амбасадор Карел ван Остером, који је у неколико тачака представио идеју на који би се начин у будућности пред Саветом безбедности расправљало о стању на Косову.

Према његовим речима, Савет безбености би на консултацијама уместо на седницама и два наместо четири пута годишње, расправљао о ситуацији на Косову, уз озбиљну промену мандата и обима мисије УН на Косову.

У последњих десет година западне државе су у неколико наврата покушавале да смање или укину мисију УН на Косову, махом кроз буџет Уједињених наација, али та настојања из различитих разлога нису уродила плодом.

Америчка амбасадорка при УН, Ники Хејли је рекла да је давно прошло време за промену мандата УНМИК-а и апеловала на лидере држава чланица да с пажњом воде рачуна о ограниченим средствима којима располаже УН.

Сличан став изнели су и амбасадори Шведске, Пољске, Британије и Француске, те косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку.

Истовремено, Москва се још једном снажно успротивила промени мандата мисије УН на Косову и промени формата у којем се о питању Косова расправља пред Саветом безбености. Сличан став изнели су представници Каазахстана и Кине.

Кина и српски министар спољних послова Ивица Дачић су подржали даљи рад УНМИК-а у пуном капацитету, како би та мисија могла успешно да се носи са комплексним проблемима на Косову.

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја је такође упозорио на “клановске односе у косовским властима, опасност коју представља повратак радикалних исламиста са Блиског истока, позиве за стравање Велике Албаније, те маргинализовање умереним политичких снага у Приштини.

 

Убиство Оливера Ивановића и покушај укидања Специјалног суда

Убиство Оливера Ивановића је безуман терористички чин, рекао је Дачић пред Саветом безбедности УН, додајући да је Србија упутила писмо УНМИК-у и Еулексу тражећи учешће у истрази о овом убиству.

“Три недеље након убиства немамо никакве информације о том догађају”, рекао је Дачић.

Русија је упозорила на пасивност Кфора у истрази о убиству Оливера Ивановића, упозоравајући да још увек нема јасних назнака када ће Специјални суд за злочине ОВК почети да ради, или ће та институција и даље “зависити од каприца бивших припадника ОВК који сада седе у косовском парламенту”.

Убиство Оливера Ивановића осудиле су листом све чланице Савета безбедности УН, а Вљора Читаку је обећала да ће власти у Приштини “преврнути сваки камен” како би привели убице Оливера Ивановића правди.

Заменица француског аамбасадора при УН Ана Геген оштро је осудила убиство Оливера Ивановића и позвала косовске власти да починиоце овог злочина што пре приведу правди.

Геген је поновила подршку Париза раду Специјалног суда за злочине ОВК.

Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић рекао је да Србија четири и по године стрпљиво чека да Приштина испуни обавезе преузете Бриселским споразумом. “Србија је са своје стране у доброј мери испунила преузете обавезе… Поставља се питање да ли неки будући договори имају смисла”.

Убиство Оливера Ивановића је безуман терористички чин, рекао је Дачић, додајући да је Србија упутила писмо УНМИК-у и Еулексу тражећи учешће у истрази о овом убиству. “Три недеље након убиства немамо никакве информације о том догађају”, рекао је Дачић.

Србија спремна да пружи све доказе о бруталним злочинима ОВК на Косову, рекао је Дачић наводећи да косовско правосуђе до сада није донело ни једну значајну пресуду за злочине над Србима и осталим неалбанцима. Дачић је рекао и да је Србија спремна за историјски договор о Косову, али да томе нимало не доприносе једностране изјаве појединих политичара у Приштини.

Дачић је подржао даљи рад УНМИК-а у пуном капацитету, како би та мисија могла успешно да се носи са комплексним пре+облемима на Косову.

Дачић је рекао и да је Србија спремна за историјски договор о Косову, али да томе нимало не доприносе једностране изјаве појединих политичара у Приштини.

“Србија четири и по године стрпљиво чека да Приштина испуни обавезе преузете Бриселским споразумом. Србија је са своје стране у доброј мери испунила преузете обавезе… Поставља се питање да ли неки будући договори имају смисла”, рекао је Дачић.

Амбасадорка Косова у Сједињеним Америчким Државама Фљора Читаку изјавила је да нормализација односа Србије и Косова може бити постигнута само кроз признање независности Косова, а што пре Србија то учини, то је боље за цео регион.

Ми сматрамо да је Стратегија проширења ЕУ на западни Балкан требало да буде конкретнија што се тиче Косова, али нема сумње где је наша будућност, рекла је Читаку на седници Савета безбедности Уједињених нација.

Јасно је стављено до знања са Србија и Косово треба да нормализују односе и потпишу правно обавезујући споразум, па је сада више него очигледно да нови статус кво и замрзнути конфликт не представљају нормализацију, истакла је Читаку.

На Косову верујемо да је место за дијалог у Бриселу, рекла је Читаку, и додала да жели да потврди преданост разговорима и спремност да се примени сваки споразум постигнут у Бриселу.

Уједињене нације немају улогу, али ако желе могу да задрже скупу мисију УНМИК, мада порески новац ваших обвезника може бити искоришћен на бољи начин, рекла је Читаку.

Читаку је оценила да је косовска независност неповратна чињеница и подсетила да је она проглашена пре десет година.

Такође, Вљора Читаку обећала је да ће власти у Приштини “преврнути сваки камен” како би привели убице Оливера Ивановића правди. Говорећи о покушају укидања Специјалног суда, Читаку је рекла да “ни један суд неће бацити сенку на борбу ОВК”.

Читаку је, истовремено, критиковала Београд због изостанка пресуда у случају Чушка и “браћа Битићи”. “Верујемо да је речник Европске комисије о Косову морао бити јаснији… Нормализација односа може бити постигнута једино признањем Косова”, рекла је Читаку, понављајући захтев за укидањем или променом мандата УНМИК-а. “Независност Косова је неповратан процес, када будемо славили следеће деценије и векове независности имаћемо много тога на шта ћемо моћи да будемо поносни”, рекла је Читаку.

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли рекла је да се стање на Косову у псоледњих десет година променило на боље, наводећи да Вашингтон жели да “прави мир” наводећи да на Косову влада “мултиетничка власт уз поштовање људских права”. Хејли је навела да ће и Београд и Приштина имати велике користи од нормализације односа. “Наредни месеци су кључни, сцена је постављена… Потребна је политичка воља за трајни мир између Беогграда и Приштине”, рекла је Хејли.

Хејли је рекла да је давно прошло време за промену мандата УНМИК-а и апеловала на лидере држава чланица да с пажњом воде рачуна о ограниченим средствима којима располаже УН.

Америчка амбасадорка је рекла да ће и Београд и Приштина имати велике користи од нормализације односа.

“Наредни месеци су кључни, сцена је постављена… Потребна је политичка воља за трајни мир између Београда и Приштине”, рекла је Хејли.

Заменица француског аамбасадора при УН Ана Геген оштро је осудила убиство Оливера Ивановића и позвала косовске власти да починиоце овог злочина што пре приведу правди. Геген је поновила подршку Париза раду Специјалног суда за злочине ОВК.

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја поновио је да је Русија пре десет година упозорила на последице авантуре једностраног проглашења независности Косова. “Пре свега, и даље се саплићемо о суверенитет и територијални интегритет једне земље чланице”, рекао је руски дипломата, наводећи да су Косову одбијени захтеви за чланством у неколико међународних институција.

Небензја је такође упозорио на “клановске односе у косовским властима, опасност коју представља повратак радикалних исламиста са Блиског истока, позиве за стравање Велике Албаније, те маргинализовање умереним политичких снага у Приштини. Руски дипломата је рекао да је убиство Оливера Ивановића упозоравајућа порука и показутељ неспособности власти у Приштини да се реше безбедносна питања. Русија затражила да се Србији, према Резолуцији 1244, омогући учешће у истрази овог убиства.

Русија је упозорила на пасивност Кфора у истрази о убиству Оливера Ивановића, упозоравајући да још увек нема јасних назнака када ће Специјални суд за злочине ОВК почети да ради, или ће та институција и даље “зависити од каприца бивших припадника ОВК који сада седе у косовском парламенту”. Москва се противи промени мандата мисији УН на Косову и промени формата у којем се о питању Косова расправља пред Саветом безбедности, рекао је Небензја.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Бурно на Сеници Савета безбедности УН о Косову

* Обавезна поља