Председник Грађанске иницијативе “За наш Звечан” Драгиша Миловић рекао је у емисији “Слободно српски” да је после убиства Оливера Ивановића на северу Косова све другачије.

“Док је Оливер Ивановић био жив, север Косова и Косовска Митровица имали су своју душу, могу тако да кажем. Људи су имали наду, наду да ће опстати, наду да ће нама, нашој деци бити боље, било је оптимизма. Сећам се само оног дана када је Оливер добио ослобађајућу пресуду и када су га наши суграђани из Митровице са осмехом на лицу дочекали, осећала се атмосфера пуна оптимизма.

Нажалост, сада када Оливера нема, како рече један наш суграђанин, Митровица, северни део, север Косова су по оној Домановићевој ’мртво море’, град без душе. Гледам своје суграђане у првим вечерњим сатима, улице су полупусте, људи забринути, још увек у шоку не могу да верују да се нешто овако могло десити у нашем граду, забринути… Дакле, једном речју, све се променило, од оне наде, оптимизма, ми сада страхујемо шта сутрашњи дан доноси”.

Миловић каже да је посебно погођен понашањем и односом локалних политичара и институција на северу Косова након убиства Ивановића.

“Пали су на испиту и представници локалне самоуправе и све институције и политичари који тамо раде и живе. Тело Оливера Ивановића је требало да буде изложено, с обзиром да је касније сахрањен у Алеји заслужних грађана, како рече Ксенија Божовић, у најбољој сали коју Митровица има, да се нашим грађанима дозволи да мимоходом изразе саучешће породици и да се поклоне Оливеру Ивановићу. Нажалост, гледао сам да се тело у сандуку уз степенице канцеларије Грађанске иницијативе СДП уноси са великом муком. Морало је бити ванредних скупштинских седница. Међутим, сам народ је показао колико цени Оливера Ивановића и народ није пао на том тесту, за разлику од локалних политичара”.

Миловић, који је на протеклим локалним изборима био кандидат за градоначелника Звечана, каже да је и сам забринут за своју безбедност. Њему и Ивановићу су уочи предизборне кампање за те изборе запаљени аутомобили.

“Сви смо, па и ја сам забринути, пре свега за своју породицу, своју децу. Оно што забрињава је да поред толико полицајаца косовске полицијске службе, поред свих тих сигурносних камера, ниједно убиство, тешко кривично дело, ниједна паљевина, у последње четри године преко 24 аутомобила, бачених бомби, није откривено. И тада смо упозоравали – шта после паљевине наших аутомобила? Зна се да је вербално прећено и мојој ћерки. Шта после тога иде, је л’ убиство? Нажалост, то се и десило. Полиција је требало да ради свој посао. Прошло је пет месеци од када су нам запаљени аутомобили, а никакву информацију немам, докле се са истрагом стигло… да се тада реаговало на прави начин, можда би се предупредило ово најстрашније што се десило Оливеру”.

Каже да није задовољан начином на који се води истрага и да је у самом старту било доста пропуста.

“То место где је извршен злочин није на време жутом траком обезбеђено, пуно је ту пролазника прошло. Видела се и пасивност УНМИК-а, КФОР-а, ЕУЛЕКС-а. Видели смо да је позив да се наше безбедносне снаге, односно истражне јединице из Србије, укључе Приштина одбила. Све ми то заиста личи на нешто већ виђено, на разводњавање и нажалост нисам оптимиста. Ипак, очекујем и сви ми морамо да верујемо, да ће се налогодавци и убице пронаћи, јер само тако ће се вратити какав-такав нормалан живот на север и у Косовској Митровици”.

Миловић подсећа да је и сам председник Србије Александар Вучић након убиства Ивановића поставио право питање – “Ко има користи од убиства Ивановића?”.

“То је право питање и одговор на то питање одвешће нас и до налогодавца и до убице. Дакле, да ли они које је Оливер критиковао – то су и локални криминалци, па и Влада Републике Србије, да ли Приштина којима је Оливер на неки начин сметао, јер знамо да се Оливер спремао да направи своју странку, да региструје странку, да се спрема за неке нове изборе. Да ли неки центри моћи са Запада, да се дестабилизује простор… У сваком случају, неко коме је стало до мира, да грађани нормално живе, да се развија овај простор, такви сигурно нису ово урадили”.

Каже да је охрабрен поруком Вучића током његове посете Косову да ће се власт обрачунати са криминалом и корупцијом у сопственим редовима.

“Пре свега, мени је драго да сам то чуо. То што је тачно је да је то рекао председник, а председник је на челу свих обавештајних служби у Србији и вероватно да има податке ко су та имена, ко су ти криминалци. Оно што ми очекујемо је да ће они у најскорије време бити ухапшени и изведени пред лице правде”.

Ко је цртао мету Оливеру Ивановићу?

Миловић се осврнуо и на негативну кампању појединих медија која је вођена током предизборне кампање, а која је била усмерена против Ивановића и њега лично.

“Шта смо ми прошли, Оливер и ја, наше породице, то најбоље ми знамо. На “Пинку” се то дешавало, али оно што ме је посебно заболело то је телевизија “Мост”, где сви ти новинари и урадници знају ко је Оливер, знају ко је Драгиша Миловић. Ја сам позвао уредника телевизије “Мост” Љиљану Јанковић и питао шта се то дешава, какви се то спотови емитују. Оливеру да се приписује албанска застава, да је издајник, да је сателит Приштине, да је покварен човек, да је непоштен човек. Она је рекла да је ту немоћна и да је спот наручен и урађен у Београду. Дакле, она је ту само да слуша. Зато смо преко адвоката поднели кривичну пријаву и искрено се надам да ћемо на суду доказати ко је цртао мету Оливеру Ивановићу, јер су се у ту харангу укључили и поједини владини службеници. Међу њима директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже: “Ко гласа за Оливера Ивановића, тај гласа против интереса државе Србије, ко гласа за Оливера Ивановића тај разбија јединство државе Србије”. Дакле, све смо то ми прошли и оно што је најтеже у читавој тој ситуацији је да смо били “затворени”, без могућности да кажемо да то није истина. Ту исту госпођу Јанковић сам звао и тражио 10 минута да Оливер Ивановић и ја гостујемо на Телевизији “Мост”, а она нам је рекла да не може, јер су сви термини заузети”.

 

Миловић сматра да истражни органи треба да узму у обзир и извештај ТВ “Мост” под насловом “Да ли Ивановић са КФОР-ом и Приштином договара окупацију севера Косова?”. Подсетимо, ТВ Мост је 17.10.2018. године објавила и фотографију Оливера Ивановића како се поздравља са једним припадником КФОР-а испред аутомобила, а извор те телевизије (како су навели “наш извор”) који им је доставио фотографију, описао и остале детаље око места тог састанка. У извештају ТВ “Мост” је још наведено и  да Ивановић тај састанак није најавио, нити је било какве информације о њему изнео у јавност на конференцији за новинаре тог дана.

“Оливер ништа тајно није радио. Знам кад је требало да се види са тим официром КФОР-а. С обзиром да је Оливер још увек под истрагом, то није требало да буде јавно, али и то би било јавно да није ове препреке. Самим тим што је неко то снимио и приказао, значи да је Оливер праћен и да је желело да се покаже да он нешто склапа на штету Срба који живе на Косову и Метохији. То је такође један од података који људи који се баве истрагом треба да узму у обзир”.

Насиље рађа контранасиље

Коментаришући изјаве појединих аналитичара и политичара у Београду о могућој насилној акцији специјалне јединице косовске полиције на северу Косова, Миловић каже да су то приче за јавност и да за тим тренутно нема потребе.

“Апсолутно нема разлога да они нешто насилно раде. Па, они тамо могу слободно да дођу и преузму и воде случај око убиства Оливера Ивановића. Међутим, искуство нам говори да сваки покушај насиља, насилног довођења специјалних јединица на север рађа контра насиље”.

Говорећи о односу званичног Београда према Косову у последњих пет-шест година Миловић, који је био и председник општине Звечан до 2013. године, казао је да ситуација у том смислу није никад била гора.

“Мислим да је раније било више искрености и транспарентности, веће слоге, већег јединства, није се гледала партијска, страначка припадност то могу да кажем и у време господина Небојше Човића, након тога професора Самарџића, Санде Рашковић-Ивић, Вука Антонијевића, Горана Богдановића, Александра Вулина. Заиста, радили смо заједно, као тим. После 2013. године видимо нешто сасвим друго. Позива се на јединство, а видимо да се свако друго мишљење, свака друга опција блати, сатанизује. Не можемо тако”.

По речима Миловића, ситуација се последњих година посебно погоршала на северу Косова у односу на период пре 2013. године.

“Раније се осећала искрена подршка из Београда, било је слоге и јединства. У народу је било оптимизма, народ је очекивао боље сутра, за разлику од ове четири године. Тада смо имали институције државе Србије. На пример, од локалних самоуправа, цивилне заштите, здравства, просвете, судства – то је било апсолутно све у систему државе Србије. Међутим, после Бриселског споразума видимо да се једна по једна институција губи, полако клизимо у интеграцију у косовско друштво. Дате су и телекомуникације, позивни број, цивилна заштита, шта је остало? “.

“Не повлачим се из политике”

Након формирања општина на северу Косова које раде у косовском систему. у животима већине грађана се, по његовом мишљењу, није превише позитивног догодило.

“Милиони су се слили на север из буџета за север, за развој из Европске уније, из Београда, Приштине, али је то нетранспарентно. Истражите као новинар ко добија послове на северу. Видећете да је једна фирма добила преко 120 пројеката, односно послова, а да све послове на северу раде Албанци. Дакле, чак и тамо где би Срби могли да се упосле, а велика је незапосленост, млади немају посла, има дроге, криминала… Један податак моје колегинице неуропсихијатра каже да има 14 хиљада младих који су зависни од неког наркотика. То је забрињавајуће и поражавајуће за све нас”.

Миловић, који је тренутно одборник у Скупштини општине Звечан, каже да се после убиства Оливера Ивановића и свега што се догодило и њему лично, неће повући из политике.

“Нећу се повући. Сигурно ћу са својим одборницима указивати на оно што је добро, ако буде добро, и на оно што је лоше. Као што већ видимо, градоначелник је набавио два џипа од 80 хиљада евра, па ћемо га питати на првој наредној седници, да ли је општина Звечан толико богата да тих 80 хиљада није могла негде паметније да уложи, него да улаже у џипове. Коме ће ти џипови служити и ко ће их користити. Имам дужност према нашим суграђанима да се укључим у рад локалног парламента и да решавамо локалне проблеме”, рекао је Драгиша Миловић у емисији “Слободно српски”.


Извор: КосСев

Оставите коментар

Оставите коментар на Драгиша Миловић – Kо је цртао мету Оливеру Ивановићу?

* Обавезна поља