Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот приредио је пријем поводом Дана независности САД, а свечаности су присуствовали председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић, као и многобројни амбасадори и представници јавног живота у Србији.

Обраћајући се званицама после извођења спрске и америчке химне, амбасадор Скот је рекао да се 4. јул и сада прославља онако како то Американци раде деценијама, са породицом, пријатељима и комшијама.

„Ми се веселимо са вама, нашим српским комшијама. Али такође, призивамо инспирацију наших оснивача – трудимо се да досегнемо што веће висине, да предводимо, а не само слепо следимо, да стварамо бољу будућности за нашу земљу, и за наше комшије”, истакао је Скот.

Скот је подсетио да се ове године обележава 100.годишњица од када је председник САД Вудро Вилсон подигао српску заставу изнад Беле куће као знак поштовања и подршке српским савезницима.

„Чувени постер ‘Сачувајте Србију’ Малвине Хофман охрабривао је Американце да се солидаришу са српским народом”, рекао је амбасадор.

Говорећи о обележавању 242.годишњице независности САД, Скот је казао да су вође револуције били визионари, идеалисти, храбри људи са убеђењима, који су предузели одважне кораке да уцртају нови смер за будућност америчког народа.

„Нису се сви слагали са њима. Многи су се плашили последица кидања ланаца историје. Али гледајући према будућности, они су створили нову нацију и усмерили САД на пут који је трансформисао нашу историју”, истакао је Скот на пријему.

Међу званицама америчког амбасадора, поред председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, били су и председница Скупштине Маја Гојковић, више министара, лидери неких опозиционих странака, патријарх српски Иринеј, представници других верских заједница и дипломатског кора.

У дворишту резиденције постављена је Лего репродукције постера „Сачувајте Србију“ Малвине Хофман, који је охрабривао Американце да се солидаришу са српским народом. Тема пријема била је сеоски вашар, а у наставку програма званице су играле амерички „кантри лајн денс“, у настојању да оборе рекорд за највећи икад одигран у Србији.

Вучић честитао празник Доналду Трампу

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је председнику Сједињених Америчких Држава Доналду Трампу честитку поводом Дана независности, и том приликом га позвао да, у овој години јубилеја, посети Србију.

„Поштовани председниче, примите моје искрене честитке поводом Дана независности – националног празника Сједињених Америчких Држава, уз најбоље жеље за даљи напредак Ваше земље и благостање америчких грађана. Овај дан је важан за све грађане САД, али и за све оне који поштују и налазе узор у трајним вредностима Декларације о независности: да су сви људи створени једнаки, с правом на живот, слободу и тежњу за срећом”, пише у честитки.

Вучић је подсетио да се ускоро навршава читав век од када се српска застава вијорила над Белом кућом.

„Подсећајући се, кроз тај светли пример заједничке прошлости, нашег историјског савезништва, желим да Вам још једном упутим позив да у години јубилеја посетите Србију, као први амерички председник после, безмало, 40 година. Ваша посета би била од највећег значаја за даље унапређење свеколике сарадње наших двеју земаља, за шта је Србија снажно опредељена”, наводи се у честитки председника Вучића.

Он је, такође, захвалио на подршци коју Сједињене Америчке Државе пружају Србији на европском путу, а посебно на подршци напорима које Србија чини за очување мира и стабилности на Западном Балкану.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Државни врх Србије у америчкој амбасади

* Обавезна поља