После медијских спекулација да се у Немањиној 11 спрема реконструкција владе и да би могло да дође до замене на појединим министарским местима, огласила се и председница владе Ана Брнабић. Поручила је да је реконструкција стално отворено питање, да је сваки члан спреман на то да она може да се догоди у ходу, а ако до ње дође – биће једино заснована на резултатима или недостатку тих резултата. Премијерка је, на питање новинара, рекла да и ова, као и претходна влада, има добру праксу да се вреднују резултати.

Ову поруку Ана Бранбић је упутила после спекулација да ће у четири министарства доћи до замене, као и да ће се имена која ће водити ове ресоре сазнати када буде објављено и ко ће бити нови градоначелник Београда. Према појединим медијским написима два досадашња министра сама би се повукла са досадашње дужности, а два би била смењена због незадовољавајућих резултата.

Ана Брнабић подсетила је да је претходна влада увела континуитет и праксу за коју мисли да је добра. „Мислила сам да је добра и док сам била министар за државну управу и локалну самоуправу и данас мислим као председница владе да је добро, а то је да радимо на основу резултата”, објаснила је премијерка, преноси Танјуг. „Тако да је и у овом тренутку реконструкција владе тема која је отворена. Ја нећу о њој причати у медијима, али ако дође до реконструкције владе биће једино заснована на резултатима или недостатку тих резултата”, нагласила је Ана Брнабић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је како је питање реконсктрукције владе питање за премијерку Ану Брнабић, а он и СНС ће јој рећи свој став – ако буде тражила мишљење странке коју води.

„Нисам се тиме уопште бавио, нити ме то у овом тренутку занима. Бавим се важнијим проблемима, који се тичу виталних и најважнијих интереса Србије”, рекао је председник новинарима у Букурешту, који су га питали ко ће и да ли ће неко од министара бити замењен.

„Што се тиче реконструкције владе, то питајте Ану Брнабић, питајте премијерку. Ако буде тражила мишљење странке коју водим, странка коју водим и ја можемо да јој кажемо наше мишљење” рекао је председник Србије, током своје посете Румунији где је разговарао о Косову и економској сарадњи две земље.

О могућој реконструкцији у Немањиној 11, огласио се и први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић који је казао да није против тога јер „ничија министарска фотеља није вечна”. Како је рекао новинарима, о реконструкцији не треба питати њега, већ премијерку и председника Србије и највеће странке Александра Вучића. На питање да ли би на месту шефа дипломатије могла да га замени министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и тако обједини ова два ресора, Дачић је, преноси Бета, рекао да она добро ради свој посао и да би вероватно била добра министарка спољних послова. Подсетио је да се залагао да се упоредо с изборима у Београду одрже и парламентарни и да се сада поставља „питање легитимитета” неких опозиционих странака.

До реконструкције кабинета Ане Брнабић „може и треба да дође”, поручио је министар одбране Александар Вулин и додао да је увек расположен за то да се процени рад сваког од министара и на основу тога обезбеде боља решења, или да се похвале они који су заслужили похвале за свој рад.

„Не треба ни да вас подсећам да сам ја сматрао да је потребно имати и парламентарне изборе заједно са локалним, и то је заправо одговор на ваше питање”, рекао је Вулин јуче новинарима који су га питали за његов став поводом најављених промена у влади. „Наравно да врховни командант и председник Републике Србије Александар Вучић треба да има последњу реч, јер је човек коме Србија највише верује и за кога гласа. И премијерка, али постоји градација одговорности и пре свега то треба да учини онај ко носи листу и за кога Срби гласају, и онај ко може да каже да је његова политичка визија окупила и нашу листу и формирала ову владу”, нагласио је Вулин.

Потпредседница Владе РС и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић навела је да с њом нико није разговарао о реконструкцији, али је подвукла да подржава такву идеју ако то значи нову енергију и ефикаснији рад министарстава. Михајловићева је тако коментарисала наводе из медија да би део њеног ресора могао да преузме градски менаџер Београда Горан Весић, који се спомиње у реконструисаној влади као министар инфраструктуре. Како је рекла, о томе се до сада није разговарало на  седницама владе. „Мислим да треба да нас одређују резултати. Када будемо о томе причали, да ли ће то да буде у нашој странци или ћемо прво разговарати у влади, имаћемо став о томе”, рекла је Михајловићева.

 


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Хоће ли бити реконструкције Владе?

* Обавезна поља